Zemiakové lokše fotorecept

lucylee - bez fotkylucylee, 11. augusta 2010
Zemiakové lokše (fotorecept)
Foto: lucylee

Tento recept mám od svojej svokry, ktorá žije v Košiciach. Je to typické jedlo na východe. Ešte sa robia aj hrubé lokše, ktoré sa konzumujú s podbitou fazuľou alebo so zemiakmi, ale tie pridám nabudúce. Takto ich robila jej mama aj stará mama a teraz sú súčasťou nášho jedálnička. Predtým som toto jedlo vôbec nepoznala.

Suroviny

1 kg
300 g
125 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dáme si uvariť zemiaky. Ja som ich parila v šupke. Môžu sa aj uvariť klasicky vo vode bez šupky.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sú zemiaky mäkké, ošúpeme ich a popučíme. Dáme na pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Urobíme valček, ktorý pokrájame na kusy.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkáme do tvaru kruhu. Pozor, aby neboli lokše príliš tenké a mali sme dostatok múky, aby sa nelepili.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Počas pečenia nám tam ostane trochu múky, tak ju treba dávať preč, aby sa lokše nepripaľovali. Ja ju utieram priebežne servítkou.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Roztopíme si maslo a poriadne z každej strany potierame.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môžu sa jesť len v takejto forme alebo s kyslým mliekom alebo my ich robíme aj ako burritos, natrieme tatárskou omáčkou, dáme šunku, zeleninu, kuracie prsia, fantázii sa medze nekladú.

Diskusia k receptu

Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ahoj, ciao a sevaste všetci na mojej milovanej Vareche! Zabehávam nový PC, po prvýraz (z neho) "blisnem očkom" na najnovšie receptíky a ajhľa, čo "nekukám"!? Moje milované lokše! Desaťročia som sa trápil s ich "kuchtením", podobne ako Sovka a Pivonka, než som sa dozvedel a vo vlastnej praxi odskúšal dve základné tajomstvá. Do hrobu si ich zobrať nechcem a tak Vám ich veľmi rád prezradím. Ale pekne po poriadku. Patrí sa vzdať vďaku Lucylee_nke, za zverejnenie tohoto receptu a za krásnu prácu s "foťákom" i s vareškou, plus za repre mojeho rodného mesta. Podobne ako väčšina z Vás, aj ja mám nádherné spomienky na svoje detstvo, mladosť a ešte zopár rôčkov s mojou mamkou_Aňuci a babičkou_Lady Ann, spojené s lokšami. Ja som ich priam zbožňoval s fazuľovou najjednoduchšou, zemiakovo hubovou a guľášovou polievkou. Iba tak, na sucho, ale aj s husacou či kačacou masťou, maslom, makom, lekvárom, orechami, ....... alebo ich kombináciami. Niečo časom zverejním v zážitkoch, ktorých mám neúrekom. Ale teraz sľúbené tajomstvá! N°1 = múky nesmú mať veľa, v tom má Alexdidi_čka pravdu, ale "punktung" je to tak, že jej má byť menej ako 1/3 v pomere ku zemiakom, teda presne na 1 kg v šupke uvarených pretlačených (prelisovaných) alebo postrúhaných zemiakov, pridáme iba 30 dkg múky!!!!!!! A N°2? Zemiaky uvaríme v šupke, zlejeme vodu a v odkrytom hrnci ich necháme "odpočinúť" do rána a až potom spracujeme zostavu do podoby lokší. Všetky ostatné rady sú super vynikajúce! Ručím za kvalitu, prajem veľa úspechov a dobrú chuť!
Lokše by som mohla každý deň, ale rovno sa priznám, že sa mi ešte nevydarili tak, aby som bola spokojná. Doma sme ich nemávali, robievala ich moja svokra, ktorú sme si k sebe vzali rok po svadbe a prežila u nás pekných 23 rokov. Keď sa pominula, musela som učiť viac vecí, napr. kysnuté cesto. To som zvládla, ale lokše sa nepoddali. Buď sa lepia, alebo trhajú, alebo sú tvrdé. Mala som pani "lokšovú", tá mi ich na objednávku narobila aj sto, ale už jej neslúži zdravie. Takže lokše občas kúpim v obchode, ale tie sú ako tie moje: niekedy jedlé, niekedy nie.
poznám recept s lokšami zapečenými so smotanou, je to dobré, len viac cholesterové, ale raz za čas.....