Foto: Shutterstock
Mraznička
Klimatická trieda
Určuje ideálnu vonkajšiu teplotu na prevádzku mrazničky.
Ak je v technickej špecifikácii prístroja uvedených niekoľko klimatických tried naraz, napr. N – ST platí, že prístroj môže pracovať pri teplote 16 – 38 °C. Samozrejme platí, že čím je vyššia okolitá teplota prostredia, tým vyššia je aj spotreba energie.
Počet hviezdičiek
Označuje teplotu v mraziacom priestore – triedu mrazenia.
* Teplota nižšia ako – 6 °C, určené na veľmi krátke uchovanie zmrazených potravín.
** Teplota nižšia ako – 12 °C, určené na krátkodobé uchovanie zmrazených potravín (len niekoľko týždňov).
*** Teplota nižšia ako – 18 °C, určené na dlhodobé skladovanie zmrazených potravín.
**** Teplota nižšia ako – 18 °C, určené na dlhodobé skladovanie zmrazených potravín a zmrazovanie čerstvých potravín.
Foto: Shutterstock
Zmrazovací výkon alebo kapacita
Udáva sa ako hmotnosť čerstvých potravín, ktoré je možné zmraziť za 24 hodín.
Odolnosť proti výpadku prúdu
Uvádza, ako dlho si mraznička bez prívodu elektrického prúdu zachová optimálnu teplotu na uskladnenie potravín.
Ako znížiť potrebu elektrickej energie
Foto: Shutterstock
V mraziacom boxe, či mrazničke sa oplatí mať zoznam, čo jednotlivé boxy obsahujú alebo zavedený systém uskladnenia zmrazených potravín (napr. 1. zásuvka – mäso, 2. zásuvka – ovocie a zelenina, 3. zásuvka – chlieb a pečivo). Budete mať lepší prehľad a ušetríte si namáhavé hľadanie. Časté a dlhé otváranie dverí vás stojí peniaze.
Mrazničky podľa údržby
S námrazovou technológiou - takúto mrazničku je potrebné pravidelne rozmrazovať.
S beznámrazovou technológiou (napr. „NoFrost“) – tu je rozmrazovanie automatické, bezúdržbové a mraznička si zachová deklarovanú energetickú triedu počas celej doby používania.
Mrazničky podľa tvaru
Truhlicové (pultové) mrazničky
Foto: Shutterstock
Ponúkajú pri rovnakom objeme vyššiu zmrazovaciu kapacitu. Sú vhodné predovšetkým pre tých, ktorí uchovávajú väčšie množstvo potravín rovnakého typu. Výhodou je dobrá izolácia, vďaka ktorej majú nižšiu spotrebu energie.
Mínusy:
Celková neprehľadnosť. Čiastočne sa výrobcovia snažia tento nedostatok riešiť pomocou plastových zásuviek. Výber tohto typu mrazničky sa neodporúča starším ľuďom a osobám menšieho vzrastu, ktorí nedočiahnu na potraviny uložené v spodnej časti mrazničky. Truhlicové mrazničky sa otvárajú smerom hore, hornú plochu teda nemožno využiť na odkladanie.
Foto: Shutterstock
Policové (skriňové) mrazničky
Plusy:
Majú tvar klasickej chladničky, pri ktorej sa dvierka otvárajú ťahom k sebe. Do každej priehradky, ktorá býva aspoň z časti priehľadná, je možné vložiť určitý typ potraviny a získať okamžitý prehľad o množstve a druhu potravín. Vhodné je do horných políc umiestniť potraviny na okamžité zmrazenie.
Mínusy:
Majú menší objem, vyššiu cenu a spotrebu elektrickej energie než truhlicové.
Foto: Shutterstock
Vstavané mrazničky
Sú určené pre vstavanie do kuchynskej linky. Pri vstavaných mrazničkách majte na pamäti, že kuchyňa patrí aj vďaka vareniu medzi najteplejšie miestnosti a preto sa dá očakávať vyššia spotreba elektrickej energie ako pri truhlicových alebo policových mrazničkách. Vo väčšine prípadov sú kombinované s chladničkou. Výhodnejšia kombinácia je, ak je chladnička v hornej časti a mraznička v spodnej – do chladničky sa chodí častejšie a teda sa netreba toľko zohýbať.
Foto: Shutterstock
O možnostiach, ako mraziť, ktorá zelenina a ovocie sú vhodné na mrazenie a ktoré nie, sa na Varecha.sk dočítate vo veľmi zaujímavom článku Skladujte mrazením.
Mrazené recepty z Varechy
Že sa dajú mraziť aj potraviny, pri ktorých by ste to nečakali, sa presvedčíte v receptoch od našich Varecháčov Mrazené vajcia alebo aj Mrazené vňate.
Na Varecha.sk nájdete aj celkom neobvyklé recepty z mrazených potravín, tu je len zopár z nich: Malinovo-medovkový tapiokový puding, Z núdze cnosť, Pasta di mare alebo Hubová krémová polievka.
To, že sa na Varecha.sk živo diskutuje a navzájom si dávate praktické rady aj o mrazených potravinách, isto viete. Môžete sa o tom presvedčiť aj na diskusiách Ako dobre pripraviť mrazené rybie filé či Mrazené ovocie.
A na záver: Vedeli ste, že sa dá mraznička využiť aj na iné, než mrazenie potravín? Okrem uskladňovania mrazených lariev ako krmiva napríklad pre akváriové rybičky, sa dá mrazenie použiť aj inak prakticky – vosk nakvapkaný na sviatočnej košeli či žuvačka nalepená na nohaviciach? Žiaden problém, zmrazte ich a uvidíte, ako rýchlo sa ich zbavíte!
Nejako zle si si prečítal môj príspevok @rajnica ........
Ja zeleninu pouzivam zasadne cerstvou, nedavam ji do mrazaku. Ale mam tam spoustu jinsich dobrot ... a mimo jine take sklenice, ktere pouzivame na piti vseho mozneho tady na Floride, napoje v nich potom vydrzi hezky dlouho prijemne chladne.