Hovädzie mäso

Hovädzie mäso je mäso z kravičiek a býkov. Spolu s bravčovým mäsom je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Hovädzie mäso sa dostáva na stôl v mnohých rôznych úpravach - v celku ako hovädzia pečeň, nakrájené na plátky ako steak či biftek, nakrájané na drobné kúsky v guláši alebo mleté hovädzie mäso - karbanátok. Hovädzie mäso je tehlovo červené mäso, odtieň farby mäsa však ďalej závisí od veku zvieraťa - u mladých kusov je bledo červená, u starších kusov a najmä býkov tmavo červená. Odtieň farby sa líši tiež podľa toho, z akej časti tela mäso pochádza. Kastrácia býkov a intenzívny výkrm naopak vedie k svetlejším odtieňom mäsa. Pozri aj teľacie mäso


Hovädzie mäso - recepty:

«1 2 ...66 »
Hovädzí závitok Hovädzí závitok Vaše

Hovädzie stehno nakrájame na plátky, každý plátok potrieme lyžičkou horčice, uložíme na seba a necháme odležať hodinu v chladničke. Po hodine mäso osolíme, posypeme čiernym mletým korením a drvenou rascou, na horčicou potretú stranu mäsa uložíme plátok oravskej slaninky, plátok ementálu, prúžok papriky a polovičku natvrdo uvareného vajíčka. Takto pripravené mäso zrolujeme a previažeme potravinárskym špagátikom.

Hovädzie mäso so šampiňónmi v horčicovej omáčke Hovädzie mäso so šampiňónmi v horčicovej omáčke Vaše

Nie som mäsová, ale ak už príde na pekný kus mäsa, snažím sa ho spraviť čo najjednoduchšie. Dnes som varila hovädziu falošnú sviečkovú v tlakovom hrnci.

Hovädzia roštenka na horčici s tekvicovými semienkami Hovädzia roštenka na horčici s tekvicovými semienkami Vaše

Sviatočný obed z hovädzej roštenky a na záver som ju posypala opečenými tekvicovými semienkami..

Gulášová polievka Gulášová polievka Vaše

Očistenú cibuľu pokrájame a speníme na masti spolu s drvenou rascou. Potom pridáme nakrájané hovädzie mäso miešame a po 20 minútach pridáme bravčové mäso, čierne mleté korenie, mletú sladkú papriku, soľ a premiešame.

Hovädzie provianťáka Hrču (fotorecept) Hovädzie provianťáka Hrču (fotorecept) Vaše

Žižkáreň na La Franconi sa v r. 1963÷66 stala dočasným domovom mňa a mne podobných, večne hladných asi 600 postpubertálnych vlčiakov, šakalov a orlíkov. Každá starostlivá mamka dobre vie, ako jej milovaní … „teens“ so zapaľujúcimi sa lýtkami, dokázali v rokoch dospievania doslova „obžrať“ aj uši! Tam nás jedlom zásoboval major Hrča, oficier s „pergamenovou“ pokožkou, ale s dušou plnou číreho pravého „človečenstva“. Obdivovali sme ho aj vďaka jeho nátierkam a raňajkám. Toto sú jedny z nich.

Gentleman toast Gentleman toast Vaše

Komerčný recept
Toast plný kultivovanosti. V každom mužovi, ktorý ho ochutná, prebudí chuť správať sa k ženám galantne. S nádychom cigarových gentlemanských klubov.

Domáci hovädzí hamburger (videorecept) Domáci hovädzí hamburger (videorecept) Video

Tento recept pochádza z internetu, je upravený podľa vlastných predstáv, úplne jednoduchý a chutný.

Polievka mäsová s pečeňovými haluškami (fotorecept) Polievka mäsová s pečeňovými haluškami (fotorecept) Vaše

… ale kľudne by som ju mohol aj výstižnejšie nazvať ako: „Obľúbená nedeľňajšia mojeho dobrého otca i mojeho krajšieho, lepšieho a múdrejšieho JA“! Nepoznám totiž žiadnu inú dvojicu, z priebehu mojej strastiplnej cesty životom, ktorá by túto polievku tak milovala. Hrude z rozporcovaných králikov mi už dávno zavadzali v mrazničke, tak som k nim prikúpil hovädzí chvost a rebierka. Potrebná zelenina je vždy po ruke! … a tak hybaj ho „šplhnúť“ si u mojej nežnej ½ a pohladkať ju po ubolenom chrbáte!

Lasagne bolognese (fotorecept) Lasagne bolognese (fotorecept) Vaše

Tento recept na lasagne bolognese som spracovala hlavne pre svoju rodinu, nepripravujem ich s vínom, pretože nám to tak vyhovuje, je tu veľa iných receptov, takže si môže každý vybrať ten, ktorý sa mu pozdáva najviac...

Pomaly pečený močing so šampiňónmi Pomaly pečený močing so šampiňónmi Vaše

Keď sa povie močing, najčastejšie je spojený s gulášom, ale prečo nespraviť tento fantastický kus mäsa popredkávaný kolagénovými vláknami ináč. Je to vynikajúca náhrada napr. za líčka.

Gelnická sekaná (fotorecept) Gelnická sekaná (fotorecept) Vaše

Už dávnejšie sa chystám na túto sekanú, nakoľko autor receptu uvádza, že nie je sekaná ako sekaná.....vraj bola známa široko - daleko v gelnickej oblasti a že na ňu chodili aj tzv. "lepší ľudia"....:)/ kedysi dávno som v tej oblasti strávil, krásne 2 týždne na lyžiarskom výcviku, ale nemal som tú možnosť ju ochutnať/...nuž čo dodať, niečo je na tom pravda..:)

Krémrole plnené plnenou paprikou (fotorecept) Krémrole plnené plnenou paprikou (fotorecept) Vaše

Netradičný názov, ale v podstate sa to ani ináč nedá pomenovať.Videl som to v Nápadoch, ktoré mi posielajú priatelia ako prezentácie a reklamy. Vyskúšal som to a je to tu.

Hovädzie kocky v keli (fotorecept) Hovädzie kocky v keli (fotorecept) Vaše

Dnes výborný obed s kelom..

Držková polievka podľa šéfkuchára (fotorecept) Držková polievka podľa šéfkuchára (fotorecept)

Cibuľku a cesnak prudko urestujeme, pridáme predvarené držky a spolu ďalej restujeme asi 10 minút.

Hovädzí guláš Hovädzí guláš Vaše

Na masti som udusila nakrájanú trocha posolenú cibuľu (dusila som 30 minút pod pokrievkou), po odokrytí som nechala ešte trocha zhnednúť a vydusiť vodu, ktorá sa vytvorila. Potom som cibuľu zhrnula na kôpku a na ňu som dala čierne mleté korenie, drvenú rascu, papriku sladkú mletú, papriku štipľavú mletú, premiešala som všetko a pridala pokrájané mäso. Mäso som nechala zatiahnúť, pridala som rajčinový pretlak a bobkový list. Premiešala som a podliala vodou tak, aby mäso len vykúkalo. Takto som mäso dusila prikryté 2 hodiny za občasného premiešania.

«1 2 ...66 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Ovocné dezerty s 1-2-3 Rote Grütze od SweetFamily
Rýchla a jednoduchá príprava ovocných dezertov alebo poliev či plniek do koláčov a zákuskov.

SÚŤAŽ: Letná MECOM grilovačka
Tak ako každý rok, ani tento nie je výnimkou, a tak vám MECOM prináša okrem klasických chutí, ktoré máte radi aj skvelé novinky na váš gril.

Najlepšie nápady mesiaca jún 2015
Na stránke Napady.Pravda.sk prebieha každý mesiac súťaž o najzaujímavejší nápad. Pozrite si, aké nápady sa vám páčili v mesiaci jún.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca jún 2015
Aj v júni sa na Varecha.sk súťažilo o najobľúbenejšie sladké a nesladké recepty. Ponúkame vám víťazný rebríček.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Jún
Júl 2015
123 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

TOP recepty
Magazín

Šéfkuchár Richard Noskovič: Kuchár by mal byť osobnosť
O tom, že aj mimo Bratislavy sa dajú na Slovensku nájsť kvalitné reštaurácie s inovatívnou kuchyňou nás v rozhovore presvedčil šéfkuchár Richard Noskovič z RESIDENCE HOTEL & CLUB na Donovaloch.

Prašičkove ličnice
Bola posledná májová nedeľa a na Ľubľanskom hrade sa už degustovali posledné súťažné vzorky vína. Päťdesiaty siedmy ročník medzinárodného konkurzu vín bol už za nami.

Európske gastronomické dedičstvo (2. časť)
Prečítajte si o gastronomických špecialitách z rôznych európskych krajín, ktoré Európska komisia zaradila medzi potraviny s chráneným zemepisným označením.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 27/2015: Varíme s pivom a k pivu Varíme s pivom a k pivu
Časopis Varecha v piatok 3. júla v denníku Pravda.


TOPlist