Lemon curd:
Anglický citrónový krém, ktorý vystrelí vaše dezerty do sladkokyslého neba

Veronika Lucáková, 6. septembra 2023     3 minúty čítania

Je sladký a zároveň úžasne citrónový. Jeho chuť pošteklí na jazyku a ohromne doplní každý krém, zákusok či tortu. Nemusíte si ho za drahé peniaze kupovať, doma si ho pripravíte len zo štyroch surovín.



Foto: Shutterstock

Na čo všetko sa hodí

Vo Veľkej Británii si lemon curd bežne natierajú na chlieb alebo pečivo ako džem. Ale vychutnávajú si ho aj v mnohých dezertoch. Je typickou súčasťou koláča so zapečeným snehom, ale podáva sa aj k mafinom alebo britským čajovým koláčikom s názvom scones.

Skvelý je aj ku bábovke, môžete ním natrieť palacinky, lievance, piškótový korpus, alebo ho primiešať do tortového krému. S lemon curdom budú úžasné a trocha netradičné aj linecké koláčiky a výborne sa hodí aj na Pavlovovej tortu - so sladkým snehovým korpusom vytvára lahodný chuťový kontrast.

Doma vám stačia len 4 suroviny

Hotový lemon curd dostanete u nás aj kúpiť, ale nie je práve najlacnejší. Môžete si ho však pripraviť aj doma a postačia vám naň len štyri suroviny.



Foto: Shutterstock

Základom citrónovej nátierky sú samozrejme citróny, ktoré by určite mali byť chemicky neošetrené, najlepšie v biokvalite. Aj tie je však dôležité poriadne vyumývať v horúcej vode. Okrem nich si nachystajte cukor, celé vajcia aj samotné žĺtky a studené maslo.

Ako postupovať pri príprave

Z jedného dobre umytého citróna nastrúhajte kôru a z dvoch až troch citrónov vytlačte šťavu. Množstvo šťavy by malo byť 125 ml.

V mise rozšľahajte 4 vajcia, k nim ďalej pridajte 225 g krupicového cukru, 2 žĺtky, citrónovú šťavu aj s nastrúhanou kôrou. Rozšľahanú zmes dajte v hrnci na sporák, zohrejte a na miernom ohni povarte za stáleho miešania asi dve minúty. Potom celkom stiahnite oheň a do zmesi po malých kockách zamiešavajte postupne 125 g studeného masla.



Foto: Shutterstock

Keď je maslo rozpustené, teplotu opäť zvýšte a miešajte ešte asi päť minút do mierneho zhustnutia. Citrónový curd prepasírujte a prelejte do vysterilizovaného pohára. V chlade nátierka vydrží asi týždeň.



Skúste aj iné druhy

Curd ako ovocná nátierka sa podobným štýlom dá pripraviť aj z rôznych ďalších druhov ovocia. Obľúbené sú tie citrusové druhy, teda z pomarančov, limetiek, grepov alebo mandarínok.



Foto: Shutterstock

Ale na curd sa hodia aj čučoriedky, černice, brusnice, mango, maliny, jahody alebo mučenky. Dôležité je použiť šťavu alebo pyré bez jadierok, aby bol výsledok čo najlahodnejší.



ANKETA: Poznáte a používate doma lemon curd?

47,4%



52,6%







Diskusia k článku

elba
Prečo sa mi nedá tento recept uložiť do kuchárskej knihy?






 



TOPlist