Levanduľové crème brûlée

Peter Kulhány
šéfkuchár a majiteľ Bistra Smartfood v Banskej Bystrici, 6. októbra 2013
Levanduľové crème brûlée
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Francúzska kuchyňa ovplyvnila v postoji k vareniu státisíce kuchárov – aj mňa. Vážime si ju preto, že si nič neuľahčuje, je náročná na čas, Zobraziť celý popisFrancúzska kuchyňa ovplyvnila v postoji k vareniu státisíce kuchárov – aj mňa. Vážime si ju preto, že si nič neuľahčuje, je náročná na čas, suroviny, technológie i zručnosť.

10
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

2 ks
10 ks
200 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Tri štvrtiny smotany spolu s cukrom, čerstvou vanilkou a levanduľou privedieme do varu. Štvrtinu smotany spojíme so žĺtkami a dvoma celými vajcami a postupne do tejto zmesi prilievame zvyšné tri štvrtiny prevretej smotanovej zmesi za stáleho miešania.

  2. 2

    Celú zmes precedíme, ochutnáme, či je dostatočne sladká, a nalejeme do keramických misiek. Pečieme vo vodnom kúpeli na 160 °C, kým v strede nedosiahne teplotu 80 °C, približne 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

  3. 3

    Pred podávaním nasypeme navrch kryštálový cukor, prebytočný vysypeme. Cukor za pomoci horáka skaramelizujeme.

Diskusia k receptu

pseudocognac
Ako sa volá hento gulate cierne, je to nejake Solanaceae, raz sme to mali doma, aj sme to zavarili...pekne to pukalo v ustach :)