Domáci jogurt fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 19. januára 2011

Neviem odkiaľ mám tento recept, robím ho takto už roky rokúce. Pokiaľ som nemala jogurtovač, robila som ho v el. trúbe a v zime Zobraziť celý popisNeviem odkiaľ mám tento recept, robím ho takto už roky rokúce. Pokiaľ som nemala jogurtovač, robila som ho v el. trúbe a v zime keď sa kúrilo, tak na radiátore.

7
porcií
10-15 minút
príprava

Suroviny

1 l, z automatu
125 ml, so živou kultúrou
210 ml




Postup

  1. 1

    Mlieko zohrejeme na 70-72°, hneď ochladíme na 45°, pridáme kondenzované mlieko a smotanový jogurt so živou kultúrou. Všetko spolu premiešame a plníme do pohárikov.

    Domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zavíčkujeme a odložíme do jogurtovača.

    Domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Približne za 3 hod. máme kvalitný jogurt hotový. Vyberieme ho z jogurtovača a necháme vychladnúť. Vychladnutý odložíme do chladničky.

    Domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladeného jogurtu si pred konzumáciou dáme kvalitný domáci lekvár, granko alebo KL práškového cukru. Komu, čo chutí.

Diskusia k receptu

marianne69
....ja som ho robila bez kondenzovaneho mlieka,da sa urobit aj v jogurtovaci bez neho?uz davno som nad nim rozmyslala...
wildrane
Kým som nemala jogurtovač, dávala som jogurty na teplý radiátor, od večera do rána. Ráno poukladala do chladničky.
julica
@marianne69 , nemusis mat jogurtovac, staci, ked mlieko (nemusis davat ani kondenzovane mlieko) nechas na teplom mieste, napriklad na sporaku, ked nieco varis. ja to tak robievam pravidelne, jogurt je hotovy za cca 4 hodiny
marianne69
@julica kedysi strasne davno som ich tak robila doma na radiatore...a asi zacnem nanovo uz som aj zabudla,ale v anglicku sa mi nedari z ich mlieka urobit ani jogurt ani tvaroh a farmu nemam po ruke.Uz sa tesim az si kupim na Slovensku to mlieko z automatu:-)))
julica
neviem, ako je to v GB, ale napriklad v Irsku maju ovela lepsie mlieko ako my na SVK. Mozno je chyba v jogurte alebo ho netreba vmiesat do prilis tepleho mlieka... ja to robim aj z trvanliveho mlieka a ide to, akurat clever mlieko ma sklamalo :)
babulicka
tiez takto vyrabam jogurty(ta ista masina) , aj ked dietnejsiu verziu bez Salka a je to fakt mnam ked sa pouzije dobry smotanovy jogurt
marianne69
@julica mlieko je vyborne a kvalitne,ale neviem ci ho oni nejako vysoko-ultra nezohrievaju,na SVK som ten jogurt spravila vzdy lavou-zadnou...skusim este pre zaujmavost viackrat,mozno som naozaj nieco zmrvila...
matased
Ja robievam takisto v jogurtovači takéto jogurty bez kondenz. mlieka. Sú to vynikajúce raňajky, keď si pridáme do jogurtu vločky, ovocie, med, či džem a veľmi zdravé. Doporučujem všetkým!
maarianna
Kondenzované mlieko sa pridáva na zvýšenie beztukovej sušiny nie kalorii ,môže byť aj sušené na 1 liter 2 pol. lyžice
xanadu1955
@maarianna má pravdu kondenzované mlieko sa pridáva z dôvodu zvýšenia beztukovej sušiny ak ho nedáte tak je jogurt riedky a vodový nie je sladký lebo tam dala nesladené kondenzované mlieko ja pridávam sušené plnotučné mlieko a dokonca pre mňa a dcéru trocha prisladím syn má rád nesladený, neohrievam ale rovno dávam do jogurtovača je výborný
julica
@xanadu1955 , aj bez kondenzovaneho mlieka je jogurt husty a mliecny, staci sa trosku pohrat s teplotou. Ak mam don pridavat kond. mlieko, to sa mi uz viac oplati kupit si hotove jogurty.
wildrane
zháňam sušené mlieko u nás už asi 4 mesiace a stále nemajú, čo tak ho nahradiť sušenou smotanou?
stella1
Ahoj, ja dávam sušené sójové mlieko, to nie je problém kúpiť, chutí rovnako a je zdravšie.
mariaklara
xanadu1955, ďakujem za radu s tým sušeným mliekom, vyskúšam to. A ktoré je lepšie, lebo som videla 2-3 druhy. julica, mne sa bez kondenzovaného mlieka nedarí. Ja som to trochu prerátala, no a jeden jogurt ma stojí približne 0.16 centa.
mariaklara
wildrane, ja si myslím, že tá sušená smotana to by bolo trochu viac kalórií. stella1, práve dnes som myslela na to, čo tak skúsiť sójový jogurt. Občas si ho kupujem v bio-predajni a nieje lacný. Koľko ho dávaš na 1 liter? Ďakujem aj tebe za radu.
torticka
Ja mám už roky jogurtovač, ale kdesi sa mi podel recept. Teraz už to môžem aj ja spraviť. Ďakujem.
lydia
Mariaklara, som rada, že niekto napísl aj recept na jogurt. Prosim Ťa, je to nutné zohrievať mlieko z automatu na 70 stupnov a potom ho ochladzovat na 45? Keby to bolo klasicke pasterizované mlieko, tak chapem, ale takto sa nezabijú zbytočne enzýmy v mlieku? Má to dôvod robit ohriatie a vychladnutie? Nestačilo by ohriať iba na 45 stupňov?
Ked už mám robiť jogurt, nech je maximálne zdravý :-))) . Nikto zatiaľ nenapisal, ktorý z jogurtov je dobré použiť, nie všetky jogurty sú rovnako kvalitné. Jedno však viem, že ku koncu expirácie jogurty už nemajú živú mikroflóru, že treba použiť čo najčerstvejší. Ide mi o to, nejesť jogurt iba ako hmotu, ale ako liek.
julica
@lydia , ja by som to neriskovala, ked to aj samotni mliekari odporucaju, co im urcite dobre meno nerobi, dokonca aj tych 70 stupnov je malo. enzymy v sladkom mlieku neviem, ake su, ale kyslomliecne bakterie sa ti rozmnozia len vdaka jogurtu. Presne ako pises, snaz sa pohladat co najcerstvejsi, ja zvacsa siaham po biojogurte. inac ja prevaram asi tak na 90 zaroven s lyzicou, ktoru potom jogurt miesam, aby som si ju tym zaroven vydenzifikovala, rovnako aj hrniec, aby sa jogurt nekazil, predsa len liter jogurtu sa nezje za pol dna.
@mariaklara , tak to skus bez jogurtovaca, len nechas hrniec na radiatore alebo pri zapnutom sporaku ako ja:)
mariaklara
Ja kupujem Smotanový biely z Coop Jednoty, presne ako je na fotke (trochu slabo to vidieť).
olga42
Ja robím jogurt s plnotučného mlieka,mlieko prevarím,schladím na 45 stupnov,pridám 5 lyžic polievkových sojoveho mlieka,1 smotanový jorurt,zamiešam.Nalejem do presných dávkových flaštičiek.Uzavriem a dám do jogurtovača na 6 hodin zalejem letnou vodou aby bol zaliaty uplne.Ja mám taku fritezu čo ma ja jogurtovač.Potom vyberiem a dam do chladničky,vychladit.Je výborný aj na dresingy.
ka777sa
Ja robím jogurt z obyčajného 1,5 % /komu línia dovolí , môže 3,5%/sáškového mlieka kúpeného v Kauflande a najlacnejšieho smotanového jogurtu-ale vždy so živými kultúrami, aby neobsahoval žiadne zahusťovadlá. Mlieko zohrejem tiež na teplotu cca 70 stup. Nechám pozvoľna vychladiť, vmiešam jogurt, nalejem do pohárikov, vložím do jogurtovača a cca za 5 hodín je to hotové. Robila som to aj so studeným mliekom priamo z chladničky, v jogurtovači to potom trvalo dlhšie, ale vždy mám jogurty husté.Po vybratí z jogurtovača vždy dám rýchlo schladiť - v zime na balkon, v lete do chladničky. Kým som nemala nemala jogurtovač, robila som to s tým ohrievaním mlieka, naliala do pohárikov od detskej výživy a zabalila do deky, kde som vložila fľašu alebo hrniec s horúcou vodou/ kvôli teplu/ a tiež sa to podarilo.
ata8888
Klari ,,,no tak toto si ma dostala ...ja som na tuto vyrobu domaceho jogurtu nejako pozabudla ....a toto som tiez od teba recept skusala je naozaj cool ...
renama
Tak včera mi došiel takýto jogurtovač a dnes už sme papkali jogurty.......sú ozaj výborné, môžem len chváliť
zuzag
ahojte, mne sa v kelímkoch tvorí v strede jogurtu voda....čím to je? čo robím zle?
:(
zuzag
ahojte, mne sa v kelímkoch tvorí v strede jogurtu voda....čím to je? čo robím zle?
:(
olga42
Mariaklara.Omluvam sa že som neodpovedala ale dlhšie som tu nebola .Mieko sojové je sušené .
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Ja mlieko nezohrdívam dám iba malý telekom živej kultúry a položím na podlahu čo kuri a. do rána je hustý jogurt alebo žinčicu
mata3636
@tiginko - celý komentár je nejaký nezrozumiteľný. Škoda, že sa sem @Iba pravdepodobne nevráti a nevysvetlí, vo co gou :) podlaha čo kuri :DDD
mariaklara
Ani ja neviem, čo to je telekom. Ja som včera po dlhšej dobe robila jogurt a nedala som do neho to kondenzované, ako mám v tomto recepte, ale dala som celý jogurt so živou kultúrou a 2 PL kyslej smotany, v jogurtovači bol za 3hod. urobený hustý jogurt, ráno som ho mala na raňajky. Bol výborný.
susanah
@xanadu1955 ahoj,to ze neohrievas znamena ze zmiesas mlieko,jogurt a rovno do jogurtovaca? teda netreba ohriat na tych 80st.a zas schladit?
jujoska
s tym kondenzovanym alebo susenym mliekom nesuhlasim, ja robim jogurt roky doma, z kupeneho jogurtu a potom nejaky cas zo svojich, a mam ho vzdy krasne husty aj bez pridania dalsich zbytocnych tukov. Zalezi na tom, ake mlieko a aky jogurt pouzijete, na dodrzani cistoty a sterility a samozrejme na dodrzani potrebnej teploty a casu. @susanah mlieko staci ohriat na cca 40st pokial mas kupene pasterizovane mlieko. Ak kupis cerstve, nepasterizovane, napr. z automatu, musis ho vysterilizovat vyssou teplotou
jujoska
@iba je cudzinka a pokial viem, pouziva prekladac. Ale niekedy je to fakt sranda, co jej z neho vylezie. Tiez by ma zaujimalo, co je telekom :-)
susanah
@jujoska Dakujem.prave som si kupila jogurtovac tak idem skusat. Mam plnotucne netrvanlive pasterizovane a kupila som plnotucne susene a probia biely jogurt.
marianne
@klarka malá otázočka...a keď ho robíš z kozieho mlieka,dávaš tam aj kozí jogurt a kondezované mlieko kravské? mám doma aj sušené kozie mlieko z farmy,kôli tuku v sušine by nemuselo byť zlé,čo povieš? mne sa nedarí, vyskúšam podľa Teba..:-)
mariaklara
@marianka , daj sušené, ja som neskúšala a kozí jogurt sa dá tiež určite kúpiť, tak to všetko treba nahradiť namiesto kravského...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia