Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @foodinspo

Jana Stárková, redakcia Varecha.sk, 15. septembra 2022     8 minút čítania

Nielen pre začínajúcich kuchárov je najlepšie vidieť prípravu jedla či dezertu pekne na vlastné oči. Je o tom presvedčená aj Dominika Oceľová, ktorá na náš portál pridáva svoje videorecepty pod prezývkou @foodinspo. Milá 29-ročná dáma z Banskej Bystrice je vydatá, pracuje v turistickom informačnom centre, kde sa okrem iného venuje aj práci so sociálnymi sieťami. A v našom rozhovore sa o nej dozviete ešte oveľa viac.



Dominika Oceľová alias @foodinspo
Foto: Archív @foodinspo


Všetky vaše recepty na Varecha.sk obsahujú aj videá z prípravy, máte aj svoj Youtube kanál. Prečo ste sa rozhodli robiť receptové videá? Nakrútiť, zostrihať, upraviť, to je predsa len náročnejšie, než pridať recept s fotografiou...

Videorecepty som sa rozhodla natáčať hlavne preto, lebo aj ja sama ich rada pozerám a vyhľadávam. Keď som si prezerala kuchársku knihu mojej maminy, často mi chýbali do detailov opísané jednotlivé úkony, čo kedy do cesta či plnky pridať, či treba vyšľahať cukor so žĺtkami či bielkami. Ona ako skúsená kuchárka aj cukrárka to vie, ale ja som to na začiatku také úplne zvládnuté nemala. Preto som si povedala, že ak recepty natočím na video s presnými krokmi, možno tak pomôžem začínajúcim cukrárom.

Priblížte nám trochu, čo všetko príprava videoreceptu zahŕňa.

Natáčanie videoreceptu je náročné. V prvom rade je potrebné nachystať si „set up“. Zvoliť si pekné pozadie, vhodné svetlo či uhol pri natáčaní. Musím si premyslieť presné kroky, ktoré po sebe nasledujú. Keď som s videoreceptami pred vyše rokom začínala, točila som ich len z jedného pohľadu, jednou kamerou Dnes používam už dve, aby to bolo pre diváka zaujímavejšie. Často sa stane, že jeden záber točím aj na viackrát, až kým nie som spokojná. Mojím najhorším nepriateľom pri nakrúcaní je slnko, najlepšie sa totiž natáča pri dennom svetle, no slnko nie vždy spolupracuje. Niekedy sa natáčanie pretiahne aj na dva dni, hlavne vtedy, keď robím dezerty, ktoré musia cez noc odpočívať v chladničke. Finálne zábery teda často dokončujem až na ďalší deň. Potom prichádza spracovanie videa – strih, pridanie textu a hudby. Keďže to robím len vo svojom voľnom čase po práci, spracovanie mi trvá dva až tri dni, podľa náročnosti receptu. Celkový čas od prípravy receptu až po jeho zverejnenie na internete je teda v mojom prípade približne týždeň. Čo sa týka mojej kuchyne po dokončení natáčania, je to hotový výbuch. Upratané je v podstate len miesto, ktoré je na zábere, všetko ostatné je hore nohami :) Ale stojí mi to zato.

Všetky vaše videorecepty sú zo „sladkého súdka“. Podľa čoho si vyberáte, čo pripravíte?

Veľmi rada varím aj pečiem, nedá sa povedať, čo mám radšej. Osobne si však myslím, že sladké recepty, o ktoré sa delím s ľuďmi, oku viac lahodia ako iné bežné jedlá. Snažím sa natáčať recepty, ktoré mi na internete chýbajú. Nenakrúcam úplne všetko, čo doma napečiem, vyberám iba také, o ktorých si myslím, že by sa ľuďom mohli páčiť. Snažím sa uvažovať aj sezónne. Na leto spravím niečo svieže, keď je na jeseň sezóna jabĺk, zakomponujem aj tie a na Vianoce nechýba niečo tradičné vianočné.



Dominika nakrúca recepty na sladké jedlá
Foto: Archív @foodinspo


Učil vás niekto piecť a variť?

Piecť ma naučila moja mamina. U nás v rodine sa nedeľa nezaobišla bez koláča – bolo to také pravidlo. Odmala som sa pri nej v kuchyni vždy motala, takže sa na mňa najväčšia časť určite nalepila tam. Navštevovala som aj Hotelovú akadémiu v Brezne, ktorá mi v týchto zručnostiach určite pomohla. Varila som vždy rada, hlavne keď bolo pre koho. Piecť som začala len v posledných rokoch lebo môj manžel má veľmi rád sladké.

Takže manžel aj vaši blízki majú určite radosť z tejto vašej záľuby. Kde a ako najčastejšie končia všetky tie dobroty?

Moja rodina ma v pečení veľmi podporuje. Vždy zdieľajú či komentujú video, ktoré pridám. Keďže pochádzam z piatich súrodencov a väčšina z nich už má vlastné rodiny, vždy sa nájde niekto, komu moje dezerty posuniem. Okrem rodiny mám tiež veľkú podporu v priateľoch či kolegoch v práci.

Ako ste na tom s ochutnávaním svojich výtvorov vy? Strážite si líniu?

Sladké mám veľmi rada a čo by som to bola za cukrárku, keby som svoje výtvory neochutnala? Pravdaže, vždy skôr než niekomu koláč posuniem, skúsim ho prvá, ale s mierou. Čo sa týka stráženia si línie, poviem to takto: cvičím preto, aby som mohla jesť :)

Aký typ dezertov máte najradšej? A ktoré veľmi nemusíte?

Milujem všetky čokoládové a karamelové dezerty počnúc brownies, čokoládovou penou, cheesecake, a naopak nemám veľmi rada crème brûlée.

Ale nielen koláčikmi je človek živý. Aké jedlá preferujete? Čo rada varíte?

Môj vzťah k jedlu je viac ako pozitívny, milujem ázijskú a indickú, ale aj tradičnú slovenskú kuchyňu. Varím takmer každý deň, často sa u nás podáva bravčová panenka, kuracie mäso na všetky možné spôsoby, krevety, ale aj bryndzové halušky či domáce langoše.

Máte v rodine nejakého pokračovateľa, ktorému odovzdávate svoje skúsenosti?

Zatiaľ nie, aj keď môj manžel je veľmi dobrý kuchár a často ma svojimi receptami milo prekvapí, do pečenia sa zatiaľ nepúšťa. Recepty si zapisujem len pre seba do svojej kuchárskej knihy a možno ju o pár rokov niekomu posuniem.

Ako a s kým rada trávite voľný čas, keď práve nenakrúcate video?

Rada športujem, chodím do prírody. S povahou mojej práce súvisí aj objavovanie nových miest či nových chutí, vždy keď sme s manželom v nejakom novom meste, navštívime niekoľko kaviarní či reštaurácií – jedlo je pre nás relax.


Prečítajte si aj:














Diskusia k článku

kimlo
Šikovné dievča, na video by som si veru netrúfol, niežeby som to nezvládol, ale nemal by som tú trpezlivosť so spracovaním nahrávok, strihanie, titulky… klobúk dole a držím palce do ďalších úspechov. 👍
olinecka
Mladá žena , ktorá pečie, varí a k tomu ešte aj natáča svoje recepty, aby ich posunula ďalej to sa tak často, nevidí. Určite u mňa obdiv... A prianie nech sa darí pri varení, pečení, ako aj v práci. Som rada, že som mohla Dominiku spoznať nielen pod, prezývkou.
foodinspo
Ďakujem Vám všetkým pekne za milé slová ! Vážim si to ❤️. Verím, že u mňa nájdete ešte mnoho nápadov na nové recepty. 😊
1x haji
haji
Také děkuji za milé seznámení s milou mladou ženou, šikovnou a tvořivou. Ať se daří nejen při natáčení videoreceptů, ale i v osobním a pracovním životě. Tvé recepty se mi líbí, sladké dobroty ve tvém podání jsou lákavé! Díky za sdílení.
kukulienka71
Pozdravujem do BB, mám rada to mesto aj ľudí v ňom. Pripájam sa k predchádzajúcim komentujúcim s pochvalou a idem mrknúť recepty, iste nájdem inšpiráciu.






 



TOPlist