Domáci syr fotorecept

akeber - fotkaakeber, 25. februára 2013
Domáci syr (fotorecept)
Foto: akeber

Doma si z času na čas , urobíme domáci syr . Najčastejšie na sviatky alebo rodinnú oslavu . Je vynikajúci a veľmi chutný . Používam ho aj na vyprážanie.....tento syr sa určite neroztečie .

60 minút
príprava

Suroviny

5 l
0,5 l
5 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujete ešte: teplomer, gázu, sitko. Z 5 litrov máme bochníček syra ( nevážila som ) viď. na foto . Samozrejme že môžeme urobiť aj z menšej aj z väčšej dávky . Vždy platí ....na 1 liter mlieka , 1 ml syridla a 1 dcl. zakysanky . Mlieko a zakysanku zohrejeme na 35 až 45 C , odstavíme zo sporáka . Pridávame syridlo a miešame . Miešame stále aj keď sa nám začne zrážať . Aspoň 15 minút . Syrenina začne byť hustá ako puding .

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom ponecháme usadnúť na 20 minút aby syrenina usadla na spodok hrnca . Znova premiešame aspoň 5 minút a znovu ponecháme usadnúť . Srvátku zlejeme , syreninu vyžmýkame a dáme ju do sitka alebo gázy odkvapkať na 24 hod . Nakoniec ho osolíme .

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Je vynikajúci aj na vyprážanie . Obalíme v troj obale múka , vajce , strúhanka .

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prierez.

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    DOBRÚ CHUŤ !

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Desiata, Olovrant, Predjedlá, Raňajky, Večera, Varené

Diskusia k receptu

bochanek
Prosím,co znamená ve slovenš,zakysanka?Je to zakysaná smetana?A ještě kde kupujete sýřidlo?díky.A ještě co znamená cícer/zázvor?/
ywett
úvodné foto je krásne a syr nemá chybu, domáci je najlepší! :-)
irenaw
pekný recept, ukladám. @bochanek zakysanka niečo ako kefír, hustejšia a tučnejšia, možno menej kyslá. syridlo cez internet. cícer=cizrna, zázvor=ďumbier :-)
radost
@bochanek
zakysanka=zakysaná smetana....cícer=cizrna
na dalšiu otázku odpovie autorka..verím-že sa na mňa nenahnevá...:-)))
pekný deň
dobryhrncekvar
@bochanek , zakysanka je kyslé mlieko a cícer je strukovina, myslím že po česky je to cizrna, zázvor je korenie /dumbier/, dostať kúpiť aj čerstvý koreň skoro v každom supermarkete
renulienka
@bochanek , zakysanka je kyslomliecny produkt ziskany mliecnou fermentaciou kravskeho mlieka, ma vyssi obsah tuku a hutnu chut-take ,,dobre kysle mlieko,,;-), teda nie je to smotana.Syridlo kupis cez internet.A cicer je cizrna a zazvor je zazvor, nie je to jedno.Dufam, ze pomohlo;-)
radost
@akeber
tento recept = fantázia...to musím urobiť i ja...mlieko i zakysanka =nemprobléma...no syridlo nemám doma..kde ho kúpiť?bo bez vyskúšania-receptu-budem smútiť...:-)))
akeber
Dievčatá vďaka za milé komentáre :-) potešili ....syridlo som kúpila v mliekárni ...Levické mliekárne majú svoju predajňu tam som ho dostala kúpiť ale dá sa objednať aj na nete :-)

 www.climax.sk/shop/...
turistka
Syridlo sa dá kúpiť aj v drevených domčekoch, kde sa predávajú ovčie mliečne výrobky - pareničky, oštiepky, korbáčiky atď.
baka123
až dostanem kúpiť syridlo, určite recept vyskúšam, ukladám do KK /máš krásnu profilovú fotku /
irenaw
@radost "synchronizovaný enter" ;-D a minútu po nás ďalší dvaja, bochankovi sa bude o cizrne aj snívať :-)
marianne
aj mne sa velmi paci,len kde nepasterizovane mlieko vziat,ale ulozim si,keby nahodou.pekny syr @akeber..
akeber
@marianne , mlieko kupujem od susedky chová kravku , niektorých mestách sú boxy na nepastel. mlieko a po niektorých dedinách ( aj k nám ) chodí mliečny voz .
sracz
Krásna poctivá domáca práca, milá @akeber - si naozaj šikovná! Robievam, s podobnými výsledkami i hodnoteniami už desaťročia! Skús, ak máš možnosť, vyúdiť jeden kúsok (120x120x40 mm) na tvrdých vlhkých pilinách (slivka, čerešňa, buk) a ochutnaj. Naučil ma to super kamarát Ferko Dudáš zo Sačurova!
iva63
nádhera hrudka syra...fotky úplne originálne, až tak lákajú na ochutnanie-:)
violetacamorova
Domaci je najlepsi aj my sme robili, ked bola kravicka a este tak zaudit podla toho ako pise @sracz jedna basen. Uvodnu fotku mas velmi peknu.
akeber
vďaka za milé komentáre :-)
@sracz udiarničku máme , poviem manželovi nech sa činí :-) .
@baka123 , tú predošlú som musela zmeniť včera sa mi v komentároch objavila varecháčka s takou istou profilovou fotkou ako som mala ja ....a to by bol mierny chaos , tak som zvolila inú .
izabella929
vyzerá prekrásne.-))) presne taký dostávam od farmára každý týždeň...))
klaura
robievam pravidelne ... niet nad domáci ... tiež tu mám recept na domáci syr ... :)
manya
robím podobne ako klaura,s tekutým siridlom,na 8 l dávam 2ml,odmerám injekčnou striekačkou,siridlo kupujeme v lekárni pre zvieratká,syr je sladký,keď pár dní postojí robím z neho aj bryndzu,robím aj údený
nojaadka
Nádhera! Mám otázočku - môžem použiť aj iné, než kravské mlieko? Ovčie či kozie... Zmení sa niečo v recepte?
akeber
ďakujem vám za milé komentáre dievčatá :-) @nojaadka , určite môžeš použiť aj kozie mlieko aj ovčie len nesmie byť pastelizované .
ancicka
Ja robievam pravidelne syry,no ale zakýsanku nedávam.Miešam tak 3-4 minútky a nechám stáť.Mlieko po nejakom čase pozriem tak,že položím ruku na vrch a ked mi ruka ostane čistá,tak je fajne zasýrené.Ked mi ostane bielá,tak ešte nechám.Potom nožom poprekrájam a nechám tak aby srvatka vystupila so syra a tak ho potom ešte metličkou rozbijem na fazuľky a nechám ,že mi syr padne na spodok a tak ho scedím.Občas si urobím aj s bylinkami.Vypražam,údim a taktiež aj halušky sú z ním výborné.Lenže pred údenim ho máčam v slanej vode.je vyníkajúci.
Cez leto robievam kozí.
joel
pozdravujem ancicka presne takto robim aj ja a je veľmi dobrý
akeber
@ancicka , @joel , ja som skúšala zatiaľ len tento recept , pordila mi ho susedka čo chová kravku a kozičky ......chcem sa opýtať dúfam že sem ešte nakukneš aké používaš bylinky ? vyskúšala by som :-) a ďakujem .
joel
akeber ja som skúšal pažitku, cesnak, rascu ale najviacmi chuti provensalské korenie pretože ja ho milujem ja ho dávam aj do ryže, chleba .....
niniatko
dá sa použiť i pasterizované mlieko, ak nie je mlieko od kravy, najlepšie to v sáčkoch, mlieko nesmie byť UHT ošetrené (teda krabicové mlieko)
ocko
syridlo kupišv zahradkarstve ja som ho tam kupila a je aj v prašku ..
eva53
no teda v záhradkárstve, v lekárni....to už ozaj všetko dostať všade,len treba vedieť čo chceme kúpiť....pekný receptík,vyskúšam keď pôjdem okolo Zvolenskej Slatiny kúpim v PP
tazovka
viete mi poradit prosim? Muz robil vcera syr, ale nesadol mu,tak ho nechal na sporaku a rano bol trochu sadnuty, no musel ist do prace, tak to dal do ladnicky, moze ho pobede dorobit ci uz to bude zle? Dakujem
akeber
myslím že keď bol syr v chlade určite by ho mohol dokončiť
jozka2
No Ancicka tebe to zavidim,ja udit nemam kde,moze mi niekto vysvetlit ci sa moze servatka pit aj so syridlom?Nie je to skodlive?