Mäsový veniec
Mäsový veniec

Veniec z mletého mäsa plnený vajíčkami

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 27. marca 2024
Veniec z mletého mäsa plnený vajíčkami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Sýty mäsový veniec so slaninkou a vajíčkami môžete podávať teplý aj studený.

8-10
porcií
45 minút
príprava
60 minút
na 180/250 °C

Suroviny

1 kg mleté (mix bravčové a hovädzie)
3 ks
150 g
4 strúčiky
1 ks
2 PL
2 ČL
1 ČL
1 hrsť (petržlenová vňať, pažítka, tymian)
150 g
300 g plátky
10 ks (uvarené natvrdo)




Postup

  1. 1

    Mleté mäso zmiešame s 3 surovými vajcami, strúhankou, prelisovaným cesnakom, nadrobno nakrájanou cibuľou a s horčicou. Mäsovú zmes dochutíme sladkou paprikou, rascou, soľou, mletým čiernym korením a vmiešame aj nasekané bylinky. Párky nakrájame nadrobno a tiež vmiešame do zmesi.

  2. 2

    Formu na veniec vymastíme tukom a vystelieme plátkami slaniny. Polovicu mäsovej zmesi navrstvíme na slaninu a po celom obvode rozložíme olúpané natvrdo uvarené vajcia. Navrch rozložíme zvyšnú zmes mletého mäsa a dôkladne poutláčame. Prečnievajúce plátky slaniny preložíme cez mäso.

  3. 3

    Naplnenú formu prikryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 50 minút.

  4. 4

    Veniec vyberieme z rúry a opatrne ho vyklopíme na plech. Formu odstránime a mäsový veniec zapekáme ešte asi 10 minút pri teplote 250 °C.

Diskusia k receptu