Džem i lekvár z čerešní fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 9. júla 2011
Džem i lekvár z čerešní (fotorecept)
Foto: ancicka

Výborný džem nielen na chleba s maslom,ale ja veľmi rada ho používam aj pri pečení. Lekvár zasa je trocha sladší,ale o to lepší.

24 h minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

na lekvár ešte na 1 l šľavy:
700 g




Postup

  1. 1

    Manžel mi priniesol veľké množstvo čerešní (asi 35 kg),tak ho treba nejak spracovať.Asi tretina bola na kompot a zvyšok ,bolo ich dosť už zrelých,tak pôjdu na lekvár. Pripravené,umyté,vykôstkované čerešne dala som do hrnca,

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...a večer nechala prejsť varom.Pustili pekne šťavu a do rána nechala vychladnúť.

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom sme ich pomleli na mäsovom mlynku,

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a odmerala som si podľa návodu na džem.Robila som "Gelfixom Extra" zo štyroch dávkou.Na jednú dávku som dala jednú čl kyseliny citronovej a na to množstvo čerešní pol balíčka kyseliny sorbovej.

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    varila som podľa návodu a ked sa vytvori na vrchu pena, tak ju treba pozberať.

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte horúci džem ponalievať do suchých pohárov. Ja takto nechám aby vychladli a tak pekne pozatváram a odložím.

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Čo boli dobré na zaváranie tak bol kompot. Väčšia časť ešte zostala a bude z nej lekvár.

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do zvyšnej šťavy som dala na 1 l šťavy 700 g kryštaloveho cukru,pol čl kyseliny citronovej a do celého pol sačka kyseliny sorbovej.Všetko som premiešala a za občasného miešania nechala cukor rozpustit.

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ked už bol cukor rozpustený tak som sa pustila do varenia. Ja varím takto ,na všetkých platňach.Do misky si nalejem po dva naberačky. Na takéto varenie sa treba vyzbrojiť trpezlivosťou,lebo treba neustále miešať a davať pozor na všetky štyri misky. Pre tých ktorý nemajú v tom prax,tak odporúčam iba v jednej a v menšom množstve.

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pri takomto varení sa musí voda vypariť.Stále miešame a kým sa tvorí pena po okrajoch,tak ešte nieje...

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ked začne cukor karamelizovať, taksa vytvarajú bublinky a...

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...ked pretiahneme varechou cez stred misky ,tak sa vytvára hladký chodník.Vtedy je lekvár uvarený.

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Uvarený zlejeme do suchých pohárov. Ja takto v pohároch nechám vychladnúť a potom pozatváram.

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tu je pekne vidieť rozdiel vo farbe.Džem je svetlejší a lekvár tmavší.

    Džem i lekvár z čerešní (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

marianna76
Tiež som robila z čerešní... podľa návodu na gelfixe, bez kyselky... tak spolu som robila zo 7 kg odkôstkovaných , na kilo šlo pol kg cukru. Paráda.
sovka62
Žienka zlatá, 35 kíl čerešní, to je teda nadelenie. Ale spracovala si to krásne a tie štyri hrnce naraz, klobúk dolu! Naše čerešne sú ešte na strome, dozrievajú až teraz, ale zrejme tam aj ostanú. Je to veľmi starý strom, záhrada sa vysádzala kedysi okolo roku 1940 a tomu zodpovedá aj kvalita čerešní. Sú drobné, kým nie sú čierne sú horkasté, takže nič moc ani na jedenie. A aj tak nikomu nedovolím vyliezť na strom, čerešňa má krehké drevo a bojím sa úrazu. Oberá sa len to, čo sa dočiahne zo zeme, prípadne z malého rebríka-dvojáka, ostatné je k dispozícii vtáctvu nebeskému.
hubata
@sovka62 - ja som mala na chalupe takú morušu - aj moja mama si ju pamätala už vysokú a pojedli sme len to čo sa dalo dočiahnuť z rebríka rukou. Ale i tak som mala narobeného sirupu na celú zimu. Keď sme ju už z bezpečnostných dôvodov dávali zrezať odborníkom museli použiť aj plošinu a postupne ju zrezávať, taká bola obrovská. Aj sme si za ňou poplakali a už ten dvor bol bez nej - cudzí.
klaura
No šikovná si ti žienka, krásna práca ... ja čerešne len zaváram džem varím len z ríbezlí ... a tak ako ty, po troške v dvoch panviciach. Na budúci rok vyskúšam aj z čerešní ... len to odkvostkovanie .... :(
akeber
aj ja som robila z čerešní ,višní a včera z malín....je to pracná robota ale z 35kg klobúk dolu........nebolí ťa palec z odkôskovávania? mňa bolí vylúpala som 4 desať l vedrá hrachu ...si šikula :)
ancicka
@sovka ,tak to bolo nadelenie na dva dni roboty.Takto na poly varím lekvár už roky,zo všetkého čo sa dá a čo sa urodí.Napríklad čerešne neboli už dva roky.Ked ich chytí mráz ,ked kvitnú tak je po úrode.@klaura ,veru ,najhoršie je odkôstkovanie.@akeber ,palec nebolí,ale moja pravá ruka,je až opuchnutá a asi mesiac potrvá ,kým jú dám do poriadku.
volt
co to je 35kg ja mam kazdý rok cca 150kg a viac a musime ich spracovat.
marienka44
@Ancicka ,ja som citala, ze ceresne, visne a marhule maju malo pektinu, teda lekvar nerosolovatie. Treba pridat pektinovy pripravok.
Ja som varila vcera marhulovy dzem, 2 marhule ma zat v ich zahrade. Po vykostkovani som ich vkladala do okyslenej vody /kys. citronova/, aby nescerneli. Po odkvapani v dalsom vandliku som ich ako Ty mlela na masovom mlynceku. Mam z umelej hmoty, len noziky a dierkova vlozka je kovova, snek a cely mlyncek je z umelej hmoty, takze sa vitaminy nenicia. Dalej som odparovala vodu z pomletej masy vo velkej rajnici za staleho miesania .Pridala som aj stavu z 1 citrona, lebo napomaha hustnutiu. Az po ciastocnom zahusteni som pridala cukor, lebo by inac karamelizoval a zmenila by sa farba a chut lekvaru. Tiez som varila v 2 rajniciach /Ty v 4-och, obdivujem Ta/ po 2 naberacky. Obracala som lekvar po zasroubovani hore dnom na 5 min, aby sa sterilizovalo viecko a zase naspat. Celu noc boli pohare v deke a uz su ulozene v spajzi oznacene stitkami.- Tak som bola ustata /mam zosunuty stavec na chrbtici v dolnej casti/, ze ma bolela cela kostra a svalstvo. Este som vecer upiekla ribezl. bublaninu pre vnucata. Dnes je uz sporak vzorne umyty. Lekvar so zelirov. pripravkami ale vytecie pocas pecenia z buchiet, tak ja robim bez Gelfixu a lekvar je univerzalny, aj na palcinky, aj do buchiet. :-)
ancicka
@marienka44 ,Ano majú.Preto dávam do lekváru viac cukru.Tento lekvár a džem používame na chleba a na potretie piškotového cesta.Nieje vhodný na plnenie,a ani na zlepovanie,ale je chuťovo veľmi dobrý.Nechávam ho vychladnúť a tak na vrchu zaschne a pozatváram.Ešte sa mi nestalo ,aby sa mi pokazil.Nielen zo želirovacimi prípravkami lekvar vytečie,ale aj bez nich.Ja ked mám viac ovocia,tak robím napoly.
bimka
...chválim!!! Pracné, ale lahôdka! ďakujem za recepty, budem robiť z čučoriedok a malín...
marta5
Robila som lekvár ,mala som biele a červené ríbezle,včera som varila z marhúľ.Obdivujem Ta,dá to zabrať,ale je to radosť.
tilda
Ja lekváre varím v mikrovlnej rúre už roky.
danculka
Ty ten Dr.Oetker má všetko,ešte aj farbu,čo používam na vajíčka, je od neho,super mala si čo robiť,ja som robila lekvár z čiernych ríbezlí
cica2
domáci lekvár je najlepší! Krásny fotopostup, receptík sa mi zíde, vďaka:))
bejaja
si šikuľka, vydržať to v týchto horúčavách,dá to zabrať...:))
sonijamt
ja som síce už 2 roky džem z čerešní nerobila, lebo prišiel jeden mráz a bolo po nich:-(( ale keď robím, tak si ich odkôstkujem, 1/2 si rozmixujem, 1/2 nechám v celku, dám ich do jedného väčšieho hrnca, pridám želírovací cukor 2:1 Dr.Oetkera a za 15 min máte džem na svete:-) super chutí, nekazí sa a máte ho aj s kúskami čerešní




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia