Rôzne

Čo dnes varíte? Júl 2023

kucharka - fotkakucharka, 1. júla 2023

Diskusia k téme

stefanm
@kukulienka71 (3.7.2023 12:11)

...toto sa mi páči...to si musím zapamätať!!

... keď chcem minúť starší "chlieb" urobím si "zemiaky"🙂

...ja som mal dnes v kuchyni voľno...dojedame od soboty a nedele
...v kuchyni som si iba trochu upratal šufliky a skrinku s potravinami
1x zolik
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Cez víkend som uvarila z morčacieho krídla polievku a dnes z mäsa z krídla bolo rizoto, s pridaním šampiňónov a kukurice. S uhorkovým šalátom. Aby mäso nebolo suché, včera som ho nakrájala a naložila do jogurtu, oleja a korenín, ktoré máme radi.
1x zolik
kukulienka71
@stefanm (3.7.2023 13:06) nehovor mi, že potrebuješ vysvetliť😃chcela som uvariť niečo, k čomu je aj starší chlieb( opečený na hrianku) dobrá príloha a v čom sú aj zemiaky.

sovka62
Dnes nic, dojedali sme hlivu so zeleninou na smotane. Az pred chvilou som spravila salat Coleslaw, do zajtra sa rozlezi a bude ku kuracim stehnam vyprazanym v rure.
kimlo
@sovka62 (3.7.2023 20:49)
Ako vyprážaš kura v rúre? Ja som to skúšal s karfiolom, síce sa to dalo zjesť ale klasicky vyprážaný mi chutí viac...
stefanm
...u nás dnes:
Zemiaková s párkou
Kuracie s kelom, cestovina, kompót

Poznámka:...malo byť aj na zajtra ale pre veľký záujem (keď som zverejnil foto na Messenger, v skupine najbližšej rodiny, odrazu všetci majú cestu okolo a, že sa zastavia... ešteže syn je ďaleko 400km!) určite budem musieť variť zajtra inú "lakocinku"!!😄


sovka62
@kimlo (4.7.2023 06:52)

Plech vysteliem papierom na pecenie a papier natriem trochou oleja. Kurca musi byt s kostou, skusala som vykostene prsia i stehna, nebolo to ono. Stehna som rozdelila v klbe, spodne som v strede narezala ku kosti. Sol a klasicky trojobal, poukladat na plech, pokvapat olejom a piect pri 180°C cca 40 minut. Su ovela stavnatejsie ako klasika, dokonca aj prsia.
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
@kimlo (4.7.2023 06:52)

Všetko sa dá vyprážať v rúre, ale klasické vyprážanie to nenahradí.
sovka62
@dr (4.7.2023 19:05)

Nuz, ako komu, pre mna je to kurca s kosťou vyprazene v rure chutnejsie ako klasika. Zatial ho chvalil kazdy, kto ochutnal.
1x kuko95
bugout
Hádajte čo som zasa varil... 😂😂 Aby som sa nespreneveril týždňom Japonskej kuchyne, nerobil som Sečuanskú verziu ako posledne roky, ale skúsil som prvý krát japonskú. Je tiež veľmi dobrá. Nám doma chutí keď je trochu viac omáčky tak ho tak aj pripravujem. Japonská verzia je menej pikantná a s chuťovým profilom od Misa a nie hovädzieho vývaru. A k vyprážaniu. V rúre to skrátka nie je vyprážanie a nikdy to nebude tak dobré ako vyprážané. V žiadnom prípade nehovorím, že zlé. Skrátka iné, je to pečenie a nie vyprážanie. "Vyprážanie" v rúre je ako nealkoholické pivo, víno, borovička 😂


mijaita
@bugout (5.7.2023 17:02)

Nevim co básník uvařil, vypadá to opet jako tofu s nejakym mletym masem?
bugout
@mijaita (5.7.2023 17:27)
Áno mapo tofu. Mám pocit, že ho sem dávam tak raz za týždeň 😂 ale ako som písal, tento krát to je japonská alternatíva.
mijaita
@bugout (5.7.2023 18:05)

Diky, tady se nechytam. Ale ja si pockam a zatim budu varit jenom osvedcene, ty asijske, masové!!
stefanm
@mijaita (5.7.2023 18:53)

... práve naopak
...trochu plnky som mal v mrazničke a v pivnici domáci paprikovy pretlak s fazuľou, takže som len orestoval nakrájané nožičky s naplnenými hlavičkami, pridal pretlak, vývar, krátko povaril a mierne dochutil...k tomu dva-tri uvarené, omastene zemiaky a hotovo

... väčší problém mám dnes..."Leť myšlienka na krídlach zaltých"... (alebo tak nejako) začína Solerovo libreto k najznámejšej opere Verdiho, ale mne dnes nejak"neprilieta "!...asi budú zase halušky 😄
... úspešný deň prajem
kucharka
Na balkónové posedenie s pivečkom bolo bravč.mleté mäso na thajský spôsob podávané v šalátových listoch… tiež to malo "chrumkavý" úspech.

Dnes bude asi len nejaká rýchlovka, pravdepodobne cestovina …


mijaita
@kucharka (6.7.2023 10:03)

Výborné jídlo, nadherná prezentace, škoda té "posypky" :-) A to kazí nejen tu fotku!! :-)
stefanm
@stefanm (6.7.2023 08:07)

...tak veru ...boli halušky, a nakoniec aj "myšlienka priletela"...obohatil som ich o zemiakové, fajne nacesnakovane placky... všetko so všetkým pasovalo a nakoniec to bol, ako sa za onoho času hovorilo..."success" (sukces=úspech)!!🙂


mijaita
@stefanm (6.7.2023 13:07)

Ano, haluskyyy! Vzdyt uz tak dlouho nebyly a cesta na Slovensko v nedohlednu :) Musim probehnout mrazakem, snad bude brynza?
mijaita
@bugout (5.7.2023 21:29)

Ale ja bych to i rada ochutnala, ale neni kde. Varit to nebudu.
bugout
@mijaita (6.7.2023 17:52)
Ak sa nemýlim žiješ v Prahe tak nazri sem...
 restaurantguru.com/mapo-tofu-Prague-m8913...


Ja som jedol mapo v reštaurácii raz vtedy som zistil, aký veľký rozdiel je v hodvábnom tofu a bežnom čo sa u nás predáva.... A moja manželka zhodnotila, že jedlá, ktoré robím doma nemôžeme jesť niekde v podniku lebo ja ich robím skrátka lepšie 😂😂 chce to síce čas ale je to tak. Ak sa nebavíme o niečom špecifickom, tak ak človek doma neuvari lepšie ako v reštike nech to nerobí 😂
mijaita
@bugout (7.7.2023 09:38)

Naprosto souhlasim, sama radsi nikde takova jidla nejim, ma to ale svoje ALE. Ty, ja, treba vime, jak to ma chutnat a kdyz ne, varime podle rc, ktery by mohl být totozny. Psala jsem tady, moza i tobe, o restauraci, která se tváří jako čínská, ale je to doslova katastrofs. A lide tam chodí a jedí to. Neznají, jak to má chutnat!! Kdyz jsem doma delala čínské pohoštění pro ty, kteří byli a v Číně a Čínu mnoho let znají. pochválili, že chutově totožná. Ano, mám na ně suroviny, správné recepty, chutná mi to a ráda to vařím, stejně jako ty. Doufám a přeju si, abych je mohla sama v Číně ochutnat!!
Na tofu bych musela jít s někým kdo ho rád, abych mohla napred jen ochutnat. Take jsem si nedala v Ekvadoru morče na grilu, kdyz neslo jen ochutnat!! :-)
1x bugout
bugout
@mijaita (7.7.2023 11:25)

To ma teší. Je to výborná rýchlovka a obzvlášť pre kôprožrútov... Viem si k tomu predstaviť aj zemiakovú kašu..... Začína to vidieť na nedeľu 😂
stefanm
U nás dnes:
...bezvaječne cestoviny "rigati" v syrovej omáčke so šunkou

...len tak, mimochodom...porucha na umývačke riadu...ani som netušil ako sme si od normálneho umývania riadu odvykli!


mijaita
Žádné velké vaření. Včera naložené, rychle osmažené kuřecí stripsy (marináda hodně kmínu, majoránka škrob, pepř, sůl......) a srdíčko salátové, křehoučké, chlazené, osvěžující.


farbuska
@stefanm (8.7.2023 14:05)

Dobrú chuť! Áno, už @kimlo ma navnadil a teraz sa tá návnada znásobila. :) Dobrá bude z novej letnej kapusty a k tomu voňavá šťavnatá fašíročka.
1x kimlo
kimlo
@farbuska (8.7.2023 14:13)
Neváhaj, tiež som robil z novej kapusty, výborná vec, ešte mi ostalo tak bude k nej staročeská krkovička na čiernom pive s knedľou. Ale ta kapusta sa dá jesť len tak s lyžicou … lahôdka 😋
kukulienka71
@stefanm (8.7.2023 14:05)

Ja som ťa skoro aj predbehla, vo štvrtok. Ale ešte stále máme sudovú, tak som robila z nej plnenú kapustu. Príde na rad aj paradajková, ešte mi ostalo mleté máso a mám dve hlávky mladej kapusty, už sa teším.
kimlo
@mijaita (8.7.2023 14:42)
Ja mám SL kartu na CZ, slovenské stanice nesledujem. 😉
mijaita
@kimlo (8.7.2023 15:17)

Já občas neco na JOJ family najdu. Neco mam i zalozeneho. Nemam kartu, jsem na kabelu a nic neplatim. Staci co mi daj za bezny poplatek. Bezva, tak muzem diskutovat Cinu na jazyku :-)
1x kimlo
mijaita
@kukulienka71 (8.7.2023 14:44)

Myslim, ze uz jsem to podle tebe delala, ale je toho moc a dalsi nove a uz jsem zapomnela. A tak hura, behem par dni jdu na ne, dííík!
mijaita
@kukulienka71 (11.7.2023 08:12)

Myslis tu okurku? Kila nakladacek konzumuju, tohle jsou se zakysanou smetanou bylinkovou.
kucharka
Len taká rýchlovka - cestoviny s paradajkou, slaninou a špargľou.
A k tomu kopec šalátu. Na trhu je teraz toľko ovocia a zeleniny, stoly sa prehýbajú, tak to musíme využiť … nazbierať vitamíny na zimu :-)


chemik
@kimlo (4.7.2023 06:52)

Já v troubě s horkovzduchem přednostně smažím zejména karbanátky (masové, kapustové, sýrové) na podloženém dobře naolejovaném pečicím papíře a olejem pokapané i navrchu. Zpočátku přikryté obráceným druhým plechem a po odkrytí dopékám do barvy. Trvá to poněkud déle než smažení na pánvi, ale chuť mi vyhovuje a trocha nepřipálené vypečené šťávy se hodí . Obalovaný květák je lepší dělat v troubě na děrovaném plechu stejně jako hranolky a použít olej ve spreji.
1x kimlo
afataga
Nevarila som ja, kamarat doniesol na chatu sous vide kare z daniela a zo srnca, tam to dorobila na panvici a jeho zena k tomu urobila zapekane zemiaky s cuketou, mnam.


kuko95
Krkovička naložena v chilli oleji a kus bôčika ...už sa blbo foti slniečko krásne svieti 😁
stefanm
...u nás dnes:

Cuketove krokety, opekany zemiak a uhorková omáčka 😋

Poznámka:... omáčka sa svojím zložením použitých surovín veľmi priblížila k populárnemu dessingu "Tzatziki"...ja som si ju decentne vychutnával a zabával sa pri pohľade na manželku, ktorá ju hltala s, od blaha, privretymi očami, až jej stekala z kútikov úst na bradu... dá sa lepšie prejaviť, že vám niečo veľmi chutí?!?🙂😋


mijaita
@stefanm (12.7.2023 12:28)

chuťová extaze, která mi evokuje jednoho, dávno zemřelého známého. On velmi špatně vyslovoval R a přesto si v něm liboval. Jednou nám líčil, jak dělal Zdenek Troška řízky naruby a končil slovy "a pak už jen chrrrrocht, chrrrocht, chrrrocht ." Tvoje pani to vyjádřila také po svém. Já bych ochala! :-) A ochat budu, ale musím si to holt udělat sama. Cuketovo okurkový žrout jsem hlavně já.
stefanm
... dnes:
Paprikáš s domácimi nokerlami 😋... (len veľmi jemne pikant, lebo dnes u nás "prázdninuje" mladšia vnučka (6) a bude do večera)

Pribeh:... keď som sa ráno informoval u manželky, že"aký mám! na dnes program a do koľkej si môžem poleňošiť v v pelešku", bolo mi povolené do deviatej, s podmienkou, že nám do pol dvanástej pripravím jej obľúbený "môj!" paprikáš 🙂... úloha splnená 🙂

...info pre pani @mijaita ...jedol som v kľude, pohode a s úsmevom na tvári!!


mijaita
Ten je! Nase slecna zas miluje kure na paprice, ale nejradsi bez kurete :-)
mijaita
Kdyz najdete, jasne omylem, na parezu oschlou ale krasne velkou hlivu, seberete ji, doma namocite pres noc do vody, lehce a bez problemu ji pak ocistite, ostrym nozem nadrztkujete :-) a povaříte tak 30minut, máte o užasnou držtkovou polívku postaráno!
Byla luxusní, byla prostě michelinská!


stefanm
@mijaita (13.7.2023 12:56)

...no tak ja som mal v minulosti, tuším, dva pokusy o "akože držkovú polievku" z hlivy, ale neoslovilo ma to až s takým nadšením... možno preto, že ja som robil z kupovanéj hlivi z obchodného reťazca...ale ani vo všeobecnosti, nie som veľký prívrženec držkovej

... dnes už pred siedmou sme boli na trhu...bude "ovocná" večera 😋 (ale "letos" trhovníci riadne pritvrdili s cenami, všetko okolo 3€/kg!!)


stefanm
...a už je to tu!!!..."Čas tekvicový" to volám...tak som ho dnes zahájil prívarkom s čerstvým kôprom 😋

...hmmm... lahôdka 🙂



bugout
Losos v ponzu glazúre. Šalát z čerstvých mungo klíčkov, ryža a dva druhy tsukemono (japonské rýchle "pickles" neviem to celé korektne preložiť) uhorka a mrkva v miso


mijaita
Jen takova polivka z nejlepšího, moravského kmínu, lehce vytuněná mlaďoučkou cuketkou na kmínovém másle.


mijaita
@bugout (14.7.2023 16:02)

Tohle jídlo sice neni salek moji kavy, ale libi se mi, ze varis takova jidla. Ja je varim pro par lidi z meho okoli, ale podelit se o recept a koreni, fakt neni s kym! :-) Nevadi mi, uvatrit si to jen pro sebe!
Ta pickles si vyrabis? Ted jsem delala jedno okurkove se sezamem.
bugout
@mijaita (15.7.2023 12:13)

Ahoj, áno robím sám. Uhorkové bolo so sezamom (s piniami som nevidel ani neskúšal) a mrkvové bolo v zmesi misa... U nás ryby chutia na všetky spôsoby. Dnes bude ryža, niku miso (mleté mäso v miso omáčke), marinované vajíčko nejaká tá zelenina.... A na zajtra rozmýšľam nad niečím studeným je otrasne teplo a má byť horšie. Takže si nájdem nejaký "studený" recept
stefanm
... dnes:

Grilované mäso s rozmarínom, zemiakové pyré a špenát 😋

... rýchlo a chutne!!


stefanm
... dnes:
Ľahký vývar z tekvicovej dužiny so zeleninou a haluškami ochutený pár kvapkami maggi ochucovadla 😋... výborne mi "naladila" chute na klasický bravčový rezeň so zemiakmi a obyčajným uhorkovym šalátom




bugout
@mijaita (17.7.2023 23:45)

Raz som robil vývar z tekvicovej dužiny, keďže som niekde čítal, že je ako slepačí a bla, bla, bla.... Nie je. Neviem prečo, možno som urobil chybu, alebo zlá tekvica alebo neviem.... Viem len, že už som ho potom nerobil nikdy. Bola to len nasladlá čudná voda. Ale áno keď tam nakrajáš zeleninu povaríš, pridáš maggi tak to ide... Ale s akýmkoľvek vývarom to nemá nič spoločné. Príde mi to ako strata času robiť takýto vývar.
mijaita
@bugout (18.7.2023 08:02)

Par let nazad jsem to cetla o seminkach z vydlabane hokkaido. Ano, zkusila jsem a marne jsem hledala vubc nejakou dobrou chut? Asi to lide chvali aby se zavdecili tomu onomu, který takový nesmysl šíří. Jasne, kdyz k tomu vrazí celou slepici (Magdalena Dobromila Rettigova), pak to možné, dalo by seříct, jisté, je!
Tak uz i @Stefan to má za sebou :-)
1x bugout
bugout
@mijaita (18.7.2023 09:05)

Ako hovoríš. Raz som skúsil a stačí, chuť takmer žiadna a s dobrou nemá nič spoločné 😂 Apropo chleba s maslom a uhorkou mám veľmi rád a pravidelne jedávam. Aj, keď zväčša s bielym. Výborné sa tam hodí aj kôpor. Ale skúsim aj tmavé, ražný chlieb mám veľmi rád.
stefanm
... dnes:

Trhané pečené kuracie mäso, domáca zemiaková lokša, kapustovy šalát s mrkvou a uhorkou a decko červeného vína... lahodný súzvuk chutí (aspoň pre mňa!🙂)

Poznámka:
...kto niečo podobné skúsi a nebude mu na prvý krát chutiť má vždy dve možnosti:...alebo si povie "raz som skúsil, nechutilo stačilo, už nikdy viac"!...alebo hľadá v čom urobil chybu a nabudúce to bude lepšie


bugout
Nepoznám, pogooglim, ak ma zaujme vyskúšam 😂
bugout
To sú ryžové koláčiky? Videl som s nimi pár receptov a potom som ich pustil z hlavy.... Ale mám ich na zozname na kúpenie a skúšanie
bugout
@mijaita (18.7.2023 17:08)

To je všetko v poriadku. Ja napríklad s radosťou zjem akúkoľvek formu rybacich koláčikov... Od narutomaki cez kakamboko až po surimi... Ale tá tvoja foto ma dostala, lebo to neviem identifikovať a odhadujem, že ide o ryžový koláčik.
mijaita
@bugout (18.7.2023 19:22)

He, moje jedna kamaradka miluje ryby tak, ze i ty smradlave severske - ryby. Ono je jedna vec, to je chut a druha, a to je muj pripad, ze to snim a telo mi dava silne najevo, ze rybu nechce. No ale, v rabokki nemusi byt kolacky z ryb. Ta moje je jen ramen viz (kdyby to nekoho zajimalo, tak v prekladu) Uvařte ramen. Když jsou rýžové trubky měkké a žvýkací, přidejte ramen a vařte.
Nahoře a podávejte! Vše podávejte přelité jarní cibulkou a možná vařeným vejcem

Udělejte polévku. Otevřete balíček instantního koření a přidejte jej do hrnce se 2 šálky vody a přiveďte k varu.
Připravte si „rýžové koláčky“. Lehce namočte kousek rýžového papíru do teplé vody a pevně srolujte. Nakrájejte ho na 2-3 palcové kousky. Opakujte s dalším kouskem rýžového papíru.
Uvařte nudle. Do polévky přidejte nudle a 2 minuty povařte. Přidejte své domácí rýžové koláčky a vařte ještě 1 minutu.
Moc mi chutna!
kuko95
kuracinka a pod tým zemiaky ...mäso pustilo dosť tuku keď bolo s kožou a zemiaky boli výborné
stefanm
U nás dnes:

Samozrejme tekvica!!!...a k tomu trochu listového špenátu s cesnakom, pečená cvikla s rascou a "pestré" zemiaky (zemiak, mrkva, cuketa, pór a koriander)

Poznámka:
...pivo mi k tomuto nepasovalo!🙂


stefanm
@kuko95 (20.7.2023 11:05)

...tak toto, aj s tvojími dnešnými raňajkami, by sme mali aj s manželkou na celý týždeň!!!...to fakt dnes "zbodneš"?!?!😀
1x kuko95
mijaita
Mrazák vydal poklad a ten okamzite zrusil puvodni plány. Kotrc na kmínovém másle!
(kotrč kadeřavý. Sparassis crispa kučierka veľká).
Stacil k němu pouze troška brambor s jarní cibulkou.
Ano, drzková, nebo s vajíčkem také se dělá. Jenže to je tak skvělá houba a vzácna, že já jen na másle. A nedám, sama mám málo :-)


stefanm
...u nás dnes v kuchyni "pokoj zbraní", dojedame od včera
...tak sa tulam po svojich starých foto jedál a pobavilo ma ako som si "vyrobil" svoj prvý "gril" (máj. 2009!)
... otočil som vrchnák starodávnej remosky, ktorú som mal ešte po rodičoch a ešte nemala v strede sklenené okienko, vyložil zopár vrstvami alobalu, potrel olejom a "griloval" ražniči

...rad spomínam na časy, keď ma začínala baviť práca v kuchyni


mijaita
@kimlo (22.7.2023 16:14)

Smazenici moc nedelam a kdyz, tak vejce udelam bokem a pak je vmicham do hub. Doufam, ze letos zase budou!?
stefanm
... dnes:

Bravčové pliecko s cesnakom, vajco a domáce hranolky 😋

Perlička:
... keď som robil hranolky, roztvoril som celé okná v kuchyni a kým som ich dokončil manželka okná umyla...motala sa mi v mojom pracovnom "teritóriu", ale vydržal som to a nevstúpil do sporu!!😀


zolik
@kimlo (23.7.2023 16:54)
😂 Ten šmyklavý erteplový bol, ale spráskali sme ho s fašírkama. V špajze ostala enem ryža. Pozdravujem Ťa
afataga
@zolik (23.7.2023 14:56)

Ja som prvy krat jedla sniclu s ryzou na vychode a k tomu hroznovy kompot !!! Pre mna nevidana kombinacia, ale zjest sa to dalo, hlad je hlad :-).
stefanm
... dnes:
... jak na salaši 😀..pirohy so zemiakmi a halušky s bryndzou a s kapustou 😋😋

...ale už tak skoro pirohy nebudem robiť...bolel má chrbát aj nohy (a to som urobil len asi dvanásť, nie jak niekedy, keď boli ešte doma deti aj 40, 50!)... skúšal som aj posediačky ale nešlo mi to ☹️


bugout
Ak niekomu náhodou chybám tak som na výlete/dovolenke v Litve, takže nevarím. Jem prevažne litovské Jedlo na striedačku s gruzínskym. Včera som mal výbornú Gruzínsku fazuľovú polievku a k nej podľa odporúčania ich kvasenú zeleninu a chleba.... A potom chinkali plnené bravčové/hovädzie. Skoro som praskol 😂 a moju milovanú estragónovu limonádu. Je príšerne, že keby som si ju chcel v Čechách alebo na Slovensku zohnať tak fľaška ma stojí viac ako tu v reštaurácii...


mijaita
@bugout (25.7.2023 07:40)

Prima vylet, po vlastni ose nebo CK? Posbirej chute a rc a sem s nima a krasnou dovcu si doprej! Máv :-)
bugout
@mijaita (25.7.2023 08:22)
Po vlastnej línii. S CK sme raz boli na poznávačke Rumunsko Moldavsko a bolo to náš najhorší zážitok a povedali sme si takéto niečo nikdy viac 😂😂 prešli sme vtedy síce veľa ale na nič nebol poriadne čas. Ani sa v kľude najesť.... Niečo strašné.
mijaita
@bugout (25.7.2023 08:59)

To je co toto?
S CK jsem byla za roky jen kde to jinak neslo, ale byly to cesty narocne, treba rafty v Kostarice (jedna z top cest) a kdysi kratky do Barcelony, zazitek sileny, nejak jak pises. Pak bylo treba si Barc uzit samostatne. Ted davam intenzivne doporadku koleno, cesta na Akvodach (Jordansko, Cina...) prede mnou :-)
bugout
@mijaita (25.7.2023 09:45)

Šaltibarščiai, v podstate ako poľský chlodnik. Studená cviklová polievka... A v pozadí ražný kvas. Výborný s jemnou chuťou rasce v pozadí. Uuu Jordánsko aj Čína sú aj, na mojom zozname... (chvíľku mi trvalo kým som v mojom harddisku identifikoval "akvodach" 😂😂)
stefanm
@mijaita (25.7.2023 08:26)

...ja mám až tri, ale nepoužívam...mne potom pripadajú ako tie mrazené z obchodu!...ja som, jak si raz humorne napísala, "konzerva"... radšej si to, hoci s utrpením, odstojim🙂


stefanm
@bugout (25.7.2023 10:48)

...ja mám harddisk s menšou kapacitou, mne sa výraz "Akvodach" v príspevku od pani @mijaita , identifikovať nepodarilo 🙂
stefanm
... dnes:
Len jednoducho, v tlakovom hrnci, v celku na slanine dusný kúsok bravčového stehna a zopár uvarených zemiakov...celkom stačilo a hlavne, že chutilo 😋


stefanm
@mijaita (25.7.2023 17:02)

... poznám, ale výrok "Akvodach" som tam nepostrehol...len výrok "expedícia"Apalucha"

...ale mne sa z tohoto diela aj tak najviac páči hláška: "Tady Orel. Dašenka jde celou dobu v bačkůrkach. Přepinam"!
mijaita
@stefanm (25.7.2023 20:01)
Dr. Horák "expedice ydykseb má idealní podmínky. Cesta na akvodach, je projeta" :-)
Krásný, laskavý humor.
stefanm
...dnes:
...z nedeľného hovädzieho vývaru som si odložil dva krásne, mäsité kúsky z chvosta... mäso som len orezal, ohrial na troche masti a premiešal s rozotrenym cesnakom a korením
...k tomu hrsť opečenej kapusty na karameli a v masle ohriate zemiaky na pare a "lahôdka" je hotová


stefanm
@kimlo (28.7.2023 08:15)

... keď u nás zavanie vetrík od západu cítim omamnu vôňu pražiacich sa čerstvých chrumkavých "škvariek" 🙂😋😋
kimlo
@stefanm (28.7.2023 08:54)

Mám kuchynské okno na východ takže čakaj oškvarkový okluzivní front… 😋
mijaita
@stefanm (28.7.2023 13:16) @kimlo

Snad nejluxusnejší škvrky jsem jedla na jarmoku v Bošanoch. Ještě byly vlažné, pán ve stánku je měl v obrovské nádobě, vonělo to až do nebe a i když jsem si jich koupila dost, bylo jich málo!! Vzpomínka z roku 2019. Vedle u stánku byla paní, měla burčák a ochutnávky, divila se, ze umim tak dobre cesky, kde pry jsem se tak dobre naucila :-)




mijaita
Cestou necestou, ale cestou dlouhou, lesama a zatáčkama a co na kraji lesa nevidim, nez dva velke, bilé klobouky žampionu!! Jen jsem popojela, zabrzdila a dobehla ke krasnym, tvrdym, bělavým dvoum žampionum! To byl dnes obed! Okurkový salát A stouchaná cuketa na másle. Houbová euforie :-)


stefanm
@mijaita (29.7.2023 12:44)

... pekné a určite aj chutné!... tá cuketa je uvarená?

Ja som mal dlhé roky pekné miesto na lúke pod lesom, ani nie dva kilometre od bloku, chodníčkom okolo rieky...v pekných oblukoch tam rástla pečiarka poľná, chuťovo výborná, korenista
...teraz tam "rastú" v rade betónové stĺpy čo držia most diaľnice čo presne tam vychádza z tunela
...ale občas mi kamaráti od piva prinesú, lebo vedia, že manželka to miluje

Poznámka:... prosím, nabudúce, keď budeš šoférovať v zákrutách okolo lesa, divaj sa na cestu!!!... chýbala by si tu 🙂
1x kimlo
mijaita
@stefanm (29.7.2023 13:19)
Cuketa pokrajena hala i bala, orest chvilku na masle, lehce zalita pul salkem vody, podusena 15 min a pak rozmackana trochu stouchadlem na brambory.
Zampiony svitily vic nez muj reflektor, nedaly se prehlednout a krome toho, i v lese hledam houby spis na dalku, abych ty na dohled, poslapala :-) Z auta se hledaj skvele!
Horsi byla kamoska, kterou neslo zastavit ani cervenou baterkou a stale me seznamovala se sagou jeji rodiny a pribuznych. A ja si uzivala krasnou cestu. Poněkud náročné :-)

Diky za milý kompliment :-)
1x kimlo
kimlo
@stefanm (29.7.2023 12:23)

Paráda, už som dlho nerobil, a to mám zdroj na pravú ovciu bryndzu. Stretávam stádo na paši pri rannom výbehu. ( mojom 🙂).
mijaita
@stefanm (29.7.2023 12:23)

Zasadni problem mám!! Bud mám škvarky, nebo bryndzu. V trznici je slov kramek, bryndza vyborna. Stanek s farm uzeninama nabizi jen nedobre skvarky. Kdyz koupim jinde dobre, sezeru je. Tak a ted jak to udelat. Opacne to funguje take. Stado ovci kolem Vltavy nevidno, ale to netreba, ke zdroji autem cca 5 minut. Musim se asi víc snažit :-) Ale uz zraju diky tady tem vasim fotkam!
kimlo
@mijaita (29.7.2023 18:33)

No zatiaľ nie, to poľovníci k posedom vyjazdili, ale cez zimu je to parada pokial tam v snehu niesu koľaje… 🙂
zolik
Dnes som nevarila. Vydali sme sa na výlet na južnú Moravu. Neďaleko Hodonína je zámok Milotice. Pekne zrenovovaný menší zámok s útulným nádvorím v ktorom sa nachádza aj chutná a veľmi dobrá kaviareň. V nej sme si dali po hodinovej prehliadke reprezentačných priestorov kávu a zákusok. Zámok obklopujú fakt nádherné záhrady a rozsiahly park. V areáli parku je aj zámocké záhradníctvo. A to sa naozaj oplatí navštíviť. Majú výborný sortiment a veľmi prijateľné ceny.
Ešte musím napísať, že som bola veľmi milo prekvapená ústretovosťou, ochotou a milou komunikáciou so všetkými ktorých sme stretli. Či to bol personál zámku, obsluha alebo domáci.


tomeska
@mijaita (29.7.2023 18:32)
Škvarky na halušky se dělají doma. Koupíš kus uzeného špeku,nakrájíš na kostičky 1-1,5 cm a dáš pomalu pražit. Je dobré přidat zkraje 1 až 2 PL olej, pražit do svetle hně
da a vypnout. oni ještě dojdou a jsou křupavé. Halušky potřebují taky pomastit, jak je vybereš z vody , aby se moc nelepily. No a zásadně je neproplachuji,
A ještě jeden postřeh. Na škvaření se nehodí špek z mangalice. to ty škvařečky abys hledala lupou, jen samý tuk, moje zkušenost.
No a zásadní problém máš, jestli nemáš staré brambory. Z nových se moc nedaří, - málo škrobu.Tak dobrou chutˇ'
mijaita
@tomeska (29.7.2023 23:49)

Hezké psaní o haluškach, ráda jsem si precetla!!
Ucily me halušky pred dost rokama dámy v bazenu v Lúčkách, staly jsme ve vodě a povídaly. Vždycky si na ně vzpomenu! Vlastně jako děláš ty, už i já. U mě buď jen čisté škvarky ze sadla, nebo ten uzený špek. Ten používím ráda. Mam kousek do reznictví, kde mají vyborny, mekkoulinky a mám stále na mrazáku. Skvarky jako takove si radsi koupim, to se mi s tim delat nechce. Trochu brambor mám, tak uz se tesim jak se budu olizovat.
Mangalice mi ani trochu nechutná. Brrrr :-)

1x kimlo
bugout
@kimlo (30.7.2023 15:13)

Prosím ťa ako to s kvasakmi funguje? Keď sú vykvasené necháš ich v tom náleve v ktorom kvasili a tak dáš do chladničky? Alebo sterilizuješ, alebo ako?
bugout
A k môjmu jedlu.... Euro americká Čína s názvom chop suey. Ktorá má pôvod v japonskom Chūkadon čo je jedlo inšpirované čínskou kuchyňou. Doslovný preklad z japonštiny je čínska miska. Koho to zaujíma kategória jedál v japonskej kuchyni je "Chuka Ryori" sú to jedlá inšpirované čínskou kuchyňou. Kto sa pokúšal túto fast-food klasiku urobiť doma a nebol spokojný, mám jednu radu. Tajomstvo (odhliadnuc od teploty woku a s tým spojenou rýchlosťou prípravy) je vývar, ako som spomínal pri recepte na ramen, v ázijskej kuchyni je slepačí/kurací základný vývar bez koreňovej zeleniny len cibuľka a zázvor....


mijaita
@bugout (30.7.2023 16:52)

Vidíš a já vyvary zásadně jen ciste, nebo s cibulí. Zázvor jen tehdy, když se mi hodí. Chop suey me neoslovilo, myslím rc čínský.
kimlo
@bugout (30.7.2023 16:39)

Keď sú vykvasené, tak ich tak ako boli v pohári uzavreté len preložím do chladničky. Pretým som aj sterilizoval, ale po skúsenostiach z minulých rokov to netreba. Tieto sú otvorené akurát po roku, sú krásne chrumkavé a pikantné.
mijaita
@kimlo (30.7.2023 15:13)

Jednou jsem delala kvasaky a schovala do mrazaku, abych mela kys okurku kdyz je treba. Prosim, davas horky nalev na kvaseni a kolik soli? Porad, pomoz, udelam a necham pak v lednicce, libi se mi to, diky!!
mijaita
@kimlo (31.7.2023 10:50)

Diky, dnes plany nevysly, ale vysly plany neplanovane. Okurecky zitra budou,holky milovany :-)
1x kimlo
kimlo
@mijaita (31.7.2023 16:13)

Držím palce, hlavne nezabudni na kôpor a vinič. Chrenovy a visnovy list len v prípade že ho zozenies, ale obohatia to.
kimlo
@mijaita (31.7.2023 17:06)

Nemám odskúšané ale nemalo by vadiť. Hlavne dobre poumývať všetko, a zaliat nad obsah, ak sa po par dňoch objaví pleseň tak to je zle. Mliečne kvasenie musí byt dominantne.
bugout
@mijaita @kimlo čítal som takú radu, že keď je na vrchu pleseň treba skúsiť opatrne doliať nálev. Vrchná vrstva aj a plesňou pretečie von z fľaše.
kucharka
@zolik (29.7.2023 23:12)

Super.
Mne sa zdá, že keď boli deti malé, tak sme boli na zámku v Miloticiach a mohli sme sa prezliecť do kráľovských šiat a prechádzať sa po záhrade…. Veľmi sa im to páčilo :-)
Ešte to je možné?
kucharka
Len tak zhrniem pár jedál počas posledných dní, možno niekomu pomôžu - jeden už nevie, čo by varil :-)
Cuketové rizoto : posypané syrom a údeným čili.


kucharka
Dnes bol hamburger. S opečeným kozím syrom, opečenými paprikami, avokádom, horčicou, smotanou a sambal oleek-om … dobrota veliká.
Teraz "siestujeme"…. Máme plné bruchá a vonku je hic na odpadnutie …


kucharka
@kukulienka71 (1.8.2023 18:37)

Rada varím, aj celkovo rada robím všetko čo sa jedla týka : hlavne rada jem :-)

Varecháči, Čo dnes varíte? August, čaká sa schválenie….
zolik
@kucharka (1.8.2023 15:02)
Ahoj, áno, je to ten zámok. Keď sme tam boli, tak celé rodiny si vypožičali dobové kostýmy a špacírovali po zamockom parku, fotili sa. Najväčší zážitok a radosť mali malé slečny. Chlapci sa tvárili navýsosť otrávene v tých parochniach 😂