História konzumácie surovej stravy
Surová strava ako liečba pomocou stravovania bola po prvýkrát vyskúšaná vo Švajčiarsku doktorom Maximilianom Bircher-Bennerom, vynálezcom müsli. Po tom, čo sa zotavil zo žltačky jediac surové jablká, urobil experiment, ako pôsobí surová zelenina na ľudské telo. V novembri 1897 otvoril v Zürichu sanatórium nazvané „Vital Force“, ktoré lieči pacientov do dnešných dní.
Vo svojej práci z roku 1939 nazvanej Nutrition and Physical Degeneration (Výživa a telesná degenerácia) spozoroval zubár Weston A. Price zubné degenerácie u prvej generácie detí, ktorá odmietala tradičnú výživnejšiu stravu zahrňujúcu napríklad nespracované surové mlieko. Price prehlásil, že rodičia tejto prvej generácii detí mali výborné čeľuste a zdravé zuby, kým ich deti mali anomálie a zubné kazy a toto prisúdil ich nedostatočnej modernej výžive. Price vo svojej knihe poznamenal, že všetky dlhoveké národy, ktoré navštívil, mali vo svojej strave zahrnuté nejaké surové potraviny živočíšneho pôvodu.
Kniha Leslieho Kentona: Raw Energy – Eat Your Way to Radiant Health (Surová energia – prejedz si cestu k skvelému zdraviu) vydaná v roku 1984 spopularizoval jedlá ako sú klíčky, semienka a čerstvé zeleninové džúsy. Kniha spojila výskum jedenia surovej strany a dobrého vplyvu na zdravie človeka. Uvádza príklady ako naklíčené semená obohacujú stravu dlhovekého národa Hunza. Ďalej spomína lekára Maxa Gersona, ktorý používal diétu zo surových džúsov na detoxikáciu organizmu pri liečení rakoviny. Kniha tvrdí, že diéta, ktorá obsahuje 75 % surovej stravy predchádza degeneratívnym chorobám, spomaľuje proces starnutia, dodáva veľa energie a podporuje emocionálnu rovnováhu.
Prečo jesť podľa raw
Prečo nejesť podľa raw
Príprava jedla
Mnoho jedál v tejto diéte je veľmi jednoduchých na prípravu, na druhej strane iné vyžadujú značné plánovanie v predstihu, aby sa pripravili na konzumáciu. Ryža a iné obilniny napríklad vyžadujú klíčenie a namočenie cez noc, aby sa stali stráviteľnými. Mnoho priaznivcov tejto diéty verí, že pred jedením je dobré namáčať aj orechy a semienka, aby sa aktivovali ich enzýmy a deaktivovali enzýmové inhibítory. Čas namáčania závisí od typu orechov a semienok.
Naklíčená hnedá ryža sa používa v japonskej a kórejskej kuchyni. Pripravuje sa namočením hnedej ryže do vody s teplou asi 32 °C až 34 °C na 1 až 2 dni. Naklíčenie spôsobí zmenenie chuti ryže, ryža má potom príjemnú vôňu, jemnú štruktúru a viac živín ako ryža obyčajná.
Na prípravu jedál sa často používajú mixéry – napríklad na prípravu rôznych kaší, kuchynské roboty a odšťavovače. Veľmi praktické sú špeciálna krájače na krájanie "špagiet" a iných tvarov zo zeleniny.
Sušičky sa používajú napríklad pri príprave sušienok, chleba, koláčov, ale aj povedzme pizze. Tieto procesy, ktoré vytvárajú v jedle špecifickú chuť a štruktúru uvareného jedla, sú pomerne časovo náročné.
Z raw jedál sa dá vyskladať kompletné menu od predjedla, cez polievku, hlavné jedlo, sladký dezert, desiatu či olovrant, jednoduchých raňajok alebo ľahkú večeru.
Stimulanty ako káva, alkohol, tabak sa neodporúčajú. Zohrievané tuky a proteíny, ako tuky na vyprážanie alebo pražené orechy, sú zakázané, keďže sú podľa raw-foodistov karcinogénne.
Vyznávači surovej stravy veria, že znečistenie ovzdušia a fajčenie sú veľmi zdraviu škodlivé. Aj recyklovaná voda z vodovodu je škodlivá, špeciálne tá, ktorá je fluorizovaná a chlórovaná. Okrem pramenitej vody odporúčajú piť ovocné a zeleninové šťavy, smoothie a maceráty z rôznych byliniek.
Niektorí raw-foodisti považujú zmrazovanie jedál za povolené, niektorí zas nie, keďže podľa nich zmrazovanie znižuje aktivitu enzýmov a je tak isto škodlivé ako varenie.
A ako je to na Vareche?
Ani na našej stránke nie je núdza o vyznávačov raw food diéty stravy, ktorí sa neboja podiskutovať či pridať recepty. Jedinečné raw recepty pridávajú napríklad Varecháči ako Zuzananoskova, Zirafninka1, Nelajsia alebo Natt.
Zdroj: www.wikipedia.org
Obrázky: www.shutterstock.com
Nasledujúca časť seriálu o Raw Food - surovej strave, v ktorej si prečítate konkrétne raw recepty: Raw Food - surová strava (3): jedlá pripravené zo surového mäsa
...velmi zavadzajuci komentar...kedze tepelne upravena strava nic take neobsahuje - autor si to myli s priemyselne spracovanymi potravinami...
+ je pekne ze spomenuli WestonA.Price , ktoreho ludia ale doporucuju varenu stravu- zeleninu primarne kvasenu (fermentovanu)...vlastne co sa da vsetko fermentovane..
..nevidim ale ziadne "proti" ....takze trosku jednostranny prehlad..
....btw.. to rozdelenie.. "primal"a "paleo" je v podstate to iste..raw paleo neexistuje ...nechapem preco musite zo vsetkeho robit atomovu fyziku a komplikovat co sa da..
..k tym proti, navrhujem sa pozriet napr. na goitrogeny ..