Punčové rezy fotorecept

labuska - fotkalabuska, 28. mája 2014
Punčové rezy (fotorecept)
Foto: labuska

Základ receptu som dostala pred asi 16 rokmi od kamarátky Evky, Postupom rokov som si ho trošku upravila a keďže chutí celej Zobraziť celý popis Základ receptu som dostala pred asi 16 rokmi od kamarátky Evky, Postupom rokov som si ho trošku upravila a keďže chutí celej rodine a známi keď HO OCHUTNAJÚ pýtajú recept rozhodla som sa podeliť sa o recept verejne , každá začínajúca gazdinka si myslí že upiecť punčáky je zložité- môj recept je jednoduchý a snažila som sa nafoťiť postup tak aby pomohol .Už dlho som sa chystala konečne som to aj urobila . Je šťavnatý a bez umeleho farbiva

30
porcií
20 minút
príprava
12x3 minút
na 180 °C

Suroviny

12 ks
57 dkg
60 dkg
3 bal.
1,5 ks
1 ks
1 ks
9 PL
7 dcl (malina)
3 ks
3 ks
2 dc




Postup

  1. 1

    Upečieme si postupne 3 ks piškotového cesta :Postup: 4 vajíčka si oddelíme a žltka vyšlaháme do penista z 20 dkg práškového cukru a + vanilkovým cukrom. Postupne pridáme 3 lyžice vlažnej vody. Odvážime si do misky 19dkg polohr. múky a pridáme k nej pol prášku do pečiva. V inej nádobe vyšlaháme bielky do tuha a na záver do vyšlahaných žĺtkou pridáme múku a jemne primiešame tuhé bielky, natrieme na velký plech vystlatý papierom na pečenie. Postup opakujeme 3x .

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V bode 2 Vám napíšem svoje malé postrehy za roky čo punčák pečiem. Sirup na polevu na stredný plát prosím kupujte kvalitný hustý nie tie lacné zafarbené vody. Tiež som rokmi prišla na to,že nestačí jeden lekvár rozdelit na dva pláty ak sa použijú dva tak lepšie držia tu vlhkost v strede a farba sa nerozlieza aj do vrchneho a spodného plátu, tiež som raz náhodou zistila,že je super použit mix lekváru ríbezla a višnový .Raz som nemala dva ríbezlové a tak som použila višnový a zistili sme že je tak zákusok ovela chutnejší. Snažím sa používať schwartau značku ako je na obrázku pretože tiež som zistila že sa mi najviac pozdáva chuťovo , viem že nieje najlacnejší no naozaj sa oplatí použit kvalitne suroviny. Na moje fotke som zobrazila suroviny ktore som použila , nevedela som zohnať SCHWARTAU ríbezlový tak som použila iný. Kým začnem piecť do hrnčeka si nalejem malinový siru z ktoreho odoberiem 9 lyžíc - tie použijem na polevu. Sirup zozrejem do začiatku bodu varu a odstavím .Neskôr prilejem 2 dc l rumu.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Piškotové cesto pečiem vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 180st. približne 12 min. Samozrejme každá rúra pečie inak tak sledujte medzitým pripravujem cesto na ďalší plát.A po tom tretí .Všetky na plechoch rovnakej velkosti ako na obrázku. Keď mi prvý plát vychladne dám ho na plech na ktorom už punčák zostane a pôjde do chladničky. Na teplovzduch totiž používam plechy z bokom čo zapadaju do mriežky a tu dolu na obrázku vidíte že na záver už mám punčák na plechu bez bokov aby sa mi zákusok zmestil do chladničky - je rovnakej velkosti len nemá tie boky .

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plát preklopím na plech a stiahnem mastný papier , natriem lekvárom je jedno ktorým začnete - lekvár má hmotnost uvedenú 340gr. Na takto natretý zákusok príde druhý vychladnutý plát .Ten sa poleje sirupovo-rumovou polevou nebojte sa toho množstva a postupne to lyžičkou poriadne polejte

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tretí vychladnutý plát natrieme druhým lekvárom a potom preklopíme tak aby sa natretá lekvárová časť dostala na poliaty plát.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nechám na zákusku na tom poslednom pláte ešte aj mastný papier a prikrijem plechom a zaťažím tak na hodinky po hodine ešte pretočím znova na hodinku a potom otočím naspať tak aby som mala spodný plech na spodu a vtedy stiahnem z hora aj mastný papier.Je to preto aby sa pláty trocha napili aby bol zákusok šťavnatý . Na záver príde na vrch poleva

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V miske si vymiešam 3 punčové polevy Dr. Oetker a 9 lyžíc odložených zo sirupu ak je to husté tak pridám pár kvapiek vody . Na poleve je napísane v návode voda alebo mlieko , no keď sa použije sirup poleva má krajšiu ružovu farbu .Na tieto velké pláty je naozaj potrebné použiť 3KS mám to odskúšané . Necháme stuhnúť pár hodín .Zvyknem piecť POOBEDE, večer po zaťažení natriem polevu a do rána nechám odstáť v chladničke .Prípravu polevy som nefotila je to jednoduchý krok zmieša sa prášok zo sirupom -ja zvyknem na pár sekund vymiešat mixerom ručným a hneď NATRIEŤ na zákusok

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po stuhnutí najskôr odrežeme okraje - tie v miske rukou zmiesime a vytvarujeme gulôčky ,obalíme v kokose a máme druhý zákusok. Potom rozkrojíme punčák na 6 rovnakých plátov aby sa nám ľahučko krájal NA REZY

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na záver Vám želám dobrú chuť a verím že som to popísala detailne a bude sa Vám piecť laúčko .Je to jednoduché aj keď vyzerá zložito.Verím že z týmto postupom nemáte čo pokaziť a že Vám ho budú pochvalovať tak ako mne . Zvačša mi vravia že lepší nejedli .

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

violetacamorova
Pekny a podrobny postup, verim, ze je velmi chutny, ja som puncove rezy piekla casto dokonca raz ako tortu a sesternica mi ho pochvalila, ze nema rada puncove rezy, ale ze tato torta bola vyborna a dala si z nej aj ona. Paci sa mi par tvojich vychytavok,v tvojom recepte.pekne.
labuska
violetacamorova velmi pekne ĎAKUJEM za prvý a velmi milý koment k receptíku , viem že receptou na punčáky je veľa ale práve vďaka tomu že som ten svoj za roky piekla x krát a zdokonalovala ..vznikla táto podoba ktorá mojej rodine chutí tak že keď som aj pre zmenu skusila iný nechutil im a nedávno mi známa povedala že fantastickejší nikdy nejedla a to je tiež super kuchárka tak som sa odhodlala ho zverejniť práve pre tie moje vychytávky a verím že sa podarí aj začiatočníčkam preto som si dala záležať NA FOTOPOSTUPE .Slúbila som recept zopár kámoškám a takto je to jednoduche dám link a maju to komplet aj z postupom -ešte že máme varechu
daguska
Naozaj lákavé,stavnaté,sto rokov som tento zákusok nejedla.Musím ho najblizsie urobit.
labuska
veronika353 -Veronika - držím palce a ver že ak sa budeš držať POSTUPU nieje čo pokaziť snažila som sa to detailne popísať PRáVE PRETO ABY SA VYDARIL HNEĎ NA 1 POKUS- určite mi daj vediet ako sa vydaril a hlavne ako chutil
eviana
Teeeda, ja punčák moc nemusím, ale Tebe sa podaril tak krásny, že normálne nad ním slintám... chválim :)
sovka62
Pekné, iste aj chutné, len otázka: čím asi farbí Dr. Oetker tú umelú ružovú polevu?
olgal
Labuska určite musí chutiť skvelo, a vyzerá tiež fantasticky .Ďakujeme ,že si nás poctila jeho zverejnením. Už aj som si napísala ingrediencie a chystam sa ho piecť .:-)
1x ababa
labuska
všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáriky
gubics
@labuska , dúfam, že sa neurazíš, keď sa opýtam od čoho sú tie punčové rezy punčové, lebo podľa mňa z nich chýba rum alebo hotový punč. .Práve od alkoholu sú vlastne punčové.
Tie Tvoje sú určite výborné, až na tú maličkosť, čo som tu spomenula.
labuska
gubics neurazím a ďakujem za upozornenie v ingredienciach mi ten rum vypadol - ked som to nahadzovala raz sa mi to všetko zmazalo v polovičke receptu a druhý krát pozerám že máš pravdu v popise materiálu mi 2dcl rumu vypadlo ale ak čítaš recept je tam písane že sa sirup mieša z rumom to je jasne že punčák musí mať RUM... no ospravedlnujem sa za chybičku v popise a dakujem idem zistit ako to opraviť
1x tinca
beatacsontosova
už len podľa obrázka to vyzerá presne tak šťavnato ako to ja milujem :-) ja zvyknem polevu robiť z rumu, sirupu a cukru - nie som fanúšik sáčkových poliev :-) a keďže rumu dávam požehnane, tak návštevu vždy upozorňujem, že šoférovať po degustácii punčáku neodporúčam xixixi
labuska
mimi181, ďakujem t ma teší - prajem Vám krásne pohodové sviatky
labuska
@Mariska821 (28.3.2016 18:12)

ďakujem za kmentárik ,pochvalu a krásnu fotečku .Krásne sa Vám podaril verím že bude aj u Vás patriť k obľúbeným tak ako u nás
violetacamorova
@Labuska (28.5.2014 14:19)

tvoje vychytávky používam vo veľkom... Nedala som dopustiť na marhuľový džem, ale višňový nemá chybu a ríbezľový príde na rad neskôr... sláva chutným punčákom....
ivkarrbt
Som veľmi šťastná vás recept mam uložený už asi rok no dnes som sa do neho pustila a podaril sa je vynikajúci šťavnatý a na prvý raz úplne úžasný. Ďakujem vám ste veľmi zlata ze ste si našli čas a takto krásne napísali recept a tým potešili želá ľudí a mňa určite tiež. Veľmi pekne ďakujem z celého srdiečka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia