Kuchyňa a vybavenie

Pomalý hrniec

dm - bez fotkydm, 19. januára 2019

Zdravím všetkých!
Viete mi poradiť (osobné skúsenosti), aký pomalý hrniec kúpiť? Prípadne prednosti vs. nedostatky. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Třeba to pomůže: z diskusií na Vareche:
r. 2010  varecha.pravda.sk/diskusie/pomaly-hrniec/859-forum.html...

r. 2011  varecha.pravda.sk/diskusie/pomaly-hrniec-varenie/1709-for...

r. 2014  varecha.pravda.sk/diskusie/pomaly-hrnec/5726-forum.html...

A tady je článek z netu:  www.chytryvyber.cz/nejlepsi-pomale-hrnce/?utm_source=sezna...

Ještě jeden:  clanky.vareni.cz/pomaly-hrnec-setri-nas-cas/...

Je dobré zvážit, zda a kolik peněz chci investovat. Základní funkce je /nejspíš/ plně dostačující a tak i levný model je dobrá cesta, když chceš pomalý hrnec koupit. Držím pěsti při výběru!
2x dm a nadia56
používateľ nemá avatar
dm
dm
Ďakujem. Hádam sa v tom nestratím...
1x haji
haji
@Dm (19.1.2019 12:49)
Dej si čas, nespěchej. Vždy kousek přečíst, pak oddech a pokračovat. Když vybírám pomocníka pro domácnost, čtu diskusie delší dobu. Je dobré si psát poznámky a vědět, co chci - kolik chci investovat a co od výrobku chci. Zkušenosti druhých jsou také vodivá nit. Naposledy jsem kupovala vysavač a byl to běh na delší trať. Vybrala jsem si dobře, bo teprve teď, s novým vysavačem, ráda vysávám! A to je co říct. Vybírala jsem pomocí Heureka.
Takže z Heureka pro elektrické hrnce:  elektricke-hrnce.heureka.cz
- jen je to souhrn všech elektrických hrnců - ale pomalý hrnec z toho jde lehce poznat.
kimlo
Mám ho už zopar rokov, predností má neúrekom, hlavne úspora času a energie, večer zapneš a ráno máš navarené, alebo opačne. Nedostatok som nezistil žiadny. Z môjho hľadiska a skúseností môžem len doporučiť.
kvakac
Mám ho tiež pár rokov. Som s ním veľmi spokojný. Netreba doň žiadnu masť, ani olej stačí len trochu podliať a robí sa všetko samo. Ideš do práce nastavíš a po príchode z nej máš hotový obed, alebo večeru. Ďalšia výhoda je, že mäso a prílohu robíš naraz v ňom. Pritom zelenina, alebo zemiaky vôbec nie sú rozvarené a mäso pekne mäkké. Tak isto sa dajú robiť aj rizota. Ja osobne som si kúpil Oravu. Tento hrniec nie len, že pomalý robí, ale má ešte funkcie - varič 2 stupne, rúra na pečenie , varenie v pare a ešte aj konfitovanie. Pritom stojí v Nay- ke 110 Eur. No zavisí od teba čo chceš robiť. Využívam ho veru často je to dobrý pomocník. Ja ho tiež môžem doporučiť. Receptov na pomalý hrniec je na nete veľa.
kucharka
Aj ja mam pomaly hrniec ( Crockpot ) a vyhody su vsetky tie, ktore sa tu uz spominaju. Ja osobne vidim len jednu nevyhodu... Moj plan bol pripravit si vsetko vecer, zapnut hrniec a rano sa zobudit a mat hotove jedlo. Problem bol, ze z kuchyne sa niesla vona do celeho domu ... a spat s vonou masa alebo zeleniny celu noc sa nikomu nepacilo, a to sme mali dvere na kuchyni zatvorene. Crockpot pouzivam velmi casto ale nie cez noc, tak ako som to mala v plane.
Pekny podvecer.
afataga
Kedysi som aj mala take nutkanie, ale vsetky, co su na trhu maju neprilnavy povrch, cize nejaka chemicka zmes vselicoho. Hladla som nerez, nenasla. Netuzim po tom, aby sa jedlo 8 hod. robilo v niecom, co moze uvolnovat toxicke latky. Ja to riesim v rure v skle, alebo nerez, alebo kvalitny smalt.
1x janger
používateľ nemá avatar
dm
dm
Fajn, ďakujem. Ale myslel som aj nejaké konkrétne výrobky. Čiže crockpot, a iné?
viera1
@Radost (19.1.2019 21:12)

Moja mama chcela nový hrniec a kúpila som jej v tescu značku go cook:spoločnosť Tesco spustila neuveriteľne kvalitnú novú škálu prístrojov na varenie za zlomok ceny, akou je spoločnosť Le Creuset.
Kolekcia "Go Cook" v supermarkete zahŕňa kastrólové hrnce a pekáče ,ten kastról (4,6l) má rok a je s ním maximálne spokojná .Z času na čas máva tesco 30% zľavu na hrnce (pôvodná cena 38€,v zľave cca 27€) tento:  www.familyfriendlyhq.ie/family-blog/move-over-le-creuset-tescos...
. Je to vyrobené v Číne,ale je zbytočné polemizovať o tom,či je ešte niečo,čo v Číne vyrobené nie je (to sa zo štítku nedozvieš) ,keďže aj renomované značky majú výrobu v Číne (oblečenie,domáce spotrebiče atď). Ostáva nám len dúfať,že naše orgány kontrolujú zdravotnú ne/závadnosť tovaru,ktorý sa tu predáva.
mirop
ja myslim, ze pomale hrnce sa raz pobiju o miesto na policke pre nepouzivane a prachomzapadajuce spotrebice s pekarnickou na chleba (budu chciet byt hned vedla fritaku :D). Osobne doporucujem dobry tazky liatinovy hrniec s pokrievkou, ja v nom robim skoro vsetko v rure a napriklad taka 13hodinova kacka je uplne fantasticka.
2010
@Mirop (20.1.2019 06:47)
Roky sme mali rozlietanu domacnost, kazdy mal ine pracovne hodiny. Na kazdeho cakalo teple jedlo bez prihrievania aj pre mladsieho syna co casto tahal vecerne, to je do druhej rano a nebudil nas s prihrievanim. Hrniec ma automaticku funkciu ako bain marie. Stale sa cudujem nad tym ako take daco lacne je schopne varit same 6 hodin, zeleninu s masom. Maso makucke a zelenina nerozvarena na kolomaz.
finczi
Čítajúc túto diskusiu sa musím priznať, že som ani nevedela, že existuje niečo také ako pomalý hrniec. Zase som o niečo ,,múdrejšia".
1x radost
afataga
@Kimlo (20.1.2019 11:17)

Suhlas, kazdy nech si vari v com chce, moj nazor nezmenim. Zabudol si na teoriu dutej Zeme :-), aj ked s tym Mesiacom je na dlhsiu debatu.
1x janger
afataga
@Radost (19.1.2019 21:12)

Ano, ten je super, robia ho v dvoch velkostiach, aj ovalny pekac. Ja mam ten vacsi, bezne pouzivam aj do rury.
1x radost
kucharka
Tieto materialy vylucuju skodlive ucinky ale iba pri vysokych teplotach, ktore v normalnej domacnosti nikdy nedosiahneme/nepouzivame. Alebo ak je povrch poskodeny. Zvycajne sa poskodi nespravnym zaobchadzanim ( povrch sa naduje, odlepi... ) a to napr.: ked pouzijeme pomocky z nespravneho materialu a povrch sa poskrabe, a niektore povrchy sa nemozu zacat umyvat v studenej vode, ak su este horuce... atd.

Mam jednu kamaratku, ktora sa velmi zdravo stravuje, pouziva iba prirodne materialy a jej brat jej hovori : Zuzka, ty ked budes mat 100 rokov, tak ta budu musiet odstrelit, lebo ty na nic nezomries... :-))))
haji
@Kucharka (20.1.2019 12:02)
I na Tv Varecha je k vidění poškozená nepřilnavá úprava hrnce. Ve videu určeném pro začátečníky je to zarážející skutečnost. A zvláště tyčovým mixerem jde napáchat hodně nevratných a nebezpečných změn. Člověk musí být opatrný a předcházet chybám, které hazardují s našim zdravím.
1x jerica
kimlo
@Mirop (20.1.2019 06:47)
Verím že keď ti prišla faktúra za elektriku po tom 13 hodinovom pečení, tak si si zatancoval jiggu... :-)
mirop
@Kimlo (20.1.2019 20:50)

ziadny vykyv v spotrebe ci platbe som nezaznamenal :D
haji
Určitě je lepší takový pomalý hrnec, který má keramickou nádobu. Ta má povrchovou glazuru. Ne nástřik nepřilnavé hmoty na kov, či slitinu. Ten nástřik mají jistě CrocPot - ty nejdražší verze. Uvádí sice nerez, ale ten je zvenku. Nádoba uvnitř /tedy to, co přijde do styku s potravinou/ nástřik má. Chce to projít :  www.bionaire.cz/shop/index.php?a=zbozi&s=20&utm...

Také mám Bionaire CrocPot, tenkrát bylo na výběr jen ze dvou verzí. Teď je výběr větší.
petuska11
snad nenapišem bolbost, ale nebolo by lepšie pri vareni ubrat teplotu? A tym padom možeš mat hrniec akykolvek. Na všetko doma použivam multifunkčny hrniec a som s nim nadmieru spokojna
1x hubata
používateľ nemá avatar
dm
dm
Dakujem. Budem sa snazit dobre vybrat

haji
@Siisa (2.2.2019 14:03)
Vypadá dobře, jak velikost, tak cena. Nemá displej, ten není nutný. Je-li to možné, raději si vyberu spotřebič bez displeje. Jen další "hejble", které se rádo kazí. Ale někdy se tomu člověk nevyhne. Keramická nádoba - dobrá volba! Dobré recenze, určitě bych pod něj dala vhodnou nehořlavou podložku - bezpečnost nade vše.
Držím pěsti, milá @Siisa , ať jsi spokojená!
siisa
@Haji (2.2.2019 15:12)

Ďakujem ti @Haji za tvoj názor. Tiež to tak vidím. Tento sa mi celkom pozdáva. Ale nechám si poradiť.
kimlo
@Siisa (2.2.2019 14:03)
Mam presne ten istý len iná farba. Som s ním veľmi spokojný, pripájam ho cez spínacie hodiny takze nepotrebujem časovač s displejom.
siisa
@Kimlo (2.2.2019 17:37)

Ďakujem za odozvu. Mne sa tiež páči a keď ho máš vyskúšaný a si s ním spokojný, tak idem do toho. Nechcela som kupovať len tak mačku vo vreci. Vďaka .
mm007
Asi už neskoro, ale pridám svoju skúsenosť. Mám ten istý ako Kimlo, tiež len inej farby. Spokojnosť veľká, slúži dlhé roky. Najčastejšie ho využívam, keď potrebujem robiť v záhrade a hladná rodina čaká na jedlo. A k tým škodlivými povrchom pre afataga ... myslím, že ide o mylné pomenovanie materiálu v pôvodnom článku: "Sú vyrobené z rôznych druhov kovu, ktorý je potom ešte obalený do syntetických polymérov. Tie sú však mäkšie než kovy a vydržia zvyčajne kratšie ako 1 rok.
Opakované zohrievanie v nich potom urýchľuje koróziu a výskyt rýh."
Myslím, že ide o KOVOVÝ riad s KERAMICKYM POVRCHOM. To je celkom iná kategória.
Siisa, budeš určite spokojná, dobrý výber.
lusgo
Zdravím, ja som s pomalým hrncom veľmi spokojná. Krásne mäkké mäsko, super chuť a minimum práce okolo...treba ale dobre vybrať, tie lacné zvyknú pripaľovať, nevaria rovnomerne. Sledujte hlavne príkon, teda, ak chcete fakt aj ušetriť. Také značky ako Crockpot, Klarstein majú v ponuke fakt vydarené kúsky. Pre inšpiráciu  www.rankito.sk/najlepsie-pomale-hrnce/...
siisa
@Mm007 (10.2.2019 08:42)

Ďakujem veľmi pekne, som rada, že sa o ňom dozviem viac od tých čo už s ním majú skúsenosti, lebo v obchode predajú hocičo. Objektívne neporadia. Vďaka ;)
siisa
@Kimlo (10.2.2019 17:08)

Woooow, vyzerá to fantasticky ! Už sa naň teším. Ešte by som chcela vedieť, či tá nádoba vo vnútri je celokeramická, alebo má iba keramický povrch. Lebo v ponuke píšu, že je ťažká a keramická. Ďakujem za rady a krásnu foto .
kimlo
@Siisa (10.2.2019 18:37)
Odfotil som ju pre Teba, je celokeramicka, glazovaná, a váži okolo 2,2kg.



2x haji a siisa
kimlo
@Siisa (10.2.2019 18:37)
Dá sa v nej piecť aj v rúre ale to som ešte neskúšal.
siisa
@Kimlo (10.2.2019 19:06)

To sa mi páči ak je celokeramická. Ďakujem veľmi pekne za rady aj za foto. Teraz viem, že to bude dobrá investícia.
petuska11
doma ouživam iba hrnce značky Tescoma, použivam ich už niekolko rokov po sebe a som s nimi spokojna. Uprimne ani neviem, čo sa v takom pomalom hrnci vari
používateľ nemá avatar
dm
dm
No, už len vybrať medzi Klarstein a Bionaire...
mijaita
Pomalim v troube na 70°C klidne celou noc a netreba mi hrnec. Koleno, svickova, gulas, vsechno.
kvakac
@Kimlo (10.2.2019 17:08)

Nebuď lakomec podel sa snami o recept, stehno z jeleňa. Vyzerá to užasne. Aj ten paprikáš s králika. Dávaš to naraz všetko do hrnca, alebo základ urobíš najskôr zvlášť?
1x haji
nadia56
okrem hlbokeho 6 litroveho pomaleho hrnca v nasej domacnosti si nasiel miesto aj tento plochy pomaly hrniec, vyuzivame ho na pripravu roznych druhov masa, plnenej papriky, fasirok, ryb ale aj na pecenie kolacov ☺




nadia56
@Lenuckaaa (17.2.2019 08:37)

ano, mas pravdu, je to fotografia plocheho PH z internetu, je tam este cela skala inych pomalych hrncov, keby si nahodou niekto chcel pozriet a vybrat si aj iny typ, a na obrazku je moj nalozeny plochy PH s morcacimi stehnami pripraveny na varenie ☺




afataga
@Dm (17.2.2019 13:06)

V ziadnom pripade ti nechcem kazit radost z novej hracky, len mi vysvetli: budes chciet varit napr. gulas, vsetko do toho hrnca iba nahadzes, alebo si urobis zaklad v inom hrnci a potom to das do pomaleho? Lebo zaspinis dalsi hrniec, nevidim v tom zmysel.
používateľ nemá avatar
dm
dm
Guláš určite nie, ten je moja srdcovka a ten robím najradšej na prírodnom ohni. Skôr jedlá typu stew. Ale uvidím, budem skúšať.
1x kvakac
anikahl18
“Stew “ sa vari ako guláš ...chuť gulášu je ešte lepšia ak už nie rovnaká v pomalom variči @Dm (17.2.2019 18:52)

45678
@Nadia56 (17.2.2019 03:33)

Ten má krásny dizajn,kde sa dá taký kúpiť prosím Ťa? Ja som práve kúpila Concept multifunkčný,ale vymenila by som :-)
nadia56
@45678 (18.4.2019 14:54)

plochy PH som nekupila na slovensku, popozeraj na internete, mozno by mohol byt nejaky dovozca tohoto vyborneho kuchynskeho pomocnika,
prajem ti prijemne velkonocne sviatky ☺
1x 45678
45678
@Nadia56 (20.4.2019 10:57)

Prepáč,že až teraz reagujem, ďakujem za Tvoju reakciu:-)) uf! Poprezerala som kade tade, nenašla som,kúpila si v EU alebo za veľkou mlákou?.?ak teda môžem poprosiť, príjemný deň:-)
nadia56
@45678 (12.5.2019 19:38)

plochy pomaly hrniec som kupila v costco canada asi pred styrmi rokmi, ci ho predavaju aj v EU neviem ti povedat, ak by sa ti hrniec podarilo niekde kupit , myslim, ze budes s nim spokojna, ja v nom varim velmi rada
zelam ti vela stastia ☺