Sušené čerešne

ckatka - bez fotkyckatka, 20. júna 2014
Sušené čerešne
Foto: ckatka

Ak máte veľa čerešní, pravdepodobne ste už prejedení bublaniny, kompótov máte plnú pivnicu (a určite sa tam nájdu aj niekoľkoročné exempláre), variť čerešňové gule sa vám nechce každý druhý deň.... Skúste ich len tak bachnúť do sušičky. Je to prekvapivo dobrá mňamka aj bez varenia v cukre.

30 minút
príprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V čase keď sú naše srdcovky chuťovo najlepšie, už bohužiaľ chutia aj iným tvorom. Čo sa vtáctva týka, to sme poriešili dvomi mačkami, ktoré si svoje teritórium dokonale strážia, a na čerešni by v sezóne škorcov a drozdov snáď aj spávali. Horšie je to s červíkmi. Hoci - čerešňa s červíkom = zdravá čerešňa :) Preto všetky čerešne odkôstkovávam (normálnym odkôstkovačom, dostať bežne v domácich potrebách, 4 kilá mám tak za 10 minút).

  2. 2

    Čerešne neumývam, rovno odkôstkovávam (lepšie sa s nimi manipuluje ako s mokrými) a rovno ich hádžem do lavóra s octovou vodou. To je jediný spôsob ako sa mi podarilo docieliť, aby tam tie hnusoby fakt neboli. Keď som ich namočila do octovej vody celé, tak síce začali vyliezať, ale na polceste podochli a bolo ich treba za "hlavu" povyťahovat. Brrr

  3. 3

    Tip - keď ich budete chcieť ocediť, alebo odkvapkať, nepoužívajte sitko, tie mrchy sa v ňom zachytia a rozlezú kade tade - použite haluškár, má diery tak akurát aby čerešne neprepadli ale všetok bordel sa odplavil.

  4. 4

    Odkvapkané čerešne nasypte do sušičky, zapnite na 50 - 55 stupňov a počas sušenia priebežne koštujte, či už sú. Mali by byť podobné hrozienkam. Nie tvrdé ako kameň, vtedy ste to už prešvihli. Ja robím tak, že v noci (ked je nízka tarifa na elektriku) nechám sušičku bežať a vo dne ju vypínam. Usušené uzatvorte do niečoho tak, aby vám ich nepožrali vínne mušky. Milujú ich. Občas skontrolujte, či sa na ne nechytá nejaká pliaga. Držte v tme, suchu.

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
práve dnes sa chystám nabrať čerešničky na sušenie... takže veľmi aktuálna téma..mimochodom, Ckatka, komentár k sušeniu a k čerešničkám bezkonkurenčný... hneď mám príjemnejšie ráno... nech čerešničky chutia
@safran - dve - tri noci, ale zalezi ako dlho mas susicku zapnutu (mne sa viac oplati mat ju zapnutu v noci) - to pekne uvidis kedy uz su. Ak mas susicku zapnutu 24 hodin denne, tak do dvoch dni musia byt hotove. Ale vravim - treba kostovat, niekomu chutia makksie niekomu suchsie :) my sme zo stvrt kila pojedli pocas susenia urcite :)))) uz mam dalsie 4 kila v susicke hodene (vychadza mi to tak 4 kila obratych ceresni na 5 platov do susicky)

na hodiny tazko povedat, ja radsej susim dlhsie pri teplote 55 stupnov
Sušené čerešne sú fantastické. Robila som dvojakým spôsobom. Prvý-surové vykôstkovala. Druhý-do vriacej vody som nasypala čerešne, len kým sa poruší na nich šupka, blanšírovala. Idú potom kôstkovať veľmi ľahko aj ručne. Keďže som každú čerešňu "skonrolovala" či je tam červík, tak ich mám spočítané :)). Na jedno poschodie sušičky som dávala cca 250 ks čerešní, mám 5 posch.sušičku, podobnú ako na obrázku, len hranatú. O čo hrubšie kusy /višne, čerešne, hrozno/, o to sa používajú vyššie teploty, plátky rôzneho ovocia alebo zeleniny nižšie teploty, byliny ešte nižšie. Čerešne som sušila v noci pri 65 st.C, ku koncu dosúšala na 55 st.C. Trvalo to asi 24 hod. V priebehu sušenia poprekladám poschodia v sušičke, lebo nesušia sa rovnomerne. Odhadom čerešne zmenšia objem cca o 1/3. Po sušení ich 3-4 dni nechám rozložené na vzduchu prikryté utierkou. Odkladám do paperových krabíc . Zo šťavy, ktorá vytekala na dno sušičky na začiatku sušenia, som spravila sirup bez varenia /cukor+kys.citr./
to musela byť prácička! Vlani som mala veľké čerešne srdcovky, tak som ich odkôstkovala a zamrazila do jogurtov, koláčov, na plnené knedlíky....ale to bola robota a ešte som nezabudla. Tento rok ma drozdy oslobodili od srdcoviek, vyžrali ešte nezrelé!
update - je april, dojedame susene ceresne odvlani - a ziadna sa nepokazila - jedno vrecusko som preventivne hodila do mraznicky na horsie casy :) davala som ich do domaceho jogurtu, pribinacika, dezertov, musli, a cohokolvek kde sa mi pytalo sladko-kyselkave ovocie... takze mozem ozaj odporucat

Pridaj komentár k receptu: