Čokoládová Sacherka podľa knihy Augustína Pauloviča

majsterka - bez fotkymajsterka, 18. augusta 2010

Táto kniha bola vydaná vo Viedni 1.júla 1920. Receptúra je písaná názvoslovým príznačným pre daný rok. Uvádzam ju tak ako je písaná.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Dvanásť deka čukolády s jednou lyžičkou vody navlaženú daj v trúbe zmäknúť.Jemno to rozmiešaj a daj k tomu 10 a pol deka masla,ktoré sa so štyrmi žltkami roztrepe.Potom pridaj k tomu sňah zo 4 bielkov dobre ušľahaný a 10 a pol deka jemnej múky,vlej do papierom vyloženého dortového krúžka a peč to pol hodiny pri miernom ohni.Vystydnutú dortu obráť a pomaž hladkú stranu s marhuľovým lekvárom a polej ju s čukoládovou glasúrov dľa nasledujúceho predpisu:Štrnásť dekov najjemnejšej čukolády rozpustí sa nad ohňom s vodou a s 28 dekami cukru a s jedným deci vody pri pilnom miešaní sa varí dotiaľ,až sa vlákno ťahá,ked do nej prst namočíš a potom stisneš.Potom sa od ohňa odstaví a vytrepe,až keď sa na vrchu tenká koštička ukazuje,načo sa hneď na dortu vyleje a z počiatku vlažno,potom na studenom povetrí usuší

Diskusia k receptu

evusik
@majsterka aj si ju piekla podľa tohto receptu? je to roztomilé, hlavne keď mi to pripomenulo našu dcéru, keď bola malá hovorila - čukoláda, občas to slovo používame aj teraz :-)
egreska
jazyk je krasny ,dobre sa to číta ale veru neviem, čo som čítala..musím sa sustredit :-)) áááá ešte raz...
evanaaa
Podobnú rečpoznám od malička, od mamy , aj my sma jedli čukoládu, a mama dávala do koláča sňah, a podobne, kým som nedospela a nezistila, že sa to má spisovnejšie hovoriť, myslím, že sa to používalo na juhu Slovenska.To je už druhá Sacherka, ktorú dnes čítam, zaujímavé, že sa neprekrajuje.
majsterka
nič nebráni tomu aby si ju prekrojila,každý recept sa dá prispôsobit podľa vlastného uváženia
coldbery
Na tom recepte sa mi páči všetko......určite si ju urobím...keby sa rozkrojila na poly ...to už by nebola "Sacherka,,
sracz
Nádhera, Majsterka, neviem, či vieš, aký poklad máš v knižnici, keď vlastníš túto knihu. Až sa niekedy zatúlam na Slovač, pokúsim sa u Teba zastaviť a trošku si v nej zalistovať. Ďakujem za zážitok a určite recept odskúšam aj ja.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia