Foto: pusta
Na maďarskom webe No.Salty sa stal absolútnym hitom posledných dní ľadový krém - domáca Vienetta a teší sa zaslúženému I. miestu. Recept je veľmi jednoduchý, Zobraziť celý popisNa maďarskom webe No.Salty sa stal absolútnym hitom posledných dní ľadový krém - domáca Vienetta a teší sa zaslúženému I. miestu. Recept je veľmi jednoduchý, ľahký, rýchly, dobre realizovateľný v domácich podmienkach, veľmi chutný a žiadaný v horúcich dňoch. S lahodným mrazeným krémom príjemne kontrastuje chrumkavosť tenkej vrstvy čokolády v kréme.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 ml |
|
3 - 4 PL |
|
100 g |
|
veľkosť podla potreby |
|
na biskupský chlebíček/iná forma |
|
na vystlanie formy |
|
|
Postup
-
1
Na teflonový pečiaci papier som potravinárskou fixkou nakreslila veľkosť dna formy na biskupský chlebíček 2x, sem som nanášala rozpustenú čokoládu.
-
2
Do hrnca som nalámala čokoládu na varenie, môžete použiť aj mliečnu alebo bielu čokoládu a potom jednotlivé vrstvy čokolády striedať.
-
3
Formu som vypláchla studenou vodou a vystlala som ju alobalom, aby okraje prevísali. Alobal som pritlačila k vnútorným stenám formy, aby dobre priľahol k stenám. Môžete použiť aj inú formu, podľa vášho výberu a chuti. Moja forma má roznery 33x11 cm.
-
4
Nad vodným kúpeľom nad parou som rozpustila čokoládu.
-
5
Rozpustenú čokoládu som pomocou polievkovou lyžicou rozotrela po nakreslených obdĺžnikoch, netreba sa stresovať, ak obdlžnik nebude ukážkovo ostrý po okrajoch, zakryje ho ľadový krém. Odložila som do mrazničky asi na v1 minúttu, aby dobre stuhol. Po vybratí išiel ľahučko oddeliť tenučký plát čokolády, preto ju treba nanášať práve na teflónový pečiaci papier, kúpila som ho v tescu a je obojstranný.
-
6
Do šľahacej nádoby som dala 3 PL práškového cukru, každý dá podľa svojej vlastnej chuti, aký sladký chce mať krém. Pre diabetikov miesto cukru možno dať vhodné umelé sladidlo, a aj oni môžu maškrtiť v tejto horúčave.
-
7
Pužila som túto šľahačku, je v pôvodnom recepte veľmi odporúčaná, lebo je naozaj veľmi hustá, čo zabezpečuje pri mrazení vznik rovomernej konzistencie ľadového krému bez toho, aby ho pri mrazení bolo treba premiešavať. Tiež som ju kúpila v tescu, dokonca je cenovo výhodnejšia ako iné šľahačky. Môžete použiť aj sladkú 33%-tnú smotanu na šľahanie alebo šľahačku v prášku Dr. Oetker a pripraviť ju podľa návodu na obale, treba 3 balenia potom použiť.
-
8
Šľahačku som poriadne premiešala s práškovým cukrom, musí byť pred šľahaním dobre vychladená.
-
9
Za 2 a 1/2 minúty bola elektrickým šľahačom ušľahaná takáto extra hustá šľahačka, na obrázku zreteľne vidno, že má oveľa hustejšiu doslova krémovú konzistenciu než iné šľahačky.
-
10
Na spodok formy som naniesla pomocou polievkovej lyžice hotovú šľahačku, ktorú som uhladila na povrchu chrbtom lyžice tak, aby bol hladký.
-
11
Z mrazničky som vybrala zmrznutú čokoládu, tenký plát čokolády sa dal ľahučko oddeliť a vložila som ho do formy a jemne som ho vtlačila prstami do šľahačky Bolo tak teplo, že sa mi druhý plát čokolády začal topiť, tak šup tak ako bol na papieri späť do mrazáku.
-
12
Naniesla som ďalšiu vrstvu šľahačky, druhý plát čokolády a poslenú vrstvu šľahačky. Tieto vrstvy môžete opakovať podľa toho, akú vysokú Vienettu chcete mať vo výsledku. Pozakrývala som jemne zo strán prevísajúcim alobalom a odložila som naplnenú formu hajať na 24 hodín do mrazničky., nič viac s tým už netreba robiť.
-
13
Dnes na obed som dobrotku vybrala z mrazáku, nechala asi 3 minúty povoliť pri izbovej teplote, otvorila som alobal a vyklopila som ju na podnos. Vrch som ozdobila zvyškom rozpustenej čokolády.
-
14
strým nožom namočeným v teplej vode som pokrájala asi na 1,5 cm hrubé pláty, na obrázku krásne vidieť štruktúru a striedanie čokolády s krémom. Ak vám zvýšila tuhá šľahačka, môžete ozdobiť ešte asi ako tortu, ja až taká šikuľka nie som, je to však veľmi efektné.
-
15
..a po dobrom obede sme si pochutnávalii v tejto horúčave na vynikajúcom mrazenom dezerte - domácej Vienette. tá algidová Vienetta z obchodu sa môže schovať... ešte by som rada dodala, že táto vdomáca Vienetta neobsahuje žiadne konzervanty, umeliny, ani inú chémiu, viete čo do nej dáte a navyše je cenovo prístupná a veľmi kvalitná maškrta.
a delikatessa je na svete :P
hej, aj mnesa vidl ten nápad za 100 bodov a úspech Vienetty na No.Salty je skutočne zaslúžený.
som rada, že sa ti páči.
dakujem.
dakujem ti za pochvalu.
dakujem za pekné hodnotenie.
veľmi pekne dakujem za uznanie.
dakujem za pochvalu.
vysledok tvojho snazenia.Rcp je uz presmerovany do Kk.Dakujem.
dakujem za uloženie do kk a za pochvalu-
dakujemj za úžasné hodnotenie :-)
dakujem za otázku.
v tescu ju určite dostaneš kúpiť, je vynikajúca tá šľahačka,
držím palce!
varecha.pravda.sk/recepty/millefoglie-al-cioccolato/41660...
ale to je predsa len iný dezert, pôvodne sa tam používa lístkové cesto a jahody. to už nie je Vienetta ako taká.
v pôvodno recepte je však lístkové cesto a jahody, čo je už úplne iný dezert. súhlasím, že je vynikajúci.
lenže Vienetta to ale nie je.
ď - a - k - u - j - e mmmm :D
si naozaj veľmi milá :-) vydaril sa mi, poviem pravdu, že som sa toho bála :-)
teší ma veľmi, že sa ti dezert páči a ešte viac, že odskúšaš.
dakujem za perfektné hodnotenie.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš, ešte radšj, ak dáš vedieť, ako chutil.
dakujem za peknú pochvalu :-)
budem veľmi rada, ak vyskúšaš, ešte radšej, ak dáš vedieť, ako chutil.
dakujem za peknú pochvalu :-)
zároveň vdaka za pochvalu.
zároveň vdaka za pochvalu.
myslím že tvoja milá pani manželka a ja, máme rovnakú profesiu a odbornosť :-)
dakujem ti za pripojenie sa do šóru priaznivcov kvalitného receptu.
dakujem. :-)
dakujem ti za otázku
tomu hovorím ŽENA ČINU :D :D :D
dakujem aj za úžasné hodnotenie :-)
dakujem za uloženie do kk a za perfektné hodnotenie.
spokojne si túto pochúťku dopraj :D
mojimi dobrotami ťa rada zničím...len som žartovala.:))))))
som rada, že sa páčia, ešte radšej, ak chutia.
dakujem za krásne hodnotenie.
dakujem za pochvalu.
dakujem.
Aj moj vnucik ma rad zmrzlinku,tesim sa,ako mu bude tvoja chutit :)))
videla som tvoju vienettu na fb a veru, riadne sa z nej minulo a to hovorí za všetko :-)))))
dakujem ti veľmi pekne za odporučenie tebou...
vnúčik a aj ty si pochutnáte :-)
dakujem.
ked vyzdravieš, budem rada ked vyskúšaš.
veľmi pekne dakujem za pekné ocenenie.
tvoj úžasné hodnotenie si mimoriadne vážim.
dakujem za uloženie do kk a peknú pochvalu.
dakujem za uloženie do do tvojej kk.
vážim si to. :-)
a ze s jahodami je to skvele, Vy ste im odpisali, ze to nie je to iste, ze je tam listkove cesto...kde tam vidite listkove cesto? je to ako tento recept, akurat ten ich je vzhladnejsi :-) a druha otazka: v madarskom recepte je v originale odporucana (tak pisete) ceska Dortova smetana ke slehani z Tesca? Ako ja som vdacna za tento recept, lebo len vdaka nemu som sa dozvedela o Millefoglie, ktory som prehliadla. Dakujem
a ze s jahodami je to skvele, Vy ste im odpisali, ze to nie je to iste, ze je tam listkove cesto...kde tam vidite listkove cesto? je to ako tento recept, akurat ten ich je vzhladnejsi :-) a druha otazka: v madarskom recepte je v originale odporucana (tak pisete) ceska Dortova smetana ke slehani z Tesca? Ako ja som vdacna za tento recept, lebo len vdaka nemu som sa dozvedela o Millefoglie, ktory som prehliadla. Dakujem
teda s madarskou vienettou nemá nič spoločného, iba ak šľahačku a čokoládu. to je úplne iný dezert, tiež veľmi chutný. vyskúšaj. ktorý ti viac sadne.
hej, tam je odporúčaná práve táto smotana, madarský nápis máš aj na tom obale od tej šľahačky.
kedže sme v EÚ, dostať ju v ČR a inde, aj u nás. ja som ju kúpila v tescu.
ešte k millefoglie al ciocollato
kritizovali predovšetkým zlomyselne mňa, v podstate im o vienettu vôbec nešlo. nevšímaj si to a nedaj sa popliesť! vadí im veľký úspech receptu na madarskú vienettu :-) .
ale tento fakt im unikol. tak pozri tieto linky, ako sa robí originál talianske millefoglie al ciocollato :
www.buonissimo.org/lericette/5347_Millefoglie_al_cioccolat...
na tomto videu jasne vidno lístkové cesto a aj úplne odlišnú prípravu:
www.buonissimo.org/lericette/5347_Millefoglie_al_cioccolat...
úplne iné spracovanie ako pri vienette.
však maj také tvrdohlavé reakcie, aké len chceš, ked ty budeš tvrdiť, že biele je čierne, aj ked je biele, tak potom je to rovnaké.
mne je to úplne jedno, čo si o tom myslíš, lebo tebe by dôkaz nestačil., ani keby som zlato kakala :D
trvaj si spokojne dalej na svojom, recept na vienettu nezačierniš. ani na vareche, okrem toho je úspešný aj na fb a iných sociálnych sieťach.
nemám ti čo vysvetľovať, ušetri si dalšiu námahu.
==
..."Mesiace január a február sú pre mňa trápením, najmä ak sa nedá ísť von na bežky. Preto si aspoň uvarím"....
z komentov sa da dedukovat vela /ved nielen o puste uz tu vieme dost osobnych informacii bez uvedenia zivotopisov a ked sa cloveku prida aj dobra pamat, tak sa to niekedy vrati v komente, AK ----ok?
ak majú tvoji chlapi radi zmrzliny s čokoládou, za túto vienettu ťa budú nosiť aj na rukách :-)
nech vám všetkým chutí :-)
teraz to každý vie od teba, odkiaľ to viem ja, to nevyzvoním. neklebetím :-)
dobre vedieť, že tú krémovú šľahačku dostať aj v Kaufllande...vidíš a tu sa ma spýtali, či v madarskom origináli je odporúčaná česká šľahačka z Tesca? :D :D :D
ako keby sme neboli v EÚ a v Madarsku nemali Tesco. no vida - a teraz na Slovensku je dostať nielen v Tescu, ale aj v Kauflande, dokonca s nápismi v 3 jazykoch. človek im dá dobrý tip a polemizujú o nepodstatných veciach :-))))
zatiaľ čo na iných komunitách, kam som tiež recept na Madarskú domácu vienettu vložila, má už takmer 1000 lajkov a takmer 500 zdieľaní, a už aj veľa odskúšaní s pochvalou...
dakujem ti :-)
dakujem ti za otázku a pekný deň prajem :-)