Hovädzie mäso

Hovädzie mäso je mäso z kravičiek a býkov. Spolu s bravčovým mäsom je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Hovädzie mäso sa dostáva na stôl v mnohých rôznych úpravach - v celku ako hovädzia pečeň, nakrájené na plátky ako steak či biftek, nakrájané na drobné kúsky v guláši alebo mleté hovädzie mäso - karbanátok. Hovädzie mäso je tehlovo červené mäso, odtieň farby mäsa však ďalej závisí od veku zvieraťa - u mladých kusov je bledo červená, u starších kusov a najmä býkov tmavo červená. Odtieň farby sa líši tiež podľa toho, z akej časti tela mäso pochádza. Kastrácia býkov a intenzívny výkrm naopak vedie k svetlejším odtieňom mäsa. Pozri aj teľacie mäso


Hovädzie mäso - recepty:

«1 2 ...64 »
Sarma-recept mojej maminky Sarma-recept mojej maminky Vaše

Sarma patri k mojim najoblubenejsim jedlam.Pochadza z Balkanu kde som odriasla.Maminka sarmu pripravovala v zime ked mala kysle kapustove listy.No u nas na Balkane bola sarma aj sviatocne jedlo pripravovane na svadbach a tiez na Vianoce...

Recept bez obrázku Hovädzie na hríboch Vaše

Dusené mäsko na cibuli a hríboch, v chladných dňoch iste dobre padne aj vám :-)

Karjalanpaisti - Karelské mäso (fotorecept) Karjalanpaisti - Karelské mäso (fotorecept) Vaše

Ide o starodávne fínske jedlo chudobných, ktoré pozostáva z viacerých druhov mäsa, napr. kombinácia mäsa hovädzieho, jahňacieho, sobieho a bravčového, minimálne však dvoch druhov, obsahuje veľa korenín, avšak len málo druhov, vyznačuje sa dlhou pomalou prípravou, až niekoľko hodín, v závislosti od druhu mäsa a veku zvieraťa, pridáva sa k nemu mrkva, cibuľa a zaleje vodou alebo vývarom, je známych viacero obmien.

Hanger steak s vínovo-brusnicovou redukciou (fotorecept) Hanger steak s vínovo-brusnicovou redukciou (fotorecept) Vaše

Po dlhšej dobe jeden hanger nezaškodí :-) Odkaz pre všetkých dobrých ľudí: NENECHAJTE SA VYŠTVAŤ !!!

Zapekáne hovädzie na slaninke (fotorecept) Zapekáne hovädzie na slaninke (fotorecept) Vaše

Jednoduché a fajné mäkučké mäsko.

Empanadas / Pečené mäsové pirohy (fotorecept) Empanadas / Pečené mäsové pirohy (fotorecept) Vaše

Už dlhšie som mala zálusk na Empanadas od Slávky http://varecha.pravda.sk/recepty/argentinske-masove-pirohy-empanadas-argentina/34794-recept.html . Nebola som si istá, či by našla hrozienkovo-olivová chuť náplne u nás priaznivú odozvu, tak som sa nechala trochu inšpirovať internetom a podarili sa mi empanadas jedna báseň.

Burgundské z hovädzích líčok (Beef Bourguignon) Burgundské z hovädzích líčok (Beef Bourguignon) Vaše

Na nový rok to chcelo niečo slávnostnejšie,tak som sa tentoraz rozhodol pre Beef Bourguignon.

Hovädzie na znojemský spôsob (fotorecept) Hovädzie na znojemský spôsob (fotorecept) Vaše

Dávno sme nemali toto jedlo. Teraz som to napravila. Je to moja verzia, tak nech vás to nemýli.

Steak s ľahkým šalátom Steak s ľahkým šalátom Vaše

Vzal som si roštenku a nakrájal som ju na plátky hrubé 2,5cm. Pripravil som si z koreia a oleja marinádu a na 24h som nechal mäso odležať v marináde. Po uplinutí času som mäso piekol na rozpálenej grilovacej panvici z obidvoch strán asi 10min. Podával som z šalátom

Flank steak s bylinkovým olejom a zemiakovo-brokolicovým pyré Flank steak s bylinkovým olejom a zemiakovo-brokolicovým pyré Vaše

V podstate jednoduchý a nečakane lacný, no zároveň až luxusný nedeľný obed :)

Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept) Vaše

Recept je z krásnej knihy Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědicství našich babiček. Dnes som mala v pláne klisickú fašírku a kôprovku, ale povčerajšom listovaní v knihe som sa rozhodla pre tento postup, ktorý je pre mňa úplnou novinkou...

Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept) Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept) Vaše

keď si môj muž rozkázal v nedeľu čevapčiči povedala som si, prečo nie... ja ho mám tiež rada a už som ho dávno nerobila... keď ale uvidel čevapčiči na plechu povedal, že čevapčiči má byť dlhé a tenké a ja som urobila malé a tlsté tak to nie je čevapčiči - preto som aj tento recept pomenovala ako mäsové guľky... a nakoniec, odhliadnuc od tvaru sa ten môj zalizoval až za ušami...

Hovädzia nožina s kosťou à la Osso Buco (fotorecept) Hovädzia nožina s kosťou à la Osso Buco (fotorecept) Vaše

Prvé „Osso Buco“ som pripravoval už dávno. Teraz repete „na ostro“, podľa seba. Vymenil som teľacie z originálu, za nožinu z „dospeláka“. Je lacnejšia a je toho na tanieri viacej. Podával som ho s čerstvou „gremolatou“ z petržlenovej vňate a plátkov cesnaku. Inšpirovaný mojim obľúbeným šéfkuchárom Mario Batali_m (Osso Buco con Gremolata di Pignoli: Molto Italiano, 2005; str. 363), som pridal aj píniové semienka. Rcp venujem mojim vzácnym priateľom, manželom Maruške a Ďurkovi a ich Davalčatám!

Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) Vaše

Dalsi recept z mojej zbierky dusenej hovadziny. Mozno posluzi aj druhym ako navod ze aj z menej kvalitneho masa sa da urobit chutny obed.

Kastrólová roštenka Kastrólová roštenka Vaše

Niečo pre milovníkov cibule... Tento recept bol pôvodne uverejnený v časopise Dobré jedlo, pripravoval ho herec Marián Miezga, pôvodný názov bol Lojzova kastrólová roštenka. Za niekoľko rokov recept prešiel v našej domácnosti viacerými úpravami a toto je naša definitívna verzia, ktorú moje deti milujú.

Domáci demiglace (fotorecept) Domáci demiglace (fotorecept) Vaše

Stále mi vŕtalo v hlave, prečo jedlo v reštauráciách chutí tak "luxusnejšie" na rozdiel od toho môjho doma uvareného. chcela som si to svoje tiež vyšperkovať, tak som začala zisťovať čo je to tajomstvo. Odpoveď bola demiglace - silný mäsový vývar, ktorý vyzdvihne všetky masové chute v jedlách, našla som recept, tak sa s Vami oň podelím. Pôvodne sa demiglace robí z teľacích kostí a kĺbov, tie sa však v bežných mäsiarstvach dostať nedajú, takže som ich nahradila špikovými kosťami a výsledok mňam.

Filet mignon s brusnicovou omáčkou Filet mignon s brusnicovou omáčkou Vaše

Steak zo zadnej užšej časti hovädzej sviekovej, ktorá má jemnú štruktúru. Podávaný je s brusnicovou omáčkou.

Plnená butternut tekvica (fotorecept) Plnená butternut tekvica (fotorecept) Vaše

Jeseň je čas tekvíc. Mnohí zvykneme variť s Hokkaido tekvicou, avšak Butternut tekvica má takú lahodnú chuť, že ju určite treba vyskúšať.

«1 2 ...64 »
Aktuálne súťaže

TOP 15 - Najlepšie nápady mesiaca december 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci december.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca december 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci december starého roku.

Súťaž na január o najlepší nápad, návod či fotopostup
Aj v tomto roku súťažíme o najlepší tvorivý nápad do bytu, domu či záhrady.

Súťaž na január o najlepšie sladké aj nesladké jedlá
Súťaž o najlepší recept pokračuje aj v tomto roku. Hľadáme najobľúbenejšie recepty v 2 kategóriách: Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti a Najlepšie jedlá bez cukru (jedlá, ktoré nechutia sladko).


Denný súhrn receptov Novinka!

« December
Január 2015
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26 27 28 29 30 31

Magazín

Šéfkuchár Jozef Riska: Hľadáme chute a vône starého Prešporka
Na zorganizovanie úvodného večera Zimného festivalu jedla sa tento rok podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder. Jej šéfkuchár Jozef Riska nám predstavil, akú kuchyňu v Zylindri ponúkajú.

Gallina freda
V nezvyklom čase, už začiatkom roka, som sa rozhodol svoje okrúhle narodeniny pripomenúť si v cudzom svete. Na čerstvom vzduchu, v teple, v prostredí pre mňa neznámych ľudí.

Anglicko pri mori: Jedlo v reštauráciách
S rodinkou sme sa rozhodli, že si na začiatku nového roku 2015 vyjdeme na výlet k moru. Vybrali sme sa teda do krásneho tichého juhoanglického mestečka Eastbourne, nie až tak ďaleko od Londýna.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 5/2015: Fašiangy 2 Fašiangy 2
Časopis Varecha v piatok 30. januára v denníku Pravda.


TOPlist