Extra medovkový čaj fotorecept

pumaamravec - fotkapumaamravec, 14. augusta 2011

Osviežujúci čaj s výraznou medovkovou chuťou a vôňou.

3
porcie
10-15 minút
príprava

Suroviny

2 hrste
1 PL
1 ks alebo citorón




Postup

  1. 1

    Pripravíme si čerstvú medovku.

    Extra medovkový čaj (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V džbáne by mala byť približne do polovice.

    Extra medovkový čaj (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút lúhovať.

    Extra medovkový čaj (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vylúhovaní precedíme, ale polovicu čaju s listami necháme v džbáne.

    Extra medovkový čaj (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ponorným mixérom listy poriadne podrvíme a tie pustia všetku arómu aj farbu. Môžte si všimnúť fotku pri bode 3, na ktorej je už čaj vylúhovaný, že je oveľa bledší a keď ovoniate dostane vás poriadna medovková aróma.

    Extra medovkový čaj (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme trochu vychladnúť a pridáme štavu z citróna/limetky a med. (Ak by ste pridali med a štavu z citróna/limetky do horúceho čaju zničili by ste v nich vitamíny, preto až po vychladení). Možte pridať ešte pár kociek ľadu, ozdobiť kolieskom z citróna/limetky a lístkom mäty a podávať.

    Extra medovkový čaj (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

danculka
Som,čajíčkár a táto kombinácia je naozaj osviežujúca,pijavala som to s medom,ale mi zistili cukor,sladím stéviou,super....
cica2
receptík sa mi páči, zíde sa, vďaka:)
ancicka
@pum ,nehnevaj sa na mňa,ale ty nemáš mätu piepornu,ale madovku lekársku.Je to podstatne veľký rozdiel v bylinkách,čo sa týka vône a chuti.
takto pripravený čaj,to je jedno z akejkoľvek ,je veľmi chutný aj zo sušených a hlavne v zime pri nachladení.Všetký zelene bylinky môžeš zapariť na dvakrát a netreba to mixovať.Pri druhom zaparení sa vyluhuje tak isto a čaj je tak isto kvalitný.Tým mixovaním si ho iba zmútila.Pri druhom zaparení má krásnu farbu a mäd a limetku si môže dochutiť každý podľa ľubovôle.
marcy
skutočne je to medovka,krásna vôňa :)) dnes som podľa záhradkára identifikovala yzob lekársky,vyrástol mi krásny kvitnúci voňavý ker,ktorý som nepoznala....teraz viem,že je vhodný aj do mäska,či šalátov,dokonca i kvety kapucínok ( mám koberce tejto rastlinky ) sa dajú konzumovať,neslúžia len ako ozdoba garden party .....dobre robím,že nevyhadzujem staršie časopisy,vždy niečo prehliadnem , staršie čísla boli hodnotnejšie...v terajších sú samé reklamy :)
ancicka
@marcy ,yzop i môžeš nasušiť a nastrihaľ dovrecúšok a dať medzi prádlo ako levanduľu,Ja ho tiež rôzne využívam,či do varenia,na čaj a ledo ako som písla.Bylinky zbieram a je mi veľmi ľúto ked si poviem ,že dnes idem na bylinky a kým sa vyzderám,tak už prší.
pumaamravec
@ancicka ako teraz pozeram tak naozaj:D dakujem za opravu, moja babka to pestuje roky a hovori tomu mata tak som si vsugerovala ze to je mata a ono to je medovka, takze mam medovkovy caj:D
akeber
ja som robila sirup , našla som recept tu vo vareche od diabanbulky.....je super....deti mi už ani iný nechcú.........verím že aj tvoj je vynikajúci.:D
ancicka
Ja viem,že si to nemyslela zle,lebo vo všeobecnosti sa zaraduje madzi mätky a aj jú tak každý vola ,že mäta.Ak by si mala možnosť,tak vyskúšaj aj mätu piepornú.Rastie na močaristých miestach a popri potokoch.Je striebristej farby a spoznaš ju podľa vône ,má fefermincovu vôňu.Caj je z nej aromatickejší a aj chuť je vyraznejšia ako pri medovke lekárskej.Tieto mätky netreba mixovať,ale viackrát zapariť a vyluhovať,2-3 krát.
julica
Ja mám skúsenosť, že mixovanie mäte urobí zle, stratí arómu, pustí hnedú farbu a vonia ako tráva. Musela som to dokonca vyhodiť. Oveľa lepšie je lístky pomliaždiť v mažiari alebo len natrhnúť.
marcy
@ancicka :)) ďakujem za tip,ja som si myslela,že je to zdivetý druh levandule,lebo ozaj krásne vonia,po zostrihnutí stihne do zimy zakvitnúť ešte raz...musím trvalku presadiť,lebo je v dosť prašnom prostredí ( v skalke pri ceste ) už zakoreňujem dreviny,buxus,muškáty....:)) prepáč @pumaamravec ,že montujem do krásneho receptu aj iné :)
orchidea
Taký osviežujúci medovkový čajík si robievam aj ja, len bez toho mixovania a je výborný aj s pridaním pár hlavičik nechtíka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia