Foto: ancicka
Výborný džem nielen na chleba s maslom,ale ja veľmi rada ho používam aj pri pečení. Lekvár zasa je trocha sladší,ale o to lepší.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Manžel mi priniesol veľké množstvo čerešní (asi 35 kg),tak ho treba nejak spracovať.Asi tretina bola na kompot a zvyšok ,bolo ich dosť už zrelých,tak pôjdu na lekvár. Pripravené,umyté,vykôstkované čerešne dala som do hrnca,
-
2
...a večer nechala prejsť varom.Pustili pekne šťavu a do rána nechala vychladnúť.
-
3
Potom sme ich pomleli na mäsovom mlynku,
-
4
...a odmerala som si podľa návodu na džem.Robila som "Gelfixom Extra" zo štyroch dávkou.Na jednú dávku som dala jednú čl kyseliny citronovej a na to množstvo čerešní pol balíčka kyseliny sorbovej.
-
5
varila som podľa návodu a ked sa vytvori na vrchu pena, tak ju treba pozberať.
-
6
Ešte horúci džem ponalievať do suchých pohárov. Ja takto nechám aby vychladli a tak pekne pozatváram a odložím.
-
7
Čo boli dobré na zaváranie tak bol kompot. Väčšia časť ešte zostala a bude z nej lekvár.
-
8
Do zvyšnej šťavy som dala na 1 l šťavy 700 g kryštaloveho cukru,pol čl kyseliny citronovej a do celého pol sačka kyseliny sorbovej.Všetko som premiešala a za občasného miešania nechala cukor rozpustit.
-
9
Ked už bol cukor rozpustený tak som sa pustila do varenia. Ja varím takto ,na všetkých platňach.Do misky si nalejem po dva naberačky. Na takéto varenie sa treba vyzbrojiť trpezlivosťou,lebo treba neustále miešať a davať pozor na všetky štyri misky. Pre tých ktorý nemajú v tom prax,tak odporúčam iba v jednej a v menšom množstve.
-
10
Pri takomto varení sa musí voda vypariť.Stále miešame a kým sa tvorí pena po okrajoch,tak ešte nieje...
-
11
ked začne cukor karamelizovať, taksa vytvarajú bublinky a...
-
12
...ked pretiahneme varechou cez stred misky ,tak sa vytvára hladký chodník.Vtedy je lekvár uvarený.
-
13
Uvarený zlejeme do suchých pohárov. Ja takto v pohároch nechám vychladnúť a potom pozatváram.
-
14
Tu je pekne vidieť rozdiel vo farbe.Džem je svetlejší a lekvár tmavší.
Ja som varila vcera marhulovy dzem, 2 marhule ma zat v ich zahrade. Po vykostkovani som ich vkladala do okyslenej vody /kys. citronova/, aby nescerneli. Po odkvapani v dalsom vandliku som ich ako Ty mlela na masovom mlynceku. Mam z umelej hmoty, len noziky a dierkova vlozka je kovova, snek a cely mlyncek je z umelej hmoty, takze sa vitaminy nenicia. Dalej som odparovala vodu z pomletej masy vo velkej rajnici za staleho miesania .Pridala som aj stavu z 1 citrona, lebo napomaha hustnutiu. Az po ciastocnom zahusteni som pridala cukor, lebo by inac karamelizoval a zmenila by sa farba a chut lekvaru. Tiez som varila v 2 rajniciach /Ty v 4-och, obdivujem Ta/ po 2 naberacky. Obracala som lekvar po zasroubovani hore dnom na 5 min, aby sa sterilizovalo viecko a zase naspat. Celu noc boli pohare v deke a uz su ulozene v spajzi oznacene stitkami.- Tak som bola ustata /mam zosunuty stavec na chrbtici v dolnej casti/, ze ma bolela cela kostra a svalstvo. Este som vecer upiekla ribezl. bublaninu pre vnucata. Dnes je uz sporak vzorne umyty. Lekvar so zelirov. pripravkami ale vytecie pocas pecenia z buchiet, tak ja robim bez Gelfixu a lekvar je univerzalny, aj na palcinky, aj do buchiet. :-)