Babkin mrežovník (fotorecept)
Autor receptu: iva63
tento výborný recept mám v zbierke receptov po babičke-:) v recepte som využila zlepšovák od @jerica na rozvaľkanie a premiestnenie cesta na plech! je to super, bez námahy-:)
Postup
- vlažské orechy vložíme do mikroténového sáčku a rozmrvíme ich válkom na cesto (alebo ich môžeme aj nožíkom nasekať na drobno)...voňavé klinčeky si zomelieme na kávovom mlynčeku...
zo všetkých surovín okrem lekváru a orechov - vypracujeme vláčne cesto
- dáme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti
- dva diely spojíme do hromady to budeme valkať a ten zvyšný tretí diel si necháme na mriežku
- a ideme valkať!...položíme si pečiaci papier vo veľkosti plechu na drevenú dosku
- valkáme na tenko
- cesto máme pekne na tenko rozvalkané na celú plochu pečiaceho papiera
- podložíme si plech na kraj dosky a papier aj s cestom len prešuchneme (jedným ťahom) na suchý plech
- a cesto je na plechu bez námahy-:)
- potrieme ho hustým lekvárom podľa vlastnej vôle...
- posypeme posekanými (rozdrvenými) vlažskými orechami ( ja som použila 100g:)...)
- zo zvyšného cesta, ktorý sme si nechali na zdobenie začneme šúlať šúlky a kladieme ich na cesto, najskôr z jednej strany
- a potom z druhej strany a vytvoríme peknú mriežku
- pečieme vo vyhriatej rúre...doba pečenia je individuálna, závisí od typu rúry
- upečený a vychladnutý koláčik posypeme zmesou práškového cukru a vanilkového cukru
- pocukrovaný koláč nakrájame
- prajem dobrú chuť