Hovädzie mäso

Hovädzie mäso je mäso z kravičiek a býkov. Spolu s bravčovým mäsom je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Hovädzie mäso sa dostáva na stôl v mnohých rôznych úpravach - v celku ako hovädzia pečeň, nakrájené na plátky ako steak či biftek, nakrájané na drobné kúsky v guláši alebo mleté hovädzie mäso - karbanátok. Hovädzie mäso je tehlovo červené mäso, odtieň farby mäsa však ďalej závisí od veku zvieraťa - u mladých kusov je bledo červená, u starších kusov a najmä býkov tmavo červená. Odtieň farby sa líši tiež podľa toho, z akej časti tela mäso pochádza. Kastrácia býkov a intenzívny výkrm naopak vedie k svetlejším odtieňom mäsa. Pozri aj teľacie mäso


Hovädzie mäso - recepty:

«1 2 ...62 »
Osso Bucco dusené s jačmeňom (fotorecept) Osso Bucco dusené s jačmeňom (fotorecept) Vaše

Na Vareche je uz viacej receptov ako pripravit tuto chutnu cast hovadzieho masa. U mna uz zacina coraz viacej prac vonku a tak hladam recepty kde musim stat co najmenej pri sporaku. V tomto recepte sa maso dusi v rure pomaly so zeleninou, jacmenom a zemiakmi.

Paleo chilli con carne Paleo chilli con carne Vaše

Tento recept je v podstate akoby chilli cone ale bez strukovyn ale zato s paradnym chorizom.

Hovädzí steak s arugulla a radicchio šalátom (fotorecept) Hovädzí steak s arugulla a radicchio šalátom (fotorecept) Vaše

Neviem, ako Vy, ale ja s mojou, ruka v ruke, alias „jeden vedľa na druhom“, po „silnejšom“ jedle zatúžime po niečom ľahšom. Spravidla je to kombinácia grilovaného (restovaného) mäsa so zeleninovou prílohou. Tentoraz sme sa „unisono“ rozhodli pre hovädzie s teplým zeleným šalátom. Spomínam si na svoje „junácke“ roky, putovanie po slovenských horách a lesoch, kedy sme si s kamarátmi na turistických chodníčkoch pochutnávali aj na mladej púpave, ktorá rocolu, rocket i arugullu rovnocenne nahradili!

Consommé s pečeňovými knedličkami Consommé s pečeňovými knedličkami Vaše

Polievka polievok. A ak k nemu pridáte krásne pečeňové knedličky, máte na stole delikatesu ktorou nepohrdne žiadny foodie ani stará mama! Vývar k tomu môžete použiť ako nenahraditeľnú surovinu v množstve jedál. Najlepšia rada do kuchyne od mojej mamy je uvariť kopec vývaru a v malých dózach zamraziť. Tak mám vývar vždy po ruke keď ho potrebujem bez hodín nad sporákom. Stačí si raz za čas v nedeľu urobiť čas a máte vystarané.

Hovädzí guláš (fotorecept) Hovädzí guláš (fotorecept) Vaše

Dnes som sa rozhodla uvariť guláš. Už sme ho dlhšie nemali. Viem, že receptov na guláš je veľa. Každý si chváli ten svoj. Ja vám ponúkam recept ako ho robím ja.

Netradičné zemiakové lasagne (fotorecept) Netradičné zemiakové lasagne (fotorecept) Vaše

Nebola som si ista ako spravne pomenovat tento recept. Nie je to prava lasagne. Je to nieco medzi lasagne a zapecenymi zemiakmi. Varila som podla tohoto receptu http://www.taste.com.au/recipes/33017/potato+and+beef+ragu+lasagne

Hovädzie plece na smotane (fotorecept) Hovädzie plece na smotane (fotorecept) Vaše

Hovädzie pliecko patrí medzi hovädzie mäso zadné, aj keď o tom väčšina ľudí možno nevie. Kúpil som krásny kus vhodný na dusenie,mal som chuť na zeleninovo-smotanovú šťavu.

Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept) Vaše

Môj staručký známy mäsiar mi doniesol v utorok kusisko pravej falošnej sviečkovej z býka z vlastného bio chovu. Mala krásnych 1362g. Perfektne sa mi hodila, pretože dnes budeme s asi 15. priateľmi oslavovať 444 rokov slovenskej fujary. Keďže niektorí sú Česi tak som sa rozhodol, že im pripravím ich národnú pochúťku. Ja som dlhé roky žil v Česku a mal som aj priateľa ktorý bol vyhlásený šéfkuchár v jednej štýlovej dedinskej krčmičke a ten ma tú sviečkovú naučil variť.

Recept bez obrázku Osso buco Vaše

Maso si osolime okorenime zlahka obalime v hladkej muke . Nasledne si na panvici rozpustime maslo a maso zlahka orestujeme .Pridame nakrajanu cibulu premiesame zalejeme vinomm a pockame kym sa odpari .Potom podlejeme maso vyvarom osolime a nechame dusit do mäkka .Nakoniec pridame zmes citronovej kory cesnaku a petrzlenovej vnate .Podavame s rizotom alebo zemiakovou kasou dobru chut

Kıymalı Yeşil Fasulye (fotorecept) Kıymalı Yeşil Fasulye (fotorecept) Vaše

Posledna tohto ročná úroda zelenej fazuľky :-)

Hovädzie predné na víne s hubami (fotorecept) Hovädzie predné na víne s hubami (fotorecept) Vaše

Zbadala som u mäsiara krásne hovädzie pliecko, tak som ho kúpila a dumala, čo s ním, vyšlo mi toto jedlo

Stroganov Stroganov Vaše

Tento pôvodom ruský recept má viacero variácií a receptov je neúrekom. Pôvodne sa vraj mäso krájalo na kocky, až keď šľachtic Stroganov prišiel o zuby,tak mu kuchár mäso začal krájať na rezance.Dočítala som sa,že v original rcp neboli ani šampiňóny a ani uhorka. Mäsko sa flambovalo vodkou, neskôr koňakom. Nech už je historiek okolo Stroganova koľkokoľvek, jedno je isté že sa pripravuje z kvalitného hovädzieho mäsa a nesmie chýbať kyslá smotana. Pridávam môj recept na túto skvelú minútku.

Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) Vaše

Biber Dolmasi sú plnené papriky, ktoré sú veľmi obľúbené v celom Turecku, je to ľahké, svieže jedlo, ktoré má mnoho variant a takpovediac je jej náplň odlišná v niečom od domu k domu. Táto plnená paprika sa ešte v stredoveku počas vlády Ossmanskej ríše vdaka Turkom dostala do celej Európy, rozšírila sa aj u nás na Slovensku, kde je známa už v inej podobe, milujú ju takmer všetci a všade na svete.

Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) Vaše

Som prekvapený sám zo seba, ako ľahko a hlavne rýchlo som si zvykol na zeleninové prílohy. Klasika, zemiaky, cestoviny, knedle, ryža, sa občas objaví aj na našom stole, ale rozhodne pečená či dusená zelenina v rôznorodej kombinácii, je vítanou, chutnou, no hlavne zdravou zmenou v našom jedálničku. Dnes Vám, v úlohe prílohy k hovädzím mafinám so strúhaným údeným oštiepkom a syrom, predstavím ružičkový kel, špargľu, kápiu, cuketu a šampiňóny hnedé. Pochutnali sme si a sme, zdraví, štíhli a krásni!

Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) Vaše

V chladiacom boxe obchodu som videl prekrásny kus hovädzieho mäsa. Nemohol som ho tam nechať, „šlohol“ by ho niekto iný a ja by som to neprežil. Už v „kšefte“ som vedel, ako ho pripravím a ako nazvem. Spomenul som si na asi hodinový spánok na lúke plnej materinej dúšky. Bolo to v neskoré leto okolo roku 1980 pri háji červených smrekov medzi Spišským štvrtkom a Smižanami. Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem! To platí aj o Slovenskom raji. Nie div, že som si ho pripomenul aj v kuchyni!

«1 2 ...62 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Gurmánsky zážitok nielen pre milovníkov kávy + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Obľúbený rad Premium pudingov od Dr.Oetker sa rozširuje o špecialitu s obsahom prvotriedneho kávového extraktu.

Rebríček TOP nápadov mesiaca september 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci september.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca september 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci september.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Október
November 2014
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Magazín

Slovinská kuchyňa: Malá krajina s veľkými možnosťami
Krajina podobná tej našej – slovenskej, ešte i jej názov si s tou našou často pletú. Reč je Slovinsku, kde žije naša Varecháčka Marijanna.

Varné dosky: Elektrina verzus plyn
Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist