Jahodový džem z mikrovlnky fotorecept

tkatka - fotkatkatka, 7. júna 2014
Jahodový džem z mikrovlnky (fotorecept)
Foto: tkatka

Jahodovy džem hotový za 6 minút.

10 minút
príprava
6 minút
na 750 W °C

Suroviny

150 g
125 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jahody som umyla a odstopkovala. Do micro plus kanvice (1 L) som dala kryštálový cukor pridala jahody...

    Jahodový džem z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ... a rukou som ich popučila. Na kanvicu položím vrchnák a nechám takto odležať 10 minút.

    Jahodový džem z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kanvicu vložím do mikrovlnky na 3 minúty. Výkon mikrovlnky je 750 W. Po troch minútach kanvicu z mikrovlnky vyberiem, a nechám tak odležať 2 minúty.

    Jahodový džem z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po uplynutí 2 minút z kanvice odoberiem vrchnák a vložím naspäť do mikrovlnky na 3 minúty. Po 3 minútach je jahodový džem hotový.

    Jahodový džem z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotový horúci džem nalejeme do zaváraného pohára uzavrieme viečkom a prikryjeme dekou, ja som to dala do pohárika u nás po vychladnutí zmizlo raz dva :)))

    Jahodový džem z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môj hlavný zvedaví ochutnávač :)))

    Jahodový džem z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
prikláňam sa ku komentáru sjuz,nie som presvedčená o správnosti takejto prípravy lekvárov,je to síce rýchla ale nie zdraviu prospešná príprava
možno je mikrovlnka škodlivá...vyprážané jedlo a zápražky a hranolky sú podla vás zdravé??? Občasné použitie mikrovlnky je ako sem - tam zjesť vyprážaný obed, mne sa recept páči, ved džem nejem každý deň a nevarí sa tu veľké množstvo...ako občasná rýchlovka super :)
túto kanvičku mám tiež a nedám na ňu dopustiť....koľko sa už popísalo čo je a čo nie je škodlivé....ale viem, možno vznikne zase diskusia..navrhujem, aby sme sa rovno pobili :-) ....veď nech každý varí ako chce, v čom chce, nech to servíruje ako chce a v čom chce....čo nás je do toho?....ja veľmi oceňujem tento recept....a nech sa stane čo sa má stať....
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
@ sjuz prečítajte si poslednú vetu ,vo vašom príspevku ,ktorý ste dali do pozornosti. Myslím,že netreba sa odvolať na také publikácie,lebo nie je vierohodne ani ku príklad,že niekto vypije mlieko z mikrovlny a má zlú krv...nič iné nejedol? Iba vypil mlieko,som vo výskume a dosť rezervovane sa pozerám na také články.
Prepáčte,nie voči vám som vyjadrila názor,ale k článku.
Myslím,ze by sme museli niekam daleko,aby sme sa vyhli veciam,ktoré nie sú pre zdravie skodlivé.Súhlasím s @rain333 , aj ked ja by som akýkolvek dzem,lekvár,ci marmeládu varila klasickým spôsobom.Nenechala by som si ujst celý ten, pre mña fascinujúci ,proces od cistenia ovocia cez nádherne bublajúcu a rozvoniavajúcu masu v hrnci...ale urcite je to fajn nápad.
Zohrievanie jedla pomocou mikrovĺn náhodne objavili v roku 1940. Od roku 1952 sa používa komerčne, hoci prvá „rúra“ mala výšku 180 cm, vážila niekoľko sto kilogramov a vyžarovala omnoho vyšší výkon ako tie dnešné verzie. Svoju popularitu sa stále drží, pri návrhu novej kuchyne nechýba takmer nikdy. A to aj napriek tomu, že sa od roku 1970 stále hovorí o rôznych účinkoch na zdravie človeka.
Mikrovlny sú druhom elektromagnetického žiarenia. Ak takáto vlna zasiahne vhodnú elektricky nabitú látku rozkmitá ju. Molekuly takto do seba narážajú a dochádza k ich vzájomnému treniu. Musia prekonávať určitý odpor, čo sa premieňa na teplo. Materiály, ktoré mikrovlny ohrievajú sú voda, cukor a tuk. Mikrovlny dokážu elektróny v atómoch rozkmitať, ale nedokážu ich vytrhnúť a spôsobiť tak chemickú zmenu v látkach. Preto považujeme pôsobenie mikrovĺn za neškodné.

Pridaj komentár k receptu: