Nevarené špagety

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 3. augusta 2013

Variť varím už veľmi málo, ale to neznamená, že sme o hlade ;-) Pripravujem najmä jedlá nevarené - nepečené. A v týchto teplých dňoch Zobraziť celý popisVariť varím už veľmi málo, ale to neznamená, že sme o hlade ;-) Pripravujem najmä jedlá nevarené - nepečené. A v týchto teplých dňoch úplne stvorené na konzumáciu a nezaťaženie si organizmu :-)

2-3
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 ks
Omáčka:
3 ks
1 ks
Šampiňóny:
5 ks
5 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Ako prvé som pripravila šampiňóny. Nakrájala na plátky, posypala petržlenovou čerstvou vňaťou a poliala sójovou omáčkou. Priznám sa, nemám sójovú omáčku rada :-( Ale vyskúšala som. Keď sa šampiňóny marinovali, smrdelo mi to ako pivo. Ale...pri konzumácii zápach cítiť vôbec nebol, chutilo :-) Necháme postáť a pripravíme si omáčku.

  2. 2

    Zmixovala som paradajky a papriku, môžete pridať aj bylinky ako oregano, tymián či bazalku. Ja som nemala, tak sme sa uskromnili ;-)

  3. 3

    Z uhorky a cukety som nastrúhala špagety. Ja používam škrabku na zeleninu julienne od Tescoma.

Diskusia k receptu

tinca
super nápad v týchto horúčavách:)
izabella929
veru tak.))..už iba šaláty, rybky a veľmi ľahké jedlá...rdšej si dám rožtek s maslom a paradajkou, ako vyvárať a pariť sa v kuchyni...
iwuska
co je to PCR okrem polymerase chain reaction ? :)
pacik
Jej oficiálne meno :-) teda tej papriky
brambora
to mam chapat tak, ze sampinony a cuketa boli uplne surove??? no cuketu by som este pochopila, aj ked osobne som ju este surovu nejedla, vzdy len tepelne upravenu ale surove sampinony??? to by som asi neriskla...
staflik
tak presne ako píše @micanela , v jedle nie sú žiadne špagety. Je to moderné, je to RAW, ale toto by nebolo ani pre nepriateľa.
zuzananoskova
Ďakujem pekne všetkým za milé komentáre :-) Presne tak: toto sú špagety raw ;-) Môžu byť aj mrkvové, reďkovkové, aké Vám len napadne a pripravíte si. My máme najradšej cuketové. Brambora: stačí iba vyskúšať a rozhodne sa netreba obávať. Moja dcéra je surové šampiňóny od detstva a nikdy jej nič nebolo. Staflik: bolo by to a je to pre toho, kto by si dal. Či je priateľ alebo nepriateľ :-)
2x dea a ilusa
gubics
Šampiňony surové sú výborné, dcéra ešte ako študentka bola v USA, a stým prišla domov, že do šalátov sa dávajú surové.Od vtedy len keď nejaký recept vyslovene vyžaduje (napr.plnené, vyprážané atď.) tepelne upravujem.Ináč ich konzumujeme desiatky rokov surové. Ja zvyknem dať aj na sendviče plátky šampiňonov, ešte nikdy nikto nebol z nich chorý.Dokonca chuťovo sú lepšie surové, vyskúšajte. Pokusy nerobte s ostatnými hubami tie neviem či sa dajú konzumovať surové
marikafil
šampiňóny mám doma iba biele, ale myslím, že tým nič nepokazím, veď od tej sójovej omáčky budú tak či tak hnedé:-) vyskúšam, už je načase použiť tú škrabku...
katka78
@zuzananoskova dakujem za inšpiráciu, ja som síce len takú skromnú ochutnávkovú porciu vyskúšala, ale nabudúce už naostro aj so šampíkmi. Surové som ešte nejedla, vyskúšam :-)


zuzananoskova
Katka78: úplne perfektné!!! A s tou bazalkou paráda :-) Marikafil: áno, bielymi šampiňónmi nič nepokazíš :-) Gubics a 2010: ďakujem, zemiakové vyzerajú lákavo, ale priznám sa, že voči surovým zemiakom mám akýsi "predsudok", keď som ich ako dieťa omylom zjedla miesto jablka, vlastne sa iba zahryzla a dodnes ma strasie len pri pomyslení :-D Ale verím, že nastane chvíľa, keď vyskúšam ;-)
pusta
tie "zemiakové slíže" od @2010 , mi čiastočne pripomínajú zemiakovú slamu od francúzov na julienne. :-)
mne by troškuprekážali v tvojom rp @zuzka tie rajčiny v surovom stave zmixované, ale to je len môj osobný problém...
celkovo je tvoj rp super a veľmi sa mi páči.
alena45
veru, tiež by som tie rajčiny nemixovala, striasa ma pri pohľade na takú spenenú omáčku, možno keby sa postrúhali na strúhadle, kedy šupka zostane v ruke, tak by nemali tú spenenú konzistenciu.
Cukiny som už takto surové na slíže robila, ale v bylinkovej marináde ako šalát.
pusta
@alena45 , presne, aj farbu by mali krásnu sýtu, červenú - nie do oranžova a bez peny :-)
mám odskúšané v inom rp, tak ako vravíš ty - radšej strúhať.
@zuzka , vyskúšaj a uvidíš sama :-)
pusta
@staflik , ja s tebou nemôžem súhlasíť...lebo "raw" má výrazné a významné liečebné účinky pri mnohých ťažkých a beznádejných ochoreniach, napr. rakovina, anémia a asi ťa prekvapím pri AIDS.
poznám osobne pacienta, ktorý pre závažné vedľajšie účinky antivirotík musel vysadiť antivirotiká, zahájil "raw"pred mnohými rok mi po porade so svetovými odborníkmi na túto chorobu a žije úspešne už 15 rokov, čo hovorí samo za seba :-)
lekári tiež schvaľujú a uznávajú - asi tak.
prosím ťa, len nevrav, že teba sa to netýka...týka sa každého. nikdy nevie, kedy príde k tomu on sám, či jeho milovaní a vtedy je tento poznatok na nezaplatenie :-)))))
staflik
@pusta , už veľmi dávno (keď ešte nebol v našich končinách moderný názov RAW) vieme, že surová strava je veľmi zdravá a je správne zaraďovať do jedálnička čo najviac surovej stravy. Ťažko chorí ľudia na pokraji smrti sa nachádzajú v takej situácii, že nie je možné s nimi porovnávať bežne sa stravujúceho a relatívne zdravého človeka. V prípade týchto ľudí ide o tak ťažkú situáciu, že samozrejme pre akékoľvek zlepšenie vyskúšajú všetko a naozaj sa im nemožno čudovať, konali by sme tak v ich situácii všetci. Sú známe prípady ťažko chorých, ktorým surová strava pomohla alebo pomohla čiastočne zlepšiť ich stav. Ale určite by som nikomu v takejto situácii nedávala surové šampiňóny a ešte ku všetkému poliate sójovou omáčkou. Zaručene by som našla lepšiu surovú stravu ako surové huby.
A čo sa týka tých lekárov, ktorí schvaľujú stravovanie len prostredníctvom surovej stravy - ak nás tak presviedčaš o tom, že odborníci túto formu schvaľujú, tak prilep linky nejakých kvalitných odborníkov, ktorí odporúčajú bezvýhradne RAW stravu a poučíme sa. Áno, lekári surovú stravu odporúčajú, ale nie RAW stravu bezvýhradne. Vyzdvihujú pozitíva surovej stravy, ale hovoria, že nejesť v surovom stave všetko. Samozrejme, nájdu sa aj úplní zástancovia surovej stravy, ale určite nie všetci, ako si to tu podala ty.
pusta
@staflik , nikde som nenapísala, že výhradne surová strava. prosím ťa, nič v zlom, ale ukáž kde si to čítal/a alebo, kde som napísala, že "výhradne surová strava?" a tiež som nehovorila, že tam majú alebo nemajú byť surové šampiňóny, hoci surové šampiňóny sú jedlé.
dakujem.
pusta
@staflik , prepáč mi,ale ja som nikoho na bezvýhradne raw tu nepresviedčala.
zuzananoskova
Ďakujem všetkým za názory a pripomienky. Musím však povedať, že ja aj moja dcéra jeme iba to, čo nám chutí a čo je, samozrejme, podľa nás (verím, že každý z nás ma iný "meter" ;-) ) zdravé. Táto omáčka nám veľmi chutí taká aká je: rozmixovaná aj so šupkou :-) Keď ju nemixnem s paprikou, tak je červenšia. Surové šampiňóny nejeme každý deň, a keď ich práve konzumujeme, tak určite nie na kilá, pretože všetkého s mierou. Nám vyhovuje prevažne surová strava. Cítime sa po nej lepšie, zdravšie, vitálnejšie.
zuzananoskova
A sójovú omáčku sme jedli prvýkrát asi po troch rokoch... Chcela som vyskúšať ňou marinovať šampiňóny ;-)
staflik
@pusta , ale si sa teda rozohnila... a komentárov pridala, ale nijaké linky na tých zaručených odborníkov si nepriložila, aby sme sa vzdelávali... ach jaj!
zuzananoskova
Danielka, ďakujem :-) Sa vraví 100 ľudí 100 chutí a je to pravda. Ani neočakávam, že všetky Varecháčky a Varecháči budú "nadšení" a rada príjmem aj kritiku ;-)
mariana33
jasné, že surové šampiňóny sa dajú jesť a pridávajú sa normálne do zeleninových šalátov...recept vyzerá dobre a aj tá kombinácia, lebo aj surová cuketa je chutná...:)
tiginko
Zuzka kvôli tebe som dnes prvý krát ochutnala cukínu surovú, vydlabávala som stred cukíny na zapekanie a spomenula som si na tvoje špagety. Doteraz ma to vlastne vôbec nenapadlo, veď konzumujeme kopec "zaužívanej" surovej zeleniny. Robievam ju s obľubou na veľa spôsobov, ale vždy len tepelne upravenú. Som až prekvapená, aká je chutná, fakt. Vďaka za inšpiráciu...
pusta
@staflik , môžeš si tie linky pridať aj sám, aj na internete ich nájdeš. napísala som, o čom som sa dočítala a s čím som sa stretla v praxi v rámci svojho povolania, to je hádam dosť veľa alebo ak sa ti to máli, môžeš si naštudovať zo záujmu aj ty sám - ach jáááj - asi tak.
čo sa hneváš?, že si mi nevedel dokázať svoje tvrdenie, že som nič také nenapísala, ako si uviedol o mne včera o 15:41...nič ti nebráni rozšíriť si sám od seba svoje vedomosti :-))))))
ja nič dokazovať nemusím.
zuzananoskova
Tiginko: Ďakujem Ti :-) A keď je cukinu ešte mladá, "malinká", tá je výborná, len tak chrúmať :-D
katka78
@zuzananoskova Po minulej rýchlej ochutnávke som si dala repete a tentokrát už aj vrátane šampiňónov. Prvýkrát som ich jedla surové (najskôr len tak, bez ničoho, potom v sójovke) a bolo to fajn. Celkovo mi toto jedlo chutí a určite ho ešte v rámci leta zopakujem. Osviežujúce, ľahké a rýchle.


lucinkaaa
Hiii.... vyzera to super, ja som raz robila take "spagety", ale tak, ze som cukinu vopchala do mlynceka na maso, vyzeralo to uplne ako spagety a netreba sa trapit so skrabkou baby :) Ked som ich robila ja, tak som k cukine pridala provensalske korenie, to je moja uchylka... toto urcite skusim a vobec si nevsimajte tych co len pindaju. Ja to nepochopim, ked sa mi recept nepaci, tak nebude rypat, nikoho to nezaujima.
zuzananoskova
Katka78: wau, akoby som videla to moje ;-) Lucinkaaa: nejem mäso, takže mlynček na mäsom ani nemám ;-) Škrabka je postačujúca :-)
lanabard
Je to výborný receptík, ale ja paradajky nerozmixujem celkom, nechám ich trochu kúskovité, trochu petržlenovej vňate, určite cesnak a trochu oleja. Minule som si to dokonca posypala balkánskym syrom /je trochu slaný/ - bolo to aj sýtejšie - aj sa to podobalo viac normálnym špagetám. So šampiňonmi som neskúšala, ale mám rada aj surové šampiňony. Dobrý nápad. ďakuj
987654321katja
Len tak, mimochodom - v roznych kulturach su rozne zvyky....napr. Moj brat ma za manzelku spanielku a ta nevychydzala z udivu, ze u nas sa je surova paprika - tam sa konzumuje vyhradne tepelne upravovana. ;-)
1x omega




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia