Hovädzie mäso

Hovädzie mäso je mäso z kravičiek a býkov. Spolu s bravčovým mäsom je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Hovädzie mäso sa dostáva na stôl v mnohých rôznych úpravach - v celku ako hovädzia pečeň, nakrájené na plátky ako steak či biftek, nakrájané na drobné kúsky v guláši alebo mleté hovädzie mäso - karbanátok. Hovädzie mäso je tehlovo červené mäso, odtieň farby mäsa však ďalej závisí od veku zvieraťa - u mladých kusov je bledo červená, u starších kusov a najmä býkov tmavo červená. Odtieň farby sa líši tiež podľa toho, z akej časti tela mäso pochádza. Kastrácia býkov a intenzívny výkrm naopak vedie k svetlejším odtieňom mäsa. Pozri aj teľacie mäso


Hovädzie mäso - recepty:

«1 2 ...62 »
Stroganov Stroganov Vaše

Tento pôvodom ruský recept má viacero variácií a receptov je neúrekom. Pôvodne sa vraj mäso krájalo na kocky, až keď šľachtic Stroganov prišiel o zuby,tak mu kuchár mäso začal krájať na rezance.Dočítala som sa,že v original rcp neboli ani šampiňóny a ani uhorka. Mäsko sa flambovalo vodkou, neskôr koňakom. Nech už je historiek okolo Stroganova koľkokoľvek, jedno je isté že sa pripravuje z kvalitného hovädzieho mäsa a nesmie chýbať kyslá smotana. Pridávam môj recept na túto skvelú minútku.

Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept) Vaše

Biber Dolmasi sú plnené papriky, ktoré sú veľmi obľúbené v celom Turecku, je to ľahké, svieže jedlo, ktoré má mnoho variant a takpovediac je jej náplň odlišná v niečom od domu k domu. Táto plnená paprika sa ešte v stredoveku počas vlády Ossmanskej ríše vdaka Turkom dostala do celej Európy, rozšírila sa aj u nás na Slovensku, kde je známa už v inej podobe, milujú ju takmer všetci a všade na svete.

Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) Vaše

Som prekvapený sám zo seba, ako ľahko a hlavne rýchlo som si zvykol na zeleninové prílohy. Klasika, zemiaky, cestoviny, knedle, ryža, sa občas objaví aj na našom stole, ale rozhodne pečená či dusená zelenina v rôznorodej kombinácii, je vítanou, chutnou, no hlavne zdravou zmenou v našom jedálničku. Dnes Vám, v úlohe prílohy k hovädzím mafinám so strúhaným údeným oštiepkom a syrom, predstavím ružičkový kel, špargľu, kápiu, cuketu a šampiňóny hnedé. Pochutnali sme si a sme, zdraví, štíhli a krásni!

Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) Hovädzie s vôňou Slovenského raja (fotorecept) Vaše

V chladiacom boxe obchodu som videl prekrásny kus hovädzieho mäsa. Nemohol som ho tam nechať, „šlohol“ by ho niekto iný a ja by som to neprežil. Už v „kšefte“ som vedel, ako ho pripravím a ako nazvem. Spomenul som si na asi hodinový spánok na lúke plnej materinej dúšky. Bolo to v neskoré leto okolo roku 1980 pri háji červených smrekov medzi Spišským štvrtkom a Smižanami. Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem! To platí aj o Slovenskom raji. Nie div, že som si ho pripomenul aj v kuchyni!

Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept) Vaše

Tento recept pochádza z Libanonu, ktorého kuchyňa je úžasná. V Libanone žijú vedľa seba rôzne národy, Arabi, Francúzi, Židia...iné a rôzne vierovyznania ako židovské, moslimské a kresťanské a iné kultúry, preto je ich kuchyňa veľmi rôznorodá a súperí s francúzskou kuchyňou. Tento recept ma už dávno lákal a nesklamal, je ľahký, svieži a voňavý - odporúčam vám vyskúšať ho :-)

Hašé z hovädziny so syrom (fotorecept) Hašé z hovädziny so syrom (fotorecept) Vaše

Hašé som nejedla, ani nepamätám. Dnes som si ho pripomenula pri spotrebovaní vareného mäsa z polievky. Ocenia ho najmä tí, ktorí ešte alebo už nemajú veľa zubov:-))

Recept bez obrázku Guláš podľa Jamieho Blanca Vaše

Milujem ho !!! :) môže sa pripravovať klasicky alebo ako kotlíkový.

Roláda z hovädzej lopatky (fotorecept) Roláda z hovädzej lopatky (fotorecept) Vaše

Inspiraciu na toto jedlo som brala z tohoto receptu http://www.taste.com.au/recipes/4509/beef+braciole+italian+beef+rolls?ref=collections,beef-recipes V povodnom recepte je pouzite maso zo svieckovej a su z nej urobene male zavitky. Ja som pouzila maso z vykostenej lopatky a urobila som z neho jeden velky zavin.

Pomaly dusené hovädzie lýtko (fotorecept) Pomaly dusené hovädzie lýtko (fotorecept) Vaše

Mama mojej kamarátky z mladosti zvykla často dusiť hovädzie predné s mrkvou a hráškom v rúre. Bolo to fantastické. Pri dnešnom varení som sa inšpirovala tou chuťou a receptom na Hovädzie bourguignon.

«1 2 ...62 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Doprajte si niečo výnimočné! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Radi si pomaškrtíte na originálnych dezertoch? Vyskúšajte prémiové dezerty od Dr.Oetker, ktoré vás zlákajú svojou neodolateľnou chuťou a prekvapia jednoduchou prípravou.

Rebríček TOP nápadov mesiaca august 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci august.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca august 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci august.

SÚŤAŽ: Láska na karí + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Súťaž o lístky do kina a voucher na indickú večeru.


Denný súhrn receptov Novinka!

« August
September 2014
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

TOP recepty
Magazín

Varecha 40/2014: Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.

Fernando Perez Arellano: Šéfkuchár a majiteľ najlepšej reštaurácia na ostrove Malorka
Srší energiou a nešetrí slovami. Pracoval v najlepších európskych reštauráciách, až nakoniec založil svoju.

Bôčik na čiernom pive
Strýko Milan prežil takmer celý svoj život v Sudoměriciach. Len kúsok od dnešných slovenských hraníc, len dve míle od Skalice.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 40/2014: Hus a kačka Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.


TOPlist