Sušené čerešne

Autor receptu: ckatka

Ak máte veľa čerešní, pravdepodobne ste už prejedení bublaniny, kompótov máte plnú pivnicu (a určite sa tam nájdu aj niekoľkoročné exempláre), variť čerešňové gule sa vám nechce každý druhý deň.... Skúste ich len tak bachnúť do sušičky. Je to prekvapivo dobrá mňamka aj bez varenia v cukre.

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V čase keď sú naše srdcovky chuťovo najlepšie, už bohužiaľ chutia aj iným tvorom. Čo sa vtáctva týka, to sme poriešili dvomi mačkami, ktoré si svoje teritórium dokonale strážia, a na čerešni by v sezóne škorcov a drozdov snáď aj spávali. Horšie je to s červíkmi. Hoci - čerešňa s červíkom = zdravá čerešňa :) Preto všetky čerešne odkôstkovávam (normálnym odkôstkovačom, dostať bežne v domácich potrebách, 4 kilá mám tak za 10 minút).
  2. Čerešne neumývam, rovno odkôstkovávam (lepšie sa s nimi manipuluje ako s mokrými) a rovno ich hádžem do lavóra s octovou vodou. To je jediný spôsob ako sa mi podarilo docieliť, aby tam tie hnusoby fakt neboli. Keď som ich namočila do octovej vody celé, tak síce začali vyliezať, ale na polceste podochli a bolo ich treba za "hlavu" povyťahovat. Brrr
  3. Tip - keď ich budete chcieť ocediť, alebo odkvapkať, nepoužívajte sitko, tie mrchy sa v ňom zachytia a rozlezú kade tade - použite haluškár, má diery tak akurát aby čerešne neprepadli ale všetok bordel sa odplavil.
  4. Odkvapkané čerešne nasypte do sušičky, zapnite na 50 - 55 stupňov a počas sušenia priebežne koštujte, či už sú. Mali by byť podobné hrozienkam. Nie tvrdé ako kameň, vtedy ste to už prešvihli. Ja robím tak, že v noci (ked je nízka tarifa na elektriku) nechám sušičku bežať a vo dne ju vypínam. Usušené uzatvorte do niečoho tak, aby vám ich nepožrali vínne mušky. Milujú ich. Občas skontrolujte, či sa na ne nechytá nejaká pliaga. Držte v tme, suchu.