Dokonalá Basmati

methi - fotkamethi, 10. decembra 2013
Dokonalá Basmati
Foto: methi

Suroviny

2 hrnčeky
3 hrnčeky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    DOLEZITY JE POMER SUROVIN! Voda je izbovej teploty.

  2. 2

    Ryzu dobre oplachneme pod tecucou vodou, aby sme odstranili skrob. Musi vam z nej ist celkom cista voda.

  3. 3

    Premytu ryzu dame do misky a zalejeme vodou tak, aby bola celkom ponorena. Nechame ju namocenu 15 minut.

  4. 4

    Kym je ryza namocena, dame do hrnca vodu a privedieme ju k varu.

  5. 5

    Ryzu celkom scedime a pridame do vriacej vody. Pockame, kym sa voda zacne znova varit. Potom ohen celkom zmiernime a hrniec tesne uzavrieme. Varime ju takto 5 minut.

  6. 6

    Potom ohen vypneme a hrniec stale tesne uzavrety nechame stat 15 minut. Ryza sa v nom stale vari, aj ked ohen sme vypli. Po 15 minutach hrniec otvorime a skontrolujeme, ci je ryza makka.

  7. 7

    Hotovu ryzu prelozime do servirovacej misky, aby sa dalej v hrnci uz nevarila.

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
...pre mňa veľmi užitočná a neskutočne aktuálna rada . Z Londýna , priamo z Indickej štvrti nám doniesol nedávno kamarát 5kg balenie tejto ryže . Už som ju pár krát varil , ale bez toho 15min. namáčania a nejak som jej nemohol prísť na chuť . Takže skúsim podľa tebou pridaného a verím , že overeného návodu . Vďaka za radu a pozdravujem ťa .


ja som ju už tiež varila a ešte nejakú vzadu v kredenci, kam putovala, mám... skúsim podľa tvojho receptu, ale mám otázku... varíš na plyne alebo na elektrike? lebo to je veľký rozdiel (bod.6) po vypnutí sa na elektrike ešte dlho varí a na plyne už len dôjde... určite mi rozumieš :-)
@cuketa nie @evusik ja robim na plyne, ale robila som ju u sestry na elektrike a tam sme to tusim najprv na stupni 9 varili a potom na 2-ke tych 5 minut. vobec sa nepamatam presne ako. Ale tak nejako :) A potom sme to vypli z tej 2ky a nechali 15 minut na tej platni, kde sme ju robili. Po tych 15 minutach hned do sklenej mise sme ju prelozili. Nesmie sa nechat po uvareni v tom hrnci uz potom, lebo zostane rozvarena.
Ja som ju robila v parnom hrnci a bola skvostná. To je taka rada pre @evusik , dala som asi dva pohare ryze, dva a pol vody, osolila a parila asi 20 minut (neviem presne).
@methi presne to som myslela, lebo ja mám silné plotničky, naučila som sa na nich variť na zbytkovom teple, takže to budem musieť vyskúšať...
@julica ďakujem asi vyskúšam aj parák a porovnám :)
@Methi , môj najobľubenejší druh, inu ryžu v spajzi ani nemám. Kupujem v Kauflande 0,5 kg- balenie krabicové. Len gulatu taliansku 1 kg na rizoto. Je fantastická. Vyskúšam Tvoj postup, ďakujem.
@methi , tento postup ukladám do kk:-) tiež dávam dobre premytú ryžu do vriacej vody, ale na 12 minút (okrem arboria). basmati je však oveľa jemnejšia, skrátim čas varenia. ďakujem:-)
Ja ju mám doma už dávnejšie ale nemala som odvahu ju variť, lebo neviem, či by ju môj muž zjedol, on má radšej mäkšiu, nie sypkú, tak neviem, čo s ňou. A ešte som ryžu nevarila, len ju podusím na tuku, prípadne s cibuľkou, táto asi tak nepôjde? Lebo ryžu len tak vo vode varenú rada nemám. No, asi ju jesť nebudeme:-)))
A vies, ze ja ju robim aj podusenu na cibulke aj na cesnaku? Toto je navod na sypku ryzu. Nie je to prikaz :) takze kludne aj na cibulke.
tato ryza je jednoducho spica,uz som Ti raz myslim fotku poslala na FB,tak nedavam,ale varim ju pravidelne aj dnes.Tak sa Ti podakujem,viem,ze mas rada Happy,tak tu mas pozdrav z Tatier:-) mozno si uz videla...




Pridaj komentár k receptu: