Tvarohové knedličky s jahodami, perníkom a horúcim maslom

Michal Šebela
šéfkuchár reštaurácie Liviano v Bratislave, 9. februára 2010
Tvarohové knedličky s jahodami, perníkom a horúcim maslom
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
4-6
porcie
20 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g
4 ks
 štipka
100 g
1/2 balenia
150 g




Postup

  1. 1

    Tvaroh si dáme do misky v ktorej budeme pripravovať cesto. Pridáme kryštálový cukor a vymiešame dohladka. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Žĺtka pridáme k tvarohovej zmesi. Opäť všetko premiešame. Pridáme soľ, maslo a dôkladne premiešame. Z toastového chleba odrežeme kôrky. Striedku z chleba natrháme na menšie kúsky a rozmixujeme na jemno.

  2. 2

    Toastovú strúhanku prisypeme k tvarohovej zmesi, pridáme múku a vypracujeme vláčne cesto, ktoré by malo odpočívať v chladničke aspoň 12 hodín zabalené v potravinárskej fólii. Z odležaného cesta tvarujeme guľky naplnené kúskami jahôd. Varíme vo vriacej vode asi 6 minút.

  3. 3

    Servírujeme nasledovne: Na tanier nasypeme strúhaný perník a posypeme ho práškovým cukrom. Na to poukladáme umyté kúsky jahôd a uvarené knedličky. Povrch posypeme opäť perníkom a práškovým cukrom, a polejeme rozpusteným horúcim maslom. Pridáme kopček vanilkovej zmrzliny a dozdobíme lístkami čerstvej mäty.

Diskusia k receptu

sovka62
Vyzerá to perfektne, len si akosi neviem spomenúť, kedy som v obchode naposledy videla perník na strúhanie. Ako deti sme ho dostávali strúhaný na rôzne múčne jedlá, veľmi mi chutil, ale už som ho nevidela aspoň 20 rokov. Ak viete, kde sa dá kúpiť, poraďte, prosím. Alebo že by niekto mal recept, podľa ktorého sa dá upiecť doma? Aj to by bolo skvelé.
babav
To urcite vyskusam,ale pernik na struhanie nemam moznost kupit.Mozno struhana cokolada by sa k jahodam tiez hodila(?!).
sandratamer
Pýtala som sa šéfkuchára, dá sa použiť hocijaký kvalitný perník (najlepšie bez čokolády, džem nie je na závadu) kúpený v obchode. Nechajte ho vysušiť a postrúhajte.
zdezda
mne zostali ešte medovníčky od vianoc, tak som ich nechala stvrdnúť/upiekla som ich veľmi veľa a nezjedli sme ich/, no a tie teraz strúham, takisto dávam polámané figúrky z čokolády, ktoré sa nezjedli, do rôznych koláčov či mufin, dobre nie :-)))
sjuz
úplne sa mi zbiehajú slinky....:)
kikili
Ja mám podobný recept od starej mamy, kde sa dávajú celé vajíčka a krupička, struhanka, muka v pomere 3:3:1. Môže to byť podobné a je to výborné. A ked sú ktomu jahody a zmrzlina..
garanco
Tvarohové knedlíčky robievam, ale tento recept sa mi páči, vyskúšam! Strúhaný perník si robievam z perníkových figúrok, ktoré nám darúvajú naše vnučky z rôznych výletov. Keď tak postojí figúrka niekoľko mesiacov, vtedy je výborná na strúhanie. Minule som ním dochutila orechy do tradičného orechovníka, bolo to výborné.
klekipetra
Postup receptu alebo (napríklad) Postup pípravy?
Perník alebo medovník (v slovenskom texte)?
betty60
Vyzerá to výborne,perník na strúhanie sa dá bez problémov kúpiť v Čechách v každej samoške,keď tam idem vždy kupujem aj pre susedky, tu som ho fakt nevidela a ani moje kamarádky o takom niečom nepočuli....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia