Foto: labuska
Základ receptu som dostala pred asi 16 rokmi od kamarátky Evky, Postupom rokov som si ho trošku upravila a keďže chutí celej Zobraziť celý popis Základ receptu som dostala pred asi 16 rokmi od kamarátky Evky, Postupom rokov som si ho trošku upravila a keďže chutí celej rodine a známi keď HO OCHUTNAJÚ pýtajú recept rozhodla som sa podeliť sa o recept verejne , každá začínajúca gazdinka si myslí že upiecť punčáky je zložité- môj recept je jednoduchý a snažila som sa nafoťiť postup tak aby pomohol .Už dlho som sa chystala konečne som to aj urobila . Je šťavnatý a bez umeleho farbiva
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Upečieme si postupne 3 ks piškotového cesta :Postup: 4 vajíčka si oddelíme a žltka vyšlaháme do penista z 20 dkg práškového cukru a + vanilkovým cukrom. Postupne pridáme 3 lyžice vlažnej vody. Odvážime si do misky 19dkg polohr. múky a pridáme k nej pol prášku do pečiva. V inej nádobe vyšlaháme bielky do tuha a na záver do vyšlahaných žĺtkou pridáme múku a jemne primiešame tuhé bielky, natrieme na velký plech vystlatý papierom na pečenie. Postup opakujeme 3x .
-
2
V bode 2 Vám napíšem svoje malé postrehy za roky čo punčák pečiem. Sirup na polevu na stredný plát prosím kupujte kvalitný hustý nie tie lacné zafarbené vody. Tiež som rokmi prišla na to,že nestačí jeden lekvár rozdelit na dva pláty ak sa použijú dva tak lepšie držia tu vlhkost v strede a farba sa nerozlieza aj do vrchneho a spodného plátu, tiež som raz náhodou zistila,že je super použit mix lekváru ríbezla a višnový .Raz som nemala dva ríbezlové a tak som použila višnový a zistili sme že je tak zákusok ovela chutnejší. Snažím sa používať schwartau značku ako je na obrázku pretože tiež som zistila že sa mi najviac pozdáva chuťovo , viem že nieje najlacnejší no naozaj sa oplatí použit kvalitne suroviny. Na moje fotke som zobrazila suroviny ktore som použila , nevedela som zohnať SCHWARTAU ríbezlový tak som použila iný. Kým začnem piecť do hrnčeka si nalejem malinový siru z ktoreho odoberiem 9 lyžíc - tie použijem na polevu. Sirup zozrejem do začiatku bodu varu a odstavím .Neskôr prilejem 2 dc l rumu.
-
3
Piškotové cesto pečiem vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 180st. približne 12 min. Samozrejme každá rúra pečie inak tak sledujte medzitým pripravujem cesto na ďalší plát.A po tom tretí .Všetky na plechoch rovnakej velkosti ako na obrázku. Keď mi prvý plát vychladne dám ho na plech na ktorom už punčák zostane a pôjde do chladničky. Na teplovzduch totiž používam plechy z bokom čo zapadaju do mriežky a tu dolu na obrázku vidíte že na záver už mám punčák na plechu bez bokov aby sa mi zákusok zmestil do chladničky - je rovnakej velkosti len nemá tie boky .
-
4
Plát preklopím na plech a stiahnem mastný papier , natriem lekvárom je jedno ktorým začnete - lekvár má hmotnost uvedenú 340gr. Na takto natretý zákusok príde druhý vychladnutý plát .Ten sa poleje sirupovo-rumovou polevou nebojte sa toho množstva a postupne to lyžičkou poriadne polejte
-
5
tretí vychladnutý plát natrieme druhým lekvárom a potom preklopíme tak aby sa natretá lekvárová časť dostala na poliaty plát.
-
6
Nechám na zákusku na tom poslednom pláte ešte aj mastný papier a prikrijem plechom a zaťažím tak na hodinky po hodine ešte pretočím znova na hodinku a potom otočím naspať tak aby som mala spodný plech na spodu a vtedy stiahnem z hora aj mastný papier.Je to preto aby sa pláty trocha napili aby bol zákusok šťavnatý . Na záver príde na vrch poleva
-
7
V miske si vymiešam 3 punčové polevy Dr. Oetker a 9 lyžíc odložených zo sirupu ak je to husté tak pridám pár kvapiek vody . Na poleve je napísane v návode voda alebo mlieko , no keď sa použije sirup poleva má krajšiu ružovu farbu .Na tieto velké pláty je naozaj potrebné použiť 3KS mám to odskúšané . Necháme stuhnúť pár hodín .Zvyknem piecť POOBEDE, večer po zaťažení natriem polevu a do rána nechám odstáť v chladničke .Prípravu polevy som nefotila je to jednoduchý krok zmieša sa prášok zo sirupom -ja zvyknem na pár sekund vymiešat mixerom ručným a hneď NATRIEŤ na zákusok
-
8
Po stuhnutí najskôr odrežeme okraje - tie v miske rukou zmiesime a vytvarujeme gulôčky ,obalíme v kokose a máme druhý zákusok. Potom rozkrojíme punčák na 6 rovnakých plátov aby sa nám ľahučko krájal NA REZY
-
9
Na záver Vám želám dobrú chuť a verím že som to popísala detailne a bude sa Vám piecť laúčko .Je to jednoduché aj keď vyzerá zložito.Verím že z týmto postupom nemáte čo pokaziť a že Vám ho budú pochvalovať tak ako mne . Zvačša mi vravia že lepší nejedli .
Tie Tvoje sú určite výborné, až na tú maličkosť, čo som tu spomenula.
ďakujem za kmentárik ,pochvalu a krásnu fotečku .Krásne sa Vám podaril verím že bude aj u Vás patriť k obľúbeným tak ako u nás
tvoje vychytávky používam vo veľkom... Nedala som dopustiť na marhuľový džem, ale višňový nemá chybu a ríbezľový príde na rad neskôr... sláva chutným punčákom....
ďakujem za pochvalu , som rada že môj postup niekomu pomohol a že punčáky chutia