Nevarená pohánková kaša/dezert (vegan)

veganvidya - fotkaveganvidya, 12. augusta 2013

Mnohí asi netušíte, že pohánku možno konzumovať v surovom stave. Túto kašu som jedla prvýkrát v rodine môjho manžela, netušiac, že sa za neho Zobraziť celý popisMnohí asi netušíte, že pohánku možno konzumovať v surovom stave. Túto kašu som jedla prvýkrát v rodine môjho manžela, netušiac, že sa za neho o pár rokov vydám :-). Vtedy nám ju pripravila manželova mama a my ju teraz veľmi často jedávame najmä v lete...

1-4
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

125 g krúpy alebo lámanka
150 ml
150 g
Navrch:




Postup

  1. 1

    Vždy kupujeme svetlú a nie tmavú pohánku. Na slovenskom trhu sa dá kúpiť pohánka z Moravy alebo bio-pohánka z Číny. My kupujeme tú z Moravy :-). Ovocie je najlepšie použiť sezónne alebo mimo sezóny domáce zmrazené.

  2. 2

    Pohánku najprv premyjeme na sitku v studenej vode a potom si ju namočíme cez noc (stačia aj nejaké 4 hodiny). Ďalšia príprava závisí od toho, či chceme len "obyčajnú" kašu na raňajky alebo niečo "vyčačkanejšie".

  3. 3

    Raňajková kaša: namočenú pohánku rozmixujeme spolu s vodou, v ktorej bola namočená, a ovocím. Povrch posypeme pomletými orechmi alebo olejnatými semenami. Ak sme použili kyslejšie ovocie, môžeme dosladiť, my sme doteraz ešte nemuseli :-). Z tejto dávky budete mať 1 - 2 porcie podľa toho, akí ste ráno jedáci.

  4. 4

    Dezert: namočenú pohánku rozmixujeme s vodou, v ktorej bola namočená. Potom už postupujeme podľa fantázie. Napr.: jednu tretinu pohánky ochutíme škoricovým alebo vanilkovým cukrom (alebo agáve, či obilným sladom); druhú tretinu rozmixujeme s jahodami a poslednú tretinu s marhuľami.

  5. 5

    Vrstvíme: do pohárov nalejeme marhuľovú pohánku, na to položíme polovičku marhule, na to jahodovú pohánku, na to dáme 4 polovičky jahôd a nakoniec osladenú pohánku. Posypeme pomletými orechami alebo olejnatými semenami. Počet porcií bude závisieť od veľkosti pohárov a druhu ovocia, ktoré použijeme.

Diskusia k receptu

kuchticka
Recept sa mi paci, iba mam otazku: Nie je tato kasa troche horka, ked nie je pohanka preplachnuta horucou vodou?
Dufam, ze myslis jahly (po cesku)?
veganvidya
tak ako hovori radost :-) je to ina surovina... namocena umixovana pohanka je skor bez chuti, co je vyhoda, ze s nou da super "kuchtit" :-)
kuchticka
@radost , vdaka za upozornenie; poplietla som si pseno s prosom, co sa "seje na ouvrati" Prajem pekny den.
vodnicka
pohankovu surovu kasu si obcas robievam na ranajky.. :) zatial som skusala iba s jablkom a s agave sirupom..trosku skorice..
tato vyzera fantasticky.. vdaka za inspiraciu :)
iva2111
Děkuji za recept, ukládám si k vyzkoušení, pohankovou lámanku od Šmajstrly mám doma ;)
Taky kupuji jen tu jeho, světlou. Proč je lepší než ta tmavá, píše v článku Vlastnosti pohanky (poslední odstavec).
 www.pohankovymlyn.com/pohanka.php...
alzbetty
vyzerá to super :) pohánka sa už namáča bude dneska zdravá večera :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia