Bezlepková torta
Bezlepková torta

Roládová torta bez lepku s ovocím

novalim - fotkanovalim, 18. mája 2024. Komerčný recept.
Roládová torta bez lepku s ovocím
Foto: novalim

Je to torta či megaroláda? Je to roládová torta a u nás, samozrejme, bez lepku. Niekedy je fajn byť v kuchyni trochu kreatívny, Zobraziť celý popisJe to torta či megaroláda? Je to roládová torta a u nás, samozrejme, bez lepku. Niekedy je fajn byť v kuchyni trochu kreatívny, vtedy sa môže zadariť nezvyčajný dezert, ktorý všetkých ohúri. Jeho základom je nadýchaná piškóta, ktorá v spojení s ľahkým mascarpone–šľahačkovým krémom a ovocím vytvorí dokonalú chuť jarného dezertu.
Zdroj: www.novalim.sk

8-10
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Na cesto:
120 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová)
5 ks
60 g
30 g
trochu (nastrúhaná)
Na krém:
500 g (alebo krémový tvaroh, alebo pol na pol)
100 ml
50 g
Na čučoriedkovú omáčku:
400 g (čerstvé alebo mrazené)
1-2 PL
50 g
Na ozdobu:
 čerstvé
 (lístky)




Postup

  1. 1

    V mise vyšľaháme žĺtky a práškový cukor do nadýchanej svetlej peny. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom do tuha. Potom obe zmesi veľmi jemne zmiešame. Snažíme sa udržať čo najviac nadýchaného objemu, ale je dôležité obe zložky poriadne zmiešať.

  2. 2

    Napokon pridáme v troch várkach Promix PK, ktorú preosievame na vaječnú zmes a potom ju gumenou varechou veľmi zľahka zapracujeme. Ideálne robíme veľké oblúky varechou tak, aby sme premiešali aj usadenú múku na dne misy.

  3. 3

    Pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme v tenkej vrstve. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C asi 15 minút. Hotové cesto je na dotyk mäkké a pružné. Vyberieme z rúry a ešte za horúca aj s papierom na pečenie zrolujeme do rolády (týmto predídeme tomu, aby sa roláda lámala). Takto zrolovanú necháme vychladnúť.

  4. 4

    Kým roláda chladne, pripravíme si krém tak, že všetky suroviny prešľaháme elektrickým mixérom do hladka. Na omáčku si dáme do hrnca čučoriedky s cukrom a necháme priviesť k varu. Stiahneme teplotu a varíme niekoľko minút do úplného zmäknutia ovocia. Nakoniec zahustíme kukuričným škrobom. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť.

  5. 5

    Vychladnuté cesto rozbalíme a plát natrieme najprv čučoriedkovou omáčkou a potom tvarohovým krémom. Natretý plát prekrojíme pozdĺž na 4-5 rovnako širokých pásov. Zrolujeme prvý a postavíme ho do stredu formy alebo tácky na tortu. Postupne napájame jeden za druhým aj ďalšie pásy natretého korpusu - takto nám vznikne roládová torta. Povrch torty ozdobíme ovocím, oblátkovými kvetmi a lístkami mäty.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia