Hovädzie mäso

Hovädzie mäso je mäso z kravičiek a býkov. Spolu s bravčovým mäsom je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Hovädzie mäso sa dostáva na stôl v mnohých rôznych úpravach - v celku ako hovädzia pečeň, nakrájené na plátky ako steak či biftek, nakrájané na drobné kúsky v guláši alebo mleté hovädzie mäso - karbanátok. Hovädzie mäso je tehlovo červené mäso, odtieň farby mäsa však ďalej závisí od veku zvieraťa - u mladých kusov je bledo červená, u starších kusov a najmä býkov tmavo červená. Odtieň farby sa líši tiež podľa toho, z akej časti tela mäso pochádza. Kastrácia býkov a intenzívny výkrm naopak vedie k svetlejším odtieňom mäsa. Pozri aj teľacie mäso


Hovädzie mäso - recepty:

«1 2 ...57 »
Mäsové guľky v špenáte Mäsové guľky v špenáte Vaše

Osobne mäso nejedávam, ale keďže nevarím len pre seba, urobila som mäsové guľôčky. Recept som našla na inom kuchárskom portáli a prispôsobila som si ho podľa toho, čo sme doma mali. Zožali obrovský úspech, hlavne vďaka kombinácii so špenátovým prívarkom. Bežne sa robia s brusnicami, tak si ich pamätám aj ja, no chcelo to tú osvedčenú chuť trochu inovovať. Za seba teda chuť nedokážem opísať, ale nech mi slúži k dobru, že 23 guľôčok sa zjedlo extrémne rýchlo :)

Recept bez obrázku Noodle s hovädzím mäsom Vaše

Dáme si variť vodu s bujónom a nastrúhaným zazvorom.

Bravčovo-hovädzie plátky plnené domácou neúdenou klobásou (fotorecept) Bravčovo-hovädzie plátky plnené domácou neúdenou klobásou (fotorecept) Vaše

Dnešný nedeľný obed som mala plánovaný úplne v inom štýle, ale som si z mrazničky vybrala dva kusy mäsa každé iné...musela som to nejak spojiť..tak som si vymyslela tento recept...teraz neľutujem , lebo to bolo vynikajúce..skladá sa z dvoch plátok mäsa jeden je bravčový, druhý hovädzí a naplnila som ich neúdenou klobáskou a spojila špáradlami..aj prílohu som k tomu vykombinovala dvojfarené knedlíky..

Fazuľový prívarok s hovädzím perkeltom (fotorecept) Fazuľový prívarok s hovädzím perkeltom (fotorecept) Vaše

Alebo Hovädzí perkelt s fazuľovým prívarkom:-)

Chili con carne (fotorecept) Chili con carne (fotorecept) Vaše

Rýchle, jednoduché a lahodné. Varianta s fazuľkami a paradajkami patrí medzi moje obľúbené a zatiaľ vždy zožala úspech.

Poľské zrazy (fotorecept) Poľské zrazy (fotorecept) Vaše

V Poľsku sa pokladajú za národné jedlo ale nájdeme ich aj v ruskej kuchyni... Existuje rozšírený variant,keď sa plátky hovädzej roštenky plnia takouto zmesou mletého mäsa,vyzerá to potom pekne v reze. Volila som jednoduchšiu verziu,zo slovenského mäsa:-)

Hovädzie zadné s americkými zemiakmi Hovädzie zadné s americkými zemiakmi Vaše

Kedže som sa po dlhšom čase dostala ku kvalitnému bio mäsku z jednej rodinnej farmy tak som veľmi zvažovala ako ho pripraviť tak, aby to stálo zato:). A tiež tak, aby sa priateľ oblizoval až za ušami :).

Azu po tatarsky (fotorecept) Azu po tatarsky (fotorecept) Vaše

Dnes výborný nedeľný obed z hovädzieho mäska..

Maďarský guláš s českými nokerlami Maďarský guláš s českými nokerlami Vaše

...pomaly varený v keramickom hrnci. Nemusíte sa zaň hanbiť ani pred svokrou ;)

Bistecca alla pizzaiola (fotorecept) Bistecca alla pizzaiola (fotorecept) Vaše

Original sa robi toto jedlo s hovädzim mäsom, najvhodnejsia je vysoka rostenka. Ja som tenoraz pouzila bravcovu svieckovicu..

Viedenská roštenka Viedenská roštenka Vaše

Dostala som chuť na viedenskú roštenku... tak som sa dala na googlenie a našla som toto http://bonvivani.sk/recepty/viedenska-rostenka iba som to trošku pozmenila prípravu cibule. Ja ju robievam podľa jedného kuchára... veď skúste.

Hovädzia sviečková Hovädzia sviečková Vaše

Umyté mäso krížom dobre prešpikujeme slaninou a mrkvou dobre nakoreníme a osolime. Na prudkom oleji osmažíme aby sa vytvorila kôrka aby zostalo mäso šťavnaté.

Cícerový guláš s malými fašírkami Cícerový guláš s malými fašírkami Vaše

Aj keď nejde o klasické fašírky, ale len o ochutené mleté mäso, ktoré má podobný tvar, sú veľmi dobré s čerstvým domácim chlebom a trochu netradične - aj cícerovým gulášom so šampiňónmi.

Steak s pálivou omáčkou, pečenou paprikou a zemiakmi (fotorecept) Steak s pálivou omáčkou, pečenou paprikou a zemiakmi (fotorecept) Vaše

Tento recept je z časti z internetu a mojich výmyslov. Steak je medium, omáčka štipľavá a papriky chrumkavé.

Šťavnaté lasagne (fotorecept) Šťavnaté lasagne (fotorecept) Vaše

Recept mám od svojej sestry, ktorá ho zdokonaľovala až do súčasnej podoby. V rodine je veľmi obľúbený, a preto ho ponúkam aj vám. Základom je nešetriť na bylinkách, uvariť veľa šťavnatej omáčky a nezabudnúť na bešamel. Je to výdatné, chutné a voňavé jedlo. Odporúčam podávať so zeleninovým šalátikom.

«1 2 ...57 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Marec
Apríl 2014
123456
78910111213
1415161718 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Magazín

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.

Veľká noc v Holandsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes píše Janger.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist