Bánovecké Tiramisu

laurita - fotkalaurita, 7. októbra 2012
Bánovecké Tiramisu
Foto: laurita

Strašne dobrý koláč, jednoduchý a hlavne lacnejší ako pravé tiramisu, čo niektorí možno veľmi ocenia. Nahrádzame totiž mascarpone bánoveckým maslom :-). Chutí skoro rovnako Zobraziť celý popisStrašne dobrý koláč, jednoduchý a hlavne lacnejší ako pravé tiramisu, čo niektorí možno veľmi ocenia. Nahrádzame totiž mascarpone bánoveckým maslom :-). Chutí skoro rovnako ako pravé, ba mne viac chutí tento môj :-P Hosťom vždy tak veľmi chutí, že pýtajú duplu :-D :-))) prajem dobrú chuť ! :-)

15
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

2-3 balenia
0,04 cl
na posypanie
2 ks
4 ks
2 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Uvaríme si silnú kávu (ja dávam dve lyžičky na 3deci) a do precedenej, vychladnutej kávy nalejeme rum. Do takto pripravenej kávy si zľahka a len z jednej strany namáčame piškóty, ktoré ukladáme (hore s namočeným) do hlbšieho plechu, alebo misky.

  2. 2

    Krém: Žĺtka si vyšľaháme nad parou s vanilkovým cukrom ( keď používam dlhé piškóty, ktoré väčšinou bývaju veľmi ocukrené, dávam len 3 vanilkové cukry, občas keď nemám dlhé, ale použijem iba malé okrúhle piškóty, dávam 4 vanilkové cukry ako tu v recepte). Keď nám vyšľahané žĺtka dobre vychladnú (keby sme hneď do horúcich žĺtok vmiešali bánovecké maslo, by sa roztopilo), vmiešame bánovecké maslá. Potom zľahka vmiešame vyšľahané dotuha bielka a nakoniec vyšľahanú sladkú smotanu.

  3. 3

    Polovicu krému natrieme na piškóty, pridáme druhú vrstvu namočených piškót a na vrch zvyšný krém. Necháme stuhnúť v chladničke (do druhého dňa) a pred podávaním posypeme kakaom.

Diskusia k receptu

lucylee
Uz som to tiez skusala takto, je to fajn, ale nikdy by som si nedovolila nazvat to tiramisu. Podla mna je absolutne neakceptovatelne nazvat to tiramisu, ked nepouzijes mascarpone. Zmen nazov na sloveske tiramisu, falosne tiramisu alebo kolac s natierkou a piskotami.
laurita
@tiginko ešte lepšie! :-) bude to bánovecké tiramisu ;-) ..falošné tiramisu je asi dosť odpudzujúci názov :-D
salinka
Mne by to tvoje tiramisu chutilo s hocijakým nazvom:-)))
medulienka122
bánovecké som ešte nerobila, ja mám svoj vlastný zdroj - jemný tvaroh, ostatné robím ako ty , určite aj ten je chutný
julica
Tie diskusie o "drahom tiramisu" su nekonečné. Neviem, či je s bánoveckou lacnejšie, veď počítajme: bánovecká stojí asi euro, pričom váži 150 či 200 gramov. Naproti tomu polkilové mascarpone stojí do 2,5 eura. Do talianskeho mascarpone sa nedáva šľahačka, využívajú sa bielky, teda ďalšie dve eurá mínus. To množstvo amaretta namiesto umu cenu veľmi nenavýši, a to nehovorím o chuti. Toto berte len ako malý výpočet, nehovorím, že váš dezert nie je chutný.
martamm
Milí varecháči, nemuseli by sme bazírovať na názve, nie? Však autorka napísala, že sa jedná o koláč, mne naozaj nevadí, že v recepte použila slovo "tiramisu"...
tiginko
našťastie máme demokraciu aspoň vo varení, takže si každý môže urobiť tiramisu aké chce a tiež sa s ním pochváliť. Hlavne, že všetkým čo to jedli, chutilo...inak ja som dnes robila koláč podľa jednej vychýrenej varecháčky, ktorú každý vychváli do nebies nech zverejní čokoľvek a to okamžite bez vyskúšania receptu a poviem vám, že nám to teda nechutilo vôbec, aj napriek tomu, že som všetko dodržala. Tak radšej nech chutí bánovecké tiramisu, ako nejedlý originál
používateľ nemá avatar
ami
ami
A mne sa toto tiramisu paci, aj ked nie je z mascarpone, davam si ho do kk a urcite ho vyskusam, vdaka za recept.
nika72
včera som ho jedla robila ho moja sestra a bolo výborné....len ona nedáva do toho vajcia ja osobne by som nadala tiež lebo sa bojím "surových "vajec....a kto čo do toho dá je jeho osobná vec či mascarpone,alebo bánoveckú...ďakujeme pani Laurita, nedajte sa odradiť...;)
lucylee
Super si to nakoniec vymyslela :)
@tiginko mala by si napisat komentar pod recept. Ak vlastnorucne vyskusas recept a nechuti ti alebo nieco nie je v poriadku, treba to napisat. ved to bude opravnena kritika. Ja to tak robim a dotycny sa nemoze urazit. Mna by zaujimalo, aky to je recept.
mata3636
Všetky takéto diskusie sú nekonečné a ako vidno, aj zbytočné. Niektorí ľudia sú proste nepoučiteľní. Každý človek, zviera, vec, ... má svoje meno. Ja som napr.Martina a nenechám sa volať Iveta len preto, že niekomu niekoho s takým menom veľmi pripomínam. Ked si chcem nájsť rcp na piškotový koláč s krémom - jogurtovým, smotanovým, ..., tak si zadám taký názov a hľadám. Ked chcem tiramisu, očakávam tiramisu a nie náhražky. či už potom použijem mascarpone alebo nie, to je fakt len moja vec, @nika72 , ale pod názvom tiramisu nechcem čítať, že sú to piškóty s niečim. Ako by sa vám páčilo, keby tu nejaký Talian uverejnil rcp na bryndzové halušky s "maličkými" zmenami - gnocchi a nie halušky, ricota a nie bryndza, prosciutto a nie slanina. A on by sa obhajoval - prečo nie? Ved je také podobné pôvodnému rcp. To by boli pod takým rcp komentáre. Nemyslím, že by boli kladné.
A vôbec, takýchto rcp je tu už hafo, nezaškodilo by si najprv troška prebehnúť varechu, čo už tu je a čo nie a tak uverejňovať. ked si zadáte do vyhľadávača "tiramisu", vyhodí vám 10 strán receptov
xxlka
@tiginka- vraví sa, že proti gustu žiadna dišputa! Pre niekoho farár, pre niekoho farárka! Koľko z Vás si všimlo ako je pekne tá "tiramisa" kakaom zdobená?
medovnicek
Mne sa páči ako si ho pekne ozdobila a je mi srdečne jedno či sa volá pravé, nepravé alebo neviem aké.
Stále si myslím, že nás by malo varenie, pečenie spájať a nie rozdeľovať.
Nie je zbytočné vyvolávať takúto siahodlhú diskusiu len kvôli obyčajnému názvu?
medulienka122
Neviem, či ste si všimli, že je to naša nová Varecháčka - a hneď také nepríjemné privítanie! Nedaj sa znechutiť, však ty sa časom "rozkukáš" a oťukáš, vitaj na Vareche, milá Laurita
angiek
ja som minule hladala takyto recept, lebo som chcela vyskusat tiramisu bez mascarpone a tiez som to hladala pod tiramisu, neviem ako inak by som ho asi hladala... inak martin je tiez milion a nie ste kazda rovnaka :p mne to pripada dost blbe vylievat si tu emocie nad nejakym nazvom a poucovat kto ako a preco ma pridavat svoj recept, kazdy si prida co chce a ako chce..je to recept tak tu je
lucylee
Nechapem, co za rozhorcene komentare tu vypisujete. Nikto nekritizuje recept, len som si povedala svoj nazor ohladom nazvu. Nijaky negativny komentar ani zle privitanie sa nekona. @laurita ako rozumna a nevztahovacna zienka nazov zmenila a vsetci su spokojni. Len vy tu stale riesite. Naucte sa prijimat aj ine ako chvaliace komentare.
isabel1
julica,kde sa dá kúpiť polkilové mascarpone,ja kupujem len 250 g a je pomerne drahé.Chuť je fantastická,robím ho s amaretom. Vraj to znamená ten názov ,,vezmi ma do neba,, a verte kto ho ochutná má ten pocit. Môžem to potvrdiť je to skvelý zákusok.
orchidea
ja tiež robím takéto tiramisu, mascarpone nám doma vôbec nechutí...to už radšej s tvarohom, ale robievam najradšej tiež s bánoveckou nátierkou, je to výborný recept...
evanaaa
@laurita , chutný dezert a pekne ozdobený, "tiramisu" je informatívne pre nás, ak by bolo - piškótová pochúťka, alebo poodbne, nevedeli by sme o čo asi ide, takto si môžme aspoň predstaviť, čomu sa to podobá, pravé, či nepravé. Veď aj giláš má veľa verzií a nie sú falošné.
evanaaa
Polkilové mascarpone sa dá kúpiť napr. aj v Rakúsku, mala som ho. A to250 g dostať v Lídli aj za 1,49, tiež som mala.
zdezda
...mňaaaaaam aj ja uprednostňujem bánoveckú nátierku a nielen preto, že je to moje rodisko :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia