Ryzovy nakyp

janyky - bez fotkyjanyky, 11. februára 2011
ahojte vsetci, prosim vas poradte mi dobry recept na ryzovyn nakyp, ja ho nejako neviem robit, dakujem
@zareaguj


Diskusia k článku

arasidka
ryžový nákyp, ryžová kaša a v poslednej dobe tzv.mliečna ryža - sú všetko jedlá, ktoré mám rada.
Ryžový nákyp robím z klasickej ryže, ak by niekto nevedel aká to ryža je, tak normálna - guľatozrnná Nepoužívam žiadne predvarené, žiadne vreckové, žiadne iné ryže.
No a teraz som zaváhala, pretože presné miery neviem, viem iba toľko, že napred slabé polkila ryže premyjem a nasypem do jedného litra mlieka v hrnci,kde pridám štipku soli a za hrsť cukru. A nechám ryžu variť - za častého miešania. yža je veľmi smädný prvok, ona to mlieko vcucáva a krásne od toho tlstne.A mlieko zmizne ešte skôr, než je ryža dostatočne uvarená. Tak sa nič nedeje, prilejeme ešte za hrnček,dva mlieka a miešame. Keď ochutnáme a ryža nám pod zubami nevŕzga, alebo nie je tvrdá ako guma, ryžová kaša je hotová. Kto u nás chce, dá si trochu na tanierik, posype kakaom a do vrelej kaše do stredu vnorí kúsok masla. No a keby nikto nemal chuť na túkašu, nevadí, kastról s vrelou kašou dám na čerstvý luft, nech sa vychladí.Bacha na vrabacov a domáceho psa!
Medzitým rozbijem cirka 4 vajcia, bielok napravo, žĺtok naľavo. Žĺtky chvíľu miešam tak, že do nich pridám vanillkový cukor a potom to nalejem do vychladnutej kaše v kastróli. A pridám aj trochu oleja, alebo kopcom lyžicu masla - myslím spakruky odkrojené z kocky masla.Miešam, miešam a zrazu si spomeniem, že v chladničke je kocka tvarohu a bolo by už načase minúť ju. Hurá, medzi prstami tvaroh rozdrobím do ryžovej kaše a ešte mi pamäť pripomenie, že mám v "kredenci" otvorený balík hrozienok.Rýchlo ich namočím do vrelej vody, scedím a také napoly vzkriesené šupnem aj tie do kaše. Nemusím to miešať tak dlho, aby ma ruka bolela, ale stačí, keď sú žĺtkyzamiešané všade aj s tvarohom, ochutnám a zistím, že nič tomu nechýba a vylejem to na vymastený plech. Ak by sa mi zdalo, že je to málo sladké - žiadny problém pridám po troške cukor, až budem na jazyku cítiť, že je to už akurát. Než sa mi bude ryžový nákyp piecť v trúbe, umyjem riad - je to rýchlejšie ako v umývačke :))) a prestriem na obed. Keď to už budem mať nachystané, a nikto nás nebude zdržovať cez mobil, mali by sme stihnúť aj vymiešanie bielok , do ktorých - teda sú zo štyroch vajec, pridáme máličko cukru a trepeme to dovtedy, pokým keď obrátime misku hore dnom, nezostane sneh prilepený na miske - vtedy je to dobre.Keď zistíme, že okolo ryžového nákypu sa pripeká tehlovočervená stena, znížime teplotu, a necháme nákyp ešte trošku aj zvrchu chytiť farbu. A potom ten hustý sneh rozotrieme po vrchu nákypu. Ak to nemá niekto rád, nech to urobí ako ja, lebo ja tiež nemusím mať navrchu snehový závej, jednoducho vyšľahám celé vajcia s cukrom a nema problema. Keď krájame nákyp na tanier, trošku ho posypeme práškovým cukrom, a okolo tej monumentálnej ryžovej mohyly poukladáme kompót - dobre reže ríbezľový, ale ani také marhulky nie sú proti srsti. Každému to, čo má rád! Ja neviem ako robia iní nákyp, ale toto je moja receptúra - he he - "s presnými mierami".l
arasidka
a predsa: keď sneh rozotriem na nákyp, zatvorím trúbu a vypnem ju, on sa stihne nakumulovanou teplotou ešte "upiecť".
arasidka
Sairaam, zdravím ťa, Liptováčka moja zlatá. Jááááj, boli veru časy, boli, keď sme koncom mája roku Pána 1971 navštívili Lipt.Mikuláš rovnou cestou z Vysokých Tatier, kde sme strávili niekoľko dní svadobnú cestu. A že sme si nevybrali zrovna najkrajší termín i napriek tomu, že bol máj - lásky čas, predčasne sme odišli dolu do doliny rovno strýkovi Jánovi , ktorý býval na Tranovskej ulici zrovna pri Tranosiuse - numero jedna. Privítali sme sa, vystískali, ňaňko nás informoval, že je všetko v poriadku, ľen keby ho tie všetkie droby neboleli. A Pobudli sme u tety Milky a uja Janka jednu noc. A bolo nám tam dobre, lebo s ujom Jankom bolo vždy veselo. Domov sme si v batohu priniesli množstvo kníh, ktoré nám obaja darovali, lebo vedeli, že som dablknihomol . Ešte zopár razy sme Liptov navštívili, aj mesto, ale obaja už dávno nežijú, veď od tej domy prešlo už štyridsať rokov a oni obaja už boli v tom čase dôchodcovia. Jáááj, koľko spomienok jeden recept narobí!
alenka0901
Ja robím ryžový nákyp podobne, len bielka vyšľahám bez cukru a zamiešam ich do ryžovej hmoty. Polovicu hmoty dám do vymasteného pekáča , na to dám zavárané ovocie - slivky,marhule, nastrúhané jablká - podľa chuti a na to dám druhú polovicu ryže. Dám do rúry piecť. Podávam so šťavou , ktorá mi ostala z kompotu.
hubata
Keď boli deti malé tak som robila ryžový nákyp aj na studeno: navrch namiesto bielkov som uvarila vanilkový (čokoládový) puding a nechala stuhnúť.
trencanka
Žltka miešam s maslom a cukrom, pridám vychladnutú ryžovú kašu, vyšlahaný sneh z bielkov s troškou cukru na spevnenie. Nesmie chybať pravá vanilka, kôra z bio citróna, hrozienka. Do kaše nastrúham aj jablká, je to super. Medzi jednotlivé vrstvy kaše sa môže pridávať aj iné ovocie. Aj s banánmi je skvelý a poliať čokoládou.
arasidka
Hubatá, ja milujem mliečnu ryžu, ako ju predávajú v obchode, len keby tá potvora nebola taká drahá. Moja hub je príliš veľká na jednu porciu, a keď chcem spáchať hriech, tak sa ukľudním pri dvoch porciách.
A tak som sa ju naučila variť po svojom.
Klasicky varím ryžu v mlieku, nech sa len varí, premiešavam ju. Medzitým si pripravím klasický puding vanilkový, ktorý potom primiešam do ryžovej kaše a prichutím vanilkou a potom už do misky dám na dno čo chcem, nejaké ovocie, alebo položím kúsok čokolády a tá sa stihne roztopíť hneď, ako ju zalejem horúcou ryžou. Puding zvyknem robiť o "jeden schodok" redší, ako keby som ho podávala osobitne v miske.
arasidka
správne, urob! Ja mám zase na pláne cez týždeň spraviť žemľovku, tiež použijem tvaroh a keď navrch poukladám kúsky pečiva, tak ich ešte trošku pomaslujem a nasypem na to kryštálový cukor. On sa pečením aj trošku roztopí, aj spraví chrumkavú kôrku a to já ráda! Najradšej ju robím ani nie tak z pečiva, či sendviča, ale ak sú v akcii vianočky s hrozienkami, tak použijem dve na jeden plech a potom mlsám jak lačná blcha v kožuchu.
celeblith
Ja mavam takeho klasiky ako ryzovy nakyp, zemlovka, len v "zavodnej" jedalni...to je zopar jedal, ktore sa im daria ;)
hubata
zaujímavé: aj ja cítim tú "vôňu" družiny keď sme mali ryžový nákyp alebo žemľovku. Niekto sa smeje, ale mne chutil v školskej družine aj "BB puding" v miske, poliaty sirupom a ozdobený v prostriedku jednou čerešňou. A ešte som mala rada keď upekli filé s maslom a rascou, k tomu pyré a červenú cviklu. Dodnes to je pre mňa "MŇAM".
hubata
Ryžový nákyp na studeno (aby mali čo deti vynášať von): uvarí sa guľatá ryža v osolenom mlieku s hrebíčkom a celou škoricou. Keď je ryža uvarená a kaša dobre hustá pridá sa nastr. citr. kôra, cukor, vanilkový cukor. Nechá sa vychladnúť. Do vychladnutej sa zamieša ovocie aké len máme: čerešne, pokrájané zavárané jablká, marhule, hrušky, hrozienka alebo sa môže vhodiť sem-tam aj kúsok čokolády. Dá sa stuhnúť na plech do chladničky. Na studené môžme dať buď čokoládu, lekvár alebo uvaríme hustý vanilkový alebo čokoládový puding, alebo toto aj skombinujeme. Znovu dáme stuhnúť do chladničky, nakrájame a deti v horúcom lete už len vynášajú von.
mariaklara
Ja som práve včera robila po dlhšom čase ryžový nákyp ( alebo ryžový koch ). Napísaný už je, aj nafotený, problém je len v tom, že musím počkať na dcéru, aby to sem vložila.
janyky
dakujem vam, ja ked robim ryzovy nakyp, tak sa mi vacsinou rozpada, co som zle urobila, coho som dala malo
mariaklara
janyky, podľa mňa sa rozpadáva každý ešte teplý nákyp, ja robím nákyp aj žemľovku skoro ráno, aby vychladla, alebo večer k druhému dňu. Môžeme ju jesť prihriatu v mikrovlnke, alebo studenú ako zákusok.



 



TOPlist