Kvások - narodil som sa na Hromnice

martina34 - fotkamartina34, 10. februára 2013
Kvások - narodil som sa na Hromnice
Foto: martina34

... a už pečiem chlebík...

Suroviny

Kvások:




Postup

  1. 1

    2.2.2013 som bol zarobený, bývam na parapete v kuchyni. Zo spodu mi ide teplo z gamatky. Okolie mi spestrujú rozkvitnuté orchidee, výhľad mám na letisko... Síce som už tretie dieťa v poradí, no už konečne sú muchy vychytané. Na kvások je treba 7dcl pohár sklenený, 2 kopcom PL ražnej múky a pol dcl vlažnej vody. Miešam opakom drevenej varešky - rúčkou, ktorá nie je široká a dá sa s ňou fajne vymiešať. Vždy pri prikrmovaní kvásku najskôr kvások premiešam, vlejem vodu, dôkladne pomiešam a pridám múku, vymiešam do hladučka... Prvé dni som vôbec kvások neodlievala, vždy len dokŕmila, kým sa zmestilo do pohára, dnes už kypelo, tak som ráno odliala do misky, v pohári som dokŕmila, prikryla papierovou utierkou. V miske som si do kvásku pridala ražnú múku a vodu, presne tak ako na prikŕmenie a keramickú misku som vložila do sáčka... kypelo, no vydržalo, kým som prišla z roboty, potom som zamiesila...

    Kvások - narodil som sa na Hromnice - obrázok 1
  2. 2

    5.2.2013 som upiekol sám chlebík... silu teda mám. Bublocem jedna radosť!

    Kvások - narodil som sa na Hromnice - obrázok 2
  3. 3

    Chlebík a dve bagetky sa vydarili. Do chlebíka som dala olivy a sušené paradajky a do bagiet len semienka. Takto oddychoval chlebík na mriežke pokým sa jeho kamošky piekli..

    Kvások - narodil som sa na Hromnice - obrázok 3
  4. 4

    a tu je už aj s nimi... musím ešte dotiahnuť, aby bol aj od spodu pekne dopečený, mal krajšiu kôrku... ale bol chutný

    Kvások - narodil som sa na Hromnice - obrázok 4
  5. 5

    ešte trochu predvádzania, chlebík v reze:

    Kvások - narodil som sa na Hromnice - obrázok 5
  6. 6

    bagetka v reze:

    Kvások - narodil som sa na Hromnice - obrázok 6
  7. 7

    Dnes 10.2.2013 sa zas pieklo, včera sa zamiesil chlebík a do rána kysol... 1480 g

    Kvások - narodil som sa na Hromnice - obrázok 7
  8. 8

    Ešte nekrájaný:

    Kvások - narodil som sa na Hromnice - obrázok 8

Diskusia k receptu

marianne
...gratulujem,krasny kvasok a este krajsi chlebik z neho, aj moj uz bubloce...kolko dni si ho vykrmovala,kym vyzrel? ja chcem piect z neho zajtra chlebik....ma 9 dni asi:-)
martina34
Dakujem, bol vykrmený za 4 dni, keď som z neho prvýkrát piekla... včera to ale bolo oveľa lepšie, takže po 7 dňoch je to asi ideálne
zdezda
jeeej aké pekné čítanie receptu, no a ten výsledok je na 1*****
marianne
posledne dve otazky:-) kolko z neho si dala do chlebika a na ake mnozstvo muky...?
martina34
@zdezda ďakujem, receptík som síce neuverejnila, chcela som len zdokumentovať, ako čo som robila a tak, myslela som, že chlebíkov je tu neúrekom, ale som šťastná, lebo sa mi to konečne podarilo a lepší chlebík som veru ešte nejedla...
martina34
@marianne , ja ti neviem, ja pečiem od oka, ale čo si pamätám, tak som dala celú hladkú múku, teda 1 kg, potom asi 5 PL ražnej múky, soľ, semienka, ľanové, slnečnicové, tekvicové... a vodu, no neviem koľko, ako som cítila pri miesení a samozrejme kvások, odliala som z pohára, ostalo mi v nom trochu ... včera ráno som ho zamiesila, občas premiesila, dala do misky a prikryla utierkou, ráno som zas premiesila a kým sa mi rúra vyhriala, tak ešte podkysol, pekáč som rozpálila a cesto vložila do horúceho pekáča, zakryla a 30 min. sa tak piekol, potom som ho odkryla, do vrchnáka dala vodu na spodok rúky a piekla ešte asi 45 minút, nejak som sa bála, či bude prepečený, lebo nie je veľmi tmavý, ale je fajný
marianne
..sa mi ulavilo @martinka :-),lebo ja v poslednej dobe tiez len tak vsetko od oka:-)) sypem a robim,vaha oddychuje... aj ten kvasok:kym som ho presne vazila,tak som ho 3x pochovala.Ale ako som sypla od oka a zobrala z parapety,tak sa rozblaznil...dam aj ja od oka,ako uvazim za vhodne...
martina34
presne tak, aj mne sa začalo dariť, keď robím ako cítim, že je dobré...
cistinka
Mala by som sa už aj ja rozhýbať a kvások spraviť. Len ešte nabrať odvahu :-) Máš pekný recept...
marijanka712
No tak pekne po poriadku, aby sme sa to naučili aj my čo sme tak troška ťažšie chápaví.... do 7dcl pohára si dala 50ml vl.vodu a 2PL ražnú múku to že čumel von oknom a počúval všetko čo sa v kuchyni dialo pokračuješ tak, že druhý deň približne v rovnakom čase si ho opäať prikrmila 2PL múky aj vody?? vymiešaš pokračuješ do 7 dní potom všetko spotrebuješ na 1 chlebík respektívne cesto z 1kg múky a nenechávaš nič vo flaške na pokračovanie ??? krmenia ??? budem veľmi rada ked ma poučíš respektívne potvrdíš či som to dobre pochopila lebo skutočne chcem ísť na to pretože ja pečiem doma chlieb ale len s droždím ....a chcem prejsť na tvoju metódu...
martina34
@marijanka712 v sobotu som zamiesila, každý deň prikrmovala, no v stredu už kypel von z pohára, tak som z neho odliala do keramickej misky, pridala som aj vodu a aj ražnú múku, čo som aj písala, že som ho strčila do sáčka, kým som neprišla z práce.... v pohári ostalo asi 1 dcl kvásku, ten som riadne prikŕmila...
martina34
ono to síce kypelo z pohára, no nebolo toho skutočne 7 dcl, boli to bublinky, ktoré keď som premiešala, tak opadli... každý deň pozorujem, keď je v kuchyni teplo, že sa pečie, alebo varí, kvások "besnie", no dnes som mala veľa pary, tak som odchýlila okno, o chvíľu kuknem na kvások, a bol ledva do polky pohára... takže pocítil ten chlad zvonka
aretta
môj je v obyvačke na routery :-) máme technický kvások :-) čo už, v kuchyni mu bolo dosť chladno a tu má svoju stabilnú teplotu.
marijanka712
@martina34 všetko som pochopila dakujem , ale ešte otázočka k tomu prikrmovaniu dávaš 2PL ražnu múku to chápe -aj vodu?? alebo nie ?? Dakujem
babidka
No , mne sa daril prave naopak - ked som vsetko presne odmerala , odvazila a merala teplotu teplomerom :-) Hned ako som zacala robit "od oka" tak sa sa kvasok asi urazil a potrestal ma :-((( Ale na druhej strane , ked som si nechala kus suroveho cesta /asi tak 100g/ z pecenia , zatvorila do krabicky a dala do chladnicky na hornu policku , tak sa pri dalsom chlebe pekne prejavil . Je pravda , ze som nechala chlebove cesto kysnut v zimnej zahrade vyse 20 hodin - od vecera do popoludnia , takze kvasinky mali casu na robotu a odviedli pracu naozaj skvelu .
Dnes som tiez chcela zalozit kvasok , ale plany som musela zmenit lebo kvasok by nemal kto dozerat a "mojkat" /ideme na par dni prec/, takze idem na to neskor . Mohla by si tak o 2 tyzdne napisat , ako sa kvasku dari ?
martina34
@marijanka712 vždy dávam najskôr vodu, dobre rozmiešam a potom dám múku a vymiešam do hladka, stále rovnaké množstvá, mám pripravený decový pohárik, napustím si do polovičky vlažnú vodu a ražnú celozrnnú hladkú múku dve PL kopcom.
@babidka určite napíšem, dúfam, že mi kvások nezahynie
martina34
Ďakujem všetkým za komentáre, držím palce, určite sa aj vám podarí :)
martina34
@sjuz , cuketku som aj ja čítala, nejak som to všetko zmiešala, vytiahla z toho podstatné a išla do toho
martina34
@sjuz , cuketku som aj ja čítala, nejak som to všetko zmiešala, vytiahla z toho podstatné a išla do toho
sovka62
@martinka , krásne, chlebík i kvások. Môj kvások je starší, podaril sa na druhý pokus, presne naopak ako u @babidky. Kým som statočne merala a vážila, nepodaril sa, keď som vodu a múku pridávala od oka, je taký krásny ako tvoj. Myslím si, že preto, lebo ten prvý som mala oveľa redší, ale netvrdím, že je to na 100% tak. Môže byť niečo medzi nebom a zemou....Po týždni som ho strčila do chladničky, mám ho tam v dvoch pohároch (bolo mi ľúto ho vyliať, veď sa ešte niekomu zíde), raz za týždeň ho vytiahnem, pridám vodu a múku, počkám pár hodín, kým sa rozbuble a šup ho späť.
Zato taký pekný chlebík ako máš ty, sa mi ešte nepodaril. Najlepší bol prvý, ktorý som zamiesila od oka, keď sa rozhodla merať a vážiť, aby som stvorila recept na použitie aj pre tých, ktorým som kvások darovala, už to nie je ono. Hoci postupne uberám vodu, nedarí sa mi vytvoriť bochník, cesto je stále riedke (hoci zamiesim na tuho, ledva tam všetku múku zapracujem, pri kysnutí zredne) a chlebík musím piecť vo forme. Aj tak má vrch plochý. Chuť má vynikajúcu, každý sa zjedol, ale veľmi by som chcela, aby to aj tvarom bol chlieb. No čo už, hádam sa raz dočkám
martina34
@sovka62 , ja som piekla podľa
 varecha.pravda.sk/recepty/prvy-kvaskovy-chlieb/36324-rece...

pekne v pekáči, zakrytom, ktorý som si pekne najskôr vyhriala, vložila cesto, nakrojila a pol hodiny na vysokej teplote piekla... keď som ho otvorila, bol krásny, narástol do výšky a potom som ho len dopekala.... myslím, že u mňa bol druhý preto vydarený, že som ozaj počkala, kým kvások urobí svoje 24 hodín. Dnes som zas zamiesila, od oka, zajtra, keď prídem z roboty, bude sa piecť...
sovka62
@martinka , skúsim dnes zamiesiť a zajtra upiecť, dúfam, že konečne budem spokojná. V každom prípade dám vedieť ako to dopadlo.
sovka62
Hotovo, už je aj vychladnutý, rozkrojený, polovička odišla s dcérou. Tvar presne taký ako na tvojom poslednom obrázku, vrátane štvorčekov, ale ešte stále to nie je taký chlebík, aký si želám. Piekla som podľa receptu, ktorý si mi poradila. Tej ražnej múky tam asi bolo priveľa, chlebík je ťažký, hutný, mám radšej nadýchanejšie. Takže pokračujem s experimentami, raz sa to podariť musí.
martina34
... hm, je trochu ťažší, no piecť len z bielej hladkej múky? neviem... na budúce skúsim pridať polohrubú múku, hladkú múku pol na pol a trošku ražnej... možno bude ľahký
hltavec
S tym kvaskom je viac roboty jak s deckom. co s deckom, jak s trojcatami
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Dnes aj ja zakladám kvások, prvýkrát a dúfam, že sa vydarí, veď ste tu už všetko tak presne popísali. Vďaka.
sovka62
@martinka , na tvoj komentár k môjmu chlebu ti odpovedám tu, takto to dostaneš na mail. Chlebík rozhodne nevzdávaj, ja som tiež mala nevydarené pokusy a predsa sa to poddalo. Zdá sa mi, že príčinou toho, že je chlebík ťažký, je spôsob pečenia. Aspoň ja mám takú skúsenosť, že každý jeden chlieb, ktorý som dala do horúceho pekáča s vrchnákom, bol ťažký. Naozaj, každý. Teraz som ho skúsila dať do studeného pekáča. Jeden dôvod som už uviedla a druhý je ten, že akokoľvek opatrne som ho do toho horúceho pekáča prekladala, vždy sa trochu scvrkol a v pekáči už nenarástol. Tak som dnes dala do studeného pekáča, rezala a potierala som ho naozaj ľahúčko, bez tlaku a on mi v tej rúre ešte pekne narástol. Na budúce skúsim pozrieť pod pokrievku po tých prvých desiatich minútach, ak bude dosť zdvihnutý, nechám ho piecť už odokrytý, pri nižšej teplote. Ak chceš, skús to takto, ja v každom prípade dám vedieť, ako dopadol ďalší pokus.
havino
s kváskom chlebík ešte piecť neviem, mám v pláne. Ste ma tu navnadili. Pridám sa ale ku komentáru od @sovka. Ja som začala piecť chlebík bez miešania, kde tiež je postup prekladať ho do horúceho pekáča. Pár krát, zo začiatku som ho dala, ale nebola som so striedkou spokojná. Raz som si povedala, upečiem po svojom a uvidí sa. Vyhrejem rúru, cesto mám už v pekáči nakysnuté a také ho dávam do vyhriatej rúry. Ani raz mi odvtedy veru nespľasol, vždy pekne podrastie.



martina34
@sovka ďakujem za podporu, môj chlebík je síce veľmi chutný, ten čo som tu pridala posledný bol snáď najvydarenejší, od vtedy je ešte ťažší, skúsim ho dať teda do studeného pekáča a uvidím a určite dám aj menej kvásku, keď som piekla naposledy, tak mal nakyslastú chuť, asi od veľa kvásku... @havino , ozaj pekný chlebík :)
marienka44
@Martina34 ,velke dakujem za podrobny a uzitocny navod na pripravu kvasku. Idem si vyguglit kvaskovu mapu, vraj aj u nas je , tak ako inde na svete.:-) Ulozene v KK.
astheart
Tak jsem si založila taky takový kvásek. Krmila jsem ho poctivě asi týden, pak už nebylo ve sklenici místo. Tak jsem ho šoupla do ledničky. Včera ráno jem ho vytáhla, odlila do misky a obojí nakrmila. Večer jsem zamíchala od oka řidší těsto z pšeničné mouky. Jen kvásek byl žitný. Do dnešního odpoledne kynulo, rostlo. Šoupla jsem ho na papíru na pečení do mísy z jenského skla a dala do studené plynové trouby, pod něj pekáč s vodou. Nejdřív jsem ho asi 20 min pekla s plynem skoro naplno a pak plyn zmírnila a dopekla. Trvalo to celkem hodinu, ale vyplatilo se. Už si pochutnávám na fantastickém chlebíku.
marika21
@Martina34 dnes som založila kvások podľa tvojho receptu. Páči sa mi vyskúšať podľa teba. ***** napíšem ako som dopadla. Ďakujem.
marika21
Dnes, práve teraz som ho dopiekla a ochutnala. Je dobrý a zaujímavá chuť. Skombinovala som celozrnnú, obyčajnú chlebovú múku. Dala som ho do studeného pekáču, posypala semienkami Chia, konopné,...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia