Varenie

Ako používate fazuľu?

alena45 - fotkaalena45, 28. októbra 2016

Koncom júna som zmiešala starú fazuľu, namočila, priam nakvasila, a vysiala do riadkov na zelené hnojenie. No počasie chcelo, že všetka fazuľa dozrela a tak mám cca 6 kíl očistenej miešanej fazule. Počas zimných večerov ju budem triediť, čo je fantasticky ukľudňujúca činnosť. Neverili by ste ! Priznám sa, že väčšinou varím len polievku, použijem dva - tri druhy fazule, ale už som aj zavárala malú bielu v rajčinovej omáčke, a kedysi som robievala chilli con carne. Tento rok som robila v kotlíku hovädzí guláš s fazuľou - bab gulyas. Tam som použila tú najväčšiu, ktorej sa hovorí bobovica, hoci to bôb nie je. Túto diskusiu som otvorila kvôli tomu, aby ste sa aj Vy vyjadrili, ktorú fazuľu na čo používate ?

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
obrázok sa veľmi nepodaril, ale je tam červená, čierna, strakatá, fialová fazuľa v prvom riadku a v druhom na tretej kôpke je tzv. mincovka. Tú som sadila prvýkrát, ovíjala ju okolo fazule, je veľmi pekná, len ešte neviem, ako bude chutiť.
rulik
ja väčšinou varím z nej polievku, občas prívarok. Dávnejšie som robil fazuľový šalát ako prílohu k jedlám, nie zložito-uvariť v kuchte, potom buchnúť na osmaženú cibuľu a podliať len minimom vody alebo vbývaru, korenie podľa chuti, šťavu väčšinou malo to jedlo k čomu sa podávala, niekedy to ani nebolo mäso
jamarlen
milá @alena45 , tú veľkú /jedno, akej farby/ používam na pyré ako prílohu, alebo ho potom pečiem na slano ako fašírku, paštétu, ale aj na sladko - mafíny, tortové korpusy, alebo ochutené ako gaštanové pyré…drobnejšiu na šaláty s majonézou, alebo aj bez….
fazuľu máš krásnu, moje dievky by sa s ňou tiež zahrali na popolušky:), alebo využili na lepenie mozajkových obrázkov….

radost
jajaj..fazuľová téma...
bôbovicu-švábku ju aj voláme-pestujeme-najradšej kyslá polievka z nej..keď ju varím-dám tam kožky z údenej slaniny-a časť uvarenej zjeme samotnú..len tak..
tiež robievam aj fazuľové lečo-teda lečo plus fazuľa..
drobnejšiu najradšej do zeleninových polievok na rôzny spôsob..
kedysi aj fašírky..plnku do koláčov..no už je to minulosť..
a mám bielu menšiu-palicovú-tú pestujem na struky..neviem ako sa volá,no strúčky sú dlhé okolo 20cm a veľké,široké,úžasné...
my už sortiment druhov jedál zužujeme..stačí nám základ..
veru..musím čoskoro uvariť..:-)
alena45
ďakujem za inšpiráciu, popri čítaní som si všimla, že som napísala, že mincovka sa ovíjala okolo fazule, samozrejme, že okolo kukurice.
Prívarok som nerobila už veeeeľa rokov, a fašírku alebo paštétu nikdy. No teraz, keď jej mám toľko, a ešte zo dve kilá minuloročnej, tak si musím nejaké recepty vyhľadať.
jozka2
Cervenu milujem pridat do zeleninovych salatov.Pri priprave fazulovych jedal sa madze nekladu ta sa da urobit na rozne sposoby a si stastna osoba,ze mas tolko fazule,ta nahradza maso v jedalnicku.Mozes urobit intoff,alebo aj polievku s kapustou a kuskom udeniny je tiez fantasticka.Velmi chutna je dobre uvarena s trochou stavy dobre vymiesana na kasu s vela cesnaku,alebo zasa s nadrobno nakrajanou cibulou.poliata dobrym olejom a citron stavou.Ochutena korenim a solou.Skus uvidis aka to je dobrota.Mam ju najradsej so zemiakmi v supke uvarenymi,alebo ako prilohu ci s kuskom chlebika.
Bielu fazulu robim na kyslo s udenym kolienkom a strakatu zasa s fliackami ako polievku.
kuchticka
@alenka - skoro ti zavidim- :) , Milujem fazulu akukolvek a mozem robit na rozne sposoby, len keby som mala KOLKO SI ZELAM. Zasadim a pre mna ostane asi tak desatina toho co zo zasiateho zacina vyrastat. Ked uz nieco doraste pridu tie stvornohe potvorky - srny a spasu vsetko, ostanu len oci pre plac a a tvrde stonky na zahone. Musim si fazulu kupovat.
Z uvarenej robim nielen polievky, ale i placky, fasirky na rozne sposoby. Musis zamestant fantaziu a vytvoris krasne jedlo kedykolvek. Ved fazula je nahradou za maso. Prajem ti dobre napady a zasa peknu urodu na buduci rok.
babav
@alenka , mas krasnu urodu . Ja si domacu fazulu nedopestujem , ale zavarenu pouzivam v mojej kuchyni casto, nie len pre chut ,ale aj vysoky obsah zdraviu prospesnych bielkovin . Tu je moj oblubeny recept na vyuzitie viacerych druhov fazule :
 varecha.pravda.sk/recepty/chili-fotorecept/12190-recept.h...

Z bielej fazule varim a peciem nasledovne :
 varecha.pravda.sk/recepty/fazulovy-paj-fotorecept/14757-r...

 varecha.pravda.sk/recepty/fazulova-natierka-white-bean-pa...

 varecha.pravda.sk/recepty/biele-cili-fotorecept/13586-rec...

alena45
Dnes som sa vrátila z chalupy a veľmi ma potešilo, že pribudlo toľko nových komentov. Vaše recepty som pozorne prečítala, najviac ma zaujala Fazuľová kaša z Omšenia a Chili. Veľká vďaka za záujem.
kukulienka71
ahoj, fazule máš nádherné, aj to triedenie ti závidím v dobrom, suché mám podľa druhu v sklených pohároch, žeby som ich pomiešala?:-))
červenú a čiernu používam do mexických jedál, červenú aj do šalátov teplých či studených, s mäsom či bez. Strakatú na polievky a prívarky, bielu do polievok s údeninou, eintopfov a babgulyásov. Priznám sa, robila som aj nasladko ako náhradu gaštanového pyré, ale nechutilo nám to. A ešte priznávam, že čím menšia fazuľa, tým je pre nás lákavejšia, mňa velikánska fazuľa až odpudzuje, neviem si vysvetliť ten blok:-)
alena45
ďakujem, Kukulienka, perfektne to máš zadelené, len ma zarazilo, že používaš do babgulyasu bielu fazuľu, tam práve používam veľkú tmavú. Nasladko som ešte neskúšala, asi teda radšej zostanem pri klasickom gaštanovom pyré.
Fazule budem triediť preto, lebo aj ja ich mám suché v sklenených pohároch, ale do jedál ich aj tak miešam. S tým Tvojím blokom Ti nepomôžem, akurát viem, že veľa ľudí fazuľu vôbec nejedáva, čo je škoda.