Chladnička: Ako najlepšie využiť potenciál vašej chladničky Mraznička: Dá sa ušetriť na jej prevádzke?
V nasledujúcej sérii článkov sa pozrieme na zúbok spotrebičom, ktoré nám potraviny zohrievajú. Dnes vám ponúkame zaujímavé informácie o rúrach na pečenie.
Vstavané či voľne stojace
Foto: Shutterstock
Plynová či elektrická
Plynové rúry sú dnes už menej často používané ako kedysi. Obvykle sa kombinujú aj s plynovou varnou doskou, aj keď aj tu je možnosť zvoliť si plynové horáky a elektrickú rúru. Ceny plynových rúr sú nižšie, no ich nevýhodou je, že pri pečení teplo sála len zospodu, a teda nie je také rovnomerné. Zároveň sa pri pečení horšie odhaduje stupeň nastavenej teploty a dá sa regulovať až od 150 °C.
Moderné elektrické rúry majú vďaka inovačným technológiám menšiu spotrebu elektriny, ako ich predchodcovia. Ak chcete ušetriť, zvoľte si spotrebič z čo najvyššej energetickej triedy, t. j. A, A+ alebo A++. Informácie o energetickej triede nájdete na o energetickom štítku. Na rozdiel od plynových sú elektrické rúry oveľa praktickejšie, pretože ich môžete nastaviť už od 50 do 250 °C. Navyše majú bohaté vybavenie, ako napríklad horné a dolné ohrievacie teleso, gril, otočný ražeň, ventilátor.
Parné rúry pre zdravé stravovanie
Foto: Shutterstock
Údržba parných rúr je veľmi jednoduchá, keďže využíva iba čistú vodu a žiaden tuk. Treba však podotknúť, že parná rúra nedokáže piecť, zapekať či grilovať, no na druhej strany je možné potraviny pripravovať v pare, šetrne prihrievať, rozmrazovať, zavárať a sterilizovať. Je vhodným doplnkom pre zdravé stravovanie, no nie je stopercentným ekvivalentom klasickej rúry na pečenie.
Kombinované rúry
Výhody elektrických a parných rúr dokážu skĺbiť kombinované rúry, v ktorých sa spája pečenie pri vlhkosti a suchom horúcom vzduchu, čo najmä pri pečení zaručuje perfektné výsledky. Jej nevýhodou je veľmi vysoká cena.
Veľkosť rúry
Foto: Shutterstock
Bezpečnosť
Foto: Shutterstock
Pri výbere rúry je dôležité sledovať aj dizajn rukoväte prípadne ovládacieho panela rúry, aby nám príliš nezasahovali do priestoru. Ak priveľmi vytŕčajú, dá sa o ne ľahko udrieť, preto niektorí výrobcovia stavili na výsuvné ovládacie panely a vsadené rukoväte.
Hospodárnosť
Foto: Shutterstock
Priemerná spotreba energie za jednu hodinu pri 200 °C je približne 0,90 kWh. Cirkulácia vzduchu však prostredníctvom teplovzdušného ventilátora zabezpečí účinnejšie pečenie: dochádza k rovnomernej cirkulácii horúceho vzduchu v celom priestore rúry. To umožní upiecť pokrm už pri 180 °C, čo je ekonomicky efektívnejšie. Spotreba energie klesne 0,10 kWh, úspora energie bude takmer 10 %.
Komfort pri obsluhe
Foto: Shutterstock
Kvalitné osvetlenie sa stará o optimálne svetelné podmienky a výhľad do ohrevného priestoru. Ploché zabudovanie svetiel zaručuje jednoduché čistenie bočných stien.
Teleskopické vodiace lišty umožňujú úplné vysunutie plechu. Ďalší level je automatický samovýsuv plechov, ktorý spočíva v tom, že pri otvorení dvierok rúry sa plech automaticky pomocou vodiacich líšt sám vysunie, a tým umožňuje bez dotyku a zbytočnej manipulácie pokrm skontrolovať či premiešať.
Veľmi praktický je pokrmový teplomer, ktorý pri pečení meria vnútornú teplotu pokrmu a môže aj informovať o zostávajúcom čase prípravy. Niektoré modely sa po dopečení aj samé vypínajú.
Komfort pri čistení
Foto: Shutterstock
Niektoré moderné rúry majú ohrevný priestor a postranné mriežky s nepriľnavou úpravou, vďaka ktorej je čistenie ľahšie.
Niektoré rúry sú majú tzv. samočistiaciu funkciu. Jej najjednoduchšou formou je parné čistenie. Rúra vytvorí z vody horúcu paru, ktorá uvoľní zapečené nečistoty. Nevýhodou je, že sa pri tomto čistení očistia hlavne cukrové zvyšky jedlá, zatiaľ čo s tukovými je to horšie.
Ďalšou formou samočistenia je pyrolýza, ktorá je založená na spaľovaní zvyškov jedál zvnútra rúry pri extrémne vysokej teplote (400 – 500 °C), ktorý trvá zhruba dve hodiny. Na záver treba zotrieť jemný popolček, ktorý zostal na dne a stenách rúry. Nevýhoda tohto čistenia je vysoká spotreba elektrickej energie a zároveň vyššia cena rúry s touto funkciou.
Rôzne programy
Foto: Shutterstock
Mnohé rúry ponúkajú aj špeciálne programy, ako je sušenie, pokrmy pripravované vo vodnom kúpeli alebo zapekané zdola. Ďalšou vychytávkou sú špeciálne programy vyvinuté na pečenie odpaľovaného cesta, treného cesta alebo chleba či pečiva.
Dizajn
Foto: Shutterstock
Ponúkame nevšedné recepty, pri ktorých bola použitá rúra na pečenie:
Okrem koláčov
v rúre bežne pečieme mäso,
chlieb,
i pečivo
slané chuťovky,
i pizzu,
syry,
grilujeme ovocie,
i zeleninu,
zapekáme cestoviny,
prípadne zavárame,
pripravujeme lekvár,
alebo sušíme.
Zdroj:
www.mojdom.zoznam.sk/cl/10070/1294131/Odbornici-radia-pri-vybere-rury
www.energia.sk/otazka/bezpecnost-a-efektivnost/rura-na-pecenie-ako-vybrat-vhodny-model-a-usetrit-za-energie/5472/
www.byvanie.sme.sk/c/3356262/ako-si-vybrat-tu-pravu-elektricku-ruru.html
www.miele.sk
Diskusia k článku