Ostravan fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 7. júna 2015
Ostravan (fotorecept)
Foto: rennatte

Tento dezert bol pre mňa výzvou. Hľadala som recept pre moju tetu, len podľa indície, že dlhé piškóty sa namáčali do bieleho vína a Zobraziť celý popisTento dezert bol pre mňa výzvou. Hľadala som recept pre moju tetu, len podľa indície, že dlhé piškóty sa namáčali do bieleho vína a prelievali smotanovým krémom, ale nie klasickou kyslou smotanou ako sme zvyknutí robiť smotanovú nepečenú tortu. Je to vyše 30 ročný recept, ktorý robievala jej maminka, ale bohužiaľ recept po nej nezostal. Recept som našla najprv v starej cukrárskej knihe a potom aj na českých webstránkach. Toto je výsledok a po degustácii to bolo ono, ako si moja teta pamätá.

60 minút
príprava

Suroviny

8 ks
180 g
540 ml
2 bal.
3 bal. dlhé
200 ml
1 bal.
 čerstvé




Postup

  1. 1

    Žĺtky s cukrom vyšľaháme nad parou do hustej peny

    Ostravan (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    odstavíme z pary a občasným premiešaním necháme vychladnúť. Vyšľaháme si tuhú šľahačku zo smotany a stužovačov. Obe hmoty spojíme tak, že šľahačku zapracujeme do žĺtkovej peny. Odložíme do chladničky.

    Ostravan (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Biele víno nalejeme do širšej nádoby, aby sa tam zmestili piškóty a postupne v ňom namáčame piškóty iba z jednej strany

    Ostravan (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ukladáme na menší hlboký plech alebo inú vhodnú nádobu alebo tortovú formu.

    Ostravan (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    piškóty zalejeme polovicou pripraveného žĺtkového krému.

    Ostravan (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na krém poukladáme ďalšiu vrstvu vínových piškótov a zalejeme druhou časťou krému

    Ostravan (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ozdobíme parížskou šľahačkou, ktorú si pripravíme podľa návodu a čerstvými jahodami, odložíme do chladničky stuhnúť minimálne na dve hodiny, najlepšie na celú noc.

    Ostravan (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ....

    Ostravan (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ....

    Ostravan (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jozka2
Co dodat,je to skutocne iny level,snad iba 5*****
kakavo
Na Záhorí žijú véééééľmi šikovní ľudia!
vrabcek1
je to fakt starý recept u nás sme namiesto bieleho vína máčali piškoty v klasickej čiernej káve. S vínom je to pre mna novinka ale určite to chutí výborne.
renfri
prosim vas to vino je ake? sladke, polosladke?
jamarlen
oplatilo sa ti to dlhé hľadanie, musí byť skvostný….mne by stačil len žltkový krém, navrch krém z bielej čokolády, ani jahody by nemuseli byť, tak by mi piškóta s vínom chuťovo lepšie vynikla:)
podobne ako tvoj krém robievame zmrzlinu na deň matiek, častejšie by na nás veľa pribudlo:)
kikina4
Vyzera uzasne, ukladam do KK a urcite vyskusam, uz sa nan velmi tesim ;-)
amelie
pekné, určite vyskúšam, takže ukladám: KK*****
hankaanka
ja ho poznám ako vínovú tortu...robila ho moja mamina a recept je podobný, len miesto žľtkového krému je kakaový a vrstvy sa prekladali zaváranými marhuľami...chutil svetovo
martakv
@Hankaanka (12.3.2016 20:39)

pridaj prosím receptík...nepečených dobrôt nikdy nie je dosť. Vopred vďaka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia