Foto: irenaw
Pretože som dnes vložila dva recepty s použitím tekvicového pyré prikladám spôsob prípravy väčšieho množstva pyré naraz. Trošku naopak ale čo už narobím. Je Zobraziť celý popisPretože som dnes vložila dva recepty s použitím tekvicového pyré prikladám spôsob prípravy väčšieho množstva pyré naraz. Trošku naopak ale čo už narobím. Je to vlastne polotovar na ďalšie použitie v receptoch.
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Tekvica z ktorej robím pyré je najčastejšie maslová (butternut) alebo muškátová alebo tekvica so zelenou šupou a oranžovou dužinou, ktorá sa predáva pod názvom tekvica na pečenie (iný názov neviem). Toto pyré je sladkasté a používam ho na pečenie múčnikov. Na fotke je upečená maslová tekvica. Keď pečiem dva plechy súčasne trvá to asi 45 minút na 190°C. Pichnem nožíkom do najväčšej z nich či je celkom mäkká. Po dopečení je v priehlbinke po semiačkach šťava, necháme chvíľu postáť a šťava vsiakne.
-
2
Ľahko lyžicou vydlabeme dužinu až zostane len tenká šupa.
-
3
Kedysi som upečené pyré mixovala. Zistila som, že ju stačí roztlačiť pučidlom na zemiaky. Jednak to ide veľmi dobre a jednak po pridaní do cesta ju tiež budeme miesiť alebo šľahať alebo mixovať. Z maslovej tekvice sa vydlabe len malá jamka a je z nej veľa dužiny :o). Fotka troch tekvíc krát dva plechy sú štyri plné krabičky od zmrzliny a jedna šálka naviac išla do cheesecake. Pokrabičkované a vychladnuté pyré zmrazíme. V pohode vydrží do ďalšej sezóny a pečie sa z neho ako z čerstvého.
-
4
Ak mám veľa tekvice hokaido upečiem aj tú, ale na polievku stačí nakrájať ju na kocky a dať zamraziť (ako na fotke vo vrecku). Pečená s bylinkami je najlepšia čerstvá. Hokaido do slaných receptov u nás doma nemá konkurenciu.
-
5
A toto je tá zelená na pečenie. Je len jemne nasladlá takže je super pečená aj na slano s cedsnakom a čili. Táto sa u nás takmer vyrovná pečenej hokaido tekvici :O)
Diskusia k receptu