Foto: eldina
iste Vám to znie divne, ale s takouto múkou budú mať Vaše jedlá lepšiu chuť a v niektorých prípadoch budú aj Zobraziť celý popisiste Vám to znie divne, ale s takouto múkou budú mať Vaše jedlá lepšiu chuť a v niektorých prípadoch budú aj zdravšie...:) na Balkáne je často používaná..
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
na začiatok napíšem postup, ktorý je veľmi jednoduchý a potom aj využitie..:)
- 2
múku vysypať na hlbší plech a piecť na 160 °C 20 minút, s tým, že každých 5 minút treba múku premiešať / pomohla som si každých 5 minút vajcobudíkom, aspoň som nezabudla/..:))-----..dbajte na to, aby bola vždy zarovnaná...nechať vychladnúť aspoň 1 h a potom ju vysypať do hermeticky uzatvoriteľnej nádoby../pred použitím treba preosiať, bude trochu hrudkovitá/...
- 3
a teraz využitie....:) vlastne do všetkého, kde múku bežne požívate...omáčky, halušky, palacinky, kekse, muffiny, pusinky, kysnuté koláče, rôzne mäsá naprírodno - do čohokoľvek.:)----a ak by ste predsa ostali skeptickí, tento tip Vás snád presvedčí, prečo upiecť aspoň trochu múky: ak ju použijete ako zátrepku, získate chuť zásmažky, ale v zdravej verzii, lebo nebudete potrebovať olej...... chuť múky je voňavejšia, každé jedlo bude mať výraznejšiu chuť, v jedlách nasladko trochu ako čokoláda...:)
- 4
a aspoň jeden recept: asi 500 g hl.múky, 75 g cukru, 75 g masla, 1 uvarený žĺtok, 1-3 PL mlieka.....-------zmiešať múku s cukrom (po troche, uvidíte, koľko maslo "pije"), pridať maslo nakrájané na kúsky , potom pridať varený žĺtok a 1PL mlieka, ak by bolo cesto suché, pridať ešte trochu mlieka.....-------------------na plech dať papier na pečenie, cesto vyvaľkať a formičkami vykrajovať útvar aký chcete /hodilo by sa srdiečko, ide Valentín, ale nenašla som/..:)).....nechať na plechu ešte asi 1 h, potom piecť na 180 °C cca 15 minút /maximálne/, hotové sú, ked trochu zhnednú/ ale aj tak ich sledujte, u niekoho čas 15 minút môže byť veľa / ...na fotografii mám kekse podľa tohto receptu -zdobenie nie je ako by som chcela, ale nemala som už nič doma...:)........cesto trochu narastie, preto ho nedávajte natesno.../ nie je to linecké pečivo, skôr butterkeks/
- 5
možno si niekto povie, že načo si komplikovať život pečením múky, v podstate aj má pravdu, ale my-gurmáni, sme radi, ked si vieme jedlo užiť aj chuťovými pohárikmi..:)-------do " prípravy" som zahrnula pečenú múku, nie koláčiky
- 6
/pre adimina: neviem, kde toto zaradiť, lebo nemáte rubriku "Rady a nápady", ktoré by sa na Varechu aj celkom hodili, tak nechám na Vás, kde to zaradíte/
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja toto používam jedine na držkovú polievku. Ešte by ma zaujímalo,
ako varíš ten žĺtok./bod 4/ Vajco rozbijem, oddelím žĺtok a bielok a teraz ako ten žĺtok uvarím ? Trtnem ho do vody ako stratené???
@amelie dobré nápady máš, ja dávam do mrazáku len orechy, inak nemám veľké zásoby, tak som ešte nič nemrazila, ale dobre vedieť, dakujem /aj iným si dala super tip/