Raw Food – surová strava (2):
pre a proti surovej strave

Andrea Červenková, 14. septembra 2013     9 minút čítania

Aj vy uvažujete o životnom štýle, pri ktorom sa konzumuje len surová strava? Prinášame niečo z histórie raw food, zopár argumentov pro a proti a na záver základne princípy prípravy jedál.

Predchádzajúca časť seriálu o Raw Food - surovej strave: Raw Food - surová strava (1): nový svetový trend vo výžive



História konzumácie surovej stravy

Surová strava ako liečba pomocou stravovania bola po prvýkrát vyskúšaná vo Švajčiarsku doktorom Maximilianom Bircher-Bennerom, vynálezcom müsli. Po tom, čo sa zotavil zo žltačky jediac surové jablká, urobil experiment, ako pôsobí surová zelenina na ľudské telo. V novembri 1897 otvoril v Zürichu sanatórium nazvané „Vital Force“, ktoré lieči pacientov do dnešných dní.

Vo svojej práci z roku 1939 nazvanej Nutrition and Physical Degeneration (Výživa a telesná degenerácia) spozoroval zubár Weston A. Price zubné degenerácie u prvej generácie detí, ktorá odmietala tradičnú výživnejšiu stravu zahrňujúcu napríklad nespracované surové mlieko. Price prehlásil, že rodičia tejto prvej generácii detí mali výborné čeľuste a zdravé zuby, kým ich deti mali anomálie a zubné kazy a toto prisúdil ich nedostatočnej modernej výžive. Price vo svojej knihe poznamenal, že všetky dlhoveké národy, ktoré navštívil, mali vo svojej strave zahrnuté nejaké surové potraviny živočíšneho pôvodu.

Kniha Leslieho Kentona: Raw Energy – Eat Your Way to Radiant Health (Surová energia – prejedz si cestu k skvelému zdraviu) vydaná v roku 1984 spopularizoval jedlá ako sú klíčky, semienka a čerstvé zeleninové džúsy. Kniha spojila výskum jedenia surovej strany a dobrého vplyvu na zdravie človeka. Uvádza príklady ako naklíčené semená obohacujú stravu dlhovekého národa Hunza. Ďalej spomína lekára Maxa Gersona, ktorý používal diétu zo surových džúsov na detoxikáciu organizmu pri liečení rakoviny. Kniha tvrdí, že diéta, ktorá obsahuje 75 % surovej stravy predchádza degeneratívnym chorobám, spomaľuje proces starnutia, dodáva veľa energie a podporuje emocionálnu rovnováhu.




Prečo jesť podľa raw

  • Vyznávači surovej stravy veria, že enzýmy v surovej strave (ako napríklad amyláza, proteáza, lipáza) pomáhajú tráveniu. Zohrievanie stravy na teplotu vyššiu ako je 40 – 46 °C oslabuje alebo ničí tieto enzýmy v jedle.
  • Surová strava obsahuje baktérie a iné mikroorganizmy, ktoré ovplyvňujú imunitný systém a trávenie tým, že osídľujú tráviaci trakt dobrou mikroflórou. Keď telo vystavujeme prírodným symbiotickým baktériám, ktoré sa nachádzajú v nepasterizovaných a nefermentovaných potravinách, prináša to zdravotné výhody.
  • Surová strava obsahuje vyššie nutričné hodnoty ako varená.
  • V priemyselne upravenej strave môžeme často nájsť látky (ako napríklad posilňovače chute – emulgátory), ktoré môžu spôsobiť jej toxicitu. Z tohto dôvodu sú potraviny s pridanými chemickými látkami, konzervačnými látkami, aditívami, farbivami a inými umelými prísadami v tejto diéte odmietané.
  • Rastliny pestované ako bio alebo živočíchy chované ako bio sú zdravšie a výživnejšie ako bežné suroviny alebo industriálne produkty.
  • Surové ovocie a zelenina obsahujú antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie, neutralizujú voľné radikály redukujú vznik rakoviny.




  • Prečo nejesť podľa raw

  • Jedenie surovej stravy je zvolenie si úplne iného dlhodobého životného štýlu, preto vyžaduje odborný prístup, aby zdravotné následky neboli skôr negatívne ako tie očakávané pozitívne.
  • Problémom môže byť u nás zohnať niektoré špeciálne suroviny, navyše niektoré druhy potravín – hlavne bio – sú cenovo drahšie ako tie „obyčajné“.
  • Na tvrdenie priaznivcov konzumácie surovej stravy o tom, že surová strava obsahuje dôležité enzýmy, ktoré sa varením ničia, odporcovia surovej stravy tvrdia, že v procese trávenia (žuvaním, žalúdočnou kyselinou) sa mnohé z týchto enzýmov rozložia, bez ohľadu na to, či jedlo bolo pred konzumáciou varené alebo surové. V skutočnosti sa pri varení množstvo niektorých látok, ako sú lykopény v paradajkách či antioxidanty v karotenoidoch, ako je mrkva, špenát, sladké zemiaky a paprika, ešte zvyšuje.
  • Konzumácia čisto surovej stravy môže spôsobiť nebezpečenstvo zníženia príjmu dôležitých látok pre život, ako je vápnik, vitamín B12 a D a omega-3 mastné kysliny, čo môže spôsobovať rôzne ochorenia.
  • Pri konzumácii surovej stravy živočíšneho pôvodu je potrebné zvýšiť nároky na jej čerstvosť a kvalitu, keďže hlavne pri deťoch, starých a chorých ľuďoch môže spôsobiť otrávenie jedlom.

  • Príprava jedla

    Mnoho jedál v tejto diéte je veľmi jednoduchých na prípravu, na druhej strane iné vyžadujú značné plánovanie v predstihu, aby sa pripravili na konzumáciu. Ryža a iné obilniny napríklad vyžadujú klíčenie a namočenie cez noc, aby sa stali stráviteľnými. Mnoho priaznivcov tejto diéty verí, že pred jedením je dobré namáčať aj orechy a semienka, aby sa aktivovali ich enzýmy a deaktivovali enzýmové inhibítory. Čas namáčania závisí od typu orechov a semienok.




    Naklíčená hnedá ryža sa používa v japonskej a kórejskej kuchyni. Pripravuje sa namočením hnedej ryže do vody s teplou asi 32 °C až 34 °C na 1 až 2 dni. Naklíčenie spôsobí zmenenie chuti ryže, ryža má potom príjemnú vôňu, jemnú štruktúru a viac živín ako ryža obyčajná.




    Na prípravu jedál sa často používajú mixéry – napríklad na prípravu rôznych kaší, kuchynské roboty a odšťavovače. Veľmi praktické sú špeciálna krájače na krájanie "špagiet" a iných tvarov zo zeleniny.




    Sušičky sa používajú napríklad pri príprave sušienok, chleba, koláčov, ale aj povedzme pizze. Tieto procesy, ktoré vytvárajú v jedle špecifickú chuť a štruktúru uvareného jedla, sú pomerne časovo náročné.


    Z raw jedál sa dá vyskladať kompletné menu od predjedla, cez polievku, hlavné jedlo, sladký dezert, desiatu či olovrant, jednoduchých raňajok alebo ľahkú večeru.




    Stimulanty ako káva, alkohol, tabak sa neodporúčajú. Zohrievané tuky a proteíny, ako tuky na vyprážanie alebo pražené orechy, sú zakázané, keďže sú podľa raw-foodistov karcinogénne.

    Vyznávači surovej stravy veria, že znečistenie ovzdušia a fajčenie sú veľmi zdraviu škodlivé. Aj recyklovaná voda z vodovodu je škodlivá, špeciálne tá, ktorá je fluorizovaná a chlórovaná. Okrem pramenitej vody odporúčajú piť ovocné a zeleninové šťavy, smoothie a maceráty z rôznych byliniek.

    Niektorí raw-foodisti považujú zmrazovanie jedál za povolené, niektorí zas nie, keďže podľa nich zmrazovanie znižuje aktivitu enzýmov a je tak isto škodlivé ako varenie.

    A ako je to na Vareche?

    Ani na našej stránke nie je núdza o vyznávačov raw food diéty stravy, ktorí sa neboja podiskutovať či pridať recepty. Jedinečné raw recepty pridávajú napríklad Varecháči ako Zuzananoskova, Zirafninka1, Nelajsia alebo Natt.

    Zdroj: www.wikipedia.org
    Obrázky: www.shutterstock.com


    Nasledujúca časť seriálu o Raw Food - surovej strave, v ktorej si prečítate konkrétne raw recepty: Raw Food - surová strava (3): jedlá pripravené zo surového mäsa




    Diskusia k článku

    33970_1367517052 - profilový obrázok
    mee
    mee
    "V teplene upravenej strave môžeme často nájsť látky (ako napríklad posilňovače chute – emulgátory), ktoré môžu spôsobiť jej toxicitu."
    ...velmi zavadzajuci komentar...kedze tepelne upravena strava nic take neobsahuje - autor si to myli s priemyselne spracovanymi potravinami...

    + je pekne ze spomenuli WestonA.Price , ktoreho ludia ale doporucuju varenu stravu- zeleninu primarne kvasenu (fermentovanu)...vlastne co sa da vsetko fermentovane..

    ..nevidim ale ziadne "proti" ....takze trosku jednostranny prehlad..
    ....btw.. to rozdelenie.. "primal"a "paleo" je v podstate to iste..raw paleo neexistuje ...nechapem preco musite zo vsetkeho robit atomovu fyziku a komplikovat co sa da..

    ..k tym proti, navrhujem sa pozriet napr. na goitrogeny ..
    sjuz
    "vyznávači surovej stravy veria..." ? nebolo by vhodnejšie použiť inú formuláciu, alebo ešte lepšie seriózne štúdie a dôkazy, že živá strava je prospešná, aký je princíp účinku - nevravím, že je nutné popisovať zrovna biochemické procesy, no zrozumiteľne objasniť, ako a prečo je tento štýl stravovania pre naše telo vhodný.






     



    TOPlist