Domáci syr fotorecept

akeber - fotkaakeber, 25. februára 2013
Domáci syr (fotorecept)
Foto: akeber

Doma si z času na čas , urobíme domáci syr . Najčastejšie na sviatky alebo rodinnú oslavu . Je vynikajúci a veľmi chutný . Zobraziť celý popisDoma si z času na čas , urobíme domáci syr . Najčastejšie na sviatky alebo rodinnú oslavu . Je vynikajúci a veľmi chutný . Používam ho aj na vyprážanie.....tento syr sa určite neroztečie .

60 minút
príprava

Postup

  1. 1

    Potrebujete ešte: teplomer, gázu, sitko. Z 5 litrov máme bochníček syra ( nevážila som ) viď. na foto . Samozrejme že môžeme urobiť aj z menšej aj z väčšej dávky . Vždy platí ....na 1 liter mlieka , 1 ml syridla a 1 dcl. zakysanky . Mlieko a zakysanku zohrejeme na 35 až 45 C , odstavíme zo sporáka . Pridávame syridlo a miešame . Miešame stále aj keď sa nám začne zrážať . Aspoň 15 minút . Syrenina začne byť hustá ako puding .

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom ponecháme usadnúť na 20 minút aby syrenina usadla na spodok hrnca . Znova premiešame aspoň 5 minút a znovu ponecháme usadnúť . Srvátku zlejeme , syreninu vyžmýkame a dáme ju do sitka alebo gázy odkvapkať na 24 hod . Nakoniec ho osolíme .

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Je vynikajúci aj na vyprážanie . Obalíme v troj obale múka , vajce , strúhanka .

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prierez.

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    DOBRÚ CHUŤ !

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

bochanek
Prosím,co znamená ve slovenš,zakysanka?Je to zakysaná smetana?A ještě kde kupujete sýřidlo?díky.A ještě co znamená cícer/zázvor?/
ywett
úvodné foto je krásne a syr nemá chybu, domáci je najlepší! :-)
irenaw
pekný recept, ukladám. @bochanek zakysanka niečo ako kefír, hustejšia a tučnejšia, možno menej kyslá. syridlo cez internet. cícer=cizrna, zázvor=ďumbier :-)
radost
@bochanek
zakysanka=zakysaná smetana....cícer=cizrna
na dalšiu otázku odpovie autorka..verím-že sa na mňa nenahnevá...:-)))
pekný deň
dobryhrncekvar
@bochanek , zakysanka je kyslé mlieko a cícer je strukovina, myslím že po česky je to cizrna, zázvor je korenie /dumbier/, dostať kúpiť aj čerstvý koreň skoro v každom supermarkete
renulienka
@bochanek , zakysanka je kyslomliecny produkt ziskany mliecnou fermentaciou kravskeho mlieka, ma vyssi obsah tuku a hutnu chut-take ,,dobre kysle mlieko,,;-), teda nie je to smotana.Syridlo kupis cez internet.A cicer je cizrna a zazvor je zazvor, nie je to jedno.Dufam, ze pomohlo;-)
radost
@akeber
tento recept = fantázia...to musím urobiť i ja...mlieko i zakysanka =nemprobléma...no syridlo nemám doma..kde ho kúpiť?bo bez vyskúšania-receptu-budem smútiť...:-)))
akeber
Dievčatá vďaka za milé komentáre :-) potešili ....syridlo som kúpila v mliekárni ...Levické mliekárne majú svoju predajňu tam som ho dostala kúpiť ale dá sa objednať aj na nete :-)

 www.climax.sk/shop/...
turistka
Syridlo sa dá kúpiť aj v drevených domčekoch, kde sa predávajú ovčie mliečne výrobky - pareničky, oštiepky, korbáčiky atď.
baka123
až dostanem kúpiť syridlo, určite recept vyskúšam, ukladám do KK /máš krásnu profilovú fotku /
irenaw
@radost "synchronizovaný enter" ;-D a minútu po nás ďalší dvaja, bochankovi sa bude o cizrne aj snívať :-)
marianne
aj mne sa velmi paci,len kde nepasterizovane mlieko vziat,ale ulozim si,keby nahodou.pekny syr @akeber..
akeber
@marianne , mlieko kupujem od susedky chová kravku , niektorých mestách sú boxy na nepastel. mlieko a po niektorých dedinách ( aj k nám ) chodí mliečny voz .
sracz
Krásna poctivá domáca práca, milá @akeber - si naozaj šikovná! Robievam, s podobnými výsledkami i hodnoteniami už desaťročia! Skús, ak máš možnosť, vyúdiť jeden kúsok (120x120x40 mm) na tvrdých vlhkých pilinách (slivka, čerešňa, buk) a ochutnaj. Naučil ma to super kamarát Ferko Dudáš zo Sačurova!
iva63
nádhera hrudka syra...fotky úplne originálne, až tak lákajú na ochutnanie-:)
violetacamorova
Domaci je najlepsi aj my sme robili, ked bola kravicka a este tak zaudit podla toho ako pise @sracz jedna basen. Uvodnu fotku mas velmi peknu.
akeber
vďaka za milé komentáre :-)
@sracz udiarničku máme , poviem manželovi nech sa činí :-) .
@baka123 , tú predošlú som musela zmeniť včera sa mi v komentároch objavila varecháčka s takou istou profilovou fotkou ako som mala ja ....a to by bol mierny chaos , tak som zvolila inú .
izabella929
vyzerá prekrásne.-))) presne taký dostávam od farmára každý týždeň...))
klaura
robievam pravidelne ... niet nad domáci ... tiež tu mám recept na domáci syr ... :)
manya
robím podobne ako klaura,s tekutým siridlom,na 8 l dávam 2ml,odmerám injekčnou striekačkou,siridlo kupujeme v lekárni pre zvieratká,syr je sladký,keď pár dní postojí robím z neho aj bryndzu,robím aj údený
nojaadka
Nádhera! Mám otázočku - môžem použiť aj iné, než kravské mlieko? Ovčie či kozie... Zmení sa niečo v recepte?
akeber
ďakujem vám za milé komentáre dievčatá :-) @nojaadka , určite môžeš použiť aj kozie mlieko aj ovčie len nesmie byť pastelizované .
ancicka
Ja robievam pravidelne syry,no ale zakýsanku nedávam.Miešam tak 3-4 minútky a nechám stáť.Mlieko po nejakom čase pozriem tak,že položím ruku na vrch a ked mi ruka ostane čistá,tak je fajne zasýrené.Ked mi ostane bielá,tak ešte nechám.Potom nožom poprekrájam a nechám tak aby srvatka vystupila so syra a tak ho potom ešte metličkou rozbijem na fazuľky a nechám ,že mi syr padne na spodok a tak ho scedím.Občas si urobím aj s bylinkami.Vypražam,údim a taktiež aj halušky sú z ním výborné.Lenže pred údenim ho máčam v slanej vode.je vyníkajúci.
Cez leto robievam kozí.
joel
pozdravujem ancicka presne takto robim aj ja a je veľmi dobrý
akeber
@ancicka , @joel , ja som skúšala zatiaľ len tento recept , pordila mi ho susedka čo chová kravku a kozičky ......chcem sa opýtať dúfam že sem ešte nakukneš aké používaš bylinky ? vyskúšala by som :-) a ďakujem .
joel
akeber ja som skúšal pažitku, cesnak, rascu ale najviacmi chuti provensalské korenie pretože ja ho milujem ja ho dávam aj do ryže, chleba .....
niniatko
dá sa použiť i pasterizované mlieko, ak nie je mlieko od kravy, najlepšie to v sáčkoch, mlieko nesmie byť UHT ošetrené (teda krabicové mlieko)
ocko
syridlo kupišv zahradkarstve ja som ho tam kupila a je aj v prašku ..
eva53
no teda v záhradkárstve, v lekárni....to už ozaj všetko dostať všade,len treba vedieť čo chceme kúpiť....pekný receptík,vyskúšam keď pôjdem okolo Zvolenskej Slatiny kúpim v PP
tazovka
viete mi poradit prosim? Muz robil vcera syr, ale nesadol mu,tak ho nechal na sporaku a rano bol trochu sadnuty, no musel ist do prace, tak to dal do ladnicky, moze ho pobede dorobit ci uz to bude zle? Dakujem
akeber
myslím že keď bol syr v chlade určite by ho mohol dokončiť
jozka2
No Ancicka tebe to zavidim,ja udit nemam kde,moze mi niekto vysvetlit ci sa moze servatka pit aj so syridlom?Nie je to skodlive?

Zaujímavé video z archívu TV Varecha