Vyhnite sa sklamaniu:
Akých prehreškov sa vyvarovať, aby bol váš domáci hamburger perfektný

Jarmila Horváthová, 4. mája 2024     4 minúty čítania

Už ste doma hamburgery robili, ale neboli také, ako ste si predstavovali? Prezradíme vám, v čom mohol byť problém. Neopakujte tieto chyby a určite sa vám ďalší pokus vydarí.



Foto: Shutterstock

1. Použili ste nesprávny typ mäsa

Na hamburgery je najlepšie hovädzie plece, stehno alebo hruď (volá sa aj brisket). V mäsovej zmesi na hamburgery musí byť aj dostatok tuku, teda tučného mäsa – asi 30 percent, takže na kilogram chudého mäsa treba použiť 300 g tukom dobre prerasteného mäsa.

2. Kúpili ste hotovú zmes

Nič proti balenému mletému mäsu, ale na hamburgery sa rozhodne odporúča namlieť si mäso doma tesne pred prípravou alebo si ho nechať namlieť u mäsiara, kde mäso kupujete.

3. Mäsovú zmes ste osolili

Zmes na hamburgery sa nikdy nesmie vopred soliť. Je to preto, lebo soľ mení štruktúru a konzistenciu mäsa, to nebude po upečení také jemné. Preto sa solí len zvrchu a až tesne pred tým, ako sa položí na gril alebo na panvicu. S korením treba narábať opatrne, koreniť až tesne pred dokončením, korenie by sa mohlo na panvici pripaľovať.



Foto: Shutterstock

4. Mäsové placky boli príliš tenké

Správna hrúbka hamburgerov má byť tak na 2 prsty, aby sa veľmi neprepiekli, lebo sa budú rozpadať. Mäsové placky tiež netreba veľmi stláčať, lebo potom budú po opečení tvrdé.

5. Nenechali ste ich odstáť

Vyformované placky treba dať ešte asi na hodinu do chladničky, nech si „oddýchnu“.

6. Urobili ste placky menšie ako žemle

Každé mäso sa pri tepelnej úprave scvrkáva a platí to aj o plackách na hamburgery. Aby sa vám z nich nestali gule, teba ich v strede dostatočne sploštiť. Placky by ste mali urobiť o niečo väčšie, ako je priemer žemlí. Keď sa scvrknú, budú akurát.

7. Nesprávne ste ich upiekli

Väčšina ľudí pečie burgery hneď priamo na silne rozohriatej panvici alebo na grile, znalci však radia iný postup. Rozohriať rúru na 90 stupňov a na rošt (mriežku) naukladať mäsové placky. Keďže z nich bude kvapkať tuk, treba pod ne umiestniť plech, aby ste nemuseli rúru krvopotne čistiť. Placky sa odporúča nechať v rúre, kým teplota v „jadre“, teda v strede zmesi nedosiahne 50 stupňov – to trvá asi 15 – 20 minút.

Medzitým treba silne rozohriať panvicu alebo gril a potom placky na nich krátko opiecť, aby dostali peknú farbu. Ak chcete dať na placku aj plátok syra, treba ho dať hneď ako ju opečiete alebo tesne pred koncom pečenia. Placky sa obracajú len raz a určite nie vidličkou.



Foto: Shutterstock

8. Žemle ste neopiekli

Žemle po rozkrojení treba opiecť, teda ich vnútorné rezné strany. Zabráni sa tak tomu, aby sa do žemlí vpila šťava z mäsovej placky a rozmočili sa. To môže viesť až k tomu, že sa začnú rozpadávať.

9. Dali ste veľa oblohy

Človek chce byť pri príprave hamburgerov štedrý, ale fajnšmekri tvrdia, že v tomto prípade je menej viac. Okrem toho, že žemle potrieme majonézou alebo kečupom, odporúčajú dať do žemle už len placku so syrom a zavárané uhorky. Tie dodajú potrebnú kyslosť a sviežosť.

Keď sa do žemle dá menej príloh, vynikne viac chuť mäsa. Lepšie je prípadné omáčky na dochutenie a šalát servírovať osobitne.



ANKETA: Robíte hamburgery zásadne vždy z hovädzieho mäsa?

65,6%



34,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist