tento výborný recept mám v zbierke receptov po babičke-:) v recepte som využila zlepšovák od @jerica na rozvaľkanie a premiestnenie cesta na plech! je Zobraziť celý popistento výborný recept mám v zbierke receptov po babičke-:) v recepte som využila zlepšovák od @jerica na rozvaľkanie a premiestnenie cesta na plech! je to super, bez námahy-:)
Suroviny
| 300 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 180 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL zarovnaná | 
                                                             | 
                                                    
| 3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g (može byť viacej) | 
                                                             | 
                                                    
| na posyp: | |
| zmiešaný s spolu s vanilkovým cukrom | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
vlažské orechy vložíme do mikroténového sáčku a rozmrvíme ich válkom na cesto (alebo ich môžeme aj nožíkom nasekať na drobno)...voňavé klinčeky si zomelieme na kávovom mlynčeku... zo všetkých surovín okrem lekváru a orechov - vypracujeme vláčne cesto
                                                     - 
                                                    2
                                                    
dáme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti
                                                     - 
                                                    3
                                                    
dva diely spojíme do hromady to budeme valkať a ten zvyšný tretí diel si necháme na mriežku
                                                     - 
                                                    4
                                                    
a ideme valkať!...položíme si pečiaci papier vo veľkosti plechu na drevenú dosku
                                                     - 
                                                    5
                                                    
valkáme na tenko
                                                     - 
                                                    6
                                                    
cesto máme pekne na tenko rozvalkané na celú plochu pečiaceho papiera
                                                     - 
                                                    7
                                                    
podložíme si plech na kraj dosky a papier aj s cestom len prešuchneme (jedným ťahom) na suchý plech
                                                     - 
                                                    8
                                                    
a cesto je na plechu bez námahy-:)
                                                     - 
                                                    9
                                                    
potrieme ho hustým lekvárom podľa vlastnej vôle...
                                                     - 
                                                    10
                                                    
posypeme posekanými (rozdrvenými) vlažskými orechami ( ja som použila 100g:)...)
                                                     - 
                                                    11
                                                    
zo zvyšného cesta, ktorý sme si nechali na zdobenie začneme šúlať šúlky a kladieme ich na cesto, najskôr z jednej strany
                                                     - 
                                                    12
                                                    
a potom z druhej strany a vytvoríme peknú mriežku
                                                     - 
                                                    13
                                                    
pečieme vo vyhriatej rúre...doba pečenia je individuálna, závisí od typu rúry
                                                     - 
                                                    14
                                                    
upečený a vychladnutý koláčik posypeme zmesou práškového cukru a vanilkového cukru
                                                     - 
                                                    15
                                                    
pocukrovaný koláč nakrájame
                                                     - 
                                                    16
                                                    
prajem dobrú chuť
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


@radost všetko čo sa doma napieklo bolo fajnové...nebolo toho až toľko veľa, ale babky nemali problém ani z mála vykúzliť voňavú dobrotku...a o to práve ide...že to nezaniklo...že si tie recepty podávame z generácie na generáciu a hlavne, že máme spomienky, nespočetné množstvo spomienok na naše detstvo...
@iva63 krásne nafotený a popísaný recept...
už je aj v kk.
dakujem ti.
všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za vaše krásne, milé komentáre k tomuto skvostnému koláčiku od našich babičiek...a som rada, že ste si trochu zaspomínali aj Vy na časy, kedy rozvoniaval mrežovník aj u Vás doma! <3
cesto bolo velmi lepkave, tazko sa s tym robilo. Neviete cim to mohlo byt? Inac cesto som robil mixerom ... a uz vobec s tym nesla robit mriezka, ale to bolo asi tym riedkym cestom, alebo som nesikovny
:) ... tak uvidim, aky bude ked sa dopecie.
Este jedna pripomienka, mile pekarky davajte sem prosim aspon orientacnu dobu pecenia a hlavne aku teplotu. Lebo taky mlsny laik ako ja to potrebuje :). Dakujem
dovolím si svoj názor-odpovedať na tvoju otázku-čím to môže byť..??
na 300g múky by som dala oveľa menej cukru..polovicu tuku..a len 1 vajce..skús tak..ak by bol suché-pridaj lyžičku kyslej smotany-to lepšie-než mlieko..
ja takéto cesto vždy ručne robím..mixérom nikdy..
na klasický plech robím z 500g-600g múky-miešam hladká + polohrubá..