Babkin mrežovník fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 18. októbra 2013
Babkin mrežovník (fotorecept)
Foto: iva63

tento výborný recept mám v zbierke receptov po babičke-:) v recepte som využila zlepšovák od @jerica na rozvaľkanie a premiestnenie cesta na plech! je Zobraziť celý popistento výborný recept mám v zbierke receptov po babičke-:) v recepte som využila zlepšovák od @jerica na rozvaľkanie a premiestnenie cesta na plech! je to super, bez námahy-:)

Suroviny

300 g
1/2 bal.
150 g
180 g
2 ks
1 ČL zarovnaná
3 ks
2 PL
 podľa potreby
50 g (može byť viacej)
na posyp:
 zmiešaný s spolu s vanilkovým cukrom




Postup

  1. 1

    vlažské orechy vložíme do mikroténového sáčku a rozmrvíme ich válkom na cesto (alebo ich môžeme aj nožíkom nasekať na drobno)...voňavé klinčeky si zomelieme na kávovom mlynčeku... zo všetkých surovín okrem lekváru a orechov - vypracujeme vláčne cesto

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dáme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dva diely spojíme do hromady to budeme valkať a ten zvyšný tretí diel si necháme na mriežku

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a ideme valkať!...položíme si pečiaci papier vo veľkosti plechu na drevenú dosku

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    valkáme na tenko

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    cesto máme pekne na tenko rozvalkané na celú plochu pečiaceho papiera

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    podložíme si plech na kraj dosky a papier aj s cestom len prešuchneme (jedným ťahom) na suchý plech

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a cesto je na plechu bez námahy-:)

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potrieme ho hustým lekvárom podľa vlastnej vôle...

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    posypeme posekanými (rozdrvenými) vlažskými orechami ( ja som použila 100g:)...)

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zo zvyšného cesta, ktorý sme si nechali na zdobenie začneme šúlať šúlky a kladieme ich na cesto, najskôr z jednej strany

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a potom z druhej strany a vytvoríme peknú mriežku

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pečieme vo vyhriatej rúre...doba pečenia je individuálna, závisí od typu rúry

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    upečený a vychladnutý koláčik posypeme zmesou práškového cukru a vanilkového cukru

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    pocukrovaný koláč nakrájame

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    prajem dobrú chuť

    Babkin mrežovník (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

elysa
takéto koláče zbožňjem, kk...
tatranka
Robím takýto koláčik.Pripomína mi moje detstvo.Maminka ho často tiež robievala.Plnky k lekváru obmieňam.Raz je to mak,inokedy kokos,tie orechy.Doma sme ho mávali len s lekvárom.
afataga
jaaaj, taketo mam rada, hned by som si kusok dala, aj nepocukreny, vyzera nadherne
radost
i ja mám recept zdedený...roky sa pečie v širokej rodine-pomerne často..plnky sa menia..raz ako tu..potom jablková..inokedy potrieť džemom a tvaroh..akurát múky miešam..hladkú a polohrubú...babka robila hladkú a hrubú...vždy je výborný..nikdy nesklamal..
iva63
@elysa ďakujem ...tak máme spoločné chute-:),@tatranka presne ako píšeš, koláčik chutí rovnako dobre aj s inými plnkami ...aj nám ho babka robievala iba so slivkovým lekvárom, lebo orechy bola vtedy vzácnosť-:)je to stará dobrá klasika
iva63
@afataga aj ja nemusím mať cukor na vrchu-:) a tak rada by som ťa ponúkla-:)
@radost všetko čo sa doma napieklo bolo fajnové...nebolo toho až toľko veľa, ale babky nemali problém ani z mála vykúzliť voňavú dobrotku...a o to práve ide...že to nezaniklo...že si tie recepty podávame z generácie na generáciu a hlavne, že máme spomienky, nespočetné množstvo spomienok na naše detstvo...
1x eleni
iva63
@margaretka -:) nerobím to naschvál-:))) ale orechy sú aj pre mňa to "pravé orechové"-:)))
evusik
tak pod tento recept by som sa hneď podpísala, akoby bol opísaný z receptového zošita mojej mamy...
@iva63 krásne nafotený a popísaný recept...
iva63
@sonulienka ďakujem a súhlasím s Tebou,že tieto receptíky ani časom nestratili na svojom čare a že ich väčšina z nás už skúšala...dovolila som si sem recept dať hlavne kvôli tomu zlepšováku od @jerica...v ždy som to robila tak,že som cesto vyvalkala a potom som ho prenášala na plech...a nie vždy to bolo super-:) alebo som položila cesto na plech a tam som ho vtláčala...-:) potom som u Jarky videla, ako sa to dá krásne, jednoducho realizovať..jedným šupom...a tak sa mi to zapáčilo, že som to musela "ukázať ďalej"...veď o tom je naša varecha.sk, aby sme si navzájom pomáhali a odovzdávali si svoje skúsenosti -:)))krásny večer prajem všetkým
1x eleni
iva63
@evusik ďakujem ...krásne slová od Teba, naozaj veľmi pekne ďakujem, že si sa pri tomto recepte zastavila...s veľkou láskou tvorím to čo pre mňa dávno tvorili ruky babky či mamy...a tiež to rada dávam ďalej aby sme nezabúdali!!!
salinka
Výborný koláčik! A tú fintu s papierom musím vyskúšať, lebo vždy sa zlostím pri prekladaní vaľkaného cesta na plech:-)
evusik
@iva63 mne takýto recept vždy dušičku pohladí asi hlavne preto, že mi to pripomína kuchyňu mojej mamy :-)
sovka62
Koláčik nášho detstva. Mam piekla každú nedeľu (bez koláča by to ani nedeľa nebola) a pravidelne sa striedalo jablčné pité, makové a orechové záviny a mrežovník. Ten bol môj najobľúbenejši (lebo lekvárový) a doteraz mám veľmi rada kombináciu krehkého cesta s lekvárom. Takže ukladám, mám síce recept po mame, ale vždy je dobre vyskúšať niečo nové.
jerica
Ivka, máš recepty robené s láskou, je to priam cítiť pri každom tvojom recepte. Určite neostane len pri pozeraní, ako píše naša Evka sovka, mamine koláče nesmú chýbať v nedeľu na stole :-) Určite si ukladám:-)
pusta
@ivka , dokonalé ako všetky tvoje receptíky :-) krásne, chutné, domáce, spoľahlivé, podľa teba sa dá robiť vždy bez obáv.
už je aj v kk.
dakujem ti.
eviana
@ivka , krásny koláčik, naozaj ako od babičky - hneď by som si dala ku káve. A presne ako píšu dievčence nado mnou - je v nich cítiť lásku a domov... tlieskam, 5* :)
zdenka1009
Aj u nás sa kedysi každú nedeľu vypekalo,a boli to tieto jednoduchšie koláčiky s lekvárom a orechami...dobre padlo po nedeľnom obede a v pondelok do práce ku kávičke:-)
hannah22
pekný koláčik a krásne spomienky, s láskou upečený vždy chutí.... za 5*... :))
veronika353
Dnes jsem sice pekla bábovku,ale na tento mřížák,jak říkala naše stařenka,taky přijde čas!
iva63
@salinka určite budeš veľmi milo prekvapená aká rýchlovka je to premiestnenie rozvaľkaného cesta na plech spolu s papierom-:)
všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za vaše krásne, milé komentáre k tomuto skvostnému koláčiku od našich babičiek...a som rada, že ste si trochu zaspomínali aj Vy na časy, kedy rozvoniaval mrežovník aj u Vás doma! <3
akotak
Presne takýto pekávala aj moja starká. Výborný, krásne spracovaný.
vlastulka
tak tento fígeľ s papierom na pečenie používam aj pri pečení jablčnika alebo medových rezov,nemusím piecť na opaku plechu a ušetrím si neporiadok
petrulinka
Krásný koláč a voní až sem, takové přesně mám ráda. Pro mě je nejjednodušší způsob "vyválení těsta" takový, že si plech vymažu tukem, těsto rozdělím na několik částí, které různé rozložím po plechu a prsty rozmačkám po celém plechu, pak jen malým válečkem uhladím.
hanach
veru veru idem urobiť neviem čo na to kg? ale čo už?...Ďakujem za dobrý typ.
janea
Ivka, krasny mrezovnik! Moja maminka tak robievala a ja som si nan spomenula, no nevedela som presne indiegrencie, tak som isla na varechu a klikla na prvy mrezovnik - bol tvoj. Tak sa mi pacil, ze som uz dalej ani nehladala a hned som sa pustila do pecenia. Prave zacinam....a samozrejme ukladam do KK. A diky za ten zlepsovak s tym papierom, idem na to.:)
janea
Tak som ho urobila, bol vynikajuci, take fajnove maslove cesto. Dala som slivkovy lekvar a posypala som ho orechami, aj makom. Juj ale sme si pochutili. Inac, velmi rychly kolacik, az na tie mriezky, s tymi som sa hrala dlhsie nez s celym kolacom.:)
brcko
Robila som podla receptu ale cesto je strasne riedke.A to som nedala ani mlieko.Suroviny som mavažila podľa receptu
fil123
tento posledny prispevok som si neprecital :( -pred pecenim, , a dopadol som rovnako, este som dal aj to mlieko,..
cesto bolo velmi lepkave, tazko sa s tym robilo. Neviete cim to mohlo byt? Inac cesto som robil mixerom ... a uz vobec s tym nesla robit mriezka, ale to bolo asi tym riedkym cestom, alebo som nesikovny
:) ... tak uvidim, aky bude ked sa dopecie.
Este jedna pripomienka, mile pekarky davajte sem prosim aspon orientacnu dobu pecenia a hlavne aku teplotu. Lebo taky mlsny laik ako ja to potrebuje :). Dakujem
1x radost
radost
@Fil123 (26.5.2019 19:51)

dovolím si svoj názor-odpovedať na tvoju otázku-čím to môže byť..??
na 300g múky by som dala oveľa menej cukru..polovicu tuku..a len 1 vajce..skús tak..ak by bol suché-pridaj lyžičku kyslej smotany-to lepšie-než mlieko..
ja takéto cesto vždy ručne robím..mixérom nikdy..
na klasický plech robím z 500g-600g múky-miešam hladká + polohrubá..
ollynka
Koláčik ju už v rúre, ale pre gazdinky, ktoré robia presne podľa receptu,..určite viac múky. Ja som už dolaďovala polohrubou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia