Kvások - narodil som sa na Hromnice

Autor receptu: martina34

... a už pečiem chlebík...

Postup

  1. 2.2.2013 som bol zarobený, bývam na parapete v kuchyni. Zo spodu mi ide teplo z gamatky. Okolie mi spestrujú rozkvitnuté orchidee, výhľad mám na letisko... Síce som už tretie dieťa v poradí, no už konečne sú muchy vychytané. Na kvások je treba 7dcl pohár sklenený, 2 kopcom PL ražnej múky a pol dcl vlažnej vody. Miešam opakom drevenej varešky - rúčkou, ktorá nie je široká a dá sa s ňou fajne vymiešať. Vždy pri prikrmovaní kvásku najskôr kvások premiešam, vlejem vodu, dôkladne pomiešam a pridám múku, vymiešam do hladučka... Prvé dni som vôbec kvások neodlievala, vždy len dokŕmila, kým sa zmestilo do pohára, dnes už kypelo, tak som ráno odliala do misky, v pohári som dokŕmila, prikryla papierovou utierkou. V miske som si do kvásku pridala ražnú múku a vodu, presne tak ako na prikŕmenie a keramickú misku som vložila do sáčka... kypelo, no vydržalo, kým som prišla z roboty, potom som zamiesila...
  2. 5.2.2013 som upiekol sám chlebík... silu teda mám. Bublocem jedna radosť!
  3. Chlebík a dve bagetky sa vydarili. Do chlebíka som dala olivy a sušené paradajky a do bagiet len semienka. Takto oddychoval chlebík na mriežke pokým sa jeho kamošky piekli..
  4. a tu je už aj s nimi... musím ešte dotiahnuť, aby bol aj od spodu pekne dopečený, mal krajšiu kôrku... ale bol chutný
  5. ešte trochu predvádzania, chlebík v reze:
  6. bagetka v reze:
  7. Dnes 10.2.2013 sa zas pieklo, včera sa zamiesil chlebík a do rána kysol... 1480 g
  8. Ešte nekrájaný: