Raw Food - surová strava:
nový svetový trend vo výžive

Andrea Červenková, 11. septembra 2013     7 minút čítania

Určite nebudem ďaleko od pravdy, keď napíšem, že každý z nás by chcel žiť čo najdlhšie a s čo najpevnejším zdravím. Či sa nám to podarí, záleží aj od spôsobu nášho stravovania.



Kedysi ľudia takto nerozmýšľali, proste jedli, čo mali a na čo mali. V dnešnom civilizovanom svete je však všetkého nadbytok, a tak ľudia do seba často krát „hádžu“ všetko rad za radom. Vďaka tomu rastieme nielen do dĺžky, ale aj do šírky a bojujeme s civilizačnými chorobami. Keď v minulom storočí lekári prišli na to, že správnym stravovaním môžeme ovplyvniť kvalitu nášho zdravia, začala sa éra diét. Dnes sú ich stovky a jednou z nich, ktorá sa stáva preferovanou v posledných rokoch, je aj raw food diet – diéta surovej stravy.

O čom je raw

Pri raw food nejde v pravom zmysle slova o diétu, ale skôr o spôsob stravovania sa a životný štýl. K tejto filozofii sa ľudia dopracujú rôznymi cestami. Často krát ju vyskúšajú, keď majú nejaké zdravotné problémy a keď zistia, že im vyhovuje, pokračujú v nej aj po vyliečení. Sú aj takí, ktorí boli povedzme vegetariáni, postupne však začali inklinovať k surovej strave. Iným proste pochutilo nejaké raw jedlo a zo dňa na deň "sekli" s konvenčným stravovaním.

Ľudia stravujúci sa surovými pokrmami veria, že takéto jedlá sú ideálne pre ľudské stravovanie a sú základom prírodného životného štýlu. Vďaka takejto detoxikácii organizmu rawisti pociťujú fyzickú aj duševnú pohodu, prílev energie, pozitívne naladenie. Preferuje sa konzumovanie surových, tepelne neupravených potravín, často krát bio. Jedlá sa nezohrievajú alebo sú pripravované pri teplotách od 40 °C do 46 °C.

V závislosti od toho, čo chce človek svojimi stravovacími návykmi dosiahnuť a aký má životný štýl, môže medzi potraviny, ktoré sa používajú v tomto spôsobe stravovania, zahrnúť surové ovocie, zeleninu, orechy, obilniny a semienka (aj naklíčené), ale aj vajcia, ryby (napríklad sashimi), mäso (napríklad carpaccio) a nepasterizované a nehomogenizované mliečne produkty (ako mlieko, syry, jogurty).

Raw food - recepty na Vareche »




Typy diét so surovou stravou


Vyznávačov surovej stravy by sme mohli podeliť do niekoľkých podskupín:

Vegáni konzumujúci surovú stravu


Vyznávači surovej vegánskej stravy môžu jesť jedlá pripravené z častí rastlín, ktoré neboli varené ani zohrievané pri teplote vyššej ako 40 °C. Veria, že pri vyšších teplotách jedlo stráca väčšinu svojej nutričnej hodnoty, je menej zdraviu prospešné, ba dokonca, že môže telu škodiť. Surová strava obsahuje prírodné enzýmy, ktoré sú dôležité pri rekonštrukcii tela a podľa nich zohrievanie tieto enzýmy ničí a zanecháva v potravinách škodlivé látky. Kritici tejto diéty namietajú, že enzýmy, ako aj iné bielkoviny konzumované v strave, sú rozkladané v procese trávenia, a teda nie sú funkčné. Typické vegánske jedlá sú zložené z ovocia, zeleniny, orechov, semienok, naklíčených obilnín a strukovín.

Medzi vegánmi, ktorí konzumujú surovú stravu, sú ešte podskupiny ako napríklad fruitariáni (konzumujú výlučne iba reprodukčné časti rastlín, ktoré obsahujú šťavnatú dužinu z len zrelých plodov), juicearáni (spracovávajú surovú stravu na džúsy), sproutariáni (konzumujú naklíčené semienka).




Vegetariáni konzumujúci surovú stravu


Vegetariánstvo je diéta, ktorá vylučuje mäso (a produkty z neho, napríklad želatínu), ryby (vrátane morských plodov) a hydinu, ale povoľuje mliečne výrobky, med a vajcia. Poznáme niekoľko variantov tejto diéty (lakto-ovo vegetariáni – konzumujú vajcia aj mliečne výrobky, lakto vegetariáni – nekonzumujú vajcia, ale mliečne výrobky áno, ovo vegetariáni – nekonzumujú mliečne výrobky, ale vajcia áno).




Surová mäsová strava


Zahŕňa pokrmy, ktoré môžu byť konzumované surové ako nevarené a tepelne neupravované mäso, vajcia, mliečne produkty, fermentované mäso, ryby, morské plody ako aj zeleninu, ovocie, orechy, klíčky, med ale vo všeobecnosti nie surové strukoviny a obilniny. Suroviny podľa tejto diéty nesmú byť spracované pri teplotách vyšších ako je 40 °C. Mäso by malo pochádzať z voľne žijúcej zveriny alebo voľného chovu kŕmeného trávou, nie zrnom.

Medzi diéty založené na konzumácii surového mäsa patria napríklad:

Primal Diet (prvotná diéta)

Zástancovia tejto diéty jedia mäso, vnútornosti, med, minimálne množstvo džúsov z ovocia a zeleniny a kokosové mlieko, orechy (okrem arašidov) nesmú byť pražené na rastlinnom oleji. Zakázané majú všetky rastlinné oleje, ako je repkový, slnečnicový, zrná, strukoviny, spracované potraviny, cukor – teda všetky potraviny, ktoré boli do stravy zahrnuté v posledných storočiach.

Anopsology (inštinktívna diéta)

Zástancovia tejto diéty veria, že ľudské telo je geneticky adaptované na „originálnu“ stravu – takú, ktorú naši predchodcovia jedli počas miliónov rokov. Jedia teda surovú stravu, ktorá vylučuje mliečne produkty, obilniny a strukoviny. Veľký dôraz kladú na zmysly, akými sú chuť a čuch, ktoré podľa nich vyjadrujú biologické potreby tela.

Raw Paleolithic diet (Surová paleotická diéta)

Známa tiež ako caveman diet (jaskynná diéta), Stone Age diet (diéta doby kamennej) and hunter-gatherer diet (diéta lovca-zberača). Používa suroviny, ktoré sa používali v paleotickom obodbí, ktoré trvalo 2,5 milióna rokov a skončila asi pred 10 tisíc rokmi, keď sa ľudia začali živiť poľnohospodárstvom. Paleo diéta zahŕňa veľké množstvo surového mäsa, morských plodov, vajec a niektoré rastliny, ale vylučuje nepaleo potraviny, ako sú mliečne výrobky, obilniny, strukoviny, zemiaky, spracované oleje, rafinovanú soľ a cukor.



Zdroj: www.wikipedia.org, Obrázky: www.shutterstock.com

Raw food - recepty na Vareche »
Nasledujúca časť seriálu o Raw Food - surovej strave: Raw Food - surová strava (2): pre a proti surovej strave




Diskusia k článku

martula
Osobne si myslím, že nejde o žiadny nový trend. To tu už dávno bolo - viď vegáni, vegetariáni a iní -áni, o ktorých ani neviem a ktorí surovú stravu uprednostňujú. Akurát je to teraz pomenované anglickým slovíčkom - je to cool. A čo náš skvelý tatársky biftek!!! Jedávam ho od pradávna a nezaraďujem sa do žiadnej spomínanej skupiny!
evanaaa
Ja neholdujem k ani jednému tu spomínanému trendu, najmä surovú stravu by som asi stále jesť nedokázala, bola by som aj po nej hladná, viem, že keď zjem jabĺčko, alebo trochu rôzneho ovocia, žiada sa mi kus chleba s niečím, stačí aj maslový alebo mastný ( s čerstvovyškvarenou masťou), k tomu cibulka......síce aj to je surová strava, ale tiež by som ani to stále nemohla jesť, varené by sa mi žiadalo. Obdivujem teda všetkých tých vega, vege, rôznych -tariánov, a pod., že si vedeli zvyknúť. myslím, že v neskoršom veku sa asi len tak ľahko nedá prejsť na surovú stravu, ak je niekto navyknutý na mäsitú a inú, bežnú a varenú. Muž, čo príde domov hladný, najmä po ťažkej ( fyzickej) práci by sa nezasýtil strúhanou mrkvou a semienkami. A čo sa týka stravy našich predkov, neviem, ako je to myslené, veď už v praveku ľudia lovili zver a neskôr, keď yvnašli oheň, si ju aj tepelne upravovali. Nejedli stále len surové, a už nie len stravu rastlinnú.
rozmeruska
Určite si myslím, že je super, ale jako sa hovorí, všetko v rozumnej miere.... tak vela štastia
alexandra73
prepáč, je to maximalny nezmysel! Môžeš si túto diétu nazvať hocako, ale znova je to len a len o nejakej filozofii. Nikto z toho neschudne,ani nepriberie;o) skôr sa bude viac trápiť a uvedomovať si svoje nekvality. Maxiimálne si ešte viac rozladí svoj metabolizmus. Kto sa snaží chudnúť, tak viem o čom hovorím. Ak to Tebe vyhovuje, ok: mam napad! pošli svoju fotku!
bubaya
Ja si myslím, že také surové penicilínové a hormónmi nabité kurča musí byť pre ľudské zdravie bohovským prínosom.






 



TOPlist