Raw Food - surová strava (3):
jedlá pripravené zo surového mäsa

Andrea Červenková, 18. septembra 2013     6 minút čítania

Pre inšpiráciu vám ponúkame niekoľko tipov na zaujímavé jedlá z rôznych kútov sveta pripravené zo surového mäsa.

Predchádzajúce časti seriálu o Raw Food - surovej strave: Raw Food - surová strava (1): nový svetový trend vo výžive Raw Food - surová strava (2): pre a proti surovej strave

Raw Food Recepty


Na svete sa nájde mnoho národov, ktoré si zachovali svoje typické jedlá obsahujúce surové mäso. Na Vareche nájdete recepty na mnohé z nich.

Carpaccio je talianska špecialita pripravovaná zo surového mäsa alebo rýb tenučko nakrájaných a servírovaných najmä ako predjedlo.




Ceviche je jedlo z plodov mora populárne hlavne v pobrežných regiónoch Strednej a Južnej Ameriky. Pripravuje sa z čerstvej surovej ryby marinovanej v šťave z citrusov a korenenej čili papričkami. Môže sa pridať aj nakrájaná cibuľa, soľ, koriander. Podáva sa so sladkými zemiakmi, listovým šalátom, kukuricou, avokádom.




Çiğ Köfte je turecké a arménske jedlo z hovädzieho alebo jahňacieho mäsa podávané ako predjedlo (meze).




Gored gored je veľmi populárne národné jedlo v Etiópii a Eritrei. Surové nenamarinované hovädzie mäso je v ňom nakrájané na kocky.




Kibbeh nayyeh je arabské jedlo, ktoré obsahuje surové mleté jahňacie alebo hovädzie mäso zmiešané s bulgurom a koreninami. Podáva sa s mätovými lístkami, olivovým olejom, zelenými paprikami a zelenou cibuľou.

Kitfo je tradičné etiópske jedlo. Pozostáva z mletého hovädzieho mäsa marinovaného v mitmita (zmes korenín, ktorá obsahuje prášok čili) a niter kibbeh (pretopené maslo s bylinkami a koreninami).

Mett je nátierka z mletého bravčového mäsa pochádzajúca z Nemecka. Býva ochutená soľou, čiernym korením, cesnakom a rascou. Podáva sa s cibuľou.




Poke je šalát zo surového rybieho mäsa, ktorý sa podáva ako predjedlo na Havaji. Moderné poke sa skladá z na drobné kocky pokrájaného surového tuniaka marinovaného v morskej soli, malého množstva sójovej omáčky, orieškov candlenut, sezamového oleja, morských rias limu a nakrájaných čili papričiek. Iné variácie na tento šalát môžu obsahovať aj surovú chobotnicu alebo lososa.




Tatarský biftek – tatarák (steak tartare) je zo surového najemno naškrabaného hovädzieho alebo konského mäsa podávaného s cibuľou, kaparami, čerstvo mletým čiernym korením, niekedy sa podáva so surovým vaječným žĺtkom a s ražným chlebom.




Yukhoe je kórejské jedlo z mletého hovädzieho mäsa ochuteného s rôznymi koreninami a omáčkami – niečo ako kórejský steak tartare. Pridávajú sa do neho sójová omáčka, cukor, soľ, sezamový olej, jarné cibuľky, lisovaný cesnak sezamové semienka, čierne korenie, píniové oriešky a niekedy aj vaječný žĺtok.




Yusheng, yee sang alebo yuu sahng je šalát zo surových rýb. Obsahuje kúsky surovej ryby (najčastejšie lososa), nakrájanej zeleniny a množstvo omáčok a korenín.




Sashimi pochádza z Japonska a pripravuje sa z celkom čerstvého mäsa alebo rýb nakrájaného na tenké plátky. Tradične je považované za najlepšie jedlo v japonskej kuchyni a malo by byť podávané ako predjedlo alebo hlavné jedlo. Používa sa mäso rôznych rýb (losos, tuniak, makrela) a morských plodov (chobotnica, kreveta, morský ježko), dozdobené sú napríklad bielou ázijskou reďkovkou a všetko je naukladané do krásnych kompozícii. Sashimi sa bežne servíruje so sójovou omáčkou s wasabi pastou alebo nastrúhaným zázvorom na namáčanie.




Ak by sme použili len naklíčenú ryžu, medzi raw food by sme mohli zaradiť aj
suši – tradičné japonské jedlo z ryže ochutenej octovou omáčkou, plátkov morských rias nori a surových rýb (tuniak losos, makrela) a ikier, plodov mora (krevety, chobotnice, kalamáre, ježovky, kraby), zeleniny (uhorka, mrkva, avokádo), ale aj tofu alebo húb (šiitake).




Užitočnú konzultáciu k tomuto článku mi poskytol užívateľ 2010, za čo by som sa mu chcela poďakovať.

Zdroj: www.wikipedia.org, www.bonappetit.com/trends/article/15-raw-meat-dishes-from-around-the-world
Obrázky: www.shutterstock.com


Ďalšie Raw Food recepty: Raw food - recepty na Vareche »




Diskusia k článku

archaa
Çiğ Köfte, Sashimi, Sushi milujeem a jedla som uz aj Mett...všetky články veľmi zaujímavé!Ďakujem







 



TOPlist