Domáci tavený syr

dobreazdravo - bez fotkydobreazdravo, 21. novembra 2012

Máte radi tavené syry? Z hľadiska zdravej výživy nie sú zrovna najvhodnejšie a tak ich už nejaký čas nekupujem. Mám predsa rada svoje zdravie Zobraziť celý popisMáte radi tavené syry? Z hľadiska zdravej výživy nie sú zrovna najvhodnejšie a tak ich už nejaký čas nekupujem. Mám predsa rada svoje zdravie aj svoj vápnik pre kosti. Nenechám si ho teda kradnúť taviacimi soľami. Ale nápad, ako vyrobiť „taveňák“ doma, ma naozaj zaujal.

Suroviny

250 g
1 lyžička (jedlá sóda)




Postup

  1. 1

    Suroviny spolu zmiešame a necháme cca 10 minút postáť. Na panvici rozpustíme 1 polievkovú lyžicu masla a pridáme tvarohovú zmes. Pomaly zohrievame. Postupne sa mení konzistencia hmoty z „tvarohovej“ na „syrovú“. Mala by z toho vzniknúť takmer tekutá hmota, podobná tavenému syru. Vtedy panvicu stiahnite zo sporáka a môžete dochucovať.

  2. 3

    Keďže som túto „operáciu“ robila prvýkrát, akosi som „preskočila“ štádium syra taveného a rovno mi vznikol syr plátkový. Ale chutný bol aj tak.

Diskusia k receptu

joel
Robim to aj ja ale trochu inač, ja necham sodu posobiť od večera do rana a potom ho dam roztaviť vo vodnom kupeli ale je tiež veľmi dobrý
mery8658
@dobreazdravo ja som niekedy robievala takýto syr - zahrievala som ho v mikrovlnke keď mi ho začalo v miske dvíhať tak som ho premiešala /aj 4-5 krát/ pokiaľ hmota nebola hladká a potom som ho trocha prechladený vyliala do potr. foliou vystlanej nádoby a odložila do chladničky. Po vychladení vznikol s toho tvrdý syr ktorý sa dal aj strúhať, ale nikdy som nemala s toho mäkký syr.
vladkaku
...a toto som vôbec nevedela... a ani mi tavený syr nechutil, len som ho jedla kvôli "zdraviu", takto mi to vyhovuje, vďaka za info :-)))
dobreazdravo
@vladkaku Ešte raz prosím. Tavený syr si jedla kvôli zdraviu? Akože tavený syr je zdravý? Tavený syr nemá žiadnu výživovú hodnotu a ak to preženú vo výrobe s taviacimi soľami, fosfátmi, tak to odvápňuje kosti.
palokuchki
Ja som tento syr skusala robit podla receptu, ktory tu bol uz predtym pridany.  varecha.pravda.sk/recepty/taveny-syr-urobeny-z-tvarohu/24...
Je to vlastne to iste ako tento tvoj recept. Mozno som niekde spravila chybu, ale dopadla som presne tak ako @mery8658. Dvakrat som skusala robit tento syr a dvakrat som skoncila s tvrdym syrom. Vobec nevyzeral ako som si predstavovala taveny syr. Mozno mi niekto poradi, kde som spravila chybu.
dobreazdravo
Tá tvrdosť je daň za to, že tam nie sú fosfáty a voda. Chce to asi experimentovať s množstvom sódy alebo masla.
marianne
Zbezne som si pozrela tvoj blog a musim povedat,ze sa mi tam paci.Zaujimave citania...
stella1
domci,to video,čo si sem vložila,je úžasné,hneď zajtra skúšam,ďakujem :-)
stella1
no tak som to skúsila,musím povedať,že sa mi vôbec nepodaril.robila som to podľa videa,ale vznikla mi z toho len hrudkovitá hmota,ktorá sa vôbec neťahala a navyše tá sóda v tom veľmi cítiť :-(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia