Foto: martina34
... a už pečiem chlebík...
Postup
-
1
2.2.2013 som bol zarobený, bývam na parapete v kuchyni. Zo spodu mi ide teplo z gamatky. Okolie mi spestrujú rozkvitnuté orchidee, výhľad mám na letisko... Síce som už tretie dieťa v poradí, no už konečne sú muchy vychytané. Na kvások je treba 7dcl pohár sklenený, 2 kopcom PL ražnej múky a pol dcl vlažnej vody. Miešam opakom drevenej varešky - rúčkou, ktorá nie je široká a dá sa s ňou fajne vymiešať. Vždy pri prikrmovaní kvásku najskôr kvások premiešam, vlejem vodu, dôkladne pomiešam a pridám múku, vymiešam do hladučka... Prvé dni som vôbec kvások neodlievala, vždy len dokŕmila, kým sa zmestilo do pohára, dnes už kypelo, tak som ráno odliala do misky, v pohári som dokŕmila, prikryla papierovou utierkou. V miske som si do kvásku pridala ražnú múku a vodu, presne tak ako na prikŕmenie a keramickú misku som vložila do sáčka... kypelo, no vydržalo, kým som prišla z roboty, potom som zamiesila...
-
2
5.2.2013 som upiekol sám chlebík... silu teda mám. Bublocem jedna radosť!
-
3
Chlebík a dve bagetky sa vydarili. Do chlebíka som dala olivy a sušené paradajky a do bagiet len semienka. Takto oddychoval chlebík na mriežke pokým sa jeho kamošky piekli..
-
4
a tu je už aj s nimi... musím ešte dotiahnuť, aby bol aj od spodu pekne dopečený, mal krajšiu kôrku... ale bol chutný
-
5
ešte trochu predvádzania, chlebík v reze:
-
6
bagetka v reze:
-
7
Dnes 10.2.2013 sa zas pieklo, včera sa zamiesil chlebík a do rána kysol... 1480 g
-
8
Ešte nekrájaný:
Dnes som tiez chcela zalozit kvasok , ale plany som musela zmenit lebo kvasok by nemal kto dozerat a "mojkat" /ideme na par dni prec/, takze idem na to neskor . Mohla by si tak o 2 tyzdne napisat , ako sa kvasku dari ?
@babidka určite napíšem, dúfam, že mi kvások nezahynie
Tu som aj ja čerpala inšpirácie a hlavne vedomosti o kvásku, je to tam skvelo rozpísané:) :
www.cuketka.cz/?p=11261...
delikatesy.etrend.sk/recepty-suroviny/ako-nam-betka-kvaskovy...
Zato taký pekný chlebík ako máš ty, sa mi ešte nepodaril. Najlepší bol prvý, ktorý som zamiesila od oka, keď sa rozhodla merať a vážiť, aby som stvorila recept na použitie aj pre tých, ktorým som kvások darovala, už to nie je ono. Hoci postupne uberám vodu, nedarí sa mi vytvoriť bochník, cesto je stále riedke (hoci zamiesim na tuho, ledva tam všetku múku zapracujem, pri kysnutí zredne) a chlebík musím piecť vo forme. Aj tak má vrch plochý. Chuť má vynikajúcu, každý sa zjedol, ale veľmi by som chcela, aby to aj tvarom bol chlieb. No čo už, hádam sa raz dočkám
varecha.pravda.sk/recepty/prvy-kvaskovy-chlieb/36324-rece...
pekne v pekáči, zakrytom, ktorý som si pekne najskôr vyhriala, vložila cesto, nakrojila a pol hodiny na vysokej teplote piekla... keď som ho otvorila, bol krásny, narástol do výšky a potom som ho len dopekala.... myslím, že u mňa bol druhý preto vydarený, že som ozaj počkala, kým kvások urobí svoje 24 hodín. Dnes som zas zamiesila, od oka, zajtra, keď prídem z roboty, bude sa piecť...