Domáci syr fotorecept

akeber - fotkaakeber, 25. februára 2013
Domáci syr (fotorecept)
Foto: akeber

Doma si z času na čas , urobíme domáci syr . Najčastejšie na sviatky alebo rodinnú oslavu . Je vynikajúci a veľmi chutný . Používam ho aj na vyprážanie.....tento syr sa určite neroztečie .

60 minút
príprava

Suroviny

5 l
0,5 l
5 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujete ešte: teplomer, gázu, sitko. Z 5 litrov máme bochníček syra ( nevážila som ) viď. na foto . Samozrejme že môžeme urobiť aj z menšej aj z väčšej dávky . Vždy platí ....na 1 liter mlieka , 1 ml syridla a 1 dcl. zakysanky . Mlieko a zakysanku zohrejeme na 35 až 45 C , odstavíme zo sporáka . Pridávame syridlo a miešame . Miešame stále aj keď sa nám začne zrážať . Aspoň 15 minút . Syrenina začne byť hustá ako puding .

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom ponecháme usadnúť na 20 minút aby syrenina usadla na spodok hrnca . Znova premiešame aspoň 5 minút a znovu ponecháme usadnúť . Srvátku zlejeme , syreninu vyžmýkame a dáme ju do sitka alebo gázy odkvapkať na 24 hod . Nakoniec ho osolíme .

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Je vynikajúci aj na vyprážanie . Obalíme v troj obale múka , vajce , strúhanka .

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prierez.

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    DOBRÚ CHUŤ !

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Prosím,co znamená ve slovenš,zakysanka?Je to zakysaná smetana?A ještě kde kupujete sýřidlo?díky.A ještě co znamená cícer/zázvor?/
úvodné foto je krásne a syr nemá chybu, domáci je najlepší! :-)
pekný recept, ukladám. @bochanek zakysanka niečo ako kefír, hustejšia a tučnejšia, možno menej kyslá. syridlo cez internet. cícer=cizrna, zázvor=ďumbier :-)