Fornetti

forneta - fotkaforneta, 30. novembra 2009

Toto je recept na moje domáce fornetti. Jedna pani si ho pýtala takže ho píšem pre všetkých. Ale... nie je to nič také ťažké.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme na niekoľko obdĺžnikov.

  2. 2

    Odhadneme približne stred každého obdĺžnika na hornej polovici nožíkom vyrežeme asi 3-4 čiarky.

  3. 3

    Na každý obdĺžnik dáme džem a preložíme na polovicu. Poukladáme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajcom.

  4. 4

    Dáme piecť do trúby na 180 °C asi na 15 minút.

Diskusia k receptu

zela
Robím podobným spôsobom -rozvaľkám lístkové cesto,rozdelím na štovorce,na každý štvorec cesta nakladiem trochu džemu/keď tam ám viac džemu,začne v rúre pri pečení vytekať/,nepotieram vajcom,po upečení koláčiky pováľam v práškovom cukre.
sovka62
Poznám tento recept, akurát koláčiky nenazývame fornetti, ale lekvárové šatôčky. Zela píše, že jej džem vyteká, ak ho dá viac. Myslím si, že problém nie je v množstve, ale v kvalite džemu. Džemy zahusťované želírovacími prípravkami sa pri pečení roztekajú ( a to sú všetky kupované, okrem slivkového lekváru), preto si ich radšej varím doma klasickým spôsobom. Nič iné nezaváram, všetko sa dá kúpiť, ale poriadny džem veru nie.
babidka
aj my to volame lekvarove satocky . prave kvoli vytekaniu dzemu pouzivam iba slivkovy lekvar .kupujem iba slivkovy lekvar ktory neobsahuje ziaden cukor / svestkova povidla bez cukru / . ja si varim dzemy vzdy sama a nepouzivam okrem cukru do nich nic a aj tak vytekaju . takze to nebude iba tymi zelirovacimi pripravkami .mozno je na vine cukor , mozno obsahuju tie dzemy este vela vody .
58vlasta
Namiesto džemu je vhodnejšia marmeláda, tá je hustejšia.
anica
ja ich robievam veľmi často a dokonca v poslednom čase s čučoriedkovým lekvárom, tie chutia najlepšie. Je pravda,že vytekanie závisí aj od kvality lekváru, nesmie byť riedky, ale ako pomôcku radím pri zatváraní šatočiek vždy protiľahlé okraje trochu potrieť vodou a dobre pritlačiť. Mne sa to osvedčilo, nevytekajú. Nepotieram ich po vrchu ničím, len ich hneď po upečení dobre posypem práškovým cukrom pomiešaným s jedným sáčkom vanilkového cukru. Minú sa hneď.
roska
Najradšej robievam tvarohové šatôčky, do plnky pridávam zlatý klas alebo vanilkový puding. Nepotieram ničím, ale každý kúsok opláchnem pod studenou vodou. Tak isto aj plech pod papierom. Lístkové cesto chce pri pečení paru.
zuzzu111
Chcela by som sa spytat, ci nahodou nema niekto recept na pizzovu plnku do fornetov?
acibul
... podľa fantázie... najlepší je základ z varených zemiakov. Podusíme vidličkou a pridáme korenie ako na pizzu, v prvom rade oregano... možno pridať syr, mleté podusené mäsko... fantázia... :)
... alebo šampiňónovú plnku... nadrobno pokrájať, podusiť na cibuľke, okoreniť, poprášiť trochou zlatého klasu...
... alebo len pomleté podusené masko na cibuľke okoreniť... poprášiť klasom... Tvorivé dielne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia