Trendy:
Tradičné aj netradičné tipy pre vianočné pečenie

janaa, 17. decembra 2012     7 minút čítania

Iba máločo dokáže vykúzliť v našich domovoch atmosféru Vianoc viac, ako rozvoniavajúce domáce pečivo.



Tradícia vianočného pečenia je u nás veľmi silno zakorenená a domáce vianočné koláče a cukrovinky sa u nás zvyknú piecť asi v každej rodine. Overené a rokmi osvedčené rodinné recepty zdedené po babičkách sa dedia z generácie na generáciu. A navyše aj každý región má svoje variácie známych receptov ako aj vlastné špeciality a tradičné recepty.



Veď kto by nepoznal napríklad také medovníky, perníky, orechové rožteky alebo medvedie labky. Okrem tradičných vianočných cukroviniek, medovníkov a zákuskov sa zvyknú piecť aj rôzne koláče a záviny z kysnutého cesta. Asi najznámejší kysnutý vianočný koláč je určite štedrák, ktorý sa skladá z viacerých vrstiev kysnutého cesta a rôznych druhov náplní. Samostatnou kapitolou sú domáce vianočky, na ktoré sa viažu rôzne zvyky a povery. Kedysi sa napríklad verilo, že keď sa vianočka gazdinke nevydarí, bude smola v dome celý ďalší rok. V niektorých rodinách sa pečú ako jeden z chodov na štedrovečerný stôl aj bobaľky (pupáky) a neodmysliteľnou súčasťou slovenských Vianoc sú určite vianočné oblátky s medom a niekde aj s cesnakom.



Mnohí z nás v posledných rokoch pod vplyvom informácií o zdravej výžive modifikujú svoje staré rodinné recepty a upravujú ich tak, aby sa aspoň trochu priblížili zásadám zdravej výživy. Čo samozrejme vôbec nie je jednoduché, pretože tradičné slovenské vianočné cukrovinky sú plné cukru, tuku a bielej múky. Ak by ste chceli tento rok vyskúšať upiecť niečo nové, zaujímavé a aspoň trošku zdravšie, tu je zopár rád a nápadov. Tak napríklad časť bielej múky skúste nahradiť špaldovou alebo pšeničnou, prípadne ražnou celozrnnou múkou. Biela múka neobsahuje vlákninu, vitamíny ani minerály, ktoré sú vo vrchnej časti zrna a rozomletím sa úplne odstránia. Výborná náhrada obyčajnej bielej múky sú aj pomleté mandle, orechy, lieskovce alebo mak, či kokos. Záleží od konkrétneho receptu.



Ako inšpiráciu si môžete pozrieť napríklad tieto zaujímavé recepty na Celozrnné cukrovinky alebo Makové rožky alebo Makové kvietky alebo tieto Celozrnné zázvorové sušienky . A tiež tieto Celozrnné medovníky alebo Špaldové gaštanové rohlíčky vyzerajú výborne. Biely rafinovaný repný cukor môžete v niektorých receptoch sčasti nahradiť prírodnými sladidlami ako je napríklad med, jačmenný slad, javorový alebo pšeničný sirup, sirup z agáve alebo stévia. Tu je zopár zaujímavých receptov – napríklad toto Linecké so špaldovou múkou sladené agávovým sirupom alebo tieto Hrudky sladené stéviou a tiež odporúčam pozrieť si tieto Ražné medovníky sladené iba medom.



Džemy a marmelády sa dajú v niektorých receptoch nahradiť rozmixovaným čerstvým ovocím alebo aspoň domácim džemom. Kupované džemy a marmelády spravidla obsahujú príliš veľa cukru a konzervantov, hoci nás pekné farebné obaly lákajú na ovocie. Ak ste si v lete nestihli navariť zásoby domáceho džemu, ešte nič nie je stratené. Pozrite si napríklad tieto dva zaujímavé recepty, ktoré si môžete pripraviť ešte aj tesne pred Vianocami Vianočný džem 1 a Vianočný džem 2. Alebo skúste naplniť vianočné pečivo takýmto Lemon curdom alebo Pomarančovo-citrónovou nátierkou, ktoré stihnete urobiť aj na poslednú chvíľu.



Kandizované ovocie môžete v receptoch nahradiť nesírenými hrozienkami, sušenými marhuľami alebo slivkami. Pozrite si napríklad tieto zaujímavé Slivkovo rumové guľky so sušenými slivkami alebo túto Medovníkovú roládu so sušeným ovocím a tiež tieto Nepečené guľky so sušeným ovocím vyzerajú veľmi chutne. Klasický kypriaci prášok do pečiva obsahuje fosforečnany a veľa ľudí ho preto nechce používať. Skúste ho nahradiť vínnym kameňom alebo bio kypriacim práškom. Kúpite ich v bio-obchodoch alebo v obchodoch so zdravou výživou. Rastlinný tuk uvádzaný hlavne v starších receptoch môžete pokojne nahradiť obyčajným kravským maslom. Naopak, ak klasické maslo nemôžete, použite radšej nejaký kvalitný rastlinný tuk podľa vlastného uváženia. Napríklad tieto Mrkvovo-pomarančové košíčky sú s rastlinným tukom a úplne bez vajíčka.



Ak vám kravské mlieko spôsobuje zdravotné problémy, skúste ho nahradiť niektorým rastlinným mliekom. Napríklad ryžovým, sójovým, ovseným, pohankovým alebo kokosovým mliekom. Takisto aj namiesto smotany môžete použiť jej rastlinnú náhradu. V piškótových a kysnutých cestách môžete mlieko, alebo aspoň jeho časť pokojne nahradiť vodou, rozdiel ani nespoznáte. Mandľové mlieko si môžete urobiť aj doma podľa tohto výborného receptu a tu nájdete zase recept na veľmi zaujímavé Makové mlieko. Ako inšpiráciu si môžete pozrieť tento krásny recept na Tartaletky s kokosovým mliekom.
No a ak máte predsa len radšej klasické recepty a chcete pre svoju rodinu upiecť na vianočný stôl aj nejaké iné pochúťky, ako zvyknete piecť každý rok, skúste sa tiež inšpirovať na našej Vareche. Stačí si prejsť Vianočné recepty a nájdete tam veľa krásnych a chutných receptov na vyskúšanie.


Pekné a pokojné Vianoce Vám želá redakcia Varechy.

Foto: Shutterstock



Diskusia k článku

babidka
Dakujem za inspiraciu , urcite niektore z tychto receptov pouzijem . Posledne roky uz naozaj nepeciem vela a aj sa mi dari nahradzat napr.muku spaldovou a celozrnou mukou. Umele tuky som uplne nahradila maslom, cukor aspon ciastocne medom a najnovsie aj trstinovou melasou . Nastastie mam dost dzemov z naozaj kvalitneho lesneho aj domaceho ovocia. Tohto roku chcem skusit aj kolacik sladeny steviou , uvidime ci bude mat uspech :-)
evanaaa
Ďakujeme redakcii za pripomenutie, ani ja už nepoužívam bielu múku, ak , tak iba minimálne, a mnohé z tu spomenutých receptov mám vo svojej KK. Tiež pri tejto príležitosti želám celej redakcii krásne sviatky plné pohody, pokoja a radosti, veľa pekných darčekov a do Nového roku 2013 veľa tvorivej inšpirácie, úspechov osobných aj pracovných a to hlavné - veľa zdravia.!
bambuch
Pokoj,šťastie radosť aj nehu,nech Vám prinesie vianočný sen,Vaše želanie nájdete na vločkách snehu,nech šťastný je Váš ŠTEDRÝ DEŇ!Celej redakcií všetko len to naj...!!!ĎAKUJEME !!!
kuchticka
Nech su vase vianocne sviatky naplnene laskou, radostou a stastim.

Srdecne zelam vsetkym v redakcii VARECHA a taktiez
varechacom/varecackam co najkrajsie a pokojne sviatky. Vasa kuchticka.
jaroslava31
Vážená redakcia, nemôžem sa neozvať na vašu adresu i napriek tomu, že si Vašu prácu nesmierne vážim a pravidelne hľadám inšpiráciu na Vareche. Občas sa aj ohlásim svojou pripomienkou. Teraz ma však zamrzela Vaša poznámka ohľadne priemyselne vyrábaných džemov. Vyznám sa v tejto problematike preto si dovolím oponovať. Aj priemyselne vyrábané výrobky sú kvalitné a majú, aspoň tie slovenské džemy, keď je o nich reč, vysoký podiel ovocia a cukru musia mať toľko, čo im predpisuje legislatíva, ktorú bohužiaľ nerobia často ľudia, ktorí veci nie vždy rozumejú. Veľa gazdiniek používa prípravky 1:2 a pod. ktoré tiež obsahujú konzervačné látky a džemy sú robené doma. Priemyselne vyrábané džemy v skle sú sterilizované a sú bez chémie. Myslím, že práca vás novinárov by mala byť aj v podpore slovenského priemyslu, mali by ste nabádať ľudí kupovať kvalitné slovenské výrobky. Aj vlastná spotreba tu vyrobených výrobkov pomôže tejto krajine pohnúť sa dopredu. Vyspelé krajiny to tak robia automaticky.Prosím nezatracujte priemyselne vyrábané výrobky, veď nemôžeme si všetci chovať doma kravu na mlieko, sliepky na ..., všetci sme odkázaní na potravinársky priemysel i keď mnohé veci si radi pripravíme podľa možností doma aj podľa receptov priateľov z varechy.
rajnica
VIANOČNÉ ŽELANIE

Na šnúre času urobíme ďalší uzlík.
Tento rok to má už spočítané.
Prinesie Nový zdravie, dobro, krásu?
Nechcime hŕby darčekov, ani lukulské hody,
radšej nežnú radosť, láskyplný sen.
Pre súženia, pohromy bezpečné hromozvody,
a človek nech slobodný a spokojný je.
Nie more šťastia, ničôt hromadu,
v ktorých sa spokojnosť utopí ľahko,
radšej priateľov a dobrú náladu,
aby nám bolo teplo, a nie chladno
taubi49
Radostné a veselé Vianoce všetkým.

a co sa tyka tych nahrad surovin, ja ostavam pro klasike. podla mna to az take skodlive nie je ale urcire je to chutnejsie.
eliz
Krásne sviatky redakcii a všetkým varecháčom pokoja a radosti, veľa darčekov a do Nového roka 2013 veľa úspechov osobných aj pracovných a to hlavné - veľa zdravia, lásky a porozumenia.
P.S. páčia sa mi hlavne vegetariánake a vegánske recepty zo zdravotných dôvodov sme museli meniť.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Nepečiem 25 druhov, stačia aj 4, ale zostávam stále pri klasike. Pekné Vianoce všetkým.






 



TOPlist