Gurmánske salámy

Inzercia, 23. apríla 2013     4 minúty čítania

-Inzercia-
Stredomorská oblasť je známa mnohými gurmánskymi špecialitami, ktoré stojí za to ochutnať. Francúzsko či Španielsko patria k hlavným „mekkám“ najrôznejších mäsových pochúťok, ktoré ani zďaleka nepripomínajú to, čo väčšina Slovákov bežne konzumuje nakrájané na kolieska k raňajkám. Kým v našich končinách preferujeme skôr mastnejšie druhy salám, v spomínaných krajinách idú na odbyt salámové lahôdky, ktoré spájajú jedinečný spôsob výroby a spracovania. Zoznámte sa s jedinečnými salámami a pochúťkami sušenými vzduchom.



Francúzske delikatesy

Možno vás v súvislosti s týmto gurmánskym národom napadnú syry či lahodné paštéty, ale Francúzsko, to nie je len dijonská horčica. Ak máte chuť na niečo naozaj delikátne, vyskúšajte francúzske salámy značky Le Césarin, ktoré sú absolútnou novinkou zo siete predajní Lidl. Exkluzívna trojica poteší ozajstných gurmánov. Máte na výber salámu s lieskovými orechmi či s ušľachtilou plesňou na povrchu. Pýšia sa unikátnym spôsobom spracovania, sú sušené vzduchom. Rozdiel oproti salámam s chabým obsahom mäsa zacítite okamžite po prvom zahryznutí. Po prečítaní etikety vám bude hneď jasné, v čom tkvie tajomstvo nefalšovanej chuti. Takže niekoľko zaujímavých čísel: 100g salámy Le Césarin s lieskovými orechmi bolo vyrobených zo 142g mäsa a na rovnaké množstvo salámy s ušľachtilou plesňou bolo použitých až 164g prvotriedneho bravčového mäsa! Okrem mäsa v saláme nájdete voňavé koreniny a cesnak. Prvotriednu a vysokokvalitnú salámu nájdete v chladiacich boxoch predajní Lidl.


Pyrenejské poklady

Zo slnkom zaliateho Španielska pochádza slávny jamón, čo je naozaj velikánsky kus bravčového mäsa, predstavujúci klenot svetovej gastronómie. Jamón serrano je všeobecný názov pre typickú, na vzduchu sušenú bravčovú šunku, takzvanú šunku od kosti. Traduje sa, že je tým lepšia a kvalitnejšia, čím dlhšie je sušená. Opäť platí, že si zaslúži úctivé zaobchádzanie, teda krájanie na plátky tenké ako papier. Šunka Jamón serrano, ktorú dostanete v sieti Lidl ma za sebou úctyhodných 11 mesiacov zrenia.


Tradičnou španielskou sušenou salámou je aj chorizo, ktorého doba zrenia je približne tri mesiace. Vyrába sa z čiernych polodivokých iberských prasiat, ktoré sú špeciálne vykrmované žaluďmi. Ochutený býva cesnakom a červenou paprikou. Vysokokvalitné Chorizo predstavuje ďalšiu mäsovú novinku z dielne Lidl. Táto delikatesa patrí jednoznačne do kategórie „poctivá saláma“. Predstavuje lákadlo nielen pre poriadnych chlapov, ale pre všetkých, ktorí na zahnanie hladu radi siahnu po bohatej klobásovej chuti. Zoženiete ju v troch príchutiach: Doux, Fort a Extra Fort, čiže nepikantná, pikantná a extra pikantná príchuť. Červeň do tváre vám v ostrejších verziách naženie pridaná kayenská paprika. Klobásová saláma je opäť plná mäsa – na 100g výrobku bolo použitých až 120g.
Slovo „maškrty“ sa nám väčšinou spája s niečím neodolateľne sladkým. Po tejto prehliadke mäsových lahôdok však zrazu akoby nabralo celkom iný význam, čo poviete? Doprajte si prvotriednu salámu a tento počin určite neoľutujete. Presvedčte sa na vlastné ústa. Dobrú chuť!









 



TOPlist