Hovädzie mäso

Hovädzie mäso je mäso z kravičiek a býkov. Spolu s bravčovým mäsom je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Hovädzie mäso sa dostáva na stôl v mnohých rôznych úpravach - v celku ako hovädzia pečeň, nakrájené na plátky ako steak či biftek, nakrájané na drobné kúsky v guláši alebo mleté hovädzie mäso - karbanátok. Hovädzie mäso je tehlovo červené mäso, odtieň farby mäsa však ďalej závisí od veku zvieraťa - u mladých kusov je bledo červená, u starších kusov a najmä býkov tmavo červená. Odtieň farby sa líši tiež podľa toho, z akej časti tela mäso pochádza. Kastrácia býkov a intenzívny výkrm naopak vedie k svetlejším odtieňom mäsa. Pozri aj teľacie mäso


Hovädzie mäso - recepty:

«1 2 ...63 »
Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) Vaše

Dalsi recept z mojej zbierky dusenej hovadziny. Mozno posluzi aj druhym ako navod ze aj z menej kvalitneho masa sa da urobit chutny obed.

Kastrólová roštenka Kastrólová roštenka Vaše

Niečo pre milovníkov cibule... Tento recept bol pôvodne uverejnený v časopise Dobré jedlo, pripravoval ho herec Marián Miezga, pôvodný názov bol Lojzova kastrólová roštenka. Za niekoľko rokov recept prešiel v našej domácnosti viacerými úpravami a toto je naša definitívna verzia, ktorú moje deti milujú.

Domáci demiglace (fotorecept) Domáci demiglace (fotorecept) Vaše

Stále mi vŕtalo v hlave, prečo jedlo v reštauráciách chutí tak "luxusnejšie" na rozdiel od toho môjho doma uvareného. chcela som si to svoje tiež vyšperkovať, tak som začala zisťovať čo je to tajomstvo. Odpoveď bola demiglace - silný mäsový vývar, ktorý vyzdvihne všetky masové chute v jedlách, našla som recept, tak sa s Vami oň podelím. Pôvodne sa demiglace robí z teľacích kostí a kĺbov, tie sa však v bežných mäsiarstvach dostať nedajú, takže som ich nahradila špikovými kosťami a výsledok mňam.

Filet mignon s brusnicovou omáčkou Filet mignon s brusnicovou omáčkou Vaše

Steak zo zadnej užšej časti hovädzej sviekovej, ktorá má jemnú štruktúru. Podávaný je s brusnicovou omáčkou.

Plnená butternut tekvica (fotorecept) Plnená butternut tekvica (fotorecept) Vaše

Jeseň je čas tekvíc. Mnohí zvykneme variť s Hokkaido tekvicou, avšak Butternut tekvica má takú lahodnú chuť, že ju určite treba vyskúšať.

Recept bez obrázku Nórsky lapskaus Vaše

Lapskaus patrí medzi typické nórske jedlá.Tvorí mäso, najčastejšie hovädzie,môže byť aj bravčové, a zelenina. Výzorovo mi pripomína guláš.

Plnená fašírka a zemiakovo-mrkvové pyré Plnená fašírka a zemiakovo-mrkvové pyré Vaše

Takto som potešila svoju rodinu,dnes.

Dusené hovädzie rebrá (fotorecept) Dusené hovädzie rebrá (fotorecept) Vaše

Tento recept som nasla na internete, ale vobec si uz nepamatam kde to bolo. Zaujal a prekvapil ma nalev v ktorom sa maso dusilo. Ocot a cukor. Vyskusala som to a bola som s tym velmi spokojna. Udusene maso v tomto naleve bolo makke a jemne.

Jablkovo-slaninová fašírka Jablkovo-slaninová fašírka Vaše

Fotkou veľmi neohúri, ale chuť má skvelú :)

Najlepšie Chilli con Carne Najlepšie Chilli con Carne Vaše

Moja polovička miluje chilli con carne tak som zmajstrovala chilli con carne s domácim guacamole a domácimi celozrnými tortilami...

Osso Bucco dusené s jačmeňom (fotorecept) Osso Bucco dusené s jačmeňom (fotorecept) Vaše

Na Vareche je uz viacej receptov ako pripravit tuto chutnu cast hovadzieho masa. U mna uz zacina coraz viacej prac vonku a tak hladam recepty kde musim stat co najmenej pri sporaku. V tomto recepte sa maso dusi v rure pomaly so zeleninou, jacmenom a zemiakmi.

Paleo chilli con carne Paleo chilli con carne Vaše

Tento recept je v podstate akoby chilli cone ale bez strukovyn ale zato s paradnym chorizom.

Hovädzí steak s arugulla a radicchio šalátom (fotorecept) Hovädzí steak s arugulla a radicchio šalátom (fotorecept) Vaše

Neviem, ako Vy, ale ja s mojou, ruka v ruke, alias „jeden vedľa na druhom“, po „silnejšom“ jedle zatúžime po niečom ľahšom. Spravidla je to kombinácia grilovaného (restovaného) mäsa so zeleninovou prílohou. Tentoraz sme sa „unisono“ rozhodli pre hovädzie s teplým zeleným šalátom. Spomínam si na svoje „junácke“ roky, putovanie po slovenských horách a lesoch, kedy sme si s kamarátmi na turistických chodníčkoch pochutnávali aj na mladej púpave, ktorá rocolu, rocket i arugullu rovnocenne nahradili!

Consommé s pečeňovými knedličkami Consommé s pečeňovými knedličkami Vaše

Polievka polievok. A ak k nemu pridáte krásne pečeňové knedličky, máte na stole delikatesu ktorou nepohrdne žiadny foodie ani stará mama! Vývar k tomu môžete použiť ako nenahraditeľnú surovinu v množstve jedál. Najlepšia rada do kuchyne od mojej mamy je uvariť kopec vývaru a v malých dózach zamraziť. Tak mám vývar vždy po ruke keď ho potrebujem bez hodín nad sporákom. Stačí si raz za čas v nedeľu urobiť čas a máte vystarané.

Hovädzí guláš (fotorecept) Hovädzí guláš (fotorecept) Vaše

Dnes som sa rozhodla uvariť guláš. Už sme ho dlhšie nemali. Viem, že receptov na guláš je veľa. Každý si chváli ten svoj. Ja vám ponúkam recept ako ho robím ja.

«1 2 ...63 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Rajo ochutené tvarohy - vhodné na každú situáciu! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Čo je v dnešnej dobe na nezaplatenie? Napríklad spojenie príjemného s užitočným, keď jeden produkt dokáže naplniť viaceré potreby!

Rebríček TOP 20 nápadov mesiaca október 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci október.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca október 2014 - OPRAVA
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci október.

Súťaž na november o najlepšie sladké aj nesladké jedlá
Aj v mesiaci november hľadáme najlepší recept. Vyhlasujeme súťaž o a najobľúbenejší recept v 2 kategóriách: Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti a Najlepšie jedlá bez cukru (jedlá, ktoré nechutia sladko).


Denný súhrn receptov Novinka!

« Október
November 2014
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 29 30

Magazín

Vipavská cesnačka
Prichádza zima, prídu (dúfajme) i tuhšie dni. Bude si treba dať do úst čosi sýte, horúce a zdravé. Ponúkam vám čosi, čo spĺňa takúto predstavu.

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist