Slivkový lekvár

olinka12 - fotkaolinka12, 15. septembra 2011
Slivkový lekvár
Foto: olinka12

Možno je už po sezóne ale aj do budúcna by som vám chcela ponuknúť recept na výborný lekvár robím ho už vyše tridsať rokov a vždy sa vydarí.

Suroviny

5 kg
1 kg
1 dcl
1/2 sáčik

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyté slivky večer vykôstkujeme, presypeme cukrom a občas zamiešame. Na druhý deň začneme lekvár variť v smaltovanom hrnci. Na spodok prilejeme ocot a naň pridáme slivky. Varíme na miernom ohni 4-6 hodín. Slivky sa musia odpariť na polovičku pôvodného množstava a potom prisypeme konzervačný prostriedok a odstavíme. Lekvár dobre vyšľaháme (ja som si pomohla ponorným mixérom) a hneď za horúca naplníme poháre, ktoré nechám vychladiť v deke. Slivky sa v hrnci nesmú celý čas miešať.

Diskusia k receptu

dajda
takto varím aj ja-večer presypem slivky cukrom do hrnca v ktorom budem varit-nemiešam.Ráno dam ocot a varím asi 1hod prikryte-nemiešam.Lekvar varim asi 5 hod a nemiešam-neprihorí a 1/2 hod. pred dovarením začnem miešať.To už ale musim miešať,lebo by prihorel a podľa hustoty dovarím
oblizprst
Ten ocot tam nie je cítiť? Nejako sa mi tam nehodí. Moja mama, ak si dobre pamätám, asi koncom šesťdesiatych rokov zavárala slivkový kompót s octom a ten som skutočne rada nemala. Vraj aby sa nekazili. Vtedy ešte neboli Omnia poháre, ale na vrch sa dával igelit alebo celofán.
dajda
Necitit tam ocot ,neviem čo by sa stalo keby sa tam nedal ,ale je uvedeny v recepte tak ho davam no nie1 dcl -asi 1/2 a dam 1-2 bal. vanilkovy, škoricovy cukor.Pači sa mi lekvar-je to klasika ,ako varila moja mama len s tym rozdielom,že nestojím pri hrnci od rána do večera
olinka12
Varešky recept je výborný už len zato, že ako uviedla aj dajda netreba pri tom stáť pomali sa varí ja si dávam pod hrniec aj také železné koliesko aby nebol oheň pramo na hrniec. Keď si myslím, že to už bude odstavím pridám konzervačný prostriedok a rozmixujem voľakedy iba metličkou a tiež bol dobrý.
dajanca
slivkový lekvár s octom bez miešania som už varila, ale cukor som dávala až na záver, keď som ho začala miešať...určite ten cukor neprihorí?...
olinka12
vlastulka hrniec je odokrytý aby sa odparovalo pomali treba nechať bublotať ako som uviedla nemiešať dobre je dať cukor večer roztopý sa aj to pomôže predsa k zhustnutiu
akeber
tak tento lekvárik si uložím , pred vlani sme si zasadili v záhradke osem sliviek ....ak bude na rok sliviek dosť, skúsim uvariť...aj keď som ešte slivkový nevarila.....pamätám môj starký ho varieval v kotly .... :).....ja by som určite miešala, bála by som sa aby neprihorel
darina11
Slivkový lekvár vraj v smaltovanom hrnci neprihorí ,ale smalt nesmie byť porušený a nesmie sa ani raz pomiešať,lebo ked´ sa raz pomieša,ďalej sa už musí miešať,lebo by prihorel.
olinka12
varešky moje netreba sa báť ako som uviedla tak treba variť a určite sa podarí na spodok sa naleje ten ocot a na to slivky vznikne tam akýsi medzipriestor ja tomu hovorím bublina a tá nedovoli prihorieť tridsať rokov varím tento lekvár ináč aj trvanlivosť je dlhá vydrží veľmi dlho.
elen52
Tiež varím lekvár v smaltovanom asi 15 l hrnci, spodok a boky hrnca som vymastila slaninou /niekde som to čítala/a roky tak robím, treba len občas pomiešať, po tých 6 hodinách a keď na konci pridávam cukor. Ja lekvár potom chvílku sterilizujem, nedávam konzervačné prípravky.
agina
mam slivky fajne domace,tak idem varit lekvar dufam ze sa vydari
olinka12
agina určite sa vydarí ak spravíš podľa receptu vydrží j päť rokov bez zmeny :D stále je dobrý a hlavne bez veľkéj roboty :D
peta5
aky konzervacny prostriedok? pardon za blbu otazku,, ale lekvar som este nevarila. dnes som nazbierala slivky a sup na varechu pohladat recept a potom do kuchyne... :)
olinka12
peta5 prepáč som tu pozde ale predsa konzervačný prostriedok bežne dostať v potravinách... HASSA 10g alebo POMOCKA NA KONZERVOVANIE 5g