Dokonalá Basmati

Autor receptu: methi

Suroviny

Postup

  1. DOLEZITY JE POMER SUROVIN! Voda je izbovej teploty.
  2. Ryzu dobre oplachneme pod tecucou vodou, aby sme odstranili skrob. Musi vam z nej ist celkom cista voda.
  3. Premytu ryzu dame do misky a zalejeme vodou tak, aby bola celkom ponorena. Nechame ju namocenu 15 minut.
  4. Kym je ryza namocena, dame do hrnca vodu a privedieme ju k varu.
  5. Ryzu celkom scedime a pridame do vriacej vody. Pockame, kym sa voda zacne znova varit. Potom ohen celkom zmiernime a hrniec tesne uzavrieme. Varime ju takto 5 minut.
  6. Potom ohen vypneme a hrniec stale tesne uzavrety nechame stat 15 minut. Ryza sa v nom stale vari, aj ked ohen sme vypli. Po 15 minutach hrniec otvorime a skontrolujeme, ci je ryza makka.
  7. Hotovu ryzu prelozime do servirovacej misky, aby sa dalej v hrnci uz nevarila.