Tie najlepšie recepty z Varechy priamo do vášho mailu.
Suroviny
1 l
2 l,Prevarená
8 dkg, na l šťavy
Postup
1
Trnky zalejeme prevarenou vodou a nechame stať 6 dní v chlade. Potom precedíme, pridame cukor a povaríme. Ešte horúce nalejeme do teplých fliaš, naležato ich zabalime do deky a nechame vychladnuť.
Je napsáno 1 litr švestek (trnek), tak snad kilo? Na litry znám tak zatím jen borůvky! :-))) Hodně mne to zajímá, a musí to být super. Já si sem tam, když něco dělám z jablek zaliju slupky z nich a nemusím ani sladit, vynikající čaj a tohle je i s cukrem, to bude super pro děti, jen jestli ještě seženu švestky. KK
@remcula : na Slovensku nie sú trnky a slivky to isté. Trnkami nazývame to, čo rastie zvyčajne na okraji lesa na kríku bohato obdarenom tŕňmi. Sú tmavomodré, maličké, ani nie centimeter a čerstvé sa dajú jesť len ak už prešli prvými mrazíkmi, inak sú veľmi trpké. Vnútri majú kôstku, ktorá sa zle oddeľuje od dužiny. Netuším, ako ich nazývate v Čechách, ale podľa tohto popisu ich snáď spoznáš.
Diskusia k receptu