Šípkový lekvár, sirup a ,,čaj,, bez čistenia šípok fotorecept
Foto: martamm
Je čas dozrievania šípok a keďže sa jedná o vzácnu surovinu, ktorá je zdrojom vitamínov, prinášam Vám svoj recept na lekvár, sirup Zobraziť celý popisJe čas dozrievania šípok a keďže sa jedná o vzácnu surovinu, ktorá je zdrojom vitamínov, prinášam Vám svoj recept na lekvár, sirup a "čaj". Vyznačuje sa tým, že šípky netreba prácne čistiť.
Postup
-
1
V recepte neuvádzam množstvá, iba postup. Začali sme s manželom prácnym nazbieraním šípok, ja som mala asi 20 litrové vedro. Šípky som umyla a odstránila iba stopky, ak nejaké na nich po zbere zostali. Celé som dala do veľkých hrncov a zaliala vodou tak, aby boli ponorené, mala som toho naozaj veľa, preto som varila v dvoch hrncoch
-
2
Pridala som asi 15 veľkých jabĺk, nakrájaných na kúsky a varila do zmäknutia
-
3
Po uvarení som obsah rozmixovala ponorným mixérom, nevyzerá to moc vábne teraz :)
-
4
Troška som zriedila vodou, aby sa dalo ľahšie pasírovať
-
5
pasírovania sa ujal manžel, robil to asi 4 hodiny, chudák :). Ja som priebežne prepasírovanú hmotu vážila, aby som vedela, koľko Gelfixu a cukru pridať. No, čo Vám poviem mali sme toho 23 kíl.
-
6
Z 12 kíl som uvarila klasický lekvár s použitím 12 balíčkov gelfixu 3 v 1 a pridaním 350 gr kryštálového cukru na kilogram šťavy, postup je uvedený na Gelfixe
- 7
Zo 6 kíl lekvár, do ktorého som prisypala rozdrvenú mätu piepornú a naliala som doma vyrobený mätový extrakt, asi 1/2 dcl. Osladila som 1,5 kg cukrom z kokosových kvetov, pridala 6 balíčkov Gelfixu 3 v 1, tento lekvár je menej sladký, ale mne práve taký vyhovuje. Ešte snáď toľko, že hotový vriaci lekvár som plnila do horúcich pohárov, ktoré som ohriala v rúre vyhriatej na 100 stupňov
- 8
Zvyšných 5 kíl šťavy som osladila 5 kg cukru a pridala 40 gr kyseliny citrónovej, rozvarila som, plnila som do horúcich, v rúre vyhriatych fliaš od kečupu. Aby som nezabudla, zužitkovala som aj hmotu, ktorá mi zostala ako odpad z pasírovania, zriedila som ju trocha vodou, rozvarila a tiež naplnila do horúcich pohárov, v zime budeme variť z nej čaj, teda dúfam, že sa to bude dať takto využiť :) Nakoľko som tento "čaj" nesladila, dala som ho ešte sterilizovať do rúry
- 9
A na záver všetky poháriky a fľašky putovali pod deku, ráno som vyrobila etikety, všetko označila a uskladnila v pivnici. Košík s lekvárom a sirupom pre vnúčatá je pripravený na expedíciu, veď všetko som robila hlavne pre tie deti, dúfam, že každodenná konzumácia sirupu - ako lieku im pomôže prekonať zimu bez ujmy na zdraví :)
- 10
Na záver chcem ešte poďakovať manželovi, ktorý celodennú tortúru okolo šípok trpezlivo znášal so mnou a aktívne sa zapájal do výroby zásob, ktoré sa vyšplhali do týchto čísiel: lekvár 58 pohárov, sirup 30 fliaš, čaj 36 pohárov. :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 7
ja som ale počula, že šípky by sa mali zberať po prvých mrazíkoch. skúšala som ich konzistenciu, ešte sú veľmi tvrdé. niečo by som aj ja mala vykúzliť z týchto "panien v červenom ručníčku".
moja poklona hlboká ti patrí.
*****
drina
ale tá radosť..to je už blaženosť iná..:-)
ďakujem Vám všetkým za komentáre, práve tie ma presvedčili, že sa oplatilo troška pohrať a zevesiť sem recept. Čerpala som pri ňom z komentára mne neznámej slečny, ktorá na nete v nejakom fóre spomínala, že podobným spôsobom jej stará mama varievala šípkový lekvár. ja som si recept troška zmodernizovala použitím Gelfixu. marianne, podľa mňa sa dá lekvár uvariť aj bez neho, ale musí sa dlhšie variť, aby sa voda odparila a tým by zhustol. A práve tomu som sa chcela vyhnúť, nakoľko čím dlhšie šípky varíš, tým viac vitamínu C strácajú,
milina, čo sa týka pichliačikov, ja žiadne necítim, kedysi som varila lekvár tak, že som šípky vyškrabovala a tam som ich cítila, možno tento spôsob ich nejako zlikviduje :) skús z malého množstva pre istotu.
Havino, dobrý nápad pomlieť usušené šípky, čajík musí byť úžasný, nazbieram ešte a nasuším, aby sme mali aj klasiku doma, ďakujem za inšpiráciu :)
@marta5 , ďakujem za pochvalu a želám dobrú chuť k zdravému čajíku :)
@elekra , teším sa, že si využila môj recept a hlavne, že lekvár splnil Tvoje očakávania :)
Joj, tazku otazku si mi dala, ale predpokladam od zacatia varu tak 20-30 minut asi, jednoducho kym su sipky celkom makke a daju sa pasirovat, neviem ci som Ti pomohla :))))))))))