Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @nikola166

Jana Stárková, 3. septembra 2023     10 minút čítania

Dnes vás zoznámime s 32–ročnou Nikolettou Németiovou, vyštudovanou marketingovou manažérkou, ktorá sa, čo sa kuchyne týka, našla v pečení sladkých dobrôt. O svoju záľubu sa delí v podobe skvelých receptov na portáli Varecha.sk ako @nikola166. Pochádza zo Stredy nad Bodrogom, ale už 9 rokov žije so svojím snúbencom v rakúskom meste Wels.



Nikoletta Németiová alias @nikola166
Foto: Archív Nikoletty Németiovej


Ako ste sa z východného Slovenska ocitli v Rakúsku?

Popri vysokoškolskom štúdiu na univerzite v Prešove som pracovala na obecnom úrade ako referentka, čo mi dalo veľa do života, ale vedela som, že to nie je práca, ktorú chcem aj naďalej vykonávať. Keďže priateľ už pár rokov pracoval v Rakúsku a ja som za ním často chodievala, cieľ bol pre mňa jasný ­- po skončení školy som sa vysťahovala za ním. Začiatky neboli jednoduché, ale teraz, po deviatich rokoch tvrdej práce a snaženia môžem povedať, že som si našla prácu, ktorá ma baví a kde si ma vážia. Vediem skladovú evidenciu vo firme, ktorá sa za­ oberá automatizovaním výroby.

Vyzerá to, že váš život je sladký, vo svojom profile na Vareche máte viac ako stovku receptov na koláčiky a zákusky. Čo pre vás pečenie znamená?

Pečenie je pre mňa obrovský relax, radosť, niekedy až terapia, keď som smutná alebo mám ťažšie dni, pri pečení sa dokážem úplne odreagovať a vypnúť. Samozrejme, pečiem, aj keď som šťastná, alebo chcem urobiť radosť niekomu inému.

Kde sú korene vašej záľuby v pečení a ako prerástla až do zverejňovania receptov na našom portáli?

Ako malá som sa rada motala v kuchyni, pomáhala som babke aj mamke. Vždy ma fascinovalo pozorovať rastúce cesto v rúre a to pretrváva dodnes. Bola som schopná dlhé hodiny hľadať recepty na internete, v knihách a časopisoch, čerpala som nové nápady a inšpirácie. Tak som natrafila aj na Varechu. Spočiatku som iba čítala recepty, zapáčila sa mi rôznorodosť stránky a nakoniec som sa sama zaregistrovala. Po pár mesiacoch som pridala prvý recept a tešila som sa z pozitívnych komentárov od ostatných skúsenejších Varecháčov. Ako 21­-ročnej mi to vtedy veľmi lichotilo a dodalo motiváciu ďalej piecť, vymýšľať a pridávať recepty. Spočiatku ma bavili klasické, jednoduchšie koláče „na plech“, no chcela som sa posúvať a hľadala som nové výzvy, tak som pred pár rokmi začala s pečením tartaletiek a rôznych minidezertov, ktorých príprava trvá aj viac dní, a dodnes ma to veľmi baví. Pečenie a zdobenie veľkých tort mi veľmi nejde, no tie mini dezertíky sú pre mňa ako stvorené.

Na akých dezertoch si najviac pochutnáte vy osobne?

Mám rada krémové dezerty ako tiramisu, veterníky, rôzne zákusky z medového cesta, ovocné koláče. Medzi moje obľúbené patria aj punčové rezy, ale keďže som jediná, komu v rodine chutia, robím ich zriedkavo. V poslednej dobe zbožňujem všetko, kde sú pistácie. Asi jediný zákusok, ktorý veľmi nemusím, sú žerbo rezy.

Ako často pečiete? Komu vaše dobroty najviac chutia?

Kým som žila na Slovensku u rodičov, ocko si sladké žiadal každý víkend, takže sa u nás pieklo pravidelne a je to tak dodnes. Pečenie doma bolo jednoduchšie, pretože sme si s mamkou rozdelili úlohy, ja som piekla a ona za mnou upratovala. Ak sa mi niečo nepodarilo, aj sliepky sa najedli. Najradšej pečiem pre rodinu, kamarátov, ale aj kolegov v práci. Mám rada Veľkú noc a Vianoce, vtedy sa úplne vyžívam, som schopná upiecť aj 12­13 druhov cukroviniek a potom ich darujem blízkym. Pečiem z lásky, kto ma pozná, vie, takže obdarovaným koláčiky chutia ­- aspoň dúfam, zatiaľ si nikto nesťažoval. Nedávno som sa stala krstnou mamou malého Noela, takže máme v rodine o jedného konzumenta viac a ja mám ďalší dôvod naučiť sa piecť pekné torty.



Foto: Archív @nikola166

Keď príde na varenie, je to pre vás tiež radosť alebo skôr nutnosť? Aké jedlá preferujete?

Varím takmer každý deň a rada, najťažšie je pre mňa vymýšľať, čo sa bude variť. Snažím sa pripravovať rozmanité jedlá, striedam mäsité a bezmäsité, nesmie chýbať polievka. Uprednostňujem ľahšie, zdravšie typy jedál, no mám rada aj tradičnú slovenskú, maďarskú a taliansku kuchyňu.

Aké sú vaše ďalšie záľuby?

Popri pečení ma najviac baví turistika, máme pochodené takmer všetky hory a jazerá v našom blízkom okolí, veľa športujem, behám, bicyklujem. Mám blízky vzťah k prírode, zvieratkám aj rastlinám, v byte a na balkóne mám plno kvetov. Milujem cestovanie, so snúbencom radi spoznávame nové kultúry, ochutnávame tradičné miestne jedlá. Naposledy sme boli na vlastnú päsť dva týždne na Srí Lanke, či minulý rok na Zanzibare. Nie nadarmo sa hovorí, že cestovanie je najlepšia investícia do seba, človek nadobudne nové skúsenosti, vďaka ktorým môže rásť a posúvať sa dopredu. Stali sme sa otvorenejšími voči iným kultúram, náboženstvám a začali sme si viac ceniť to, čo máme doma. Mojím veľkým snom je precestovať celý svet, alebo vidieť aspoň väčší kúsok z neho.

A ak práve v kuchyni nepečiete alebo nie ste na cestách so snúbencom, s kým ešte rada trávite voľný čas?

V letných mesiacoch mávame často grilovačky s priateľmi a veľmi cenný je pre mňa čas strávený v kruhu rodiny, keďže sa vidíme zriedkavo. V živote je pre mňa najdôležitejšie, aby bola moja rodina zdravá a aby u nás aj naďalej pretrvávala dobrá nálada.


Prečítajte si aj:








Diskusia k článku

kucharka
Rada ťa spoznávam.
Veľa tvojich receptov mám uložených, si veľmi šikovná.






 



TOPlist