Rúra na pečenie:
Nie je už len obyčajná pec

Andrea Červenková, 15. októbra 2014     15 minút čítania

Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Pred časom sme sa na Vareche venovali domácim pomocníkom, ktoré nám pomáhajú potraviny chladiť.

Chladnička: Ako najlepšie využiť potenciál vašej chladničky
Mraznička: Dá sa ušetriť na jej prevádzke?
V nasledujúcej sérii článkov sa pozrieme na zúbok spotrebičom, ktoré nám potraviny zohrievajú. Dnes vám ponúkame zaujímavé informácie o rúrach na pečenie.

Vstavané či voľne stojace


Foto: Shutterstock


Prvé rozhodnutie pri výbere rúry na pečenie je ohľadne jej umiestnenia a jeho vstavania do kuchynskej skrinky. Rúry na pečenie sa v minulosti obvykle umiestňovali pod varnú dosku – takto môžu byť voľne stajace i vstavané. Omnoho praktickejšie je však umiestnenie rúry zhruba do úrovne očí, čo zabezpečí pohodlnejšiu manipuláciu s plechmi na pečenie i zrakovú kontrolu cez sklenené dvierka. Rúry umiestnené vo väčšej výške od podlahy bývajú vstavané.

Plynová či elektrická

Plynové rúry sú dnes už menej často používané ako kedysi. Obvykle sa kombinujú aj s plynovou varnou doskou, aj keď aj tu je možnosť zvoliť si plynové horáky a elektrickú rúru. Ceny plynových rúr sú nižšie, no ich nevýhodou je, že pri pečení teplo sála len zospodu, a teda nie je také rovnomerné. Zároveň sa pri pečení horšie odhaduje stupeň nastavenej teploty a dá sa regulovať až od 150 °C.

Moderné elektrické rúry majú vďaka inovačným technológiám menšiu spotrebu elektriny, ako ich predchodcovia. Ak chcete ušetriť, zvoľte si spotrebič z čo najvyššej energetickej triedy, t. j. A, A+ alebo A++. Informácie o energetickej triede nájdete na o energetickom štítku. Na rozdiel od plynových sú elektrické rúry oveľa praktickejšie, pretože ich môžete nastaviť už od 50 do 250 °C. Navyše majú bohaté vybavenie, ako napríklad horné a dolné ohrievacie teleso, gril, otočný ražeň, ventilátor.

Parné rúry pre zdravé stravovanie


Foto: Shutterstock


V poslednom období sa na trhu čoraz častejšie objavujú parné rúry. Jedlo pripravené v pare si zachová vysoké percento vitamínov, minerálov a stopových prvkov, potraviny si zachovajú farbu, konzistenciu a výraznú prirodzenú chuť. Parná rúra funguje vďaka špeciálnemu generátoru, ktorý vyrába vodnú paru. Prenos tepla je veľmi rýchly a automaticky regulovaný proces dusenia zaručuje vysokú kvalitu takto upravených potravín. V parnej rúre je možné pripravovať viacero pokrmov naraz, takže sa znižuje spotreba energie. Do spotrebiča treba pravidelne dolievať vodu alebo je napojený priamo na prívod vody.

Údržba parných rúr je veľmi jednoduchá, keďže využíva iba čistú vodu a žiaden tuk. Treba však podotknúť, že parná rúra nedokáže piecť, zapekať či grilovať, no na druhej strany je možné potraviny pripravovať v pare, šetrne prihrievať, rozmrazovať, zavárať a sterilizovať. Je vhodným doplnkom pre zdravé stravovanie, no nie je stopercentným ekvivalentom klasickej rúry na pečenie.

Kombinované rúry

Výhody elektrických a parných rúr dokážu skĺbiť kombinované rúry, v ktorých sa spája pečenie pri vlhkosti a suchom horúcom vzduchu, čo najmä pri pečení zaručuje perfektné výsledky. Jej nevýhodou je veľmi vysoká cena.

Veľkosť rúry


Foto: Shutterstock


Na trhu sú k dispozícii rôzne veľkosti rúr, ktoré môžeme podeliť do kategórií:
  • malé: 12–35 l
  • stredné: 35 – 65 l
  • veľké: nad 65 l
  • Veľké rúry poskytujú priestor na prípravu aj objemných potravín, napr. hydiny, celých rýb, ktoré sa pohodlne zmestia do ohrevného priestoru. Ak rúra ponúka teplovzdušný ohrev, môžeme v nej piecť potraviny naraz na niekoľkých plechoch súčasne. Ventilátor rozháňa horúci vzduch a zaisťuje rovnomernú teplotu v celom priestore rúry, pričom sa ani pri rôznych druhoch jedál jednotlivé vône nezmiešajú.

    Bezpečnosť


    Foto: Shutterstock


    Väčšina moderných rúr sú skonštruované tak, že pri ich prevádzke zostane celá ovládacia časť, čelná doska a rukoväte, ako aj celý okolitý nábytok chladný. Niektoré rúry majú funkciu, v ktorom môžete prístroj zablokovať či uzamknúť, a je tak chránený pred neželaným zapnutím alebo otvorením napríklad deťmi. Ďalšia funkcia je automatické vypnutie, keď sa po prekročení maximálnej doby prevádzky prístroj sám vypne.

    Pri výbere rúry je dôležité sledovať aj dizajn rukoväte prípadne ovládacieho panela rúry, aby nám príliš nezasahovali do priestoru. Ak priveľmi vytŕčajú, dá sa o ne ľahko udrieť, preto niektorí výrobcovia stavili na výsuvné ovládacie panely a vsadené rukoväte.

    Hospodárnosť


    Foto: Shutterstock


    Predhrievanie rúry je zbytočné, neefektívne, no najmä v konečnom dôsledku nákladné. Ak sa chystáme piecť kysnuté cestá, odporúča sa maximálne 6 minútové predhriate. Na dopečenie pokrmu postačí, ak rúru vypneme 5 –10 minút pred dokončením, jedlo sa dokončí naakumulovaným zostatkovým teplom. Na pečenie používame vhodné sklenené alebo keramické nádoby, rýchlejšie sa v nich pokrm pripraví. Dvierka na rúre otvárame iba v nevyhnutných prípadoch. Pri každom otvorení dochádza k úniku približne 20 % tepla a vnútorná teplota pritom klesá až o 20 – 30 ˚C. Odporúča sa preto radšej pravidelne čistiť sklenené dvierka a jedlo kontrolovať cez ne.

    Priemerná spotreba energie za jednu hodinu pri 200 °C je približne 0,90 kWh. Cirkulácia vzduchu však prostredníctvom teplovzdušného ventilátora zabezpečí účinnejšie pečenie: dochádza k rovnomernej cirkulácii horúceho vzduchu v celom priestore rúry. To umožní upiecť pokrm už pri 180 °C, čo je ekonomicky efektívnejšie. Spotreba energie klesne 0,10 kWh, úspora energie bude takmer 10 %.

    Komfort pri obsluhe


    Foto: Shutterstock


    Väčšina rúr má v sebe zaintegrovaný budík a rôzne časovače, na ktorých môžeme naprogramovať čas začiatku a čas ukončenia alebo jednoducho dobu trvania procesu pečenia. Pri niektorých rúrach si môžeme vytvoriť vlastné programy: prevádzkový spôsob, teplota a doba trvania sa pritom dajú nastaviť a pomenovať individuálne.

    Kvalitné osvetlenie sa stará o optimálne svetelné podmienky a výhľad do ohrevného priestoru. Ploché zabudovanie svetiel zaručuje jednoduché čistenie bočných stien.

    Teleskopické vodiace lišty umožňujú úplné vysunutie plechu. Ďalší level je automatický samovýsuv plechov, ktorý spočíva v tom, že pri otvorení dvierok rúry sa plech automaticky pomocou vodiacich líšt sám vysunie, a tým umožňuje bez dotyku a zbytočnej manipulácie pokrm skontrolovať či premiešať.

    Veľmi praktický je pokrmový teplomer, ktorý pri pečení meria vnútornú teplotu pokrmu a môže aj informovať o zostávajúcom čase prípravy. Niektoré modely sa po dopečení aj samé vypínajú.

    Komfort pri čistení


    Foto: Shutterstock


    Pri výbere rúry si je dobré všimnúť, ako je vnútorný priestor riešený. Mal by byť čo najoblejší bez ostrých hrán, štrbín a výstupkov, aby sa rúra dala jednoducho čistiť.

    Niektoré moderné rúry majú ohrevný priestor a postranné mriežky s nepriľnavou úpravou, vďaka ktorej je čistenie ľahšie.

    Niektoré rúry sú majú tzv. samočistiaciu funkciu. Jej najjednoduchšou formou je parné čistenie. Rúra vytvorí z vody horúcu paru, ktorá uvoľní zapečené nečistoty. Nevýhodou je, že sa pri tomto čistení očistia hlavne cukrové zvyšky jedlá, zatiaľ čo s tukovými je to horšie.

    Ďalšou formou samočistenia je pyrolýza, ktorá je založená na spaľovaní zvyškov jedál zvnútra rúry pri extrémne vysokej teplote (400 – 500 °C), ktorý trvá zhruba dve hodiny. Na záver treba zotrieť jemný popolček, ktorý zostal na dne a stenách rúry. Nevýhoda tohto čistenia je vysoká spotreba elektrickej energie a zároveň vyššia cena rúry s touto funkciou.

    Rôzne programy


    Foto: Shutterstock


    Výrobcovia rúr sa predháňajú vo vymýšľaní rôznych druhov programov na pečenie. Praktickou funkciou je gril, ktorý využíva jedno či dve vrchné výhrevné telesá vhodné na zapekanie, či vytvorenie chrumkavej kôrky na čomkoľvek. Výkon grilu umožňuje dosiahnuť vyššiu teplotu ako pri režime pečenia zhora. Ideálny je na krátku a rýchlu prípravu. Komfortnejšie rúry sú vybavené i motorom, ktorý dokáže otáčať pri pečení ražňom či teplotnou sondou na mäso. Niektoré rúry ponúkajú rôzne programy kombinované s grilom ako napríklad veľký gril, malý gril, gril s cirkuláciou vzduchu a podobne.

    Mnohé rúry ponúkajú aj špeciálne programy, ako je sušenie, pokrmy pripravované vo vodnom kúpeli alebo zapekané zdola. Ďalšou vychytávkou sú špeciálne programy vyvinuté na pečenie odpaľovaného cesta, treného cesta alebo chleba či pečiva.

    Dizajn


    Foto: Shutterstock


    No a na záver záležitosť estetická: niekomu sa páčia rúry rustikálne s ozdobnými prvkami inému ultramoderné s hladkými povrchmi, kde len ťažko odhadnete, čo a kde máte stlačiť. Výrobcovia sa držia troch osvedčených farieb: bielej, čiernej a nerezovej – väčšinou matnej, ktoré navzájom kombinujú. Na bielej je viac vidno nečistoty, na čiernej a nerezovej zas odtlačky prstov. Takže tu už ostáva výber len na vás a na vašom vkuse.


    Ponúkame nevšedné recepty, pri ktorých bola použitá rúra na pečenie:

    Okrem koláčov





    v rúre bežne pečieme mäso,





    chlieb,





    i pečivo





    slané chuťovky,





    i pizzu,




    syry,





    grilujeme ovocie,





    i zeleninu,





    zapekáme cestoviny,





    prípadne zavárame,





    pripravujeme lekvár,





    alebo sušíme.






    Zdroj:
    www.mojdom.zoznam.sk/cl/10070/1294131/Odbornici-radia-pri-vybere-rury
    www.energia.sk/otazka/bezpecnost-a-efektivnost/rura-na-pecenie-ako-vybrat-vhodny-model-a-usetrit-za-energie/5472/
    www.byvanie.sme.sk/c/3356262/ako-si-vybrat-tu-pravu-elektricku-ruru.html
    www.miele.sk




    Diskusia k článku







     



    TOPlist