Ostravan (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Tento dezert bol pre mňa výzvou. Hľadala som recept pre moju tetu, len podľa indície, že dlhé piškóty sa namáčali do bieleho vína a prelievali smotanovým krémom, ale nie klasickou kyslou smotanou ako sme zvyknutí robiť smotanovú nepečenú tortu. Je to vyše 30 ročný recept, ktorý robievala jej maminka, ale bohužiaľ recept po nej nezostal. Recept som našla najprv v starej cukrárskej knihe a potom aj na českých webstránkach. Toto je výsledok a po degustácii to bolo ono, ako si moja teta pamätá.

60 minút
príprava

Postup

  1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme nad parou do hustej peny
  2. odstavíme z pary a občasným premiešaním necháme vychladnúť. Vyšľaháme si tuhú šľahačku zo smotany a stužovačov. Obe hmoty spojíme tak, že šľahačku zapracujeme do žĺtkovej peny. Odložíme do chladničky.
  3. Biele víno nalejeme do širšej nádoby, aby sa tam zmestili piškóty a postupne v ňom namáčame piškóty iba z jednej strany
  4. ukladáme na menší hlboký plech alebo inú vhodnú nádobu alebo tortovú formu.
  5. piškóty zalejeme polovicou pripraveného žĺtkového krému.
  6. na krém poukladáme ďalšiu vrstvu vínových piškótov a zalejeme druhou časťou krému
  7. ozdobíme parížskou šľahačkou, ktorú si pripravíme podľa návodu a čerstvými jahodami, odložíme do chladničky stuhnúť minimálne na dve hodiny, najlepšie na celú noc.
  8. ....
  9. ....