Foto: iva63
tento výborný recept mám v zbierke receptov po babičke-:) v recepte som využila zlepšovák od @jerica na rozvaľkanie a premiestnenie cesta na plech! je Zobraziť celý popistento výborný recept mám v zbierke receptov po babičke-:) v recepte som využila zlepšovák od @jerica na rozvaľkanie a premiestnenie cesta na plech! je to super, bez námahy-:)
Suroviny
300 g |
|
1/2 bal. |
|
150 g |
|
180 g |
|
2 ks |
|
1 ČL zarovnaná |
|
3 ks |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
50 g (može byť viacej) |
|
na posyp: | |
zmiešaný s spolu s vanilkovým cukrom |
|
Postup
-
1
vlažské orechy vložíme do mikroténového sáčku a rozmrvíme ich válkom na cesto (alebo ich môžeme aj nožíkom nasekať na drobno)...voňavé klinčeky si zomelieme na kávovom mlynčeku... zo všetkých surovín okrem lekváru a orechov - vypracujeme vláčne cesto
-
2
dáme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti
-
3
dva diely spojíme do hromady to budeme valkať a ten zvyšný tretí diel si necháme na mriežku
-
4
a ideme valkať!...položíme si pečiaci papier vo veľkosti plechu na drevenú dosku
-
5
valkáme na tenko
-
6
cesto máme pekne na tenko rozvalkané na celú plochu pečiaceho papiera
-
7
podložíme si plech na kraj dosky a papier aj s cestom len prešuchneme (jedným ťahom) na suchý plech
-
8
a cesto je na plechu bez námahy-:)
-
9
potrieme ho hustým lekvárom podľa vlastnej vôle...
-
10
posypeme posekanými (rozdrvenými) vlažskými orechami ( ja som použila 100g:)...)
-
11
zo zvyšného cesta, ktorý sme si nechali na zdobenie začneme šúlať šúlky a kladieme ich na cesto, najskôr z jednej strany
-
12
a potom z druhej strany a vytvoríme peknú mriežku
-
13
pečieme vo vyhriatej rúre...doba pečenia je individuálna, závisí od typu rúry
-
14
upečený a vychladnutý koláčik posypeme zmesou práškového cukru a vanilkového cukru
-
15
pocukrovaný koláč nakrájame
-
16
prajem dobrú chuť
@radost všetko čo sa doma napieklo bolo fajnové...nebolo toho až toľko veľa, ale babky nemali problém ani z mála vykúzliť voňavú dobrotku...a o to práve ide...že to nezaniklo...že si tie recepty podávame z generácie na generáciu a hlavne, že máme spomienky, nespočetné množstvo spomienok na naše detstvo...
@iva63 krásne nafotený a popísaný recept...
už je aj v kk.
dakujem ti.
všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za vaše krásne, milé komentáre k tomuto skvostnému koláčiku od našich babičiek...a som rada, že ste si trochu zaspomínali aj Vy na časy, kedy rozvoniaval mrežovník aj u Vás doma! <3
cesto bolo velmi lepkave, tazko sa s tym robilo. Neviete cim to mohlo byt? Inac cesto som robil mixerom ... a uz vobec s tym nesla robit mriezka, ale to bolo asi tym riedkym cestom, alebo som nesikovny
:) ... tak uvidim, aky bude ked sa dopecie.
Este jedna pripomienka, mile pekarky davajte sem prosim aspon orientacnu dobu pecenia a hlavne aku teplotu. Lebo taky mlsny laik ako ja to potrebuje :). Dakujem
dovolím si svoj názor-odpovedať na tvoju otázku-čím to môže byť..??
na 300g múky by som dala oveľa menej cukru..polovicu tuku..a len 1 vajce..skús tak..ak by bol suché-pridaj lyžičku kyslej smotany-to lepšie-než mlieko..
ja takéto cesto vždy ručne robím..mixérom nikdy..
na klasický plech robím z 500g-600g múky-miešam hladká + polohrubá..