Hovädzie mäso

Hovädzie mäso je mäso z kravičiek a býkov. Spolu s bravčovým mäsom je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Hovädzie mäso sa dostáva na stôl v mnohých rôznych úpravach - v celku ako hovädzia pečeň, nakrájené na plátky ako steak či biftek, nakrájané na drobné kúsky v guláši alebo mleté hovädzie mäso - karbanátok. Hovädzie mäso je tehlovo červené mäso, odtieň farby mäsa však ďalej závisí od veku zvieraťa - u mladých kusov je bledo červená, u starších kusov a najmä býkov tmavo červená. Odtieň farby sa líši tiež podľa toho, z akej časti tela mäso pochádza. Kastrácia býkov a intenzívny výkrm naopak vedie k svetlejším odtieňom mäsa. Pozri aj teľacie mäso


Hovädzie mäso - recepty:

«1 2 ...63 »
Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept) Mäsové guľky alebo čevapčiči (fotorecept) Vaše

keď si môj muž rozkázal v nedeľu čevapčiči povedala som si, prečo nie... ja ho mám tiež rada a už som ho dávno nerobila... keď ale uvidel čevapčiči na plechu povedal, že čevapčiči má byť dlhé a tenké a ja som urobila malé a tlsté tak to nie je čevapčiči - preto som aj tento recept pomenovala ako mäsové guľky... a nakoniec, odhliadnuc od tvaru sa ten môj zalizoval až za ušami...

Hovädzia nožina s kosťou à la Osso Buco (fotorecept) Hovädzia nožina s kosťou à la Osso Buco (fotorecept) Vaše

Prvé „Osso Buco“ som pripravoval už dávno. Teraz repete „na ostro“, podľa seba. Vymenil som teľacie z originálu, za nožinu z „dospeláka“. Je lacnejšia a je toho na tanieri viacej. Podával som ho s čerstvou „gremolatou“ z petržlenovej vňate a plátkov cesnaku. Inšpirovaný mojim obľúbeným šéfkuchárom Mario Batali_m (Osso Buco con Gremolata di Pignoli: Molto Italiano, 2005; str. 363), som pridal aj píniové semienka. Rcp venujem mojim vzácnym priateľom, manželom Maruške a Ďurkovi a ich Davalčatám!

Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) Vaše

Dalsi recept z mojej zbierky dusenej hovadziny. Mozno posluzi aj druhym ako navod ze aj z menej kvalitneho masa sa da urobit chutny obed.

Kastrólová roštenka Kastrólová roštenka Vaše

Niečo pre milovníkov cibule... Tento recept bol pôvodne uverejnený v časopise Dobré jedlo, pripravoval ho herec Marián Miezga, pôvodný názov bol Lojzova kastrólová roštenka. Za niekoľko rokov recept prešiel v našej domácnosti viacerými úpravami a toto je naša definitívna verzia, ktorú moje deti milujú.

Domáci demiglace (fotorecept) Domáci demiglace (fotorecept) Vaše

Stále mi vŕtalo v hlave, prečo jedlo v reštauráciách chutí tak "luxusnejšie" na rozdiel od toho môjho doma uvareného. chcela som si to svoje tiež vyšperkovať, tak som začala zisťovať čo je to tajomstvo. Odpoveď bola demiglace - silný mäsový vývar, ktorý vyzdvihne všetky masové chute v jedlách, našla som recept, tak sa s Vami oň podelím. Pôvodne sa demiglace robí z teľacích kostí a kĺbov, tie sa však v bežných mäsiarstvach dostať nedajú, takže som ich nahradila špikovými kosťami a výsledok mňam.

Filet mignon s brusnicovou omáčkou Filet mignon s brusnicovou omáčkou Vaše

Steak zo zadnej užšej časti hovädzej sviekovej, ktorá má jemnú štruktúru. Podávaný je s brusnicovou omáčkou.

Plnená butternut tekvica (fotorecept) Plnená butternut tekvica (fotorecept) Vaše

Jeseň je čas tekvíc. Mnohí zvykneme variť s Hokkaido tekvicou, avšak Butternut tekvica má takú lahodnú chuť, že ju určite treba vyskúšať.

Recept bez obrázku Nórsky lapskaus Vaše

Lapskaus patrí medzi typické nórske jedlá.Tvorí mäso, najčastejšie hovädzie,môže byť aj bravčové, a zelenina. Výzorovo mi pripomína guláš.

Plnená fašírka a zemiakovo-mrkvové pyré Plnená fašírka a zemiakovo-mrkvové pyré Vaše

Takto som potešila svoju rodinu,dnes.

Dusené hovädzie rebrá (fotorecept) Dusené hovädzie rebrá (fotorecept) Vaše

Tento recept som nasla na internete, ale vobec si uz nepamatam kde to bolo. Zaujal a prekvapil ma nalev v ktorom sa maso dusilo. Ocot a cukor. Vyskusala som to a bola som s tym velmi spokojna. Udusene maso v tomto naleve bolo makke a jemne.

Jablkovo-slaninová fašírka Jablkovo-slaninová fašírka Vaše

Fotkou veľmi neohúri, ale chuť má skvelú :)

Najlepšie Chilli con Carne Najlepšie Chilli con Carne Vaše

Moja polovička miluje chilli con carne tak som zmajstrovala chilli con carne s domácim guacamole a domácimi celozrnými tortilami...

Osso Bucco dusené s jačmeňom (fotorecept) Osso Bucco dusené s jačmeňom (fotorecept) Vaše

Na Vareche je uz viacej receptov ako pripravit tuto chutnu cast hovadzieho masa. U mna uz zacina coraz viacej prac vonku a tak hladam recepty kde musim stat co najmenej pri sporaku. V tomto recepte sa maso dusi v rure pomaly so zeleninou, jacmenom a zemiakmi.

Paleo chilli con carne Paleo chilli con carne Vaše

Tento recept je v podstate akoby chilli cone ale bez strukovyn ale zato s paradnym chorizom.

Hovädzí steak s arugulla a radicchio šalátom (fotorecept) Hovädzí steak s arugulla a radicchio šalátom (fotorecept) Vaše

Neviem, ako Vy, ale ja s mojou, ruka v ruke, alias „jeden vedľa na druhom“, po „silnejšom“ jedle zatúžime po niečom ľahšom. Spravidla je to kombinácia grilovaného (restovaného) mäsa so zeleninovou prílohou. Tentoraz sme sa „unisono“ rozhodli pre hovädzie s teplým zeleným šalátom. Spomínam si na svoje „junácke“ roky, putovanie po slovenských horách a lesoch, kedy sme si s kamarátmi na turistických chodníčkoch pochutnávali aj na mladej púpave, ktorá rocolu, rocket i arugullu rovnocenne nahradili!

«1 2 ...63 »
Aktuálne súťaže

Rebríček TOP 15 nápadov mesiaca november 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci november.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca november 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci november.

SÚŤAŽ: Pravý punč zahreje po tele i na duši + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Chladné sychravé počasie nemusí určovať atmosféru zimných dní. Moc nahradiť nedostatok slnka má napríklad láska, ale aj originálne teplé drinky.


Denný súhrn receptov Novinka!

« November
December 2014
1234567
891011121314
1516171819 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist