Čokoládovo-pomarančové pralinky z troch surovín

janikbj - fotkajanikbj, 8. apríla 2014
Čokoládovo-pomarančové pralinky z troch surovín
Foto: janikbj

Postup je taký istý ako pri pralinkách s červeným vínom, no tu som vínko vymenila za čerstvú pomarančovú šťavu. Vrelo odporúčam. A s použitím Zobraziť celý popisPostup je taký istý ako pri pralinkách s červeným vínom, no tu som vínko vymenila za čerstvú pomarančovú šťavu. Vrelo odporúčam. A s použitím naozaj kvalitnej horkej čokolády podotýkam, že je to veľmi zdravá cukrovinka. Kto má, môže pridať trošku pomarančového likéru alebo jemne nasekanú kandovanú pomarančovú kôru. Ja som robila len také "základné" :-)

Suroviny

225 g
120 ml
30 g
 na obalenie




Postup

  1. 1

    Čokoládu nasekáme nadrobno a dáme do misky. Pomarančovú šťavu privedieme k varu a nalejeme na nasekanú čokoládu. Necháme postáť cca 5 min. Po 5 min. čokoláda pod horúcou tekutinou zmäkne. Dobre premiešame. Ak by sa nerozpustila úplne, dáme ju POMALY ohriať nad paru a vymiešame do hladka. POZOR, pri prílišnom zahriatí sa môže čokoláda zraziť, takže ohrievame naozaj opatrne a pomaly, voda pod nádobou nesmie prudko vrieť.

  2. 2

    Do vymiešanej čokolády so šťavou vmiešame roztopené maslo. Hmotu necháme PRI IZBOVEJ TEPLOTE pomaly chladnúť. Môže to trvať 30 min.až hodinu. V žiadnom prípade ju nechlaďte v chladničke. Počas chladnutia ju sem-tam, cca každých 10 min. premiešajte.

  3. 3

    No a potom začína trošku piplavá robota. Lyžičkou odoberajte malé množstvo čokolády a v rukách formujte guličky. Kto chce, robí krásne úkážkové guličky, no ja robím také pekné šišaté tvary. Páčia sa mi viac a je to jednoduchšie, lebo čokoládová hmota sa v teplých rukách rýchlo topí. Guličky obalíme v horkom kakau a v sitku ich trochu otrasieme. Skladujeme vo vzduchotesnej dóze. Pri izbovej teplote vydržia asi týždeň, v chladničke 2-3 týžne (V tom prípade ich pred podávaním ich nechajte postát pri izbovej teplote). Táto dávka nie je veľká, vyjde z nej cca 30 maličkých guličiek.

    Čokoládovo-pomarančové pralinky z troch surovín - obrázok 3

Diskusia k receptu

eviana
Janielka... úžasné niečo, toto musím vyskúšať... dokonalosť sama za všetky hviezdy :) 5* KK
janikbj
:-) ďakujem vám krásne, verím, že keď vyskúšate, pochutnáte si aspoň tak ako ja. tú kandovanú pomaranč. kôru odporúčam, dodá pomarančovejšiu chuť, lebo ja som mala sladký pomaranč a predsa, veľmi horká čokoláda má tak intenzívnu chuť, že pomaranč cítiť len veľmi jemnúčko. tak či tak, sú vynikajúce a oproti podobným receptom, kde ide šľahačková smotana, aj zdravé ;) ďakujem ešte raz
jamarlen
P.S. tie vínové pralinky boli fantastické, napísal som ti to už ku nim , i keď oneskorene - kto by už zapínal internet na valentína:)?
ďakujem za oba rcp.,
janikbj
ooo, @jamarlen , super, skúšal si :-) som veľmi rada :-) verím, že tieto tiež zachutia, keby si opäť raz prekvapoval polovičku ;) akurát myslím na to, že pri obidvoch receptoch sú pralinky lepšie, keď 2-3 dni postoja, víno/džús sa trochu zvýrazni v chuti
@zdezda , ďakujem :)
janger
Dala by som sa veru ponuknut takouto dobrotkou :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia